петък, 24 март 2023 г.

Кокосови кръгове

 



Продукти за около 25-30 бисквити:

Тесто:

150 г меко масло
80 г пудра захар
ванилия
2 жълтъка
280 г брашно
1 -2 ч.л. какао

Пълнеж:

2 белтъка
100 г захар
100 г кокосови стърготини
1 с.л. царевично нишесте

Друго:

какао за овалване

 Приготвяне:

* Разбъркайте на крем маслото и пудрата захар. Прибавете ванилията и жълтъците. Разбъркайте отново. Сипете брашното и размесете на тесто. За кратко омесете с ръце, колкото всичко да се събере на топка.

* От тестото отделете 1/3 и го оформете на тънко и дълго руло. Увийте го в стреч фолио.

* Останалите 2/3 оцветете с какаото. Отново увийте във фолио и оставете двете теста в хладилника за 30 минути.

* За пълнежа разбийте белтъците на сняг. Постепенно добавете захарта, като продължавате да разбивате, докато получите плътен крем. Смесете кокоса с нишестето. На части го сипете към белтъците, като бъркате с лопатка.

* Върху хартия за печене разточете на правоъгълник какаовото тесто с дебелина около 3 мм. Преценете размера му спрямо рулото бяло тесто. Нужно е дължините им да са еднакви, а ширината на кафявото тесто да може свободно да загърне ролката. Оставете допълнително 2-3 см в повече. Така ще сте сигурни, че при завиване всичко ще се получи добре. Ако има излишък от тесто винаги може да го изрежете и изпечете на бисквити.

* Върху какаовото тесто нанесете кокосовия пълнеж. Поставете в единия край бялата ролка.




* Загънете внимателно с помощта на хартията. Оформете руло и прищипете краищата там, където се събират. Увийте рулото в стреч фолио и непременно го охладете поне за 2 часа. Трябва да е напълно стегнато, за да може да се нареже на правилни кръгове.

* Развийте охладеното тесто, оваляйте го в какао и с остър нож го нарежете на бисквити 4-5 мм. Наредете ги в тава, покрита с хартия за печене и изпечете за около 15-20 минути в предварително загрята на 170°C фурна с вентилатор. Да ви е сладко!




четвъртък, 16 март 2023 г.

Салата от зелен боб и млади картофи

 



Да разнообразим богатата палитра от картофени салати с още една. Много пролетна, свежа и вкусна!

Продукти за 4 порции:

600 г млади картофи
1 дафинов лист
сол
250 г пресен зелен боб
150 г репички, нарязани на лентички
2 стръка нарязан зелен лук
2 с.л. нарязан копър
2 с.л. нарязан магданоз
2 с.л. каперси
1-2 скилидки счукан чесън

За подправяне:

оцет
олио
черен пипер

 Приготвяне:

* Нарежете картофите на едро без да ги белите. По-малките оставете цели. Сварете ги в подсолена вода заедно с дафиновия лист. Отцедете картофите и ги оставете да изстинат.

* Сварете за кратко боба в кипяща подсолена вода. Трябва да остане приятно хрупкав. Отцедете и охладете.

* Смесете картофите с боба и останалите продукти. Подправете със сол, оцет, олио и черен пипер. Оставете салатата за 1 час в хладилника, за да се овкуси добре и сервирайте. Тук може да прочетете рецептата за още една чудесна картофена салата. Да ви е сладко!

неделя, 5 март 2023 г.

Бадемови ромбоиди

 



Маслени сладки с марципан и хрупкава бадемова глазура. Съхранявайте ги затворени в кутия, за да не се овлажняват. Пресни и вкусни са до 2-3 седмици. Рецепта за домашно приготвен марципан може да прочетете тук.

Продукти за около 30-40 сладки:

Тесто:

100 г меко масло
35 г пудра захар
1 яйце (М)
ванилия
140 г брашно
30 г царевично нишесте

За намазване:

4-5 с.л. конфитюр по избор

За покриване:

200 г марципан

Глазура:

2 белтъка (М)
2 с.л. пудра захар
ванилия
100 г предварително запечени бадеми (на люспи, накълцани или по-едро счукани)

Приготвяне:

* За тестото разбийте с бъркалка на крем маслото и пудрата захар. Прибавете ванилията и яйцето. Разбъркайте добре и сипете брашното, смесено с нишестето. С лъжица или шпатула смесете всичко до лепкаво хомогенно тесто. Не добавяйте повече брашно и не месете с ръце. Увийте тестото в стреч фолио и го оставете в хладилник за 30 минути.

* Върху набрашнен плот разточете охладеното тесто на правоъгълник с дебелина около 3-4 мм. Намажете го с конфитюра. Отделно разточете марципана със същата големина като тестото. За да са точни размерите премерете с линия. (Снимка 1).

* Поставете марципана върху намазаното тесто и с линията го разграфете на ромбове с желана от вас големина. Притискайте я леко върху марципана, колкото да остави ясни следи. (Снимка 2)

* За глазурата разбийте до разпенване белтъците, захарта и ванилията. Не трябва да са на твърд сняг, а само побелели и уплътнени. Добавете бадемите и разбъркайте.

* Нарежете тестото на парченца по следите, оставени от линията. Поставете ромбоидите в тава, покрита с хартия за печене. Върху тях разпределете бадемовата смес. (Снимка 3)



* Изпечете сладките за около 12-15 минути в предварително загрята на 180°C фурна с вентилатор. Сложете тавата върху решетката на най-долното ниво във фурната. Така ромбовете ще се запекат добре отдолу, а бадемите и белтъка няма да прегорят. След като сладките изстинат, по желание ги поръсете с малко пудра захар. Да ви е сладко!

четвъртък, 23 февруари 2023 г.

Бадемова халва с мед

 



За разнообразие на празничната трапеза на Сирни заговезни, наред с традиционната бяла халва ви предлагам още една лесна и много вкусна рецепта. Това е традиционна испанска халва TURRÓN DE JIJONA, която е с голяма трайност. Добре опакована може да я приготвите и съхраните добре за дълго време.

Продукти:

250 г мед
1 белтък, разбит на сняг
настъргана кора от 1 лимон
250 г фино смляни запечени белени бадеми

Приготвяне:

* Загрейте меда до кипване в съд с незалепващо покритие. Махнете от огъня и на части добавете белтъка, като разбърквате. Прибавете лимоновата кора.

* Върнете съда на огъня и намалете котлона до слаб. На части сипете бадемите, като размесвате с дървена лъжица или шпатула. Гответе сместа 1-2 минути.

* Покрийте дъното и стените на малка форма за кекс (или друга по ваш избор) с хартия за печене. Сипете бадемовата смес и загладете. Покрийте с лист хартия за печене и поставете отгоре някаква тежест, за да може халвата добре да се спои. Оставете я на стайна температура 4-5 часа.

* Нарежене на парчета, на кубчета или направете персонални бонбони, като ги увиете в парче целофан. Да ви е сладко!

Още рецепти за домашно приготвена халва:

Бяла халва


неделя, 19 февруари 2023 г.

Вкусно с Йоли II

 


Скъпи приятели, с много радост бих искала да ви представя "Вкусно с Йоли II". Книгата включва повечето рецепти от моята първа книга "Вкусно с Йоли", немалко от втората "Сладки ноти" и 16 нови рецепти. Изданието е напълно обновено и тази компилация лично за мен е най-добрата досега. Художникът Дамян Дамянов и редакторът Мирослав Александров отново направиха рецептите ми да оживеят в една разкошна книга. Благодаря им от сърце! Надявам се и на вас да ви хареса и да ви вдъхновява в кухнята.
Онлайн може да я поръчате тук, а до края на месеца ще е е по книжарниците.

събота, 11 февруари 2023 г.

Свински врат с домати и чесън

 


След няколко дена е Трифон Зарезан. На празничната трапеза се слага домашен хляб, свинско, пиле, кисело зеле и туршия, ядки и сушени плодове. И разбира се, червено вино! Моето предложение за празника е сочен и ароматен задушен свински врат.

Продукти за 6-8 порции:

1 парче свински врат без кост (окоро 1.5 кг)
сол
1 глава счукан чесън
2 с.л. ситно нарязан магданоз
1 с.л. сушен босилек
1 с.л. смлян черен пипер
2 с.л. олио
2 домата на кръгчета
2 с.л. зехтин

Приготвяне:

* Нарежете месото на филии без да ги прерязвате до долу. Осолете го отвън и в прорезите.

* В купичка разбъркайте чесъна, магданоза, босилека, черния пипер и олиото. Намажете джобовете на месото с чесновата паста и във всеки сложете по едно-две кръгчета домат.

* Сложете месото върху голям лист алуминиево фолио. Полейте го със зехтина и увийте с фолиото. Пренесете в тава и налейте вода. Изпечете за един час в загрята на 200°C фурна.

* Извадете рулото от фурната и отстранете фолиото. Излейте водата от тавата. На нейно място налейте соса, отделил се по време на задушаване на месото. Печете още 40-50 минути на 180°C, докато месото се запече апетитно и се сготви напълно. Сервирайте с гарнитура по желание. Да ви е сладко!