неделя, 12 декември 2021 г.

Коледно пънче със сушени плодове

 




Дойде ред да ви покажа коледната торта за тази година. Тя е за мама, която днес има рожден ден. Да ми е жива и здрава! 
Тортата е много необичайна и по-скоро бих я оприличила на сладкиш, независимо от вида. Приготвя се без яйца и масло, което по принцип е в пълен противовес с моите разбирания за вкусен десерт. Но колкото и да е странно, много е вкусна. Тип бисквитена торта, но когато всичко е домашно приготвено и нишестения крем изцяло е заместен със заквасена сметана, нещата се получават перфектно. Преди да се поднесе тортата задължително трябва да престои в хладилник 1-2 дена, за да може всичко да се спои и омекне. При разрязване се получават интересни шарки, донякъде напомнящи дърво. Ще се радвам да я опитате. Благодаря на Anna Grońska за интересната рецепта.

Продукти за торта 22-24 см:

тесто:

1 яйце
130 г захар
250 г заквасена сметана
ванилия
настъргана кора от 1 лимон
420 г брашно
1 ч.л. бакпулвер

пълнеж:

150 г сушени кайсии
настъргана кора от 1 портокал
150 г сушени сливи без костилки
1 ч.л. канела
150 г стафиди
1 с.л. ром или ½ капсула ромова есенция
150 мл хладко прясно мляко

крем:

500 г студена  заквасена сметана
100 мл студена течна пълномаслена сметана
120 г захар
ванилия

украса:

100 г стопен и темпериран млечен или натурален шоколад






Приготвяне:

* Първо подгответе пълнежа. В три отделни купи сложете сушените плодове и ги залейте с гореща вода. След като омекнат ги изцедете добре. Към кайсиите прибавете портокаловата кора, към сливите канелата, а към стафидите рома. Също по отделно ги смелете на пюре с пасатор. Не е нужно да е съвсем фино, вкусно е да се усещат малки парченца от плодовете. 

* За тестото разбийте яйцето и захарта, колкото да се разпенят. Прибавете сметаната и ванилията. На части сипете брашното, примесено с бакпулвера и замесете тесто. Дори и  да лепне не добавяйте повече брашно. Може да ползвате миксер с бъркалките за тежко тесто или кухненски робот. Покрийте тестото със стреч фолио и го приберете в хладилника за 1-2 часа. 
Разделете охладеното тесто на 6 равни части. За да са точни ги претеглете на кухненска везна. Всяка разточете на съвсем тънък правоъгълник около 2 мм. Поръсвайте работния плот с малко брашно.  Две от корите намажете с кайсиите, две със сливите и останалите две със стафидите. Всяка намазана кора завийте на руло откъм дългата част и прищипете краищата. Подредете шесте рула в тава, покрита с хартия за печене и ги изпечете за около 25-30 минути в загрята на 170* фурна с вентилатор. След като рулата напълно изстинат подрежете краищата и ги нарежете на парчета около 3 см. Отвътре се получат различни на цвят спираловидни шарки.

* За крема смесете в купа всички продукти и го разбийте за 4-5 минути с миксер до пухкаво. Кремът остава леко течен, но така трябва да бъде. Не добавяйте желатин или друг сгъстител. 

* Сглобяване: На дъното на равна тортена чиния размажете 2-3 с.л. от крема. Върху него подредете в кръг половината от нарязаните рула. Редувайте цветовете и поставяйте парчетата с шарката нагоре. Поръсете с половината прясно мляко. Основата на тортата е готова. Пристегнете я с подвижен ринг и сложете от вътрешната страна ацетатни ленти. Залейте с половината от сметановия крем. Разклатете, за да може кремът да попадне равномерно между парчетата. Отгоре подредете останалите ролки, поръсете ги с млякото и изсипете останалия крем. Загладете добре и приберете в хладилника поне за 1 ден. 

* Украса: за да имитирате дървесна кора размажете върху лист ацетатно фолио стопения шоколад на тънък равен слой. Оставете го леко да засъхне, докато добие матов цвят, но все още е мек. Завийте фолиото на руло откъм дългата страна. Краищата прикрепете с кламери, за да не се развива. Оставете го на стайна температура, докато напълно се стегне. След това внимателно развийте фолиото и шоколадът сам ще се рачупи на неравни извити парчета. Някои от тях може да поръсите с какао.
Извадете тортата от хладилника. С ножче внимателно минете по вътрешната страна, за да отлепите крема от ацетата. Махнете ринга и гарнирайте тортата отстрани с шоколадовите кори. Да ви е сладко! 




събота, 11 декември 2021 г.

Как да си направим дървесни кори от фондан

 


Нека ви разкажа още малко за външното оформяне на тази торта. За сладкия мъх вече обясних, сега е ред на "дървесните кори", с които е облепена тортата. Направила съм само няколко снимки, но в Интернет ще намерите богата информация. И не само това. Ще намерите най-различни варианти за приготвянето на украсата. Изберете този, който на вас ще ви хареса и запретвайте ръкави. А сега прочетете и вижте моя начин.

Нужни са ви само три неща: фондан, хранителни бои и тънки вафлени кори.

Може би ще се затрудните в намирането на вафлените кори. Бих ви посъветвала да потърсите в Интернет къде се продават и как може да се снабдите с тях. Тези, които виждате на снимката купих от Германия.




Оказаха се доста дебели и ефектът на дървесна кора стана малко груб, но все пак съм доволна от резултата. Знам, че има и много по-тънки, но наистина не е толкова важно. Кой каквито намери.

Надявам се тези 4 снимки да са ви полезни като информация.



 Ето стъпка по стъпка какво е нужно да направите:

 
 1. Разточете малко парче фондан с приблизителна дебелина 3 мм. Подравнете краищата му за да стане с големината на вафлените кори. Намажете го с кафява боя. Умишлено не съм разнесла равномерно боята. Някъде е повече, някъде по-малко. Стремях се да постигна по-естествен вид на корите. Тук е мястото да вметна, че може да оцветите целия фондан в кафяво. Така ще получите кора с доста по-тъмен цвят. Аз си представях, че ще измайсторя брезова кора, но май по-прилича на иглолистна. Преценете сами как ще ви хареса.
 
 2. Върху фондана поставете една кора и притиснете с пръсти.
 
 3. Навлажнете я допълнително с малко вода. Най-добре е да направите това с домакинска четка.
 
 4. Изчакайте минутка и внимателно с точилка разточете фондана заедно с вафлената кора. Повърхността не трябва да е много мокра за да не залепне вафлата по точилката, но все пак трябва да е достатъчно влажна за да започне да се разкъсва неравномерно. Разточвайте докато на вас ви хареса как се е получило.
 
 5. За една голяма торта ще са ви нужни 5 или 6 готово разточени кори. Отрежете излишните краища и подредете корите на равна плоскост. Оставете ги за един ден добре да изсъхнат.



6. След това ги нарежете съвсем неправилно с ножица и гарнирайте с тях борда на тортата.

 Може би няма да учудя никого, като кажа, че тортата беше изядена след като прилежно бе обелена от въпросните кори. Фонданът не ми е сред любимите продукти и дори и не мога да си помисля да го изям. Многократно съм казвала, че за мен той само влошава качеството на тортата. Но, винаги може да се махне, нали така? Независимо от недолюбването ми, не мога да скрия, че тортата стана много ефектна. Все пак беше празнична, специално наречена на майка по случай рождения и́ ден.
 
 Това е всичко, което бих могла да ви разкажа с няколко думи и покажа със снимки. Надявам се да опитате и вие. Приятни занимания!

неделя, 5 декември 2021 г.

Кракелин-профитероли с карамелен ганаш

 



За мен вчера беше един много специален ден. Щастлив ден. Излезе третата ми книга "Празнични рецепти". В нея са събрани рецепти за големите български празници, двата поста-коледен и великденски, тема за св. Валентин и няколко идеи за парти. Надявам се книгата да ви е интересна и да готвите по нея с удоволствие и вдъхновение. Днес еуфорията още ме държи и виртуално искам да ви почерпя с фини профитероли, пълнени с карамелен ганаш и хрупкава кракелин-обвивка. И друг път сме говорили тук за кракелин. Заповядайте линк към рецептата за още едни подобни профитероли.

Продукти за около 40 профитероли:

парено тесто:

100 г прясно мляко
100 г вода
100 г масло
1 ч.л. захар
2-3 щипки сол
150 г брашно
4 яйца размер L

карамелен ганаш:

175 г захар
300 мл гореща сметана
20 г мед
200 г ситно натрошен натурален или млечен шоколад
65 г меко масло

кракелин:

40 г меко масло
50 г светла кафява захар
50 г брашно

Приготвяне:

* Започнете с кракелина. В купа разбъркайте маслото и захарта. Не е нужно да ползвате миксер, бъркалка или лъжица са напълно достатъчни, за получите еднороден крем. Добавете брашното и отново разбъркайте. След това продължете по стъпките по вече написаната от мен рецепта, следвайки линка, който посочих по-горе.

* Профитеполи: И тук няма нужда да се повтарям. Рецептата и начинът на приготвяне отново е описан тук. Но ако предпочитате своя рецепта за парено тесто, ползвайте нея.

* Карамелен ганаш: Карамелизирайте захарта на умерен огън до светъл карамел. Внимателно налейте сметаната, сложете меда и разбъркайте, докато получите карамелено-сметанов сос. Ако останат парченца нестопен карамел върнете течността на огъня и загрейте наново, докато се стопят. Добавете соса на части към шоколада. Разбъркайте на гладък крем. Накрая разбийте всичко с пасатор, като прибавите и маслото. Оставете крема да се охлади и напълнете профитеролите. Да ви е сладко!

*** Кремът е подходящ за пълнеж на тарталети, тарт или торта. Може да го съхраните в хладилник до 2 седмици или замразите за дълго време. Ако ви остане крем от профитеролите го ползвайте за друго или замразете.




Сraquelin или как да направим перфектната глазура за еклери и профитероли

 


Замисляли ли сте се, защо френските сладкиши от парено тесто (еклери, профитероли и т.н.), както и много сладкарски изделия от многолистно тесто са така неустоимо хрупкави? И не само хрупкави, а и с красив външен вид. Ще кажем " да, френски сладкари са това"! Тези магьосници в кухнята ненапразно са №1 в световната кулинария! Цялата тайна на великолепния еклер се крие в една малка маслена бисквитка, която се стапя от топлината на фурната и равномерно покрива сладкиша, като му придава хубав вид, хрупкавост и не му позволява да се напука.
Намирам тази глазура за чудесна и днес споделям с вас начина на приготвянето  и́. Глазурата се нарича Сraquelin (Кракелин) и се състои от масло, захар и брашно. Може да се добави какао за тъмен цвят и шоколадов вкус, но може да се оцвети със сладкарска боя в най-различни цветове. Тук може да видите варианти и да изберете този, който най-много ви допада. Надявам се да ви хареса и моето предложение!
   

Продукти:

60 г захар
60 г меко масло
40 г брашно
20 г какао

Приготвяне:

* В купа разбъркайте маслото и захарта. Не е нужно да ползвате миксер, бъркалка или лъжица са напълно достатъчни, за получите еднороден крем. Смесете брашното с какаото, прибавете го към маслото и отново разбъркайте до гладкост.

* Изсипете сместа върху лист хартия за печене. Отгоре покрийте с друг лист и леко разточете с точилка за да оформите тънък пласт около 2 мм. Дебелината на получената кора не трябва да е много дебела, бъдете внимателни!

* Пренесете двата листа на дъска, табла или равна чиния. Приберете в хладилника за 30 минути, докато тестото се стегне. Може да го замразите за кратко във фризер или ако навън е зимно време, да го оставите да се втвърди на балкона. Тази стъпка е много важна, не я пропускайте! В противен случай тестото ще остане меко и няма да успеете да го нарежете на кръгчета.
След като тестото се е втвърдило отделете внимателно горния лист хартия. Обърнете внимателно кората и отделете и долния лист, за да може без проблеми да извадите бисквитките след като ги изрежете. С малка  формичка изрежете кръгчета.




* Работете бързо, тъй като тестото лесно се отпуска и омеква. Ако това се случи, върнете го за кратко на студено. Остатъкът от тестото разточете наново, охладете и нарежете. Пригответе кракелина предварително и го съхранявайте в хладилник или фризер. В хладилник може да престои 2-3 седмици, а във фризер няколко месеца. Когато решите да направите еклери ще имате под ръка готова глазура.

* Моите бисквитки стояха в хладилник 10 дена, просто не успях по-рано да ги употребя. За да не залепват кръгчетата едно с друго ги отделих помужду им с хартия за печене. След това ги сложих в кутийка и прибрах в хладилника.




* Всеки има своя рецепта за парено тесто. Ако желаете да опитате моите профитероли, ето накратко какво ви е нужно:

1. В тенджерка кипнете 100 г прясно мляко, 100 г вода, 100 г  масло, 1/2 ч.л. захар и 2 щипки сол. След като маслото се стопи и течността заври изсипете наведнъж 150 г брашно. Разбъркайте енергично с лъжица докато съберете всичко на гладка топка, която се отделя от дъното и стените на тенджерата. Тестото е готово след като остави тънък бял филм по дъното на съда. Процесът трае по-малко от минута.

2. Охладете тестото и едно по едно сложете 4 или 5 яйца в зависимост от големината им. След прибавяне на всяко яйце разбърквайте добре до гладкост.

3. Сипете тестото в пош с широк кръгъл накрайник. Сипвайте го на части за да ви е по-лесно да оформите профитеролите. В тава, покрита с хартия за печене шприцовайте кръгли топчета. Големината им трябва да е по-малка от тази на кракелина. Разбира се, тя изцяло зависи от вашите предпочитания. Ако искате кракелинът да облее равномерно профитеролите, то трябва да е с около 1 см по-голям от тях. Ако кръгчетата са малки ще покрият само горната част на сладкишите. След като направите топчетата сложете върху всяко по едно кръгче от кракелина.




4. Остава да загреете фурната на 180* и да изпечете профитеролите за около 20 минути на вентилатор. След като изстинат ги напълнете с любимия си крем и сервирайте! Да ви е сладко!




четвъртък, 2 декември 2021 г.

Празнични рецепти

 


Скъпи приятели, имам удоволствието да ви представя новата си книга "Празнични рецепти". В нея са събрани нови рецепти за всички големи български празници, двата големи поста - Коледен и Великденски, както и теми за св. Валентин и парти. Искрено се надявам книгата да ви хареса и да ви бъде добър помощник в кухнята. Може напълно да се доверите на рецептите ми, но не забравяйте, че най-важното е сами да експериментирате. Влагайте вашите идеи и предпочитания, споделяйте храната с близките си и така всеки миг ще бъде специален и ще донесе наслада и уют.  В момента с отстъпка може да поръчате книгата онлайн, а след броени дни ще бъде и по книжарниците. Благодаря на издателство Сиела, че отново ми се довери и ме покани да бъда техен автор. Много съм щастлива! 

Тук може да поръчате книгата онлайн.



понеделник, 29 ноември 2021 г.

Лешникови сладки с млечен карамел

 



Интересното в тази рецепта е млечният карамелен сос. Приготвя се не с масло, а с бял шоколад и сметаната се замества с прясно мляко. На вкус е много по-лек и с изразен млечен аромат. Отсъствието на сметаната го прави по-течен, но ако желаете да го сгъстите варете соса на тих огън още няколко минути. 

Продукти за около 25 сладки:

тесто:

80 г меко масло
60 г захар
1 яйце + 1 жълтък
80 мл олио
ванилия, щипка сол
20 г пресято какао
1 равна ч.л. бакпулвер
320 г брашно

карамел:

70 г захар
60 мл горещо прясно мляко
70 г натрошен бял шоколад
по желание сол на вкус

друго:

1 разбит с вилица белтък
140 г ситно натрошени лешници

Приготвяне:

* За тестото разбъркайте с лопатка маслото и захарта. Прибавете цялото яйце, жълтъка, ванилията и размесете отново. Налейте олиото и поръсете с 2-3 лъжици от брашното. Разбъркайте на каша. Смесете останалото брашно с какаото, солта и бакпулвера. Сипете ги в сместа и за кратко омесете тесто. 

* От тестото направете топчета с големина на орех. Потопете ги в белтъка и оваляйте в ядките. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене. Сплескайте ги съвсем леко с пръсти и в средата направете вдлъбнатина. Изпечете сладките за около 20 минути в предварително загрята нва 170* фурна с вентилатор. 

* За карамеления сос стопете на слаб до среден огън захарта на светъл карамел. Гответе в по-висок съд, а не в плитък. Налейте внимателно млякото. Независимо, че е горещо ще предизвика бурна реакция и трябва да внимавате, за да не се изгорите. Оставете съда на котлона, докато се превърне в карамелен сироп. Махнете от огъня и добавете шоколада. Оставете го да се отпусне 1-2 минути и разбъркайте до гладка консистенция. Ако харесвате солен карамел сложете няколко кристалчета морска сол. Охладете.

* Напълнете сладките с карамелен сос и поснесете. Да ви е сладко! 

*** Ако вдлъбнатините на сладките са станали по-малки по време на печене може да ги разширите и направите по-дълбоки, като ги натиснете внимателно с малка лъжичка или както правя аз, с коркова тапа. Сладките трябва да са съвсем горещи, веднага след като ги извадите от фурната. Притискайте с лек натиск, тъй като тестото е нежно и ронливо и лесно може да се начупи.