Детски рожден ден-част четвърта
Сухари със сушени смокини и розмарин
Да завиршим темата „Детски рожден ден“ с торта. Всички деца обичат палачинки и мисля, че торта, направена с тях ще се хареса на всички. Може да направите палачинките цветни. Така тортата ще е по-колоритна. Разделете сместа на няколко части и ги оцветете със сладкарски бои в различни цветове. Изпечете ги както обикновено в намаслен тиган, но намалете температурата на котлона с още една степен. Нужно е палачинките да засъхнат добре и брашното да се сготви, но да не прегарят. Само така цветовете ще останат свежи.
Още рецепти за детски празник:
Продукти за около 12-16 палачинки (18-20 см):
3 яйца
550 мл прясно мляко
30 г стопено масло
1 ч.л. захар
ванилия
2-3 щипки сол
225 г брашно
крем:
300 г пасирани ягоди (пресни или замразени)
50 г царевично нишесте
50 г кристална захар
600 г натурално крем-сирене тип Филаделфия
130 г пудра захар
ванилия
550 г заквасена сметана
Приготвяне:
* За палачинките разбийте яйцата с млякото, маслото, захарта, ванилията и солта. На части прибавете брашното и разбъркайте до гладка консистенция. Оставете тестото да отпочине за 30 минути.
* На среден огън загрейте тиган с незалепващо покритие и изпечете палачинки. Количеството им, както и големината на тортата зависят от размера на тигана, в който ще ги направите.
* За крема кипнете пасираните ягоди, нишестето и кристалната захар. След като сместа се сгъсти дръпнете от огъня и оставете да се охлади напълно.
* В купа разбъркайте до хомогенност ягодовия крем с крем-сиренето. Добавете пудрата захар, а след това и сметаната. Внимателно размесете, колкото съставките да се смесят.
* На дъното на равна тортена чиния сложете две палачинки. Намажете малко крем и покрийте с една палачинка, като леко я нагънете с пръсти. Така между пластовете ще се образуват неравни шарки. Отново нанесете крем и покрийте с палачинка, докато свършат продуктите. Завършете с две палачинки, пристегнете тортата с ринг и приберете в хладилника за една нощ.
* Отстранете ринга от студената торта и украсете по желание. Покритието и копчетата на моята торта са от фондан, а петолинието и нотите са нарисувани с хранителни флумастери.
В третата публикация ви представям два вида вкусни бисквити.
Дще рецепти за детски празник:
Домино
Направете празника на детето си още по-забавен, като приготвите тези домино-бисквитики. Малчуганите могат първо да поиграят, а след това да си засладят с вкусните плочки.
Продукти:
100 г меко масло
70 г пудра захар
ванилия
2-3 щипки сол
1 разбито с вилица яйце
настъргана кора от 1 лимон или портокал
40 г царевично нишесте
40 г фино смлени ядки по избор
200 г брашно
1/4 ч.л. бакпулвер
Друго:
40 г стопен шоколад
Приготвяне:
* Разбъркайте с лопатка маслото и захарта на крем. Добавете ванилията, солта, цитрусовата кора и яйцето. Сипете нишестето и ядките, и размесете. Накрая добавете брашното и бакпулвера. Не месете с ръце, а бъркайте само с лопатката. Колкото по-кратко се обработва тестото, толкова по-нежни ще станат бисквитите. Увийте го в стреч фолио и оставете в хладилник за 2 часа.
* Разточете тестото върху набрашнена повърхност с дебелина 3 мм. Нарежете го на правоъгълни парчета с приблизителни размери 3/6 см. За да са точни ползвайте линия. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене. Изпечете за около 15 минути в загрята на 170°C фурна с вентилатор.
* Изсипете шоколада в пош или хартиена фунийка. На върха отрежете малък отвор. В средата на всяка бисквита начертайте разделителна линия, а след това направете точките на доминото, като спазвате схемата.
* След като шоколадът се втвърди играта може да започне!
Корнфлейкс бисквити
Продукти за 20 бисквити:
125 г меко масло
100 г пудра захар
ванилия
2-3 щипки сол
1 белтък
2 с.л. портокалови корички от сладко или настъргана кора от 1 портокал
80 г натурален корнфлейкс
160 г брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
Приготвяне:
* С лъжица или силиконова шпатула разбъркайте маслото със захарта, ванилията и солта. Прибавете белтъка и 1-2 с.л. брашно. Размесете до консистенция на крем. Сипете портокаловите корички и 30 г от корнфлейкса. Добавете брашното и бакпулвера. Разбъркайте добре и приберете сместа в хладилника за 30-40 минути.
* Постелете тава с хартия за печене и загрейте фурната на 170°C с вентилатор.
* Гребнете по една супена лъжица от тестото и го оваляйте в останалия корнфлейкс. С пръсти оформете на кръгли по-дебели бисквити. Подредете ги в тавата и изпечете за около 15 минути.
Във втората публикация за детско парти ще ви предложа три лесни, бързи и ефектни идеи.
Още рецепти за детски празник:
Бананова количка
Децата ви ще се забавляват истински, ако ги оставите сами да направят тези симпатични и вкусни плодови колички. Помогнете им само с рязането.
Разрежете банана на половина, за да получите две колички.
Отстрани направете гуми от ягоди и малки кръгчета грозде или банан. Закрепете ги с клечки за зъби. За шофьори на количките може да ползвате малки човечета, например от конструктор.
Маршмелоу бонбони с пуканки
Продукти за около 15-20 броя:
100 г масло
300 г бял маршмелоу
100 г пуканки
шепа дребни цветни бонбони
1-2 с.л. цветна захар
Приготвяне:
* В тенджера или голям тиган стопете на тих огън заедно маслото и маршмелоу, като бъркате. След като масата стане еднородна, махнете от огъня и прибавете пуканките, бонбоните и цветната захар.
* Оставете сместа малко да изстине. Докато е още топла откъснете малки части и ги оформете с длани на топчета. В средата на всяко сложете дървена клечка за сладолед или дървено шишче.
* Съхранявайте ги в кутия или увити в найлоново фолио.
Плодови шишчета
Често децата се мръщят на плодовете и зеленчуците. Ако им ги поднесете по интересен начин със сигурност ще ги хапнат с удоволствие. Подберете различни плодове. Изрежете ги с формички за сладки и ги нанижете на дървени шишчета. Забодете ги в резен пъпеш или диня и изненадайте децата.
Рожденият ден на едно дете е най-хубавият празник в годината. Децата тръпнат в очакването на този миг и се чувстват наистина специални. Ние родителите сме тези, които можем да направим всеки детски рожден ден незабравим. Защото този празник е и наш, също толкова обичан и чакан, като е за детето.
Най-важното е как ще се чувстват малчуганите, затова винаги планувайте този ден заедно с тях. Направете списък на гостите, обсъдете какво да има за хапване, организирайте забавни игри, украсете къщата или двора с балони и шарени ленти и гирлянди. Празничната украса е ключът към един запомнящ се празник. За всички деца купете хартиени шапки и свирки. Ще е истински забавно, ако вземете пастели за гримиране и изрисувате лицата им. Непременно подгответе фотоапарат или камера, за да останат спомените вечни. За напитки направете различни безалкохолни плодови коктейли с шарени сламки. Храната може да е направена с обикновени продукти, но необикновена на вид. На децата ще им е забавно и докато хапват ще фантазират с нея нови игри.
Създайте за децата си една приказка. Имайте им доверие. Оставете ги да ви помагат в украсата и приготвянето на храната. От това ще се почувстват порастнали и значими. Нека всеки следващ рожден ден е още по-хубав и пъстър от предишния. Тези мигове са кратки и децата бързо ще порастнат. Затова изживейте с тях пълноценно всяка секунда, забавлявайте се и сами се пренесете в щастливото детство.
В четири последователни публикации ще ви предложа девет идеи за детски празник. Надявам се да ви харесат и да се възползвате от тях.
Още рецепти за детски празник:
Сандвичи
Тези пъстри сандвичи са по-скоро идея, отколкото рецепта. Може да ги направите с всичко, което децата ви обичат да хапват. Все пак, ето един вариант.
Нужен ви е пълнозърнест или бял хляб-тост, тъй като е мек и лесно се обработва. Изрежете корите на филийките и ги разточете с точилка, за да ги изтъните. Половината филийки изрежете с формички за сладки по ваш избор.
Настържете сирене и го разбъркайте на крем с малко кисело мляко. Добавете шарена сол или червен пипер. Намажете филийките, които са цели и захлупете с изрязаните. Прищипете с пръсти краищата на горната и долната филия, за да се слепят.
Запълнете изрязаните филийки с различни колбаси, кашкавал и зеленчуци, като отново ги изрежете с формичките за сладки.
Оставете децата сами да приготвят сандвичите си и да ги украсят с тяхната фантазия. Вие само им помогнете с изрязването и намазването със сирене.
Пица на охлювчета
Продукти за около 40 броя:
тесто:
130 г прясно мляко
50 г стопено масло
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
7 г суха мая
300 г брашно
Пълнеж:
2-3 с.л. доматено пюре или лютеница
1 малка ситно нарязана червена чушка
1 стрък ситно нарязан зелен лук
120 г ситно нарязана шунка
100 г ситно нарязан кашкавал
1 ч.л. сух риган
Приготвяне:
* Разбъркайте млякото, маслото, захарта, солта и маята. На части прибавете брашното и омесете меко тесто. Оставете го да се отпусне за 15 минути.
* Разделете тестото на две части. Всяка разточете на правоъгълник с приблизителни размери 30x12 см. Намажете ги с доматеното пюре, а отгоре поръсете с останалите продукти за пълнежа.
* Завийте лентите на руло. Нарежете ги на кръгчета с дебелина около 2 см. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене и ги оставете 30 минути на стайна температура. Загрейге фурната на 190°C с вентилатор. Изпечете мини-пиците за около 15-20 минути. Сервирайте ги набодени на дървени шишчета.
Платноходки
Продукти за 12 броя:
2 твърдо сварени яйца
2 с.л. майонеза
2 с.л. ситно нарязана червена чушка
30 г синто нарязана шунка
1-2 с.л. ситно нарязан магзаноз
сол
Друго:
12 корнишона
12 дървени шишчета
6 слайса сирене за тост, нарязани на две
Приготвяне:
* За пълнежа на платноходките накълцайте ситно яйцата и ги смесете с останалите продукти.
* Подрежете краставичките от двата края. С нож отрежете хоризонтално по дължина част от горната страна и ги издълбайте с малка лъжичка. Подсушете с кухненска салфетка и напълнете с пълнежа.
* Нанижете сиренето на дървените шишчета и ги забодете в краставичките, за да имитират платна.
*** Вместо от шишчета може да направите "мачтите" от солети. В този случай ги забодете в краставичките в последния момент преди сервиране. В противен случай солетите ще омекнат и платната ще паднат.
Хрупкави отвън, сочни отвътре и с дъх на ягоди. Вкусни бисквити, към които винаги протягаш ръка. За плодовия сос освен ягоди може да ползвате малини, къпини или боровинки. Подходящи са и замразени плодове.
Продукти за около 25 бисквити:
Ягодов сос:
150 г фино пюрирани ягоди-пресни или замразени
1 с.л. лимонов сок
2 с.л. захар
1 ч.л. царевично нишесте
Тесто:
125 г стопено и охладено масло
70 г светла кафява захар
50 г бяла кристална захар
ванилия
1 яйце – L
250 г брашно
½ ч.л. сода бикарбонат
½ ч.л. канела
50 г обикновени бисквити, ситно счукани
Пълнеж:
100 г натурално крем сирене, тип Филаделфия
1-2 с.л. захар
ванилия
настъргана кора от ½ лимон
1 жълтък
1 равна ч.л. царевично нишесте
Друго:
2-3 натрошени обикновени бисквити
Приготвяне:
* Започнете с ягодовия сос. Може да го приготвите 2-3 дена предварително и да го съхранявате в хладилник. Кипнете заедно всички продукти и варете 1-2 минути на тих огън, докато сосът се уплътни. Ако искате да е по-рядък сипете 1 с.л. вода.
* За тестото в купа разбийте с ръчна бъркалка до еднородност маслото, двата вида захар и ванилията. Добавете яйцето и разбъркайте. Сипете брашното, примесено със содата и канелата. Размесете добре. Накрая сложете бисквитите и леко объркайте. Добре е да останат малки хрупкави парченца от тях, затова не ги счуквайте прекалено фино. Те изсушават тестото и придават фина и крехка текстура на бисквитите.
* За пълнежа разбъркайте на гладък крем всички продукти.
* Покрийте тава с хартия за печене и загрейте фурната на 175°C с вентилатор.
* От тестото оформете топчета като голям орех. Подредете ги в тавата. В средата на всяко топче направете вдлъбнатина и сипете от пълнежа. Отстрани поръсете с натрошените бисквити.
* Изпечете ги за около 15 минути.
* Докато изпечените сладки са още топли ги покапете с ягодовия сос или сипете от него по 1 ч.л. в средата на всяка бисквита. Съхранявайте ги в кутия на стайна температура до 3-4 дена или до седмица в хладилник. Да ви е сладко!