вторник, 14 октомври 2008 г.

Чеснов сос






Продукти

1 голяма глава чесън
1 ч.ч. олио
сол на вкус
оцет на вкус
копър

Приготвяне

Чесънът се изстисква през преса или се счуква много фино.На много тънка струйка,почти на капки се прибавя олиото,като сместа непрекъснато се разбива с миксер.Получава се гъст сос,подобен на майонеза.Преди края на разбиването се овкусява с оцет и сол.Подправя се с накълцан пресен копър.

Сосът е подходящ за салати,пържена риба и е страхотна разядка.




10 коментара:

  1. Йоли, и тук ще се разпиша.(((
    Правя различни разядки с чесън, в къщи харесваме всякакъв вид лук.(((
    Вчера спретнах от твоето чесново сосче- много вкусно стана.
    Не можах да снимам, направих го точно преди сервиране на филенце от пангасиус със сусамова панировка.
    Изключително вкусна комбинация!
    Благодаря за рецептата!(((
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  2. Мммм,обичам го този сос.Много е пикантен и вкусен. Чудесно си го комбинирала с риба,отново в десятката.Благодаря ти Криси и наздраве!

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте Йоли, този чеснов сос се прави от години в нашата фамилия като допълнение за ястия от риба. Много се зарадвах на Вашата публикация. Искам само да добавя още малко инфо - чесънът трябва да е български, защото с китайски не става; добавянето на олиото трябва наистина да става много бавно, защото може да се пресече. Няколко капки оцет, поставени в началото помагат много.

    ОтговорИзтриване
  4. Много благодаря Краси. На мен този сос ми го каза мой колега и я направих според неговите заръки. Всичко слагам заедно и просто пасирам,не се прибавя олиото постепенно и не се пресича. Мързелива му работа. Пробвайте следващият път така,по лесния начин.Оцета си е задължителен като вкус според мен. А за чесъна съм напълно съгласна - китайският е просто ужасен.Ама все по-трудно намирам български за съжаление.

    ОтговорИзтриване
  5. Йоли,
    тази рецепта я знам като майонеза от чесън.Аз я правя ръчно в дървено хаванче,счуквам чесъна, а после постепенно добавям мазнината / ползвам зехтин ,олио от гроздови семки/.Моят чесън е домашен,нямам никакъв опит с китайския,но ако стане прекалено люто добавям смлени семена от сусам./ в нафемелачка/
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, така е хубаво това със сумама! Страхотна идея, Ели! Непременно ще опитам, страшно много ти благодаря.

      Изтриване
  6. Здравейте!
    Чудесен сос, правим го от години в къщи! Скълцан с пасатора чесън и после с миксера прибавям олио на тънка струя.
    Сега видях в коментарите, че може само с пасатора, като се сложи всичко заедно, НЕ се прибавя олиото постепенно и не се пресича. Ще помоля да уточните правилно ли съм разбрал. Ако е така, скилидките цели ли са, или счукани (през преса) ?!
    Приятна вечер ви желая! Успехи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря за коментара. Чудесно нещо е чесъна, къде без него! Непременно опитай моят начин. Надявам се, че ще ти допадне.

      Нищо не прибавям допълнително. Слагам всички съставки в компонет буркан или някакъв по-тесен домакински съд. Чесънът е на цели скилидки. И после с пасатора бавно, изтегляйки го откъм дъното нагоре, на високи обороти. Това е. Получава се майонеза като гъст сос, но ужасно твърка както я продават в магазините. След като престои 20 минути става плътна и тогава вече си прилича на тази от магазинита. Ха ха, май нищо не обясних както трябва. Надявам се все пак, че ме разбра.

      Ще се радвам, ако посетиш новият ми сайт www.yoli.bg Вече там ще пиша новите рецепти. Надявам се да ти е приятно и да ти допадне. Благодаря ти за коментара.

      Изтриване
  7. Аз благодаря за компетентния и бърз отговор! Удоволствието е за мен!
    Правил съм по този начин с прясно мляко или с яйца. Сега ще пробвам само с чесън. Не ми се искаше да слагам и прясно мляко, както е по рецептата за "Чеснов дип". Сайта ще разгледам със сигурност. Съжалявам, че няма място за нови приятели във FB. Представляват ми по-голям интерес вариациите при тестото и хляба. Няколко идеи съм "откраднал" от блога, за което съм благодарен. Пожелавам успешна и ползотворна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз ти благодаря. Ще се радвам да опиташ нещичко от тестените рецепти, а и не само от тях. Да, в момента съм надхвърлила лимита за приятелство, но винаги се освобождава по някое местенце. Достатъчно е да ми напишеш съобщение и после аз ще те потърся и ще ти изпратя покана. Днес покрай сайта отворих и една странична във Фейсбук "Вкусно с Йоли". Пак така се казва. Там няма проблем, добре си дошъл. Много ще се радвам, заповядай.

      Изтриване