събота, 18 октомври 2008 г.

Калмари във винен сос




Продукти

2 големи калмара - туби

50 г масло
1 малка главичка ситно нарязан лук
2 скълцани скилидки чесън
1 ч.л. микс от сухи билки - магданоз, кориандър, копър, джинджифил, синап
1 ч.ч. бяло вино
1 ч.л. нишесте
сол и черен пипер на вкус
лимонов сок на вкус


Приготвяне


* Почистете калмарите и ги срежете от едната страна по дължина. Разтворете ги на дъска като лист.   По вътрешната страна с остър нож по диагонал направете леки разрези (без да прерязвате
докрай месото) на близко разстояние - около 0,5 см. Направете същите разрези и от другата страна за да пресечете линиите на ромбчета. Нарежете калмарите на квадратчена 6/6 см.





* Кипнете калмарите във вряща вода за не повече от 1 минута  за да се извият. Не варете по-дълго за да не станат жилави.

*  За соса запържете лука и чесъна в маслото на бавен огън. Прибавете сухите подправки и виното. Варете няколко минути за да се отнеме острия вкус на алкохола. Разтворете нишестето в малко студена вода и сгъстете соса. Овкусете с лимонов сок. Гъстотата на соса зависи от вашият вкус - ако желаете да е по-рядък добавете още вода и обратното - за да го сгъстите сипете още малко нишесте. Сложете калмарите в соса, кипнете и сервирайте с ледено бяло вино. Да ви е сладко!




.

4 коментара:

  1. От известно време следя блога от близо и искам първо да благодаря за прекрасните и интересни рецепти с риба и морски дарове и не само за тях а и за всичко останало!Но рибните са ми любими!Ще изпробвам със сигурност много от тях,особенно тези с калмарите!Гледала съм Ви и в предаването Вкусно с Йоли и много ви харесвам!С пожелание за още много вкусотии и още повече почитатели!

    ОтговорИзтриване
  2. Ето един мой съмишленик!Обожавам морската храна.Мога само с това да се прехранвам.Много се радвам,че ти харесва блога.Благодаря ти за милите думи и да ви е сладко!Наздраве!

    ОтговорИзтриване
  3. Теди Петкова8 април 2016 г. в 12:47

    И аз обожавам морската храна,всички твой рецепти са фантастични.Поздрави от слънчев Бургас. . :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Теди, като ми напише някой "Поздрави от Бургас" на мен ми изгрява слънцето в душата! Благодаря ти за това, което ми донесе, мила! Прегръщам те!

      Изтриване