неделя, 18 октомври 2020 г.

Пармезанови крекери със семена




За тези чудесни хрупки може да използвате всякакви семена. Ще ви предложа примерен вариант, но вие сложете това, което обичате или това, което имате у дома. За удобство всички мерки са в грамове.

Продукти:

300 г брашно
1 равна ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
50 г чиа
50 г бял сусам
50 г ситно настърган пармезан или друго твърдо ароматно сирене
200 г вода
20 г олио
1 разбит с вилица белтък
семена за поръсване

Приготвяне:

* В купа смесете брашното, бакпулвера, солта, захарта, семената и сиренето. Налейте водата и омесете с лъжица или ръка. Накрая добавете олиото и месете още малко, докато мазнината се абсорбира от тестото. Покрийте купата с фолио и оставете да почине за 10-15 минути.

* Разделете тестото на четири части. Всяка разточете на тънка кора върху хартия за печене. Поръсвайте с малко брашно, ако тестото лепне по точилката. Може да направите това и без точилка. Набрашнявайте пръстите си и разстелете тестото до тънък лист. Колкото по-тънко го направите, толкова по-хрупкави и крехки ще са крекерите. Тестото е еластично и лесно се разстила с ръце.

* Намажете кората с белтък и поръсете със семена. Нарежете с нож на парчета с желана от вас големина. Изпечете за около 20 минути в загрята на 170* фурна до златисто. След като крекерите изстинат ги начупете с ръце по разрезите. Сервирайте с предпочитан дип. Да ви е сладко!



неделя, 4 октомври 2020 г.

Баница с кайма и праз



Разнообразието на баниците у нас наистина е голямо. Неутралните на вкус кори позволяват най-различни пълнежи. Както сладките, така и солените импровизации са винаги вкусни. С други думи, Баницата с главно "Б" остава любимо българско ястие. Ето и един вариант за баница с кайма и праз, който е по-подходящ за обяд или вечеря, отколкото за сутришна закуска. Аз обичам да преобладава месото и правя баницата с почти 1 кг кайма, но винаги може да намалите количеството по ваша преценка. За мен целият вкус идва от праза и комбинацията свинска мас-масло. Ще се радвам да опитатте.

Продукти:

450 г фини кори за баница
125 г стопено масло
2-3 с.л. свинска мас
1 стрък  нарязан на едро праз
2 скилидки ситно накълцан чесън
200 г нарязани гъби
по желание 1 ситно нарязана люта чушка
800 г свинска кайма
1 с.л. доматено пюре
1-2 ч.л. чубрица
сол и черен пипер на вкус
1 разбито яйце

Приготвяне:

* Задушете в свинската мас праза до омекване. Добавете чесъна, чушката и гъбите. Гответе 1-2 минути и сложете каймата. Запържете всичко добре като бъркате, за да не стане каймата на бучки. Ако сместа е суха налейте малко вода. Прибавете доматеното пюре и овкусете с чубрица, сол и черен пипер. Оставете плънката да изстине до стайна температура.

* Намажете кръгла тава с масло. Сложете две кори за баница и след това редете по обичайния начин, като редувате кори и паълнеж. Не забравяйте да мажете всяка кора с малко масло преди да поръсите с кайма. За да има повече въздух между корите ги нагъвайте с ръце, а не ги слагайте като гладки листи. Накрая смесете яйцето с остатъка от маслото и намажете най-горната кора. Изпечете в загрята на 180* фурна за около 40-45 минути. Сервирайте баницата топла, но не гореща. Да ви е сладко!

*** Доверете ми се при избора на мазнина. С олио баницата ще стане тежка, мазна и няма да е вкусна. Маста прави корите пръхки, а маслото дава неповторим вкус. Към пълнежа добавих и малко кубчета тиква, но не е задължително. Както казах, вариантите са много. Направете плънка по ваш вкус. Също може да замените чубрицата с друга подправка.


 

сряда, 30 септември 2020 г.

Шведски овесени бисквити




Тънички, хрупкави и ухаещи на масло. Приготвят се за минути, тъй като всички съставки се разбъркват заедно. За още повече вкус може да запечете до златисто овесените ядки в сух тиган или във фурната. Съхранявайте ги затворени в кутия, за да не се овлажняват и омекват.

Продукти за около 40 бисквити:

200 г фини овесени ядки
250 г захар
180 г стопено масло
70 г брашно
2-3 щипки сол
1 равна ч.л. бакпулвер
ванилия
1 разбито с вилица яйце

Приготвяне:

* Сложете всички съставки в купа и ги разбъркайте добре с лъжица или миксер. Оставете сместа за 2-3 часа в хладилника.

* Загрейте фурната на 170* и покрийте тава с хартия за печене. От охладеното тесто направете топчета с големина на орех и ги подредете в тавата на разстояние, тъй като се разливат по време на печене. Изпечете до златисто за около 15-17 минути. След като изстинат ги сложете в кутия. Да ви е сладко!





 

понеделник, 21 септември 2020 г.

Caprilù (Бадемово-лимонови сладки от остров Капри)




Както много други световноизвестни рецепти, така и оригиналната рецепта за тези очарователни бисквити е ревниво пазена от сладкарница "Buonocore" в Капри. В Интернет, готварски книги и списания се срещат най-различни варианти, но никой не може да претендира за истинската рецепта на Caprilù. Все пак всички те са сходни помежду си, като основата винаги си остава бадеми-белтъци-лимони-лимончело. Сладките са без брашно и мазнина, с мека дъвчаща вътрешност, ухаят на бадеми и лимон, вкусът им е свежо накиселяващ и с други думи, неустоими са! Трайността им е голяма, но кой ли ще ги остави да стоят... Непременно ги опитайте, а ако ви се отвори път към средиземноморската перла Капри, посетете сладкарница "Buonocore", за да се насладите и на оригинала.

Продукти за 20-25 сладки

250 г белени бадеми
150 г захар
настъргана кора от 1 лимон
сок от 1/2 лимон
ванилия
1 белтък
2 с.л. лимончело
2-3 капки бадемова есенция
1 равна ч.л. бакпулвер

друго:

кристална и пудра захар за овалване

Приготвяне:

* В блендер сложете бадемите и захарта. Смелете ги фино и ги прехвърлете в купа. Към тях добавете всички останали продукти. Разбъркайте добре с лъжица. Може да го направите и с ръка, но ползвайте ръкавица, той като тестото е лепкаво. Оставете го в хладилник да престои половин час.

* В две отделни купички сложете по няколко лъжици кристална и пудра захар. Покрийте тава с хартия за печене и загрейте фурната на 170*.

* От тестото направете топчета колкото голям орех. Оваляйте ги първо в кристалната захар, като им придадете леко продълговата форма. След това ги оваляйте в пудрата захар, като се уверите, че е полепнала добре навсякъде. Подредете ги в тавата и с пръсти ги прищипете, за да станат с неправилна форма. Изпечете ги за 15-17 минути. Поднесете ги добре изстинали към еспресо или чашка лимончело. Да ви е сладко!

*** Както споменах, има различни варианти на тези сладки. В някои не се слага бадемова есенция и захарта е заместена с мед. В други лимончелото е заменено с амарето или друг бадемов ликьор. Аз пък ги направих с небелени бадеми, защото нямах без люспи. Разликата е само, че тестото става по-тъмно. Каквото и да направите няма да сгрешите. Сладките ще са все така

 Трябва да допълня към рецептата, че много зависи от големината на яйцето, лимона. Както и от количеството ликьор. Ако тестото е по-рядко трябва да се добавят още бадеми. Тестото трябва да е гъсто и да държи форма.  


 


четвъртък, 17 септември 2020 г.

Пиле Марсала




Виното Марсала е незаменимо в кулинарията. С него се приготвят различни десерти, основни ястия и сосове. Марсала е посдилено ликьорно вино, което се прави в градовете Марсала и Трапани-Сицилия. Технологията на виното е по-различна от класическата, тъй като при процеса се отделя една част от гроздето за приготвяне на подслаждащ агент, който винопроизводителите наричат кото /cotto/ и мистела /mistella/. Мистела се получава, когато изсушени, почти стафидени гроздови зърна се комбинират с винен алкохол. При кото зърната се обработят топлинно. Получава се нещо като гъст сироп. Марсала е силно вино, задължително подсилено с алкохол. Цветът е тъмен червено-кафяв, а уханието напомня на плодове, ядки и ванилия. Спрямо процеса на зреене има различни видове Марсала. Колкото по-старо е виното, толкова е по-меко и ароматно.
Пиле Марсала е класически аламинут, който се приготвя лесно и бързо. Ако нямате Марсала може да замените виното с друго ликьорно. Подходящи са Шери, Порто, Мадейра и др.

Продукти за 4 порции:

500 г пилешки гърди без кожа и кост
30г масло
2 с.л. зехтин
1 с.л. ситно нарязани розмарин и мащерка
2 с.л. брашно
сол и черен пипер на вкус

Продукти за соса:

1 ситно нарязан шалот
20 г масло
200 г нарязани на едро печурки
шепа сушени гъби по избор
250 мл топъл пилешки бульон
2 скилидки счукан чесън
150 мл Марсала
200 мл пълномаслена течна сметана
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

* Залейте сушените гъби с бульона и ги оставете да омекнат. (Ако нямате сушени гъби може да ги пропуснете и да увеличите количеството пресни).

* Нарежете месото на едри парчета и леко ги изтънете с домакинско чукче. Оставете ги по-дебели, за да останат сочни. Посолете, поръсете с черен пипер и оваляйте в брашното. Загрейте на умерен огън маслото и зехтина. Изпържете пилето до златисто от двете страни. Към края добавете розмарина и мащерката, за да не прегорят. Извадете месото в чиния.

* Сос: В останалата от пърженето мазнина добавете още 20 г масло и шалота (може да го замените с 2 с.л. ситно нарязан кромид лук). След като лукът омекне прибавете печурките и чесъна. Запържете за кратко и налейте виното. Оставете 1-2 минути, за да се изпари остротата на алкохола. След това сипете бульона заедно със сушените гъби и сметаната. Оставете соса да покъкри без капак 3-4 минути на слаб огън. Върнете пилешкото месо в соса и редуцирайте до желана от вас гъстота. Най-накрая посолете и поръсете с черен пипер. Да ви е сладко!


 


петък, 11 септември 2020 г.

Печени чушки в доматено-сметанов сос



Най-вкусната гозба с печени чушки! Ще си оближете пръстите! Топла, студена, все е апетитна. Ако обичате пикантно не пропускайте да добавите люта чушка.

Продукти за 4 порции:

8-10 печени чушки
2-3 с.л. олио
1 глава нарязан на дребно лук
4-5 накълцани белени домати или 1 ч.ч. консервирани белени домати
2-3 скилидки счукан чесън
4 с.л. заквасена сметана
2 с.л. брашно
сол и черен пипиер на вкус
магданоз за поръсване

Приготвяне:

* В титан загрейте олиото и на среден огън изпържете чушките до златисто . Извадете ги в чиния. След като изстинат ги накъсайте на лентички и посолете.

* В същата мазнина задушете лука до омекване. Прибавете доматите и чесъна. Задушете под капак десетина минути. Махнете капака и гответе на среден огън, докато получите плътен, но немного гъст доматен сос.

* В купичка смесете сметаната и брашното. Изсипете ги в доматения сос и добре разбъркайте. Посолете и подправете с черен пипер. Оставете сосът да покъкри десетина минути. Наредете отгоре лентичките чушки, махнете от огъня и поръсете с магданоз. Да ви е сладко!

*** Ако доматите са кисели балансирайте с малко захар. Може да не накъсвте чушките на лентички, а да ги оставите цели. Не пренебрегвайте пърженето на чушките. Точно това прави ястието много вкусно.