сряда, 17 септември 2008 г.

Пълнен патладжан с ядки и синьо сирене





Продукти

2 средни на големина патладжана
1 глава стар лук
1 ч.л. суха мащерка
150 г микс от ядки по избор
100 г синьо сирене
сол и черен пипер на вкус
3-4 с.л.зехтин






Приготвяне

* Измийте патладжаните и без да ги белите отрежете капачета по дължината им. Издълбайте ги внимателно с малка лъжичка. Посолете ги отвътре, както и издълбаната вътрешност. Оставете ги да престоят 15 минути, след това ги изплакнете със студена вода и подсушете с кухненска салфетка.

* Намажете с малко зехтин отвътре и отвън издълбаните патладжани и ги запечете във фурната за 20 минути докато омекнат.

* Нарежете лука на полумесци и заедно с вътрешността на патладжаните го задушете в останалия зехтин. Подправете с мащерка, сол и черен пипер.

* Начукайте на едро ядките и нарежете сиренето на кубчета. Смесете ги със задушения лук. Напълнете със сместа патладжаните. Преди сервиране запечете за няколко минути в силна фурна. Да ви е сладко!






.

13 коментара:

  1. Strahotno predlozhenie i se prigotvia mnogo lesno. Krainiat rezultat e bezumna vkusotia :-)

    ОтговорИзтриване
  2. О,много се радвам,че тук има ценител на тази комбинация.И на мен ми е любима. Страшно съм благодарна за доверието и хубавите думи.

    ОтговорИзтриване
  3. уникално и гостите ми много го харесаха

    ОтговорИзтриване
  4. Много се радвам,благодаря ти.Патладжана е малко пренебрегван у нас, а е чудесен зеленчук.Много се радвам,че опита тази рецепта.

    ОтговорИзтриване
  5. Утре и аз ще я пробвам, ще пиша после за резултата. Поне до сега всичко което съм пробвала е било страхотно. Сега съм решила да направя и маковата торта пък да видим. Имам само няколко въпросчета :
    Какви ядки използвате?
    За маковата торта:
    Може ли да ползвам пресни праскови?
    Благодаря ти предварително

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам Роси! Много си мила! Ядки сложи каквито имаш или каквито обичаш. Само фъстъците не вървят, всичко друго е ок. Аз точно така правя, слагам каквото имам, а това обикновено са орехи.

      Ама разбира се, че ще направиш тортата посред лято с пресни плодове! Аз като я правих нямаше още праскови по пазарите и затова ползвах компот. Използвах обаче сока му за сиропиране. Ти можеш да сиропираш със захарен сироп или прясно мляко.

      Изтриване
    2. Много ти благодаря за бързия отговор, после ще пиша за резултата.

      Изтриване
  6. Йоли , ако взема да сложа и малко сушени мариновани доматчета в плънката дали няма да се "сборят" силните вкусове на синьото сиренце и доматите?
    Нина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, ще стане чудно, Нинче. Доматите чудесно пасват към всички продукти в рецептата. Давай смело. Чудесна е идеята ти! Благодаря ти и да ви е сладко.

      Изтриване
    2. Рискувах - получи се :-) , че даже сложих 3 вида сирена и пак стана неверятна вкусотия ! Благодаря ! Чудейки се какво ново да сготвя с патладжан , попаднах на твоите рулца ,но би ли ми казала какъв е този уред за рязане на чипс - машинка ли е или за ръчно рязане и откъде бих могла да си купя ?
      Нина

      Изтриване
    3. Чудесно, Нина! Точно така се прави. Експериментира се. Това не е риск, а просто собствената ти фантазия и вкус. Благодаря ти още веднъж. Тънките ленти от тиквички, парладжани и моркови правя или с ренде Бьорнер, или с белачка за зеленчуци, но широка.

      Изтриване
  7. Здравейте! С пресен лук дали ще се получи добре според Вас? И ядките сурови ли да са или печени? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ще се радвам да опиташ, благодаря ти. Лично на мен много ми допада тази комбинация.
      Пресен лук да, но бих ползвала само бялата част. Честно да ти кажа, вкусът на главата лук тук подхожда повече от свежестта на зеления. А ядките ги слагам сурови. Те си се запичат идеално по време на готвене.

      Изтриване