неделя, 29 декември 2019 г.

Шоколадов ликьор и захаросани канелени бадеми




За да е по-вкусно и весело на Нова година бих искала да споделя с вас две лесни рецепти. Шоколадов ликьор, специално приготвен от майстора-сладкар на Lindt - Johann Lafer и типичните за коледните базари в Германия канелени захаросани бадеми.
Ликьорът е изключително вкусен и ароматен, приготвя се лесно и е за директна консумация. Самите  съставки го правят гъст и не е подходящо да се държи в хладилник, тъй като се превръща в крем. Така че, направете го и го пийнете с приятели. На стайна температура може да го съхранявате до една седмица.  
Захаросаните бадеми са любимо лакомство на малки и големи по всички коледни базари в Германия. Навсякъде ухае на карамел и канела, ароматът наистина е неустоим. Съвсем лесно може да приготвите и тях у дома. Да започнем с ликьора.

Продукти за 700 мл готов ликьор:

150 мл течна сметана
100 мл прясно мляко
75 г пудра захар
ванилия
1 пръчка канела
1 зърно звезден анасон
1 ч.л. зърна черен пипер
2-3 зърна кардамон
2 жълтъка
150 г натрошен натурален шоколад
200 мл бренди, коняк или уиски
100 мл амарето

Приготвяне:

* В тенджерка кипнете заедно сметаната, млякото, пудрата захар и всички подправки. Махнете от огъня и оставете течността да се ароматизира за няколко часа. Ако искате повече аромат оставете за една нощ. След това отстранете подправките и прецедете.

* Затоплете наново прецедената сметана и сипете в нея двата жълтъка, предварително добре разбъркани. Варете на съвсем слаб огън, докато сместа леко се сгъсти и започне да оставя следи по лъжицата. Не варете до гъсто, за да не получите гъст яйчен крем. Нужно е само жълтъците да се темперират, за да не са сурови. Не усилвайте огъня, иначе жълтъците ще се пресекат и ще получите бъркани яйца. За да сте сигурни в крайния резултат може да направите всичко това на водна баня.

* Махнете сметаната от огъня и добавете шоколада. Разбъркайте, докато се стопи напълно. Накрая налейте двата вида алкохол и разбъркайте отново. Налейте ликьора в бутилка и след като изстине може да сервирате.

За захаросаните бадеми са ви нужни 200 г сурови бадеми с люспи, 150 г захар, 80 мл вода, 2 ч.л. канела на прах и ¼ ч.л. сол.

Приготвяне:

* Препоръчвам да ползвате съд с незалепващо покритие, примерно тиган. И така, смесете в тигана захарта, канелата, солта и водата. Аз понякога добавям и малко кардамон, много е ароматно. Кипнете всичко, докато захарта се разтвори. Добавете бадемите и варете на среден до силен огън, като бъркате периодично с дървена лопатка. След като течността започне да се сгъстява и да образува плътни мехури намалете огъня до слаб. Като пример мога да дам моите котлони, които да с 9 степени. В началото варя бадемите на 7 или 8 степен, а след това намалям на 4 или 3. Това е най-важното при захаросването на бадемите. В началото захарта става на гъст сироп, който ще се превърне в течен карамел, ако огъня продължи да бъде силен. Целта е съвсем друга, а именно сиропът да кристализира отново и да облече бадемите в суха хрупкава обвивка. Сега е моментът да разбърквате бадемите енергично и постоянно, докато наистина целите се облепят в побеляла захарна обвивка. Трябва да станат напълно сухи и ядките да се отделят една от друга. Дори може вече да махнете тигана от котлона и да ги разбърквате, докато това стане. На дъното на тигана ще остане голяма част от захарта. Върнете го отново на котлона и на слаб огън бъркайте, докато захарта започне да се карамелизира и да полепва частично по бадемите. След като получат гланц са готови. Изсипете ги в тава върху хартия за печене и ги оставете да изстинат. Съхранявайте ги на стайна температура на сухо място.

Това е всичко. Може би обясненията ми са по-подробни от обикновено, но се надявам да са ясни. Желая на всички весело посрещане на 2020 година!


събота, 21 декември 2019 г.

Фалшиви сандвичи (Falsche Butterbrote)






Едни от любимите коледни сладки в Германия се казват Falsche Butterbrote, което означава Фалшиви сандвичи. Всъщност, това са вид меденки, но с много ядки, което ги прави още по-вкусни. Като всички подобни сладкиши с мед и те стават по-хубави, ако престоят. Ароматите се спояват и бисквитите омекват. В случая няма нужда от чакане това да стане, тъй като моето предложение е да ги слепите две по две с крем-сирене-тип Филаделфия и бял шоколад. Сладките поемат от влагата на крема и стават крехки, въздушни и меки. Ще се радвам да разнообразите празничните лакомства, които приготвяте за Коледа с още една рецепта.

Продукти за около 20-30 двойни бисквити:

250 г мед
250 г захар
150 г масло
1 яйце
2 с.л. ром или ромова есенция
400 г брашно + 1/2 ч.л. бакпулвер
1 с.л. какао
2 ч.л. подправки за меденки по избор (канела, джинджифил, кардамон, звезден анасон, карамфил, бахар, черен пипер)
125 г фино натрошени запечени бадеми
125 г натрошени запечени лешници
150 г натурално крем-сирене
150 г стопен бял шоколад

Приготвяне:

* Загрейте заедно меда, захарта и маслото, докато захарта се стопи. Може да направите това на слаб огън или в микровълнова фурна. Охладете до стайна температура и разбъркайте с яйцето и рома.

* Отделно смесете брашното заедно с бакпулвера, подправките, какаото и ядките. Сипете сухата смес при медената и разбъркайте на тежко лепкаво тесто. Сложете тестото в найлонов плик и приберете в хладилника за няколко часа или една нощ.

* Разточете охладеното тесто върху набрашнен плот с дебелина 3-4 мм. Изрежете кръгли бисквити. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене и ги изпечете в загрята на 180* фурна за около 15 минути.

* За крема разбъркайте до хомогенност с бъркалка крем-сиренето и шоколада. По желание ароматизирайте с ванилия или настъргана портокалова кора.

* Слепете бисквитите две по две, като помежду им нанесете малко крем. По желание украсете с предпочитана от вас глазура. Да ви е сладко!

*** Може да смените ядките с други, които харесвате. Добре е едните да са по-едри от другите, за да хрускат приятно като ги хапвате.




петък, 20 декември 2019 г.

Коледна торта




Тази година рецептата за коледна торта е много лесна и няма да изпитате никакви затруднения в приготвянето ѝ, ако решите да я опитате. Тъй като е много маслена е необходимо да се извади от хладилника 2-3 часа преди сервиране. Честно казано, аз изобщо не я държах в хладилник. До няколко дена може спокойно да я съхранявате на стайна температура, няма какво да ѝ се развали. Украсете я според вашата фантазия с подходящи за Коледа елементи.

Продукти за торта 20-22 см:
основа:

50 г фино смлени бадеми
15 г пудра захар
60 г брашно
2 щипки сол
55 г студено масло на бучки
15 мл студена вода (1 с.л.)

блат:

170 г меко масло
250 г пудра захар
1 капсула бадемова есенция
ванилия
2 щипки сол
290 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
240 мл прясно мляко
5 белтъка

конфитюр:

500 г замразени малини
50 г захар
1 с.л. лимонов сок

крем:

300 г меко масло
1 консерва кондензирано мляко (397 г)
ванилия

Приготвяне:

* За основата смесете и разбъркайте заедно сухите съставки. Добавете маслото и стрийте на трохи. Накрая сипете водата и съберете всичко на топка. Може да направите тестото също с миксер, като ползвате спираловидните бъркалки или в кухненски робот. Охладете тестото за 30 минути, след това го разточете върху хартия за печене на кора с дебелина 3-4 мм. Изрежете кръг 20 или 22 см, ако искате тортата да е по-голяма, но по-ниска. От остатъците тесто може да направите малки бисквитки, които да ползвате за украса на тортата. Пренесете кръга в тава и го надупчете с вилица. Изпечете основата в загрята на 180* фурна зо 15 минути.

* За блата разбийте добре маслото и 150 г захарта. Прибавете бадемовата есенция, ванилията и солта. Смесете брашното с бакпулвера. Започнете да го добавяте към маслото, като го редувате с млякото. Ползвайте миксер. Отделно разбийте белтъците на сняг с останалата пудра захар. Прибавете ги към тестото, като разбърквате внимателно с лопатка. Изсипете тестото в две форми по 20 или 22 см, покрити с хартия за печене (ако нямате две еднакви форми го изпечете на два пъти).  Изпечете благовете в загрята на 180* фурна за около 20-25 минути. След като изстинат ги разрежете хоризонтално на две части, за да получите черити тънки платки.

* За конфитура сварете до сгъстяване малините, захарта и лимоновия сок. Претрийте през сито, за да отстраните семките и охладете.

* За крема разбийте за около 3-4 минути много добре мекото масло. Трябва да получите гъст побелял крем. Наведнъж сипете кондензираното мляко и разбийте отново за кратко. Дългото разбиване ще довете до прекалено сгъстяване на крема и изгубване на пухкавата консистенция.

* Това е всичко, време е да подредим тортата. На дъното на равна кръгла чиния поставете маслената основа. Намажете я с малко конфитюр и поставете една от платките. Върху нея нанесете на равен пласт половината от конфитюра. Покрийте с втора платка, върху която намажете половината от масления крем. Сложете третата платка и намажете с останалия конфитюр. Завършете с четвъртата платка. Измажете отвсякъде тортата с останалия маслен крем. Приберете я за 1 час в хладилника и украсете по желание. Да ви е сладко!

*** Ако ви харесва моята украса, ето какво съм ползвала. Отстрани тортата е намазана с гелова червена боя с най-обикновена четка за рисуване. Отгоре е гарнирана със свежи червени плодове, но изглежда чудесно и със замразени. Между тях има забодени пръчки канела, тук-там бисквитки и клончета розмарин, имитиращи елхови клонки. За заскрежен ефект всичко е поръсено с пудра захар.

Рецепта и идея за украсата: Kuchenfee Lisa



неделя, 15 декември 2019 г.

Джинджифилова къщичка




Тази година вместо да правя рисувани меденки реших да измайсторя една къщичка. Доста голяма се получи, допълнително с две кули и една камина. Рецептата за тестото, както и чертежът за частите, нужни за къщичката са на Bruno Albouze. Интересното тук за мен беше, че той първо изпича тестото на цели кори и след това с шаблони изрязва необходимите части. Толкова е логично, така всичко става много по-равно! Изключително много харесвам работата на този човек и често взаимствам идеи от него. Надявам се неговият проект за медена къщичка да ви хареса толкова, колкото и на мен. И ако ви се заиграва, запретвайте ръкави. Тук може да видите рецептата на Бруно, видео към нея и да изтеглите файла, нужен за макета на къщичката.

Продутки за тестото:

700 г брашно
20 г бакпулвер
340 г мека кафява захар
½ ч.л. сол
2 ч.л. подправки за меденки по избор
200 г охладено масло на бучки
140 г течен мед
40 г меласа
2 яйца






Приготвяне:

* Смесете и разбъркайте заедно всички сухи съставки. Добавете маслото и с кухненски робот, миксер или на ръка стрийте до получаване на маслени трохи. Прибавете яйцето, меда и меласата (ако нямате меласа може да я замените с глюкоза или мед). Разбийте всичко до хомогенност. Най-лесно е тестото да се направи в кухненски робот. Ако ползвате обикновен миксер работете със спираловидните бъркалки за тежко тесто. Дозата е голяма, тъй като къщичката, както вече споменах също не е малка. Ако правите цялото тесто го разбъркайте на два пъти. Наведнъж количествата се обработват трудно. Увийте тестото в найлоново фолио и го приберете в хладилника минимум за 8 часа.

* Подгответе шаблоните. Разчертайте ги най-добре върху дебел картон, като ползвате линния и ги изрежете.

* Разделете охладеното тесто на части, за да ви е по-лесно. Разточете ги на кори с дебелина 3-4 мм. Разточвайте направо върху хартия за печене, поръсена с малко брашно. Пренесете ги в тави, като изрежете излишното тесто спрямо размера на тавата. Покрийте тестото с лист хартия за печене или силиконово килимче. Притиснете го с друга тава. Това е още един трик на Бруно, за да не се надува много тестото по време на печене и кората да остане равна. Той препоръчва така подготвените платки наново добре да се охладят, най-добре във фризер. Аз нямам такъв фризер, който би побрал големи тави и просто ги изнесох на терасата. Времето е студено и тестото се охлажда чудесно.






* Загрейте фурната на 180* и изпечете така подготвените платки за 12 минути. След това махнете затискащата тава и хартията. Доизпечете още 3-4 минути. Важно е тестото да не се препича, в противен случай бързо се втвърдява от карамелизацията на меда и меласата и е трудно да се разреже на равни части. Изрежете частите на къщичката, докато кората е още топла, като ползвате шаблоните. Режете с остър нож или с макетно ножче. Неравностите може да изпилите с пила или много фино ренде.


* Това е всичко. Остана да сглобите частите с най-доброто лепило за тази работа-айсинг. Тук може да прочетете моята рецепта. Импровизирайте с декорацията, украсете със захарни перлички, цветна захар, дребни бонбони, сладкарски бои и т.н. Забравлявайте се и не забравяйте да направите това с децата си. Удоволствието, което ще им донесете е несравнимо! Приятно майсторене!





сряда, 11 декември 2019 г.

Брауни бисквити





Продукти:


брауни тесто:

150 г натрошен натурален шоколад
40 г масло
1 яйце
55 г кафява захар
2 щипки сол, ванилия
50 г нутела
60 г брашно
1/4 ч.л. сода бикарбонат
1/4 ч.л. бакпулвер

маслено тесто:

75 г меко масло
55 г захар
1 малко яйце
ванилия
150 г брашно


Приготвяне:

* За брауни тестото стопете заедно шоколада и маслото. Може да направите това в микровълнова фурна или на слаб огън. Охладете до леко топло. Отделно разбийте на пяна яйцето с кафявата захар, солта и ванилията. Разбъркайте го с маслено-шоколадовата смес. Прибавете нутелата. Накрая сипете брашното, смесето с двата вида набухвател. Разбъркайте отново и приберете в хладилник за 1-2 часа.

* За масленото тесто разбийте на крем маслото, захарта и ванилията. Добавете яйцето и разбийте още малко. Сипете брашното и разбъркайте. Тестото е меко и лепкаво, не се нуждае от месене. Също като брауниз тестото го охладете за час-два.

* Сложете си ръкавици, тъй като от топлината на ръцете и двете теста бързо омекват и се работи трудно. Нарежете двете охладени теста на парченца и оформете топчета. За да са еднакви бисквитите може да ги претеглите. Топчетата маслено тесто трябва да са по 7 г, а топчетата брауни по 10 г.

* Всяко парченце маслено тесто разтеглете с пръсти на тънка питка. В средата сложете топче брауни. Загърнете масленото тесто около него и с длани притиснете, за да се сплескат и напукат бисквитите. Заповядайте кратък клип, където може да видите процеса на работа.




* Подредете ги в тава, покрита с тефлоново килимче или хартия за печене. Изпечете на по-долно ниво в загрята на 160* фурна 12 минути. Сладките не трябва да се препичат, за да може вътрешността им да остане мека, а масленото тесто да запази белия си цвят.  Още една рецепта за брауни бисквити може да видите тук. Да ви е сладко!

събота, 7 декември 2019 г.

Марципанови ром-ролки





Ромови сладки с марципан, които може да оформите според въображението си. Аз направих ролки и малки триъгълници, наподобяващи елхички. Изключително вкусни и ароматни, непременно ги опитайте!


Продукти:

75 г меко масло
10 г какао
1 яйце
40 г кристална захар
ванилия
50 г брашно
1/4 ч.л. бакпулвер
150 г натурален шоколад
2 с.л. ром или няколко капки ромова есенция
350 г марципан
50 г пудра захар
20 г натрошен шамфъстък или други ядки по избор






Приготвяне:

* Пригответе тестото и го изпечете един ден предварително. Стопете заедно 50 г от маслото и какаото. Охладете до леко топло. С бъркалка разбъркайте добре яйцето, захарта и ванилията. Смесете какаовото масло с яйчената смес и добавете брашното, смесено с бакпулвера. Загрейте фурната на 180* и изпечете тестото в тава, покрита с хартия за печене за около 12-15 минути. Големината на формата не е от значение. Охладете блата и го оставете открит, за да изсъхне.

* На следващият ден настържете едро 50 г от марципана и го разбъркайте на крем с останалото масло. Стопете 50 г от шоколада, смесете го с рома и го добавете към марципановата маса. Разбъркайте добре. Начупете какаовия блат на парчета и го стрийте на фини трохи. Може да направите това в блендер. Към трохите добавете марципаново-шоколадовата смес и с ръце съберете на тесто. Ползвайте ръкавици, за да не залепва по пръстите ви. Разделете тестото на две или повече части и го охладете. След това оформете фитили. По-лесно се работи с малки части.

* Омесете гладко останалия марципан и пудрата захар. Разделете го на две или повече части и го разточете върху хартия за печене. Нарежете на ленти с желана от вас големина. В средата сложете от какаовата плънка и завийте на руло. За по-правилна форма увийте готовите рула в найлоново фолио и добре ги пристегнете. Охладете или замразете за кратко, за да може при разрязване да се получи добра форма.

* Нарежете рулата на парчета. Стопете останалия шоколад и топнете краищата на ролките в него. Поръсете с ядките и ги оставете върху хартия за печене, докато шоколадът се втвърди. Да ви е сладко!