вторник, 23 септември 2008 г.

Ягодова тарта с лимонов крем





Продукти за блата

120 г меко масло
120 г пудра захар
2 яйца
200 г брашно
1/2 ч.л.бакпулвер
1 ванилия
100 г орехи

Продукти за крема

4 ч.ч. прясно мляко
4 жълтъка
4 с.л.пшенично нишесте
2 с.л.брашно
1 ч.ч. захар
сок от 2 лимона
настъргана кора от 1 лимон
2 ванилии
1 ч.ч.бита сметана

500 г ягоди
4 белтъка
200 г пудра захар

Приготвяне

Мекото масло се разбива със захарта на пухкав крем.Прибавят се яйцата и ванилията.Сместа се разбива добре,след което се добавя брашното,пресято с бакпулвера и ванилията.Накрая се слагат накълцаните орехи.Тестото се изсипва в тортена форма,покрита с хартия за печене.Блатът се пече в предварително загрята на 170*фурна.

Нишестето,брашното и захарта се разбъркват в купа.Налива се малко мляко и сместа се прави на гъста,хомогенна каша.Прибавят се жълтъците,лимоновата кора,ванилията и лимоновият сок.Разбърква се добре и се разрежда с останалото мляко.Кремът се вари до сгъстяване като непрекъснато се бърка.След като изстине към него се прибавя 1 ч.ч.бита сметана.

Ягодите се нарязват на парченца и се смесват с лимоновия крем.Върху блатът се изсипва крема.

Белтъците се разбиват на сняг.Постепенно се добавя захарта.Разбива се до получаването на гъст,целувчен крем,който се шприцова върху лимоновия крем.Тартата се слага за кратко под силно загрят грил( поради липса на домакинска горелка) ,като непрекъснато се наблюдава.

Отгоре се гарнира с пресни ягоди,леко намазани със затоплено желе.

4 коментара:

  1. Здравей, Йоли. Яна съм. Още веднъж ти благодаря за страхотните идеи, от които черпя вдъхновение. Правих тартата за 06.03.2011г.-Заговезни. Страшно лек и ароматен сладкиш. За пореден път гостите ми бяха очаровани благодарение на теб. Много съм горда, че даже позната, която работи в сладскарски цех ми иска рецептата, но аз си знам, че заслугата е твоя. Благодаря ти. Всичко добро.

    ОтговорИзтриване
  2. Супер си ми ти,Янче! Благодаря ти миличка,винаги знаеш как да ме зарадваш!Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  3. Йоли, прекрасна рецепта! Ще я пробвам при първа възможност. Днес направих само лимоновия крем от рецептата- получи се прекрасен на вкус и много лимонов, жълто-перлен крем :-) Единственият проблем е, че сметаната не успях да я разбия добре, остана си полутечна...Не знам защо се получи така, възможно ли е да се дължи на факта, че сметаната бе животинска, а не растителна??? Сложих крема в хладилника (добавих сметана въпреки полуте4ната и консистенция) и ако до утре не се е сгъстил достатъ4но ще добавя и малко желатин...Но определено лимоновият крем се превърна в един от любимите ми! :-)

    ОтговорИзтриване
  4. Супер,супер,супер!Все едно слушам себе си!Благодаря и от сърце!

    Сметаната е леко течна,защото е животинска.Браво,моите адмирации,че си купила именно такава,а не растителните изкуственяци,които пък стават твърди като сирене и миришат на сапун за пране.Да си го знаеш принципно - животинската смената стои леко жълта,разбира се по-дълго и по-трудно и винаги остава кремообразна,не става на твърд сняг.Трябва да е много добре охладена преди разбиване.Решението ти с желатина е единственото правилно.Просто нямам думи!Браво на теб за всичко!Много ме зарадва,просто съм се ухилила като за световно сега!Да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване