неделя, 31 май 2009 г.

Кекс със зелен чай и бял шоколад





Продукти

3 яйца
170 г захар
75 г стопен бял шоколад
100 г брашно
80 г фино смлени бадеми
1/2 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сода за хляб
ванилия
щипка сол
150 г стопено масло
3 ч.л. зелен чай на прах - Matcha

Приготвяне

* Разбийте яйцата със захарта. Прибавете стопения шоколад. Пресейте брашното с набухвателите, ванилията и солта. Смесете го с бадемовото брашно и го прибавете към яйчната смес. Накрая добавете и маслото.

* Отделете няколко лъжици от кексовото тесто и го разбъркайте със зеления чай.

* Намаслете кексовата форма и я посипете с малко брашно. Сипете основното тесто, а върху него разнесете и малката част, овкусена със зелен чай. Леко разбъркайте с дървено шишче, за да потъне оцветеното тесто. Изпечете кекса в предварително загрята на 175°C фурна с вентилатор за около 35-40 минути. Проверявайте готовността с дървена клечка. Да ви е сладко!

Изключителен ароматен и вкусен кекс. Зелен чай можете да намерите в магазините за източни храни, както и да поръчате през Интернет. 




18 коментара:

  1. Ах, Йоли! Поредната интересна и много вкусна идея! И чудесна реализация... ммммням :-D

    ОтговорИзтриване
  2. Йоли,
    това е много интересно предложение.
    И красиво, както ти можеш да го направиш!
    Поздрави, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря,момичета.Наистина е хубав този кекс.Всичко със зелен чай става много интересно.

    ОтговорИзтриване
  4. Здравей, Йоли!
    Хубав блог! Интересува ме откъде си купуваш мача, аз не съм виждала по магазините в София, а искам да приготвя някои неща с него.
    Поздрави!
    Антония

    ОтговорИзтриване
  5. Здравей,Антония.Само веднъж го бях намерила по арабските магазини около женския пазар.Може би трябва да потърсиш в специализираните магазини за чай.А ако го намериш ми се обади,че и моят свърши.

    ОтговорИзтриване
  6. Имам питане по количеството брашно. Аз винаги правя кекс с по 2 чаши брашно, което е към 400-500гр и се чудех какwо количество кекс се получава с тази рецепта? Аз имам стандартна Bundt cake форма - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bundt_cake_pan.jpg. ще успея ли да я напалня с това тесто?

    ОтговорИзтриване
  7. София,рецептата е от много хубава книга само за кексове.Досега съм правила поне 5,6 различни кекса от там.Всичко е просто великолепно подбрано като пропорции.Брашното в рецептата е 180г.Независимо какво е ... пшеничено,от семена,от ядки...Напълно е достатъчно.С по-малко брашно кексовете са по-ефирни,леки и пухкави.Опитай,ще ти хареса много.Просто спазвай реда на прибавяне на продуктите.Ако забелязваш,маслото се прибавя последно след като сме сипали брашното.Всички кексове в тази книга с на този принцип.В началото ми се видя необичайно,но като пробвах се уверих,че така кексовете са много по-леки,въздушни и след изпичане са влажни и меки дори няколко дена след това.И оттогава винаги прибавям мазнината накрая.Нашенските кексове са с много брашно,което винаги се слага последно.И са тежки,понякога тикливи...трудно се изпичат.Пробвай наистина някой път,ще ми е интересно какво мислиш.А кексовата форма,в която го пека е ....май стандартната правоъгълна форма,която се продава в магазините.Но знаеш ли,като се запече кекса и започне да пука го покривам с фолио и така го допичам.Успех,ако все пак решиш да пробваш този начин.

    ОтговорИзтриване
  8. Йоли, най-накрая дойде ред и на този кекс и е наистина превъзходен! Следвах рецептата максимално (мисля, че сложих малко повечко смлени бадеми само) и стана невероятно вкусен. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря ти Софи.Много се радвам,че се престраши да опиташ този кекс,независимо от по-малкото количество брашно в него.Да ви е сладко и прегръдки от мен.

    ОтговорИзтриване
  10. Йоли, наистина чудесен кекс и с това зеленотооо, веднага ме грабна и :)))днес го направих :)! Нямах някой неща и вместо бадемки сложих още малко брашно, а вместо зелен чай-какао... искаше ми се да имам зелен ч., но тук в мини градчето трудно се намират...
    Все пак ми се получи точно както го харесвам пухкав и не сух...:)))Благодаря за готината рецепта :)))

    ОтговорИзтриване
  11. Малинче,толкова ми се искаше някой да направи този кекс.Благодаря ти мила за хубавите думи.Да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  12. Голямо удоволствие е да приготвям от твоите вкусотийки и найстина са сладки :))). Исках да те питам, знаеш ли защо понякога кексовете стават тиклави? Дали както казваш заради реда на прибавяне на съставките или самото пе4ене?Благодаря предварително :)))!

    ОтговорИзтриване
  13. Ами най-вече си е от печенето.И да ти кажа,кексовете не искат кой знае колко много бъркане.В общи линии трябва да се правят малко "през просото", както се казва.Колкото повече ги бъркаш, толкова повече не стават.И друго,което съм забелязала - кексове с по-малко брашно стават по-хубави.Вярно,пекат се по-дълго,защото са влажни,но си стават по-меки и фини.

    ОтговорИзтриване
  14. Ами най-вече си е от печенето.И да ти кажа,кексовете не искат кой знае колко много бъркане.В общи линии трябва да се правят малко "през просото", както се казва.Колкото повече ги бъркаш, толкова повече не стават.И друго,което съм забелязала - кексове с по-малко брашно стават по-хубави.Вярно,пекат се по-дълго,защото са влажни,но си стават по-меки и фини.

    ОтговорИзтриване
  15. йоли би ли ми казала на каква цена купуваш чаят мача,че тук го намерих 30г за 32лв и ми се видя прекалено,за варна говоря.

    ОтговорИзтриване
  16. Миличка,ужасно е скъп.Тук май 5г е 7 лв.Лично аз си го донесох от Корея, а и колеги, които ходят на турнета в Япония ми го носят от там.Но тук наистина е много скъп.А и навсякъде по света е така.Факт.

    ОтговорИзтриване
  17. Йоли, и ние го направихме, макар и с някои малки замени, поради липсата на мача чай. В неговата част сложихме мента, лавандула и чия. А в другата един банан и на върха на ножа смлян карамфил, но не стана така красив, като на твоята снимка. Нооооо беше мнооооого вкусен!!!! Благодарим за рецептата!!! Нели /п.п. Следващия път в оригиал :-) / С най-кексовия поздрав, Нели

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нели, благодаря ти от сърце! И без мача става, но твоята идея за замяна е наистина чудесна! Благодаря ти и за това! Ще се възползвам от нея с най-голямо удоволдтвие!

      Изтриване