събота, 20 септември 2008 г.

Трифонова пита






Продукти

500 г брашно
1 ч.л. сол
100 г меко масло
20 г прясна мая или 1 пакетче суха
1 ч.л.захар
250 мл айрян
3 яйца

10-15 листа спанак
1/2 връзка копър
1/2 връзка магданоз
2 с.л.пюре от червено цвекло или 1 с.л.доматено пюре

Приготвяне

Маята се разтваря в 100 мл. вода и се разбърква със захарта и малко брашно на каша.Покрива се с кърпа и се оставя на топло да втаса.Към готовият квас се прибавят яйцата,маслото,айряна и солта.Всичко се разбърква добре и започва да се прибавя брашното.Когато се получи гъста,лепкава смес се разделя на 3 части.Едната се доизмесва с брашно до получаване на еластично тесто.Към другата се прибавя червеното цвекло,предварително сварено и пюрирано.Листата спанак,заедно с копъра и магданоза се пасират с пасатор на гладка каша и се прибавят към третата част.Спанакът е суров за да се запази максимално зеленият цвят.Оцветените теста се доизмесват с брашно.Всичко се оставя на топло да втаса.

От втасалите теста се правят топчици,колкото голям орех.Омасляват се с малко стопено масло и се подреждат в тава,покрита с хартия за печене под формата на разноцветен грозд.От зеленото тесто се изрязват лозови листа и ластари."Гроздът"се намазва с прясно мляко,оставя се за кратко да втаса и се пече в предварително загрята фурна на 180*.След 10 мин.питата се покрива с фолио и се пече до пълна готовност.

1 коментар: