четвъртък, 1 декември 2022 г.

Шоколадови бисквити с два вида ганаш

 



Най-вкусните шоколадови сладки! Лешншниково тесто с какао, изпечено на тънки бисквити. Слепени с трюфел крем и за разкош тук-там карамелен ганаш. А за баланс няколко кристалчета морска сол. Може да ги направите с всякакви форми.
Продукти за около 30 големи двойни бисквити:

Тесто:

250 г меко

масло
100 г пудра захар
1 малко яйце, рацбито с вилица
ванилия
140 г смлени лешници (по желание предварително запечени за повече вкус)
35 г какао
260 г брашно
1 ч.л. бакпулвер

Трюфел крем:

180 г натрошен млечен шоколад
40 г натрошен натурален шоколад
100 г гореща течна пълномаслена сметана
15 г течен мед
15 г масло

Солен карамелен ганаш:

30 г кристална захар
50 г гореща течна пълномаслена сметана
50 г натрошен млечен шоколад
1 ч.л. течен мед
морска сол


Приготвяне:

* За тестото разбъркайте на крем маслото и пудрата захар. Добавете яйцето и ванилията. Отделно смесете лешниците, какаото, брашното и бакпулвера. Сипете ги към маслото и с лопатка или лъжица объркайте всичко на тежко лепкаво тесто. Не добавяйте повече брашно.

* Разделете тестото на две части. Увийте ги в стреч фолио и ги оставете в хладилника за няколко часа, докато тестото се стегне напълно.

* За трюфел крема залейте двата вида шоколад с горещата сметана. Изчакайте минута и добавете меда и маслото. Разбъркайте до хомогенност. Покрийте крема плътно със стреч фолио и го оставете в хладилника за няколко часа, докато се уплътни и стане подходящ за намазване.

* За карамеления ганаш първо карамелизирайте захарта до златисто. Внимателно налейте горещата сметана. Гответе за кратко на слаб огън, докато карамелът се разтвори от сметаната. След това залейте шоколада и прибавете меда. Сложете малко сол, разбъркайте и опитайте. Ганашът трябва да има солена нотка, която идеално ще балансира вкуса на шоколадовите бисквити и трюфел крема. Сложете толкова сол, колкото на вас ви харесва. Както при шоколадовия крем, покрийте плътно със стреч фолио и охладете за няколко часа до сгъстяване.

* Загрейте фурната на 175°С с вентилатор. Разточете охладеното тесто между два листа хартия за печене, леко набрашнени. Дебелината трябва да е между 2 и 3 мм, имайки предвид, че бисквитите са двойни. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене, като си помогнете с шпатула. На половината изрежете малки кръгли отвори. За изрязване може да ползвате задната страна на накрайник за шприцоване или широки сламки.

* Изпечете бисквитите за 12 минути. Също изпечете и изрязаните кръгчета.

* След като сладките изстинат намажете с трюфел крем тези, които са цели. Отгоре поставете изрязаните бисквити. Във всеки отвор шприцовайте малко карамелен ганаш. По желание поръсете с какао. Съхранявайте бисквитите на стайна температура в кутия. Да ви е сладко!

*** Тестото е много фино, тъй като брашното в него е малко. Това прави бисквитите изключително нежни и пръхки. От друга страна създава неудобство при работа, защото бързо омеква. Затова е важно да е добре охладено и стегнато. Разточвайте го на малки части, а не наведнъж. За по-добра форма на бисквитите може да ги охладите още веднъж преди печене.
Моите бисквити поръсих с какао, пудра захар и пудра от дехидратирани малини и цвекло. Двете пудри направих сама, като много добре изсуших цвеклото и малините в дехидратор. След това смелих фино с кафемелачка. С малините даже се престарах и определено ги суших повече, отколкото бе нужно. За съжаление пудрата кафенее, но си остава все така вкусна и ароматна.

неделя, 27 ноември 2022 г.

Сладкиш с тиква и хрупкава поръска

 



За мен този сладкиш е много по-вкусен от всички чийзкейкове с тиква. Сочен, ароматен и точно с необходимата плътност. Изпекох го в малка тортена форма 18 см, тъй като имах малко парче тиква, което нямаше да стигне за голяма форма. За посочените продукти 20 см е също добре, но сладкишът ще стане по-нисък. Преценете продуктите в рецептата спрямо формите, с които разполагате. За по-голям сладкиш (24-26 см )увеличете всичко с 1/3 или с 1/2. Рецептата е изцяло импровизирана от мен и няма да я намерите никъде, освен в тази страничка. Смело мога да кажа, че се получи много добър сладкиш. Все още е сезонът на тиквите. Ще се радвам, ако го опитате.
Продукти за сладкиш 18-20 см:

Тесто за основа:

60 г меко масло
60 г пудра захар
1 яйце
ванилия
1-2 щипки сол
100 г брашно

Пълнеж от тиква:

270 г пюрирана печена тиква
30 г кафява захар
100 г карамелизирано кондензирано мляко
1 яйце
ванилия
настъргана кора от 1 портокал
½ ч.л. смлян кардамон
50 мл течна пълномаслена сметана
2-3 щипки сол
1 равна ч.л. царевично нишесте

Поръска:

20 г студено масло
15 г кафява захар
30 г едро счукани орехи
ванилия
20 г брашно

Друго:

какао или пудра захар за поръсване

Приготвяне:

* За тестото разбийте с миксер на побелял крем маслото и пудрата захар. Добавете яйцето, ванилията и солта. Разбийте още малко, докато яйцето се усвои от сместа. Сипете брашното и с лопатка разбъркайте до хомогенност.

* За пълнежа от тиква сложете в блендер заедно всички продукти и разбийте до гладка емулсия.

* За поръската смесете в купичка всички продукти и с пръсти стрийте на едри трохи.

* Загрейте фурната на 175°C с вентилатор. Покрийте формата отвсякъде с хартия за печене-дъното и стените.

* Изсипете тестото във формата и с пръсти го разнесете и оформете на равен слой. Тестото е гъсто, но лепкаво. Най-лесно се обработва с леко навлажнени ръце, а не с лъжица или шпатула. Върху него изсипете тиквения крем. Изпечете за 30 минути. Извадете формата от фурната и поръсете с маслените трохи. Доизпечете още 15-20 минути. Одтавете сладкиша напълно да изстине, поръсете го с какао или пудра захар, и нарежете на триъгълни парчета. Да ви е сладко!



петък, 18 ноември 2022 г.

Маслени панделки с рикота

 


Продукти за 12-16 панделки:

125 г меко масло
125 г рикота
125 г брашно
1/2 ч.л. сол
разбито яйце за намазване
по желание сушен зелен лук, сушен чесън или смлян ким
разбито яйце за намазване

Приготвяне:

* Разбъркайте на крем маслото и рикотата. Добавете брашното и солта. Отново разбъркайте с лъжица на лепкаво тесто. По желание добавете подправки. Оставете го за 2 часа в хладилника, за да се стегне.

* Разточете охладеното тесто върху набрашнена повърхност с дебелина около 0,5 см. Изрежете кръгове с желана от вас големина. С малко ножче направете разрези, както е показано на снимка 1.

* Повдигнете средните триъгълни части. (снимка 2)

* Съберете горния и долния триъгълник. (снимка 3)

* Върху тях върнете повдигнатите парчета. (снимки 4 и 5)

* С малката лента увийте средата на панделката като леко прищипете с пръсти. (снимка 6)






* Загрейте фурната на 175*С с вентилатор. Покрийте тава с хартия за печене и наредете кифличките. Намажете ги с разбито яйце и изпечете до зачервяване около 20-25 минути. Да ви е сладко!

вторник, 1 ноември 2022 г.

Балсамово свинско

 



Сервирайте ястието топло с гарнитура по ваше желание. Аз избрах спагети, овкусени с малко чесън, босилеково олио и пресен босилек. Направете си сами босилеково олио. Лесно е, а става изключително ароматно. В бутилка с олио или по-лек зехтин сложете няколко цели клончета босилек. Приберете в шкафа за около 20 дни. Нолкото повече престоява олиото с босилека, толкова по-наситено на аромат ще стане. Като допълнение към рецептата прибавих малко маринован лук, чиято рецепта може да прочетете тук. 

Продукти за 4 порции:

600 г свинско бонфиле или контрафиле
2 с.л. кафява захар
4-5 с.л. балсамов оцет
2 с.л.зехтин
2-3 скилидки нарязан чесън
сол и черен пипер на вкус
2 с.л. брашно
20 г масло
1 с.л. олио
стрък розмарин
вода

Приготвяне:


* Нарежете бонфилето на по-дебели парчета. Ако ползвате контрафиле го нарежете на дебели шницели. Сложете месото в купа. Овкусете със сол и черен пипер. Поръсете с кафявата захар и залейте с оцета и зехтина. Приберете в хладилника и оставете да се маринова няколко часа, най-добре една нощ.

* Отцедете месото от маринатата и го оваляйте в брашно. Изпържете до златисто в маслото и олиото заедно с розмарина и чесъна. Извадете го в чиния.

* В мазнината от пърженето налейте маринатата и разредете с малко вода. Посолете. Опитайте на вкус и ако е нужно добавете още захар, оцет или сол. Може да увеличите количеството на соса. Ако желаете по-плътен сос го сгъстете с малко размито в студена вода нишесте. Върнете месото в соса, извадете клончето розмарин и кипнете. Ястието е готово. Да ви е сладко!

Сладко-кисел маринован лук

 


Маринованият лук е незаменима добавка към основни ястия с говеждо, телешко, свинско и дивеч. Също много добре се съчетава със заешко месо, патица или гъска. Лукът е изключително ароматен, сладък и нежен като текстура. Приготвянето му отнема минути, но след това е нужно да изчакаме поне няколко дена, за да ферментира и узрее. Толкова е вкусен, че чакането си заслужава.

Продукти:

500 г шалот или дребен червен лук

Марината:

200 мл порто, шери, мадейра, малага, марсала или друго подобно ликьорено вино
100 мл сухо червено вино
40 г кафява захар
2 зърна карамфил
1 ч.л. зърна черен пипер
1 дафинов лист
кора от 1 портокал
4-6 с.л. тъмен балсамов оцет
сол на вкус

друго:

2 с.л. мед
1 малко клонче розмарин
2-3 стръкчета мащерка

Приготвяне:

* Обелете лука и по-големите глави срежете на две по дължина.

* В тенджера кипнете всички съставки за маринатата. Прибавете лука и варете на тих огън 15-20 минути. Отстранете от котлона.

* Извадете лука с решетъчна лъжица и го сложете в голям буркан.

* Към горещата марината добавете меда, розмарина и мащерката. Залейте лука и след като изстине го затворете с капачка и приберете за няколко дена в хладилника. Колкото по-дълго престоява, толкова по-вкусен ще стане. Моят лук вече отлежава в хладилника един месец.

* Ако искате да имате маринован лук за дълго време го залейте с вряща марината и веднага затворете с капачка. Принципът е като при приготвяне на конфитюр. Така лукът ще издържи минимум 3 месеца на тъмно и хладно място.

* Сервирайте маринования лук към любими ваши ястия. Самата марината е идеална основа за сосове. Като пример ви предлагам рецепта за вкусно балсамово свинско. Приятно готвене!

 


неделя, 23 октомври 2022 г.

Печени ябълкови бухти с извара

 


Ябълковите бухти са идеални за закуска, към кафе или чай. Запазват се меки и влажни дни наред, тъй като изварата и ябълките ги предпазват от изсъхване. Тестото може да овкусите с всичко, което харесвате към ябълки-канела, кардамон, джинджифил, ванилия, цитрусови кори, ядки и др. Рецептата е много лесна за изпълнение и е без яйца.

Продукти за около 18 бухти:

250 г фина извара, рикота или кварк
(ако ползвате извара първо я претрийте през цедка и след това пасирайте, за да стане съвършено гладка. При работа с рикота или кварк това не е нужно).
100 г захар
370 г брашно
2 равни ч.л. бакпулвер
ванилия
настъргана кора от 1 лимон или портокал
шепа стафиди
по желание 2 с.л. сладко от портокалови корички
60 мл слънчогледово олио
60 г стопено масло
около 370 г ябълки, нарязани на малки кубчета (2-3 ябълки)

друго:

2-3 с.л. захар
1 ч.л. канела

Приготвяне:

* Загрейте фурната на 180*С с вентилатор. Постелете тава с хартия за печене.

* С телена бъркалка разбъркайте изварата и захарта. Добавете брашното, примесено с бакпулвера. Сложете подправките, стафидите и сладкото от портокалови корички.

* Разбъркайте всичко с лъжица и накрая налейте двата вида мазнина. Отново размесете и прибавете ябълките. Ще получите гъсто нелепнещо тесто. Не го обработвайте дълго, нужно е само всички компоненти да се смесят.

* С лъжица или с ръка сипете в тавата малки купчинки от тестото. Големината определете сами. Изпечете за около 25-30 минути.

* Още горещи ги поръсете със захарта, смесена с канелата. (Ако не харесвате тази поръска я пропуснете, но увеличете количеството захар в рецептата с 30 г, тъй като бухтите не са много сладки). Поднесете ги леко топли или напълно изстинали. Да ви е сладко!