четвъртък, 6 ноември 2008 г.

Есенна баница с гъби и праз






Продукти

1 пакет кори за баница - 400г
125 г масло

1 голям стрък праз
2 с.л. олио
500 г гъби
1 ч.л. мащерка
100 г кашкавал
100 г пушено сирене
100 г краве сирене
сол и черен пипер на вкус

4 яйца
3 с.л. квасена сметана
сол на вкус

2 с.л. стопено масло за заливка






Приготвяне

* Нарежете праза на парчета, дълги 4 см и ги разполвете. Задушете го в олиото докато омекнат. По-малките гъби оставете цели, а големите нарежете на едри парчета. Сипете ги при праза, подправете с мащерка, сол, пипер и задушете до готовност. Оставете сместа да изстине. Нарежете видовете сирене на кубчета и ги разбъркайте с гъбите и праза.

* Намаслете кръгла тава и на дъното сложете 3 листа от корите. Краищата на корите трябва да излизат от ръба на тавата.

* Вземете една кора и я намажете с масло. Разнесете част от плънката.







 * Хванете с ръце четирите краища и свободно смачкайте кората така,че да заприлича на роза. Поставете я в тавата.








 * По същият начин пригответе и останалите кори. Подгънете краищата на корите, които излизат от тавата.










* Разбийте яйцата и сметаната, посолете на вкус и залейте корите. Поръсете отгоре с маслото за заливката. Печете баницата в предварително загрята на 200* фурна.






* Баницата е изключително вкусна, ако сложите диви гъби. Аз съм я направила със съждивки и масловки. Да ви е сладко!





22 коментара:

  1. Е, как съм я изтървала :)
    Чудесна е, Йоли!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Ах,Дани,благодаря ти. Наистина е чудесна,опитай я някой път.

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотна рецепта,облизахме си пръстите!Определено ще присъства често на трапезата ни.Аз пропуснах топеното сирене ,защото не съм почитател,но и без него беще нещо изключително.Техниката на приготвяне ми се видя странна,но разбрах смисъла след като опитах баничката.Благодаря за чудесното предложение!:))

    ОтговорИзтриване
  4. Мерси,Лори. Май си права за топеното сирене.Напълно съм съгласна даже! Да ви е сладко и пак благодаря!

    ОтговорИзтриване
  5. здравейте, Йоли!

    действително тази баница е много въздушна, лека и вкусна! Просто обра точките като нещо ново на трапезата. А и аз,и снаха ми обичаме да правим баници за домашната дружинка.

    Моля Ви, когато описвате стъпките на готвенето на ястията, да не пропускате някои "стъпчици" - НАПР.в този случай - наръсването с останалото масло и малкото солчица в заливката. Не винаги можем да ви гледаме как приготвяте храната по ТВ.

    Весели празници!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря от сърце за милте думи.Много се радвам,че ви се е харесала баничката. Да ви е сладко на всички.Разбира се,ще се постарая да съм малко по-точна и конкретна в стъпките на приготвянето.Понякога наистина забравям важни неща.Затова винаги ми обръщайте внимание на пропуските, а аз веднага ще ги поправя.Благодаря още веднъж и весели празници!

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотно вкусна! Видях я в предаването ти по Юлисима и веднага я направих. Вече редовно ще е на нашата трапеза, а и гости ще посрещам с нея. Благодаря и за всички други рецепти. "Редено по ноти" стана също неразделна ст от менюто на семейството ми. Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  8. Оооо,Много с радвам Марина.Можеш да си експериментираш с плънката както ти си искаш.Или пък каквото се намира в хладилника.Благодаря ти от сърце и весели празници.

    ОтговорИзтриване
  9. Страхотна рецепта !!!

    Благодаря Ви Йоли за тази хубава баница. Тази рецепта ще присъства мн често на нашата трапеза, защото вече е любимата баничка на съпруга ми.

    Поздрави и продължавайте да ни радвате с лесни и вкусни рецепти !

    Хриси

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря ти Хриси.Много се радвам,че ви допадна баничката.Да ви е сладко на всички в къщи!

    ОтговорИзтриване
  11. Миличка, снощи бяхме на Йоли-гала-вечеря, правих тази чудна баничка, и пълнените кюфтенца дето се пекат в оная странна печка - аз по твой съвет си я пекох в нормарката фурна. Всичко стана много, ама много вкусно и различно от това което съм готвила до сега. Много съм доволна от твоите рецепти и съвети. Благодаря ти пак и пак и пак.

    ОтговорИзтриване
  12. Станала е Йоли-Галя вечеря!Благодаря ти миличка,много ме радваш!Наздраве на всички ви!

    ОтговорИзтриване
  13. За първи път отварям този сайт и ВСИЧКО ми изглежда страхотно и нямам търпение да си купя продукти веднага след работа и да пробвам рецепта за заленчукови ролца със сирене...
    БЛАГОДАРЯ на Йоли ;-)

    ОтговорИзтриване
  14. Ще съм истински щастлива,ако ти хареса.Благодаря ти,да ви е сладко.

    ОтговорИзтриване
  15. Здравейте на всички !Ако може и аз да се включа .Това изкушение го направих ,но вместо гъби с кайма.Много се притеснявах-никога не бях правила такава баница,а ми даваха съвети-омазваш ей така ,с олио ей така и айде по-на бързо-не ми звучеше особенно добре.Но това тук е друго.Да ви кажа получи се нещо уникално добро.Поздрави от цялото ни семейство и на теб Йоли -за поредната помощ.УНИКАЛНА СИ :)

    ОтговорИзтриване
  16. Благодаря ти мила.Така ме зарадва!Аз да си призная - не мога да понасям баници с олио.Ама никакви.Никога не ги правя с олио,само с масло и понякога слагам и малко мас.За мен олиото определено влошава качеството на баниците.Благодаря ти отново.

    ОтговорИзтриване
  17. Днес направих тази невероятна баница. Много различна, но много вкусна. Мисля, че често ще присъства на нашата трапеза. Благодаря ти Йоли за прекрасната рецепта.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, наистина няма нищо общо с традиционната ни баница. Много се радвам, че ви хареса. Благодаря ти за доверието и да ви е сладко!

      Изтриване
  18. Днес изпробвах предложената рецепта-стана великолепна баница. Направих я с одрински кори, които са по-плътни от традиционните, а вместо топено сирене удвоих количеството на кравето. Хареса ми, че и на сол беше много сполучлива. Поздравления за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поздравленията са за теб, Анелка! Не съм сготвила аз вместо теб, нали? Много се радвам, че ти е харесала баницата. И аз предпочитам Одрински кори, намирам ги за чудесни. Благодаря ти за доверието и да ви е сладко на всички у дома.

      Изтриване
  19. Направих баницата и стана идеална. Всяко нещо, което ми се струваше странно в рецептата си намери обяснението в готовия вид. Благодаря!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Биси, как ме зарадва! Много се извинявам за закъснелия отговор. Бях в кратък отпуск и нямах компютър на разположение. Страшно се радвам наистина, че ти е харесала тази странна баница. Нали знаеш, експериментите понякога се получават наиснита вкусни. Да ви е сладко!

      Изтриване