вторник, 14 октомври 2008 г.

Зелена баница на охлювчета







Продукти

500 г спанак
1 връзка пресен лук
1 връзка пресен чесън
1 връзка пресен магданоз
1 връзка пресен копър
1 връзка джоджен

200 г краве сирене
2 яйца
125 г топено масло
1-2 с.л. кисело мляко
1 с.л. брашно
1/2 ч.л. сода за хляб
сол на вкус
1 пакет кори за баница

1 яйце, заквасена сметана и малко топено масло за заливане







Приготвяне

* Нарежете спанака и всички останали зелении и ги задушете в част от маслото.

* Когато сместа поизстине, добавете и останалите продукти. Разбъркайте.

* Намажете всяка кора с масло, прегънете я на две и отново намажете. Сложете от плънката навсякъде и завийте на руло.




* Разрежете на четири парчета.




* Наредете парчетата плътно едно до друго, обърнати като офлювчета в намаслена тава, поръсена с галета.







* Преди печене, залейте баницата с едно разбито яйце, смесено с малко топено масло и заквасена сметана. Изпечете в предварително загрята на 180* фурна. Да ви е сладко!

















.


6 коментара:

  1. Пролетта нахлу в дома ни с тази баница! ...Направихме я два пъти с наличните зелении и си облизахме пръстите !И нашето семейство е фен на ароматното краве масло и заквасенатa сметана.А розичките придават неустоим чар :)Радост за окото и небцето.

    Поздрави,
    Гергана

    ОтговорИзтриване
  2. Знаете вие какво да ядете... ммм.Масло и сметана!И аз съм фен,много голям фен.Благодаря ти отново мила Гери.

    ОтговорИзтриване
  3. Отдавна и се каня на тази баница, но няколко неща ме спират:
    - при нас пресен чесън не се продава, предполагам че мога да го заменя със стар, вкуса може би ще е различен, а и не знам колко да сложа...
    - за зелениите пише връзка - опасявам се, че тукашните връзки са по-големи, а като не помня какви бяха в България :(
    Йоли, ако случайно прочетеш коментара ми ще съм ти много благодарна ако ме ориентираш за бройка стръкчета или грамаж.
    Връзка пресен лук тук е 10 стръка.
    Благодаря ти предварително!
    Вили

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за доверието, Вили. Много ще се радвам, ако баницата ти хареса. Горещо я препоръчвам, супер ароматна и вкусна става. Права си за чесъна, не е същото пресен и стар. Не слагай много стар чесън, 1 скилидка ти е достатъчна, като го знам колко е остър и силен на вкус. От лука сложи 5 стръка. От другите зелении... ох, как да го изчисля. Може би като сложиш само листата да се получи по 1 ч.ч. от вид. Но това никак не е важно, дава "на око". Не е торта или сладкиш, че да иска точни мерки. Ароматите са важни. Благодаря ти и ще чакам после да ми пишеш дали е станала вкусна.

      Изтриване
    2. Много ти благодаря за бързия отговор Йоли!
      Направих баницата и я изядохме, ама пусто не ми остава време да споделя :(
      Стана мноооого приятна! Малко се притеснявах, тъй като имам проблем с подправките (копъра изобщо не го огря), а знам че прясната мащерка е доста ароматна...но се получи супер!
      Сложих малко резенче стар чесън - оказа се, че цялата глава е една "скилидка", то си пишело, ама кой да предположи :)
      Имам обаче голям проблем - докато успея да направя една от твоите рецепти, ти си постнала още поне 10, които искам веднага да пробвам, но нямам никакво време. Можем да решим проблема по 2 начина - или да ме осиновиш или да ти стана снаха!
      Мъжа ми има и друго предложение - в случай, че не одобриш предните 2 :))

      Изтриване
    3. Ха, ха... много си сладка! Така ме усмихна рано в неделя! Май ще е по-добре да те осиновя. мисля, че съм доста остаряла вече, че да ти стана снаха. И да поздравиш специално мъжа ти! Много сте готини!

      Радвам се, че баницата ви е харесала. Знам за кой чесън говориш, аз купувам само от него. Много по-мек като вкус и аромат е отколкото чесъна на скилидки. Благодаря ти наистина от сърце! Да ви е сладко!

      Изтриване