четвъртък, 18 юни 2009 г.

Плодова пита



Продукти за подложката

1 яйце
2/3 ч.ч.захар
1/2 ч.ч.кисело мляко
настъргана кора от 1/2 лимон
1 ванилия
1 ч.ч.брашно
1/2 ч.л.бакпулвер
70 г течно масло

Крем

250 мл прясно мляко
2 жълтъка
5 с.л.захар
2 с.л.пшеничено нишесте
1 ванилия
400 г квасена сметана

500 г пресни сезонни плодове

сироп от 1 ч.ч.вода с 1/2 ч.ч.захар
сок от 1/2 лимон
1/2 капсула лимонова есенция
1 с.л.желанин




Приготвяне

* Разбийте яйцето със захарта, добавете киселото мляко и подправките. Сипете брашното, пресято с бакпулвера и разбъркайте. Накрая прибавете и стопеното масло. Изсипете тестото в намаслена и поръсена с брашно форма за пай и изпечете в предварително загрята на 180*фурна.

* Смесете захарта, нишестето и ванилията. Сипете малко мляко и разбъркайте гладка каша. Добавете жълтъците, разбийте добре и разредете с останалото мляко. Сварете крем и го оставете добре да се охлади. Смесете студения крем със сметаната без да я разбивате предварително. Ако е необходимо подсладете с още малко пудра захар.

* Сварете за няколко минути захарния сироп за глазурата. Дръпнете от огъня и прибавете желатина, лимоновата есенция и лимоновия сок. Оставете за изстине и да започне леко да се желира.

* Изсипете крема върху тестената подложка и наредете върху него плодовете. Глазирайте с желатина и охладете добре сладкиша преди да го сервирате.


28 коментара:

Vera каза...

very nice!

Йоланта Делибозова каза...

Благодаря ти , Vera.Много си мила.

Анонимен каза...

Страхотна пита.Вкъщи са възхитени от нея.Благодаря Йоли!

Йоланта Делибозова каза...

О,много благодаря за похвалата.Радвам се,че ви е харасал този сладкиш.Да ви е сладко на всички в къщи.

floriannna каза...

Здравей Йоли, благодаря ти за всички прекрасни рецепти...всичко винаги е много вкусно :)
Искам да те попитам дали подложката има някаква нужда от сиропиране и още нещо- как успяваш да задигнеш подложката в края за да се получи нещо като бордюр.

Поздравявам те :)
Фани

Йоланта Делибозова каза...

Благодаря ти мила Фани. Не,не го сиропирай това тесто.Много е вкусно така иначе ще се разкаши.Достатъчно му е кремчето. А подложката се получава така от самата формичка.Тя е за пай,много плитка.Май ги има вече навсякъде,ама да ти кажа,рядко я употребявам.нещо не ми е много удобна...Благодаря ти отново.

petty каза...

Йоли, ядеше ми се точно такава плодова пита, търсих къде ли не рецепти, и най-накрая пак при теб дойдох. Всичките ти рецепти са супер добре обяснени и винаги се получават, досега не си ме подвеждала. Така че - очаквай отчет най-късно до утре. :) Не се съмнявам, че ще стане страхотна.

Йоланта Делибозова каза...

Благодаря ти Петенце.Знаеш колко ме радваш винаги,нали?

petty каза...

Ами, Йоли, плодовата пита наистина е трепач. Лека, сочна, с аромат на ванилия и лимон - не я снимах даже, защото за отрицателно време остана само едно мъничко парченце. Само дето с желатина не успях да се справя :(((, не се желира и се разтече, но нали предназначението му е предимно да пази плодовете, а ние я ометохме на същата вечер ;), та това нямаше голямо значение. :D

Йоланта Делибозова каза...

Голяма си ми сладурка Петенце.Благодаря ти отново и да ви е сладко!

Анонимен каза...

Здравейте. Много харесвам блога ви и редовно следя публикациите и вече 3 пъти се опитвам да направя тази пита и винаги ми се получава едно голямо нищо:( Блата или не бухва въобще или след като изстине спада и става като подметка. Каква може да ми е грешката?Имам и още едно въпросче :)Когато става въпрос за една чаена чаша... до колко пълна трябва да е тя . Извинявам се за "умния" въпрос:) Благодаря:)

Йоланта Делибозова каза...

О,много съжалявам,но няма да се отказваш,нали? Никак не е трудно тестото.Предполагам,че проблема по-скоро е при печенето.Съставките са точни,сега пак ги погледнах.1 ч.ч.е около 200г брашно.Но не ти трябва да мериш.Вчимаш една чаша,която си избереш.И само тя ти е за мярка за всички продукти.Много ще се радвам,ако опиташ пак.Стискам палци да се получи.

Анонимен каза...

неееее не мисля да се отказвам . Напротив. Стига околните да издържат , че много трудно приемам кулинарни несгоди. Благодаря за отговора. До нови срещи :)

Йоланта Делибозова каза...

А така! До нови срещи и от мен.Много се радвам,че си тук!Благодаря ти!

Анонимен каза...

Поздравления, чудесна рецепта и изпълнение! Имам един въпрос. След като се сложи крема в/у тестената подложка, се нареждат плодовете и се изсипва захарния сироп с желатина или..? Извинявам се за абсурдния въпрос.

Йоланта Делибозова каза...

Благодаря ти много за милите думи. След като намажеш блата с крема и наредиш плодовете, най-накрая ги глазираш със захарния сироп с желатие, който не трябва да е горещ. Глазирането става или с четка или с малка лъжичка. Не изливай наведнъж глазурата, защото ще се разтече навсякъде. Целта е хем да има спойка между плодовете, хем да останат свежи, хем да имат и добър лъскав вид.Желатина се грижи за всичко това. Успех със сладкиша, надявам се да ти хареса.

Анонимен каза...

И аз благодаря за точния и бърз отговор. Още тези дни ше пробвам рецептата :)

Анонимен каза...

Zdravei,Yoli!
Mislish li,che moga da napravia plodovata pita s obiknoven pandishpanov blat za osnova?probvah originala,no ne znam zashto na 2-ia den veche beshe mn tvard i ne mi haresa.
Blagodaria mnogo

Йоланта Делибозова каза...

Щом нещо не ти е харесало веднага го променяш!Абсолютно правилно!Няма задължителни неща в кулинарията.Колкото повече си фантазираш и променяш според вкуса си, толкова по- добре.С пандишпан ще е супер!Благодаря ти много и да ви е сладко!

Анонимен каза...

Blagodaria,Yoli:)
Veche go napravih,da vidim utre dali 6te e kakto mi se iska.A kremcheto e mn vkusno,oshte oblizvam kupata:)

Анонимен каза...

Здравейте Йоли,
Правих питата днес, тестото е твърдичко, крема течен,опитах я да срежа,крема се стича, не стои като на хубаво парче.Спазих рецептата и не съм новак ,може би утре ще е поело или сте сложили в крема желатин.Моля,дайте съвет.
Благодаря Ви!
Румяна

Анонимен каза...

Здравейте Йоли!
Имам въпрос-блата е твърдичък,крема не достатъчно гъст,особено като добавих на части закв.сметана-с една дума като отря-
зах парче крема потече встрани,всичко спазих,защо?
Обичам такива сладкиши и блата все е малко по-твърд от необходимото.
Благодаря предварително. Румяна

Йоланта Делибозова каза...

Руми,да,този блат си е като кексово тесто.Твърд е,но аз го харесвам така заради масления му вкус.Не искам да го сиропирам,но това наистина е въпрос на лично предпочитание.Ако обичаш много сочни сладкиши просто го сиропирай следващият път.Ако пък не ти допада просто го смени с някой друг блат като рецепта.Крема - заквасената сметана я добавям наистина само с леко бъркане с бъркалка или лъжица.Никакво разбиване предварително.Иначе страшно се втечнява.Но я предпочитам пред растителната хиляди пъти.Ако видиш,че е ряядък срема винаги можеш да го оправиш с малко желатин.Много съжалявам,че не се е получило добре.Ще прочета сега другите коментари по-горе да си припомня какво казват останалите читатели.Ако има проблеми ще корегирам непременно рецептата.Може да съм сбъркала нещо и аз.Ако е така,моля те ме извини.Благодаря ти,че опита и най-вече,че ми писа.Много е важно за мен.

Йоланта Делибозова каза...

Да,прочетох ги Руми.Ще я направя наново,ще претегля продуктите и ще корегирам рецептата,ако нещо не е наред.Благодаря ти отново.

malkatapekarka каза...

Здравей Йоли!

Още от мига, в който открих блога ти, те обикнах (а това беше доста отдавна)! Възхищавам се на това, което правиш. Харесвам вкуса и аромата на нещата, които приготвяш.
Открих, че обичам да готвя преди няколко години, но едва преди месец-два реших да започна да си водя блог. Приготвяла съм много от твоите рецепти, но всеки път променям по нещичко (макар и мъничко), защото обичам да има частичка от мен в това, което съм приготвила.
Този път приготвих твоята плодова пита и се реших да ти пиша. Може би главния повод, по който се реших да оставя коментар е, че в подложката на питата сложих портокалови корички и Бурбонска ванилена захар, които според мен придават невероятно свеж вкус на питата. И просто исках да го споделя с теб.
Ето и линк: http://malkatapekarka.wordpress.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B8-2/%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%BA%D0%B8%D1%88%D0%B8-%D0%B8-%D0%BF%D0%B0%D0%B9%D0%BE%D0%B2%D0%B5/%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0/

Йоланта Делибозова каза...

Много,много се радвам на коментарът ти.Благодаря ти от сърце,прекрасен ти е сладкиша.А портокаловите корички и бурбонската ванилия със сигурност са го направили още по-хубав.Успех ти желая с блога и всичко останало.

Анонимен каза...

На мен ми се получи страхотна плодовата пита, но все пак слдващия път ще добавя малко желатин към крема ....Благодаря за рецептата....

Йоланта Делибозова каза...

Много се радвам!Благодаря ти от сърце.Разбира се,сложи желатин,ако ти се е видял по-течен крема.И леко желирано ще е добре.Весели празници ти желая.