понеделник, 15 юни 2009 г.

Сладолед





Продукти

500 мл пълномаслено прясно мляко
3 яйца
100 г захар
2 ванилии

500 мл пърномаслена течна сметана
1 кутийка кондензирано мляко
100 г захар

Приготвяне

* Разбийте яйцата сас захарта и ванилията. Затоплете млякото и прибавете половината към яйцата на тънка струйка. След това ги сипете към останалото мляко и варете няколко минути на бавен огън. Оставете яйчната смес да се охлади добре.

* Разбийте сметаната със захарта на сняг. Смесете я с яйчната маса като бъркате с миксер до получаването на гладък крем. Добавете и кондензираното мляко. Опитайте на вкус дали ви е достатъчно сладко, имайки прадвид, че кондензираното мляко е доста сладко. Сипете сладоледа в дълбок съд и замразете във фризера. Необходимо е през 2-3 часа да го разбивате отново с миксер за да се избегне образуването на кристали.





* Това е основния ванилов сладолед. Отам нататък е въпрос на вкус как бихте го обогатили .... плодове, кокос, шоколад и др. Аз направих боровинков и шоколадов сладолед. За боровинковая първо обработих за кратко плодовете топлинно с малко захар и лимонов сок. След като се охладиха ги прибавих към една част ванилов сладолед след като го бях разбивала 3 пъти с миксер и леко разбърках.

*  За шоколадовия сладолед първо прибавих 200 г шоколад, 125 гмасло и 4 с.л. какао към горещото мляко. След като всичко се стопи добре оставих да изстине напълно и чак  след това прибавих останалите продукти. Получи се изключително наситен шоколадов вкус. От там  нататък се процедира се по същия начин като с ваниловия сладолед.

* Тази рецепта е комбинация от съветите на моя приятел Жоро Бордовски, а кондензираното мляко си го "откраднах" като идея от Вики. Много, много благодаря и на двамата. Сладоледът е изключителен и горещо го препоръчвам на всички. Синът ми каза, че по-вкусен сладолед не е ял, а той като всички деца обожава това студано изкушение. Да ви е сладко!



.

57 коментара:

  1. страшно изкушение и сигурно ще се "жертвам" да го опитам/при това голямо предлагане на пазара все не мога да попадна на плътен вкус/

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотно изглежда, Йоли!А по описанието със сигурност е вкусотия...и аз се пробвам тези дни с това изкушение...
    Твоя вариант ще се пробва задължително!
    Весел ден!
    Краси

    ОтговорИзтриване
  3. Йоли, изкусителка такава!

    Цветове на индрише ли виждам? Обожавам това растение.. така и не можах да си го захвана вкъщи, тук не е популярно.

    Поздрав :-)

    ОтговорИзтриване
  4. Поздравления за чудесната рецепта! Бих искала да споделя с теб една слънчева награда! Би ли се отбила на блога ми за да си я получиш :-)

    Слънчеви поздрави, Милена

    ОтговорИзтриване
  5. Идвам и с една награда за теб!
    Ела да я получиш!
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря,момичета,много сте мили.Сладоледът наистина стана чудесен,опитайте го.

    ОтговорИзтриване
  7. Йоли, чудесен е !
    Привет, с усмивка … и при мен!

    ОтговорИзтриване
  8. Направих го и стана много вкусен/малко избързах и добавих явно неизстинал шоколада и той стана по-твърд,/но иначе няма нищо общо с "купешкия"

    ОтговорИзтриване
  9. О,Дани .... толкова се радвам.Да ви е сладко.Благодаря ти,мила.

    ОтговорИзтриване
  10. Всичко е страхотно :)
    Благодаря!

    PS: Песента към страницата е много хубава, но е малко досадно когато се пуска всеки път при сърфиране из сайта!

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря много. Да,досадничко е май. Ами има няколко варианта - първият е аз да я махна,а иначе може да си изключите звука временно докато четете рецептите или да го спрете от самото плеърче,което ще намерите в страницата в дясно,непосредствено горе преди категориите. Благодаря за хубавите думи.

    ОтговорИзтриване
  12. izglejda vkusno no kolko li sa kaloriite

    ОтговорИзтриване
  13. Знам ли ги калориите? Като на нормален сладолед са си. Важното е,че е истински и вкусен! Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  14. Здравей Йоли! Имам нужда от допълнителни инструкции за тази прекрасна рецепта. Не че не стана, просто моят стана с мънички парченца шоколад. След третото бъркане сладоледа беше станал доста твърд и като изсипах вътре шоколадовата смес, тя се втвърди и неможа да се смеси със сладоледа, стана на много ситни парченца. Но на вкус и на вид стана разкошен. Даже се получи по-добре на вид, тъй като го сервирах в твоите шоколадови чашки (какво да ти кажа - фенове сме на шоколада) и е безспорно, че е по-красиво тези чашки да се напълнят с бял сладолед на пръски от шоколад. Не се оплаквам от резултата, напротив, на гостите ми им плющяха ушите и им светеха очите. Така че ако някой иска бял сладолед с наситен шоколадов вкус....наистина стана уникален! Но все пак въпроса ми е: кога слагаш шоколадовата смес, така че да се получи като на снимката ти? Благодаря ти и ти желая един прекрасен и слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
  15. Много се радвам,че сте харесали сладоледа,Петя.Благодаря ти много.Абсолютно си права - няма как да стане плътен шоколадов сладолед,ако се прибави стопен шоколад към студен сладолед.Получава се топлинен шок и шоколада веднага се стяга и става на парченца.Истината е,че изобщо не съм го написала както трябва в рецептата.Благодаря ти,че ми обърна внимание и веднага ще го поправя.Иначе има 2 начина за шоколадов сладолед.Първият е по-лесен и 100% сигурен.Добавяш шоколада и маслото на парченца към още топлото мляко и като се стопи оставяш да се охлади.След това вече се добавят останалите неща.Вторият е да добавиш стопените шоколад и масло в малка част стопен сладолед и после да го разбиеш добре с останалия.Но пак има опасност да стане на парченца.Не,че е лошо,наистина е вкусничко да ти хрупа шоколад тук там,но е различно.Благодаря ти отново.Отивам да редактирам.

    ОтговорИзтриване
  16. въпрос на аматьор е но ще съм благодарна с отговор относно кутията кондензирано мляко -грамаж , марка..., затруднявам се в тази част

    ОтговорИзтриване
  17. Не е на аматьор, няма нищо лошо в този въпрос.Кондензираното мляко се продава доколкото знам само в един вид разфасовки ... май беше около 400г.То е тежко, нищо,че кутийката не е много голяма.Но в случая няма никакво значение колко ще сложиш.Колкото повече,толкова по-хубаво.И 2 кутийки да сложиш ще стане още по-вкусен сладолед.

    ОтговорИзтриване
  18. каква е нужната гъстота на яйчната смес -времето за варене и на водна баня ли следва да е , предполагам че има опасност от пресичане?Помощ Йоли!

    ОтговорИзтриване
  19. Помагам, няма страшно. Като се вари нещо на водна баня няма опасност яйцата да се сготвят и всичко да заприлича на бъркани яйца.Време не ти е нужно да засичаш, сама ще разбереш. Трябва да стане леко гъстичко, по-скоро плътно като палачинково тесто. Кремът трябва да оставя следа по лъжицата, а не да се стича от нея като вода.Но и да не го свариш чак толкова не е беля.Тук всичко това се прави само с една цел - да се темперират яйцата за да не се ядат после сурови.Ако не се притесняваш от сурови яйца може и да не го правиш. Ти сама реши дали ще рискуваш и да не направиш крема на водна бяня. На слаб огън нма опасност да ти се пресекат яйцата, но ако искаш да си по-сигурна го направи на водна баня.А ако искаш много фин сладолед го направи само с жълтъци.Успех!

    ОтговорИзтриване
  20. Привет,Йоли! След като сервирах ваниловия сладолед гарниран с розички сметана и ягодов сироп, мъжа ми възкликна, че това е най–хубавия сладолед от всички, който съм купувала! Приготвих го без кондензирано мляко,тъй като не обичам. Стана вкусен и не се налага да се добавя повече захар,за да се подслади. Благодаря за поредната сполучлива рецепта! Следващия ще е шоколадов.

    Поли

    ОтговорИзтриване
  21. Страхотно Поли!Много се радвам!Виж сега обаче,и аз не обичам кондензирано мляко.Но сладоледа става ствахотен с него.И изобщо не се усеща.Само подсилва плътността му и изразява млечния вкус още повече.Пробвай някой път и ми кажи какво мислиш.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  22. Добро утро, Йоли! В тези горещи дни реших да направя сладоледа. До сега го правих няколко пъти само с шоколад, а днес искам да го направя с ягоди. По този повод имам две въпросчета - за цялото количество сладолед какво количество ягоди да сложа? Предполагам, че около килограм, ама да питам. И как ги обработвам предварително плодовете? Благодаря ти предварително! Прегръщам те и ти желая лек, успешен и прохладен ден!

    ОтговорИзтриване
  23. Радвам се, че си решила да опиташ сладоледа. Наистина жегите са ужасни. Ягодите колкото са повече, толкова е по- наситен вкуса. Само имай предвид, че ако са прекалено много сладоледа губи от маслеността си и има по- голяма вероятност да се усещат кристалчета вода в него. 2 ч.ч. Ягодово пюре стигат и не го обработвай термично за да е свежо. Слагай си го сурово. Е, ако искаш да няма толкова вода в сладоледа трябва първо да го редуцираш, но аз не го правя. Ти си реши.

    ОтговорИзтриване
  24. Здравейте, Йоли!
    Днешният следобед реших да го посветя на домашния слдолед, хареса ми много твоята рецепта и реших да опитам!Първа спънка срещнах при яйчената смес, следва инструкциите ти, но сместа се пресече и стана като извара, започнах всичко отначло, но този път реших да не обработвам термично яйцата, а да ги оставя сурови ( и без друго ако се получи сладоледът, няма да се задържи дълго), цялата смес е готова и остава само да я сложа във фризера, ОБАЧЕ ме притеснява това, че не стана като крем, а е доста течна сместа, дали защото не сварих яйцата и млякото?
    Поздрави и хубав ден! :)))

    ОтговорИзтриване
  25. Много хубаво си направила, че приготвяш домашен сладолед. Може да стане малко на кристали, но ше си е истински. Не се притеснявай, течно си е в началото. Ще си се стегне при замразяването. Но го разбивай периодично с миксер все пак за да има по- малко кристали. И аз не се притеснявам от сурови яйца, редовно ги ползвам. Благодаря и непременно да ми пишеш после как е сладоледа.

    ОтговорИзтриване
  26. Благодаря за отговора, Йоли!
    така...след 3 часа във фризера рядката ми сладоледена смес все още си е рядка, направих трета (на това моето му се казва "тъп и упорит")но този път реших пак да опитам да забъркам яйцата и млякото на котлона, за да се сгъсти и разбира се въпреки голямото ми старание пак се пресякоха :( и сега чакам сместта да поизстине и пресечена непрерсечена я слагам така във фризера, а за да не изхвърлям отново старата смес реших да направя един кекс, който на вид и аромат стана чудесен, но отвътре - мокър, но мъжът ми каза, че и така е вскусен.и в крайна сметка от кулинарния ми следобед най-съм доволна от хубавия аромат, който се носи изкъщи:).досега не съм имала сполучлив опит в сладкарството и не знам защо все още продължавам да опитвам, изглежда толкова лесно, а всъщност си е... висш пилотаж!
    Хубава вечер! :)))

    ОтговорИзтриване
  27. Чета те сега и съм се ухилила така широко!Такава си сладурана,такива перипетии!Много обичам хора като теб,с прекрасно чувство за хумор,неуморни и неотказващи се!Бъди ми здрава и честито Благовещение!

    ОтговорИзтриване
  28. Izglejda mnogo vkusno. Kakvo predtsvliava kutiikata kondenzirano mliako- kondenzirano mliako za kafe li e ili dulce de lece? Kolko ml e tazi kutiika?

    ОтговорИзтриване
  29. Това си е съвсем нормално кондензирано мляко,не е карамелено.Гъсто,сладко мляко.Има го на най-различни фирми и мисля,че не е проблем да се намери.Кутийката ...ох,не помня колко е като грамаж.То е тежко,може би е около 300 или 400г.Хубав е сладоледа,ще се радвам да го пробваш.

    ОтговорИзтриване
  30. здравейте, можете ли да ми дадете съвет. Искам да напарвя сладоледа с животинска сметана, но открих само голяма разфасовка от 1.5 л. Мога ли да съхранявам остатъка във фризера? дали има опсност да се пресече или да не е годна след като се размрази?

    много благодаря!

    ОтговорИзтриване
  31. Може,Мария.Прибери си я във фризера,ако искаш.След като я размразиш може би няма да може да се разбие на хубав твърд сняг,но за сладолед или пана кота ще е идеална.Или пък за брюле.Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  32. много ви благодаря Йоли за бързия отговор и полезната информация. Блога ви е впечатляващ. Имате наистина различен поглед към готвенето, рецептите ви са различни, интересни и в същото време достъпни ..... Успех с новото предаване и всички начинания, с които се захванете.

    ОтговорИзтриване
  33. Здравейте!Днес ми каза една приятелка че прави сладолед с кондензирано мляко и търсейки из Интернет попаднах на вашата рецепта.Ще се опитам да го направя ,но имам два въпроса.Ще бъде ли проблем ако използвам обезмаслено кондензирано мляко?Бих искала да направя ментов сладолед,ако използвам свежи ментиви листа, как да ги обработя?Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
  34. Здравей Дид.Ще се радвам да опиташ сладоледа и да ти хареса.Разбира се,ползвай обезмаслено мляко,няма никакъв проблем.Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  35. а колко става слаоледа като количество :D че трябва да е много

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ха сега де! Знам ли? Хвана ме неподготвена. Ами ... слагам сладоледа в една голяма кутия. Като тегло си е колкото продуктите, но като обем е поне двойно. Вкусен е, много ще се радвам да го опиташ. Благодаря ти.

      Изтриване
  36. Каква сметана се ползва - готварска или за торти (whipping cream)?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Симо. Сметаната е съвсем нормална, течна и задължително млечна. Тя стана за всичко. Може би под тази за торти имаш предвид кутиите, на които са нарисувани торти, сладкиши и т.н. Опасявам се, че те са на радтителна основа, тоесто палмова мазнина. Това си е чист маргарин и не е удачен за сладолед. Купи млечна сметана или от Лидл или на Президент. Друга май незнам да има в Бг. А, сетих се, че има млечна сметана и в руските магазини. Ще се радвам да опиташ, благодаря ти.

      Изтриване
  37. Привет!
    След смесването на сметаната и яйчената смес кремът ми остана много течен, колкото и време да разбивам. Къде мог да бъркам?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Ири. Яйчената смес принципно не става кой знае колко гъста, рядка е. Няма брашно, стягат я само яйцата. А след като прибавиш разбитата сметана трябва да бъркаш само колкото двата крема да се смесят, не повече. Колкото повече ги разбиваш, толкова по-рядко ще става, тъй като въздухът в сметаната ще спадне. Предполагам, че това е причината. Дори може да ги смесиш без миксер, като леко бъркаш с лъжица или бъркалка. Надявам се да се получи следващият път. Благодаря ти, че опита.

      Изтриване
    2. Йоли, много благодаря за включването. Явно е станало точно това. Ще пробвам със сигурност и доколкото се познавам ще е още утре, като набавя продукти :)

      Изтриване
    3. Стана чуден! Благодаря!

      Изтриване
  38. Здравейте, и аз да питам, тъй като си взех сладкарска сметана с 30% масленост, защото не исках да е на растителна основа, и като започнах да разбивам се изби маслото, дали ще стане вместо сметана да разбия белтъци, или съвет как да си оправя сметаната??!!!... :$

    ОтговорИзтриване
  39. Здравей и от мен.За съжаление няма как да се оправи сметаната. Маслото се отделя от нея когато се преразбие. Тя не става много гъста и често човек продължава да разбива и да иска по този начин да я втвърди повече. Тогава се отделя маслото от водата. Шансът ти е да разбиеш нова сметана, с белтъци нищо няма да се получи. Те не замръзват, могат да се добавят към сметана, но само с белтъци няма да стане сладолед, а друг десерт. Пак ще е вкусно, може да опиташ.

    ОтговорИзтриване
  40. Супер се получи, правя го за втори път в момента. Най- вкусният ванилов сладолед, всички го обожаваме. Няма рецепта от този блог, която да не ми се е получила. Прекрасна Йоли, благодаря ти от сърце! Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, че си мила, Боби! Толкова се радвам, че ви харесва сладоледа! Благодаря за отношението и доверието. Прекрасно лято на всички ви у дома!

      Изтриване
  41. НЕ знам къде греша, но консистенцията изобщо не ми се получава...по- скоро прилича на смуути при мен :(

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет и от мен. Яйчената смес принципно не става кой знае колко гъста, рядка е. Няма брашно, стягат я само яйцата. А след като прибавиш разбитата сметана трябва да бъркаш само колкото двата крема да се смесят, не повече. Колкото повече ги разбиваш, толкова по-рядко ще става, тъй като въздухът в сметаната ще спадне. Предполагам, че това е причината. Дори може да ги смесиш без миксер, като леко бъркаш с лъжица или бъркалка. Надявам се да се получи следващият път. Благодаря ти, че опита.

      Изтриване
  42. Йоли направих го в комбинация с Шоколадовата лава и стана чудесно, благодаря за прекрасните рецепти. Всяка една е изкушение!Усмихнат ден!🍦🍮

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ралка! Много се радвам, че пробва и двете рецепти. Да ви е сладко!

      Изтриване
  43. Здравей, Йоли. Искам да направя шоколадовия сладолед,но чета,чета,изчетох и коментарите ипак не разбирам яйцата слагат ли се,когато се добавя шоколада и маслото? Или само в горещото мляко се разтварят? И може ли да се добави веднага като се охлади към сметаната и конд.мляко? Много ще се радвам да ми отговориш.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам, ако сладоледъд ти хареса, Иве. Благодаря за доверието.
      Извини ме, ако не съм обяснила ясно.Първата ти стъпка е да направиш яйчения крем и да го охладиш добре. Това ясно ли е? След това той се добавя към разбитата сметана и т.н. Това ти е базовата рецепта за сметанов сладолед.
      При шоколадовия е същото, пак вариш яйчения крем, но в горещото мляко слагаш и щоколада, и маслото, и какаото. Но основата от мляко и яйца си остава абсолютно същата. Яйцата са задължителни при всякакви варианти на сладолед.Надявам се сега да е по-ясно.

      Изтриване
  44. Вече е ясноо, благодаря мното. Направих ваниловия като за начало и е уникално вкусен. Е,има кристали,а уж разбивах,но не достатъчно явно. Благодаря

    ОтговорИзтриване
  45. Здравейте! Опитах да направя шоколадовия сладолед, но изобщо не се получи. Сложих сместа в машина за сладолед - не знам дали това е причината, но маслото се отдели на малки бучки и изобщо... Чудя се дали трябва масло въобще след като има пълномаслено мляко и сметана. Къде според вас ми е грешката?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, че опита, Албена. Има много видове сладолед, този е с масло. Просто такава е рецептата. Винаги можеш да го пропуснеш и да направиш друг сладолед, разбира се. Що се отнася до бучиците, просто се е получил топлинен шок между продуктите. Това може да се случи и с шоколад, както и всички продукти на маслена основа. Не знам дали е от машината, по-скоро не. По-скоро може би е по-дългото разбиване. Но наистина нямам идея, не искам да те подвеждам. Благодаря отново, че опита.

      Изтриване
  46. www.topnuts.bg
    Уникално вкусно!
    Благодаря!
    Ние можем да Ви предложим ядки към сладоледа.

    ОтговорИзтриване