четвъртък, 2 април 2009 г.

Кокосови блокчета - Баунти




Продукти

85 г захар
50 г масло
200 г сметана
2 ванилии
200 г кокосови стърготини

150 г черен шоколад
30 г бял шоколад







Приготвяне

* В тефлонов съд загрейте сметаната, маслото и захарта. Бъркайте докато се стопи захарта. Изсипете кокосовите стърготини и ванилията и разбъркайте добре. Оставете сместа да се охлади.






* Покрийте дъска за рязане на хляб с алуминиево или найлоново фолио. Изсипете отгоре кокосовата маса и с ръце оформете правоъгълна плочка с височина 2 см. Ако искате правоъгълника да стане по-равен го покрийте с парче найлоново фолио и лекичко минете отгоре с точилка. Поставете дъската в хладилника за 2 часа.







* С остър нож нарежете блокчета с приблизителни размери 7/2,5 см.







* На водна баня в отделни купички стопете двата вида шоколад. Върху всяко кокосово блокче изсипете по 1 ч.л. от черния шоколад. Разнесете го навсякъде с помощта на тънка четка. Ако желаете може да потопите блокчетата в стопения шоколад, но в такъв случай ще трябва да увеличите количеството му. След като шоколадовата глазура се втвърди украсете блокчетата с тънки ивички бял шоколад.







* От тази смес можете да направите бонбони, сладолед (прибавете малко сметанов сладолед към кокосовата маса) или да я ползвате като пълнеж за торта или сладкиш. Спокойно можете да замразите половината количество, ще ви бъде под ръка при ненадейни гости.











Източник : Лаура

39 коментара:

  1. Ехааааааа ... колко обичам кокосови бонбонки :)))
    Задължително ще опитам тази рецепта (дори няколко пъти) ...
    хе, хе, хе.
    Йоли, много ти благодаря за чудесната идейка!

    ОтговорИзтриване
  2. Много се радвам , че ти харесаха кокоските. Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  3. Великолепни са!!! :)))
    Обаче може ли да ми кажеш как може да се разпредели 6околада и на дъното, че малко ги пропуснах >3>'''
    Пак мерси за рецептата, продължавай в съшият дух ;)

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря за хубавите думи. След като вече са направени шоколада по дъното може да се нанесе само с четка.Но и да го няма не е никакъв проблем. Следващият път няма да го пропуснеш.Благодаря за доверието.

    ОтговорИзтриване
  5. Мерси за рецептата. Много вкусно стана, само с глазурарате не ми се получи. Шоколада така и не можа да се разтопи до такава степен че да го намажа или да потопя блокчето в него.

    ОтговорИзтриване
  6. Ивелина,удоволствието е изцяло мое.Радвам се,че сте харесали кокосовите блокчета.Понякога шоколадите наистина създават такива проблеми.Ако имате възможност ползвайте кувертюр за такива цели. Много често купуваме "купешки" шоколади с голямо съдържание на нишесте в тях и с извлечено какаово масло.Затова се получава така.

    ОтговорИзтриване
  7. Много ти благодаря за бързия отгово!
    Ако можеш да ме насочиш към марка шоколад,ще се радвам.Защото за кувертюра не съм сигурна дали ще намеря.

    ОтговорИзтриване
  8. Ивелина,ако живееш в София мога да ти кажа откъде да си купиш перфектен шоколадов кувертюр,при това белгийски.В кв.Редута на ул.Кадемлия 6.Иначе можеш да си купиш и гръцки на фирма "Йон" от всеки магазин "Мерто".Той е на цял блок,мисля от 1 кг и ще трябва като работиш с него да го стържиш или начупваш.Белгийският е много удобен за работа,защото е на кръгчета - като монети от 5 стотинки.(Излишно е да казвам,че е в пъти по-качествен).Цената му е 13.50лв за килограм.Успех с намирането.

    ОтговорИзтриване
  9. Йоли,
    твърде лесно и детеугодно!
    За пореден път,благодаря за добрата рецепта!

    ОтговорИзтриване
  10. Ели,да им е сладко на малчуганите.Много се радвам,че блокчетата така ви харесват.Благодаря ти от сърце.

    ОтговорИзтриване
  11. Аз имам въпрос.Спазих всички съставки,но кокосовата смес ми стана рохкава,дори след 2 часа в хладилника.Руши се.Къде може да е проблема ?

    ОтговорИзтриване
  12. Единствената причина може да е в сметаната.В нищо друго.Растителната сметана много лесно отделя двета компонента - мазнина и вода.С други думи,пресича се.С млечната е далеч по-качествено и лесно,но пък е скъпа.Само това обяснение мога да дам.Друг път,ако ги правите бих посъветвала да не държите сметаната много дълго на огъня. Нека само се загрее.Захарта сама ще се стопи в нея.Много съжалявам,че не се е получило.Не се отказвайте,опитайте отново с по-малко количество.Благодаря ви за доверието и весели празници.

    ОтговорИзтриване
  13. Йоли, рецептата е чудесна. Направих я за този Великден и както ми казваха да не правя нищо, така и докато се усетя, домашното Баунти изчезна безследно :). Вместо сметана, сложих 1 кутия кондензирано мляко. Тъй като е доста сладко, вместо 85 г захар, сложих 1 равна с.л. захар и 4 парченца (около 15 г) бял шоколад. Стана много добре. Външният вид на десертите не се получи така добре като твоите. Можеш ли да споделиш как точно си направила глазурата? Опитах с четка, както си написала, но се получиха доста рошави :). Шоколадът явно ми беше малко. Поздрави и благодаря, че споделяш с безидейни домакини (като мен :)) прекрасните си рецепти.

    ОтговорИзтриване
  14. Мила Ради,ами ти си измайсторила перфектната рецепта!Определено ще е по-хубаво така, както ти си комбинирала нещата.Браво на теб.Обичам когато хората влагат собствено творчество.Моята глазура я правих като топвах целите парчерца Баунти в шоколада или пък наливах отгоре с лъжичка.Не съм го написала така,защото много шоколад отива,но май ще е добре да го добавя.Благодаря ти от сърце и да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  15. Йоли, радвам се, че ти допада промяната на рецептата. Използвах кондензирано мляко, защото не знаех каква точно сметана за взема, но за щастие пак се получи добре.

    ОтговорИзтриване
  16. Здравей, прекрасна рецепта и много лесна в същото време. Мерси за невероятният блог. Въпросът ми е как тази кокосова смес може да се използва на торта и какви блатове точно за тортата ? Мерси много отново за този страхотен блог :)

    ОтговорИзтриване
  17. Благодаря ти Алекс. Много си мила. Можеш да използваш сместа и за основа за торта. Върху парче найлоново фолио сипи част от нея и я разстели с пръсти горе долу на кръг с желана от теб дебелита и диаметър.Сложи отгоре още едно парче фолио и некичко мини отгоре с точилка за да стане равно. После внимателно пренеси това върху дъска или чиния и прибери във фризер за 30 мин.да позамръзне.Можеш и в хладилника да сложиш за по-дълго време.Като ти е твърда основата вече можеш да я пренесеш в тортена чиния.По-лесно става,ако я пренесеш с фолиото и после го отстраниш.Изравни с нож всички неравности отстрани и вече можеш да слагаш крем,плодове...По същият начин може да приготвиш и втори блат.Аз не съм опитвала,но идеята ти е страхотна.Ще стане чудесно.Благодаря ти и да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  18. Здравей Йоли. Направих кокосовите блокчета, но....Винаги има едно но, когато правим нещо по рецепта. ;) Нарязах ги на правоъгълници, и исках да ги потопя в шоколада. Но те започнаха да се увиват и аз ги направих на топчета. Сигурно трябва да са по-дебели, за да могат да се вадят по-лесно и да не се огъват. А трябва ли да изчакам шоколада да изстине? Аз изплозвах млечен шоколад за заливане и сигурно ще станат много сладки, но ще видим. Сега съм ги оставила в хладилника да се стегнат и утре ще видим как ще се справя с белия шоколад. Не знам дали има значение какъв шоколад ще използвам - млечен или натурален. Има ли разлика освен, че с млечен ще станат по-сладки. А може ли да ми кажеш как по-лесно да ги заливам, защото и в бъдеще мисля да ползвам разтопен шоколад, с който да поливам разни десерти. Благодаря ти предварително за отговорите.

    ОтговорИзтриване
  19. Здравей мила.Много ти благодаря,че направи кокосовите блокчета.Няма никакъв проблем в това,че си ги направила на топчета.Лично аз като бонбони ги харесвам повече.А и ако станат по-сладки от млечния шоколад,тъкмо човек ще си заслади с по-малко парченце като е на бонбон.Тъй като тестото,ако изобщо можем да го наречем така .... е доста маслето и меко за друг път,ако искаш да го режеш на пръчици просто предварително го замрази за малко.Така и шоколада по тях ще се стенгне веднага.Но наистина няма значение формата.За шоколада - лагаш такъв,какъвто обичате.Ако сега стане много сладко с млечния,просто друг път сложи па-малко захар в основната рецепта.Принципно това важи за всички сладкиши.Ако ги заливаш с шоколад отива по-голямо количество.Тогава е добре шоколадът да е още топъл за да е напълно течен.Така излишъка от него ще се отцеди и ще можеш после да го ползваш за друго.Ако заливаш нещо с шоколад го прави върху някаква решетка или скаричка под която непременно слагаш лист хартия за печене.Това,което капе на хартията след като се втвърди го прибираш и си имаш шоколад за друг сладкиш.Ако искаш по-малко шоколад,просто намажи бонбоните или бисквитите с четка за рисуване.И така става,но повърхността остава малко по-грапава,не е така гладка като залято с шоколад.Ти прецени,понягока пък става много готино и артистично така.Благодаря отново и да ви е сладко на всички!

    ОтговорИзтриване
  20. Йоли, топчетата станаха много вкусни. Въпреки, че ги залях с млечен шоколад не са толкова сладки. Супер са. А и да споделя нещо. Тестото го пробвах още преди да го сложа в хладилника и беше страшно вкусно. Идваше ми да го изям с лъжицата. Благодаря ти много за бързия отговор и за тази лесна рецепта. Ще продължавам да изпробвам твоите рецепти.

    Извинявай за тъпият въпрос, но как да си сложа името, за да се вижда кой пише. Нещо не мога да се оправя. ;)

    ОтговорИзтриване
  21. Браво!Радвам се,че е станало хубаво всичко!Ако ти се вижда много сместа можеш спокойно да я замразиш и да я ползваш след време.

    За името - мисля,че трябва да имаш профил в Гугъл и може би през него да влизаш при мен.Така ще излиза автоматично името ти под аватара.А ако не,просто си напиши името под коментара,много ще ми е приятно да се обръщам към теб по име.Благодаря ти още веднъж и хубава неделя.

    ОтговорИзтриване
  22. може ли само да попитам сметаната сладкарска или готварска трябва да е ?

    ОтговорИзтриване
  23. В случая няма никакво значение,тъй като сметаната не се разбива на сняг.И с двата вида става.Каквато предпочиташ,такава ... или пък каквато имаш.Ще се радвам,ако опиташ кокосовите блокчета.Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  24. Здрваейте отново, Йоли,
    Отдавна не съ писала, но редовно разглеждам блога:) Преди време правех кокосовите блокчета, много вкусни бяха. Тогава малко ронливи се бяха получили, но пак се изядоха с желание:) Днес пак реших да ги направя, но импровизирах и добавих около 100гр шоколад към сместа, за да се получи нещо като ганаш. Стана супер вкусно, но оставих сместа да се охлади и утре ще оформя топчета, които ще овалям в кокос. Много благодаря за вкусните предложения:) Здрава и Щастлива 2014-а година!
    Поздрави, Вероника

    ОтговорИзтриване
  25. Много хубаво си направила,Вероника.Страхотна е идеята ти за шоколада.И аз ще направя така.Добре,че го написа за да може и другите да се възползват от съвета ти.Благодаря ти още веднъж за милите думи и доверието.Щастлива Нова година и на теб!

    ОтговорИзтриване
  26. Здравей, Йоли! Мога ли да сложа кокосово масло вместо краве и колко според теб? Разбира се, че всичко е въпрос на вкус, но бих искала твоето професионално мнение. Благодаря! :)

    ОтговорИзтриване
  27. О, да,чудесно ще стане даже.Просто ще е неутрално на вкус,иначе ще стегне добре.Сложи си същия грамаж като кравето масло.чудесна идея,благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  28. Здравей Йоли,
    Много ми се иска да пробвам тази рецепта, но като цяло ме смущават консервантите в сметаните. Може ли вместо сметана да се използва кокосовото мляко отделено от стърготините на ореха /домашно приготвено/?
    Стела

    ОтговорИзтриване
  29. Не знам мила. Нямам представа какво ще стане с кокосово мляко. По- скоро не. То е много рядко, като вода е. Придават в кутии кокосова сметана, тя е по- гъста, но и там има консерванти. Не искам да те заблуждавам с категоричен отговор. Ако искаш опитай.

    ОтговорИзтриване
  30. Здравей Йоли :) Искам да те попита може ли да използвам подсладено кондензирано мляко,вместш течна сметана ?!?И ако може колко мл.кондензирано мляко трабва да сложа?!?

    ОтговорИзтриване
  31. Мисля,че ще стане с кондензирано мляко.Само да знаеш,че ще е доста сладко.Тъй като незнам какви точно трябва да са пропорциите,препоръчвам ти да сложиш 1 кутийка и малко масло към нея.След това постепенно добавяй кокоса и бъркай докато ти хареса сместа като плътност.Сама ще я усетиш,трябва да ти се поддава подпръстите за обработка.Като стиснеш да усетиш,че ще може да направиш бонбон.Има само един начин - опитай.Ако искаш като начало направи 1/2 от млякото,ей така за проба.Ще чакам с нетърпение да кажеш какво се е получило.Успех и благодаря.

    ОтговорИзтриване
  32. Пак си намерих нещо ново при феята... Добре, че беше Траяна да направи баунти по рецептата ти, че да установя тази красота и вкусотия. И то чак от далечната 2009!!! Поздравления. Ти явно си си родена експерт! :)

    ОтговорИзтриване
  33. И аз ги направих, страшно са вкусни!!!

    ОтговорИзтриване
  34. Каква сметана да използвам ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сметаната винаги е само една-млечна. Друг продукт с това име няма. Без значение е каква ще е марката. Нужен ти е само този млечен продукт. Така че, просто купи от магазина течна сметана за разбиване, независимо кой я е произвел. Ще се радвам да опиташ. Благодаря.

      Изтриване
  35. Здравейте, Йоли,
    Ето, че почти десет години след публикуването на тази прекрасна рецепта,и аз стигнах до нея :) Много обичам Баунти, но се старая да се въздържам... по обясними причини. Освен това, съпругът ми е с диабет и гледам да не правя често сладки неща, а когато ги правя, заменям захарта със стевия или мед. Та по тоя повод се питах дали не може да се замени захарта с мед в тази рецепта...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за интереса, Тони. Надявам се домашното Баунти да ви хареса. Да, мисля, че може спокойно да замениш с мед. Даже няма нужда много да го загряваш.

      Изтриване