събота, 20 септември 2008 г.

Сандвич - джоб







Продукти за тестото

500 г брашно
20 г прясна мая
200 мл прясно мляко
2 яйца
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
3 с.л. олио

Плънка

шунка
кашкавал
листа от салата
пресен лук
майонеза
горчица
суха мащерка
черен пипер

Приготвяне

Извадете всички продукти за тестото и ги оставете за 1 час на стайна температура. В купа разтворете маята в половината мляко,добавете захарта и малко брашно за да се получи гъста каша. Разбъркайте добре. Покрийте с кърпа и оставете на топло да втаса . Към шупналият квас прибавете останалите продукти и омесете меко, еластично тесто. Ако е необходимо, добавете още брашно докато тестото престане да лепне. Сложете омесеното тесто в купа, покрийте с кърпа и оставете на топло да втаса.

Загрейте на котлона сух тефлонов тиган. Откъснете от тестото две топки, колкото топчета за пинг-понг. Разточете ги върху набрашнен плот на кръгчета с диаметър около 12 см и с дебелина 1 см. Средата на единият кръг намажете с малко олио, като внимавате да не намажете краищата. Сложете другият разточен кръг върху намазнения и разточете леко. Отново трябва да получите тънка питка около 1,5 см дебелина. Намажете леко от двете страни с олио и изпечете в тигана докато питката порозовее. Сложете изпечените питки в чиния и покрийте с кърпа.

За плънката количеството е по ваше желание. Не съм дала точни пропорции, зависи колко джобове желаете да направите. Подходящи са и пълнежи с пилешко месо, запържена кайма с подправки или пушена риба. Пълнежът е въпрос на предпочитания и вкус.

Преди да напълните джобовете, разрежете питките на две по средата. Там, където са намазани тестото е разслоено и се получава отвор като джоб. Да ви е сладко!


.

6 коментара:

  1. Това място е невероятно! Никога не трябва да влизам тук гладна :D Днес опитах джобовете - получиха се страхотни. Пекох ги направо във тостера. Адмирации, Йоли!

    ОтговорИзтриване
  2. Ах,че сладък коментар! Много,много благодаря. Усмихнах се от радост!

    ОтговорИзтриване
  3. Йоли, аз съм Ралица, но нещо не мога да се логна. Никога не съм правила джоб и нещо се обърках тук. В кой точно момент изпичаме питката, която е с малко олио по средата, а не по края. Не мога да го проследя това. Изведнъж сме с две питки, че и слепени, а сме сложили в тигана една? Желая ти прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здрасти Рали. Ще се опитам да ти обясня. Може би не съм го написала ясни,извини ме.

      Разточваш си по отделно две тънички питки, горе долу на половината на големината на тигана. След това трябва да ги слепиш. Намазваш едната питка с олио, но внимаваш да не намажеш и краищата. Слагаш другата отгоре и разточваш. Краищата на двете питки се слепват идеално, той като по тях няма олио. Олиото между двете питки служи за да ги отдели една от друга след изпичането и да се получи джоб. Но краищага трябва да са залепени и затова по тях няма олио. И така, вече имаш една двойна питка, която като си разточила е с големината на тигана. След това мяташ тази двойна питка в тигана и туй то. Надявам се да дъм успяла да обясня. Благодаря ти,надявам се да ти харесат.

      Изтриване
  4. Йоли,изглеждат много вкусни. Само да попитам ако ги направя от вечерта и да ги пека на сутринта нали ще има проблем.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, направи си тестото от вечерта и го сложи в хладилника в намазнен плик. А сутринта ги оформи набързо. Ще се радвам, ако ти харесат. Благодаря ти.

      Изтриване