събота, 28 ноември 2020 г.

Пурички с шоколад




Коледа наближава. Независимо, че навсякъде по света ситуацията е много сложна и неприятна, хората ще почетат най-хубавия и светъл празник-Рождество. Празничните дни няма да са шумни, няма да има събиране на много хора на едно място, ще минат без ресторанти, без концерти, без коледни базари. Но ще са уютни, топли и ухаещи на канела и портокали. С любимите хора у дома, с подаръците под елхата и веселия глъч на децата. А какво по-хубаво от това? Може би тази година ще имаме повече време да си бъдем в къщи и да приготвим вкусни сладки лакомства. Подготвила съм ви няколко идеи за дребни сладки и започвам с тези хрупкави пурички, пълни с шоколадов крем. А вие ми бъдете здрави! Здрави, здрави и щастливи! Нищо друго!

Продукти за тестото:

80 г захар
70 г брашно
65 г много меко масло
ванилия
2-3 щипки сол
5 г какао
2 белтъка

крем:

100 г стопен натурален или млечен шоколад
80 мл гореща пълномаслена течна сметана
20 г масло

Приготвяне:

* За тестото разбъркайте на крем маслото и захарта. Добавете белтъците, ванилията и солта. Накрая сипете брашното и отново добре разбъркайте. Миксер не ви е нужен, само бъркалка.
Разделете тестото на две части. В едната сложете какаото и разбъркайте. Сипете двата крема по отделно в два сладкарски поша или в две хартиени фунийки от хартия за печене. Отрежете върховете им, като направите малък отвор.
Покрийте тава с хартия за печене и загрейте фурната на 180*.
Шприцовайте тънки ивици от какаовото тесто, като оставите малко разстояние помежду им. Важно е да започнете с него, тъй като какаото го прави по-гъсто и стабилно от бялото. Така контурът на изпечената бисквита ще е по-добър. Направете ивиците с приблизителен размер 12 см дължина. Аз шприцовах по 14 ивици, а за да са равни предварително очертах правоъгълник върху хартията за печене. Вие ги направете с размер, какъвто решите. При моите мерки стават около 10-12 пурички, но може да ги направите двойно по-малки.
След това запълнете разстоянието между кафевите ивици със светлото тесто. В тавата направете 3 или 4 бисквити. Много бързо изстиват и се втвърдяват, и ако са повече няма да успеете да ги навиете всички толкова бързо. Изпечете ги до леко порозовяване за около 10-12 минути.





* Докато са съвсем горещи ги навийте на тръбичка около молив.



* Тук идва въпросът, как да не си изпогорим пръстите. Ще ви кажа какво направих аз, а вие сами преценете за себе си. Вече споменах, че изпечените бисквити мигновено се стягат и стават трудни за завиване. Лесно се чупят и наистина трябва да се работи бързо. След като се изпекоха ги оставих в работещата фурна, но на отворена врата. С шпатула пренасям една бисквита върху кухненска хартия и като си помагам с нея завивам около молив, като същевременно притискам с пръсти, за да се получи добра форма. Лесно и безпроблемно се завива с хартията, изобщо не пари. Все едно завивате руло във фолио, принципът е един и същ. След това изваждам молива и взимам следващата бисквита. И така, докато свършат. Пак да повторя, не печете по много бисквити наведнъж.

* За крема смесете и разбъркайте всички съставки. Оставете го в хладилника за няколко часа. Може да го направите от предния ден. Ако искате да е по-гъст и пухкав може да го разбиете за кратко с миксер, но наистина трябва да е много добре охладен.

* Сипете крема в пош и напълнете пуричките от двете им страни. Е, това беше. Приятно хрускане!




неделя, 22 ноември 2020 г.

Заек с кестени и тиква




Есенна гозба със заешко, кестени и тиква. Крехко, сочно и ароматно! Тук може да видите, как по-лесно може да обелите кестените. 

Продукти:

1 заек
сол и черен пипер на вкус
20 г масло
2 с.л. зехтин
300 мл зеленчуков бульон
300 мл бяло сухо вино
1 с.л. мед
2-3 ч.л. нишесте
8 шалота или дребни лукчета
2 цели глави необелен чесън
8 малки резена тиква
2 корена пащърнак, нарязани на едро
2 моркова, нарязани на едро
16 обелени кестена
3-4 клончета прясна или сушена мащерка
1 клонче пресен или сушен розмарин
40 г стопено масло

Приготвяне:

* Нарежете заека на едри парчета. Посолете ги, поръсете с черен пипер и запържете в маслото и зехтина до златисто на умерен огън. Извадете месото в съд за печене.

* В мазнината от пърженето налейте бульона и виното. Оставете да покъкри без капак, за да се изпари алкохола. Добавете нишестето, размито в малко студена вода и разбъркайте. Подправете с мед и сол на вкус.

* Между парчетата заешко наредете всички зеленчуци и кестените. Помежду им сложете мащерката и розмарина. Поръсете с малко сол.

* Залейте ястието с бульона и виното и печете под капак около час в загрята на 200* фурна. Отхлупете, намалете фурната на 170*, полейте с маслото и печете още 30 минути, докато сосът се редуцира, а гозбата добие приятен загар. Сервирайте с добре изстудено бяло вино. Да ви е сладко и наздраве!


четвъртък, 12 ноември 2020 г.

Смокинки




На вашето внимание представям едни изключително вкусни сладки с пълнеж от сушени смокини. Самите те донякъде приличат на смокини, поне се опитах да ги догодя като форма. Тестото е невероятно нежно и крехко, наподобява текстурата на масленките, но е още по-пръхко. Буквално се топи като го хапвате. Това е благодарение на смесването на масло с олио. Пълнежът може да е от всякакви сушени плодове, които може да ароматизирате с любими ваши подправки. Аз използвах сушени тъмни смокини, за да контрастират със светлото тесто.

Продукти за около 15-20 сладки:

100 г меко масло
40 г пудра захар
1 с.л. нишесте (12г)
60 мл олио
250 г брашно
ванилия
2-3 щипки сол

Пълнеж:

150 г сушени смокини
1 с.л. мед
1-2 с.л. лимонов сок
по желание канела, кардамон, цитрусови кори, ядки, 1-2 с.л. коняк и др.

Приготвяне:

* Първо пригответе пълнежа. Залейте смокините с гореща вода и ги оставете да омекнат. Изцедете ги добре и заедно с меда и лимоновия сок ги смелете фино в блендер. Овкусете по ваше желание.

* За тестото разбъркайте с лъжица или бъркалка до хомогенност маслото, захарта и нишестето. Налейте олиото и отново разбъркайте. Добавете солта, ванилията и на части брашното. За кратко омесете тесто и го оставете да отлежи за половин час на стайна температура.

* Разделете тестото на равни части колкото голям орех. Всяка разстелете с пръсти върху парче найлоново фолио. В средата сложете пълнеж и с завийте краищата с помощтта на фолиото така, че тестото да обгърне отвсякъде пълнежа. Леко изтеглете с пръсти нагоре, за да се получи форма на смокиня. Подредете сладките в тава, покрита с хартия за печене.


 


* Загрейте фурната на 170* и ги изпечете за около 20 минути или докато започнат да се зачервяват. Поръсете ги с малко пудра захар и ги поднесете напълно изстинали. Да ви е сладко!





петък, 6 ноември 2020 г.

Палачинки с кашкавал


 



По света има най-различни видове палачинки. Като започнем от тънките и фини френски Crêpes, минем през пухкавите руски блини и стигнем до истински дебелите японски палачинки. Предлагам ви един друг вариант на палачинки с кашкавал, прясно и кисело мляко. По-скоро приличат на блини, тъй като стават по-дебели. Комбинацията от трите продукта е изключително вкусна. Палачинките стават сочни, меки и са толкова апетитни, че могат да се хапват без никакви други сладки или солени добавки. Ще се радвам да ги опитате!

Продукти:

(Всички мерки са в чаена чаша. Премерете продуктите, като напълните чашата до горе. Броят на палачинките зависи от големината на тигана. )

2 яйца
1 ч.ч. гъст айрян
1 ч.ч. прясно мляко
2 с.л. олио
1 ч.ч. брашно
1 ч.л. захар
1/4 ч.л. сол
1/4 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.ч. ситно настърган кашкавал (ползвайте кашкавал от краве мляко, по-сух и с по-малка масленост)
масло за намазване на тигана и палачинките

Приготвяне:

* Разбийте яйцата с айряна и прясното мляко. Добавете олиото. Примесете брашното със захарта, солта и содата. Постепенно го прибавете го към течната смес, като бъркате. Накрая сипете кашкавала и отново разбъркайте.

* На среден огън загрейте тиган с незалепващо покритие. Намажете го с малко масло. Сипете един черпак от палачинковата смес и я разнесете по дъното на тигана, катко го накланяте на всички страни. Ако тестото е прекалено гъсто може да го разредите с още малко айрян или прясно мляко, но като консистенция трябва да е гъсто и бавно да облива тигана. След като повърхността на палачинката засъхне я намажете с масло и обърнете, за да се запече и от другата страна. По същият начин направете палачинки от цялото тесто. Не забравяйте да намажете леко полочинките с масло и след като ги извадите в чиния. Вкусът е неповторим!

* Сервирайте палачинките със сирене, сладко или друго, с което обичате да ги хапвате. Да ви е сладко!





 

събота, 31 октомври 2020 г.

Баварска ябълкова торта

 



Представям ви една изключително вкусна ябълкова торта. Може би е от ябълковите десерти, които до момента са ми харесали най-много. Не е прищна на вид като стандартните кръгли торти, но вкусът е толкова великолепен, че си заслужава да я опитате. Интересна е като технология на приготвяне и е емблематична за Бавария. Всички съставки по отделно могат да се приготвят ден-два предварително. След като я сглобите непременно оставете тортата да отлежи един ден в хладилника преди да я сервирате. Тортата става доста голяма, парчетата се режат идеално на тънки, дебели резени или на пасти.

Продукти:

тесто:

390 г брашно
200 г студено масло на кубчета
2 с.л. заквасена сметана
2 щипки сол
ванилия
1 ч.л. оцет
1/2 ч.л. сода бикарбонат

пълнеж:

1 кг почистени и нарязани на тънки резени ябълки
3-4 с.л. вода
3-4 с.л. захар
ванилия
настъргана кора от 1 лимон

крем:

180 г захар
2 с.л. брашно
2 разбити с вилица яйца
500 мл прясно мляко
ванилия
настъргана кора от 1 лимон
200 г меко масло

печени орехи за поръсване


 


Приготвяне:

* Тесто: Стрийте с ръце на фини трохи брашното и маслото. Добавете сметаната, солта, ванилията и содата, угасена в оцета. За кратко омесете тесто, колкото да го съберете на гладка топка. Разделете го ва 8 части, покрийте ги с найлоново фолио и ги оставете в хладилника.

* Пълнеж: На тих огън под капак задушете ябълките заедно с останалите продукти. След като омекнат ги отцедете в цедка и ги оставете да изстинат напълно.

* Крем: Смесете в тенджера брашното и захарта. Добавете яйцата и постепенно разредете с млякото, като бъркате с лъжица или бъркалка. Овкусете с ванилия и лимонова кора. На водна баня сварете крема до сгъстяване, като бъркате. Оставете го добре да изстине. (Може да сварите крема без водна баня, но в съд с незалепващо покритие. За да не се образува засъхнала кора по повърхността му докато изстива, намажете горещия крем с малка бучка студено масло.)
Разбийте много добре маслото. Трябва да увеличи обема си и да се превърне в пухкав побелял крем.
С миксер разбийте изстиналия млечен крем. Добавете маслото постепенно, като бъркате с бъркалка или съвсем кратко с миксер. Оставете крема в хладилник за половин час.  

* Разточете всяка част от тестото на правоъгълник с желани от вас размери. В средата сложете от ябълките и по желание поръсете с канела. Прищипете краищата и оформете нещо като правоъгълни банички (позволете ми да ги нарека така). Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене и ги надупчете с клечка за зъби или вилица. Изпечете до порозовяване за около 25-30 минути в загрята на 170* фурна.






* След като ябълковите банички добре изстинат може да сглобите тортата. На дъното на равна чиния намажете малко от крема. Върху него наредете 4 банички, като образувате правоъгълник. Нанесете половината от крема, а върху него сложете останалите банички. Покрийте с останалия крем и измажете тортата отвсякъде. Поръсете обилно с орехи и оставете в хладилник за един ден.

* Преди сервиране непременно извадете тортата от хладилника и я оставете на стайна темперятура за час-два. Нарежете на парчета и поднесете. Да ви е сладко!



петък, 23 октомври 2020 г.

Печена лимонова тиква

 



Който обича солена тиква, няма как да не хареса и този вариант. Чудесен като предястие, гарнитура или салата. Аз използвах един от видовете мускатна тиква, сходна на добре познатите ни тикви-цигулки. Целта ми беше да я сервирам  разрязана на две половини по дължина, като запазя формата. А вие пригответе предястието с тиква, каквато най-много харесвате.

Приготвяне:

една малка тиква-цигулка
сок от 1-2 лимона
настъргана кора от 1 лимон
100 мл вода
4-5 с.л. зехтин
1 с.л. мед
1 ч.л. лют пипер (по избор)
1 ч.л. суха мащерка
сол на вкус
шепа орехови ядки

Приготвяне:

* Обелете тиквата и я срежете на две половини по дължина. Почистете от семките и с остър нож направете тънки напречни разрези, като се стараете да не прерязвате тиквата до долу. Посолете от вътрешната страна и сложете двете половини в съд за печене, покрит с алуминиево фолио.

* В купичка разбъркайте всички останали продукти без орехите. Залейте тиквата, като се опитате с пръсти да разтворите резените, за да може маринатата да проникне навсякъде. Изпечете до полуомекване в загрята на 200* фурна. Към края на печенето поръсете с орехи и запечете още 4-5 минути. Сервирайте тиквата охладена. Да ви е сладко!

*** Времето на печене зависи от сорта тиква. Проверявайте готовността с клечка за зъби.