четвъртък, 18 юни 2009 г.

Плодова пита



Продукти за подложката

1 яйце
2/3 ч.ч.захар
1/2 ч.ч.кисело мляко
настъргана кора от 1/2 лимон
1 ванилия
1 ч.ч.брашно
1/2 ч.л.бакпулвер
70 г стопено масло

Крем

250 мл прясно мляко
2 жълтъка
5 - 6 с.л.захар
2 с.л.пшеничено нишесте
1 с.л. брашно с връх
1 ванилия
400 г заквасена сметана
500 г пресни сезонни плодове

сироп от 1 ч.ч.вода с 1/2 ч.ч.захар
сок от 1/2 лимон
1/2 капсула лимонова есенция
1 с.л.желанин




Приготвяне

* Разбийте яйцето със захарта, добавете киселото мляко и подправките. Сипете брашното, пресято с бакпулвера и разбъркайте. Накрая прибавете и стопеното масло. Изсипете тестото в намаслена и поръсена с брашно форма за пай и изпечете в предварително загрята на 180*фурна.

* Смесете захарта, нишестето, брашното и ванилията. Сипете малко мляко и разбъркайте гладка каша. Добавете жълтъците, разбийте добре и разредете с останалото мляко. Сварете крем и го оставете добре да се охлади. Смесете студения крем със сметаната без да я разбивате предварително. Ако е необходимо подсладете с още малко пудра захар.

* Сварете за няколко минути захарния сироп за глазурата. Дръпнете от огъня и прибавете желатина, лимоновата есенция и лимоновия сок. Оставете за изстине и да започне леко да се желира.

* Изсипете крема върху тестената подложка и наредете върху него плодовете. Глазирайте с желатина и охладете добре сладкиша преди да го сервирате.



* Блатът става сух и леко твърд когато се държи в хладилника, защото е с масло. Ако обичате по-сочни сладкиши може да го сиропирате със захарен сироп, сок от компот или прясно мляко. Може да смените заквасената сметана с бита течна сметана. Така кремът ще стане по-гъст и въздушен.

42 коментара:

  1. Страхотна пита.Вкъщи са възхитени от нея.Благодаря Йоли!

    ОтговорИзтриване
  2. О,много благодаря за похвалата.Радвам се,че ви е харасал този сладкиш.Да ви е сладко на всички в къщи.

    ОтговорИзтриване
  3. Здравей Йоли, благодаря ти за всички прекрасни рецепти...всичко винаги е много вкусно :)
    Искам да те попитам дали подложката има някаква нужда от сиропиране и още нещо- как успяваш да задигнеш подложката в края за да се получи нещо като бордюр.

    Поздравявам те :)
    Фани

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ти мила Фани. Не,не го сиропирай това тесто.Много е вкусно така иначе ще се разкаши.Достатъчно му е кремчето. А подложката се получава така от самата формичка.Тя е за пай,много плитка.Май ги има вече навсякъде,ама да ти кажа,рядко я употребявам.нещо не ми е много удобна...Благодаря ти отново.

    ОтговорИзтриване
  5. Йоли, ядеше ми се точно такава плодова пита, търсих къде ли не рецепти, и най-накрая пак при теб дойдох. Всичките ти рецепти са супер добре обяснени и винаги се получават, досега не си ме подвеждала. Така че - очаквай отчет най-късно до утре. :) Не се съмнявам, че ще стане страхотна.

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ти Петенце.Знаеш колко ме радваш винаги,нали?

    ОтговорИзтриване
  7. Ами, Йоли, плодовата пита наистина е трепач. Лека, сочна, с аромат на ванилия и лимон - не я снимах даже, защото за отрицателно време остана само едно мъничко парченце. Само дето с желатина не успях да се справя :(((, не се желира и се разтече, но нали предназначението му е предимно да пази плодовете, а ние я ометохме на същата вечер ;), та това нямаше голямо значение. :D

    ОтговорИзтриване
  8. Голяма си ми сладурка Петенце.Благодаря ти отново и да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  9. Здравейте. Много харесвам блога ви и редовно следя публикациите и вече 3 пъти се опитвам да направя тази пита и винаги ми се получава едно голямо нищо:( Блата или не бухва въобще или след като изстине спада и става като подметка. Каква може да ми е грешката?Имам и още едно въпросче :)Когато става въпрос за една чаена чаша... до колко пълна трябва да е тя . Извинявам се за "умния" въпрос:) Благодаря:)

    ОтговорИзтриване
  10. О,много съжалявам,но няма да се отказваш,нали? Никак не е трудно тестото.Предполагам,че проблема по-скоро е при печенето.Съставките са точни,сега пак ги погледнах.1 ч.ч.е около 200г брашно.Но не ти трябва да мериш.Вчимаш една чаша,която си избереш.И само тя ти е за мярка за всички продукти.Много ще се радвам,ако опиташ пак.Стискам палци да се получи.

    ОтговорИзтриване
  11. неееее не мисля да се отказвам . Напротив. Стига околните да издържат , че много трудно приемам кулинарни несгоди. Благодаря за отговора. До нови срещи :)

    ОтговорИзтриване
  12. А така! До нови срещи и от мен.Много се радвам,че си тук!Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  13. Поздравления, чудесна рецепта и изпълнение! Имам един въпрос. След като се сложи крема в/у тестената подложка, се нареждат плодовете и се изсипва захарния сироп с желатина или..? Извинявам се за абсурдния въпрос.

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря ти много за милите думи. След като намажеш блата с крема и наредиш плодовете, най-накрая ги глазираш със захарния сироп с желатие, който не трябва да е горещ. Глазирането става или с четка или с малка лъжичка. Не изливай наведнъж глазурата, защото ще се разтече навсякъде. Целта е хем да има спойка между плодовете, хем да останат свежи, хем да имат и добър лъскав вид.Желатина се грижи за всичко това. Успех със сладкиша, надявам се да ти хареса.

    ОтговорИзтриване
  15. И аз благодаря за точния и бърз отговор. Още тези дни ше пробвам рецептата :)

    ОтговорИзтриване
  16. Zdravei,Yoli!
    Mislish li,che moga da napravia plodovata pita s obiknoven pandishpanov blat za osnova?probvah originala,no ne znam zashto na 2-ia den veche beshe mn tvard i ne mi haresa.
    Blagodaria mnogo

    ОтговорИзтриване
  17. Щом нещо не ти е харесало веднага го променяш!Абсолютно правилно!Няма задължителни неща в кулинарията.Колкото повече си фантазираш и променяш според вкуса си, толкова по- добре.С пандишпан ще е супер!Благодаря ти много и да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  18. Blagodaria,Yoli:)
    Veche go napravih,da vidim utre dali 6te e kakto mi se iska.A kremcheto e mn vkusno,oshte oblizvam kupata:)

    ОтговорИзтриване
  19. Здравейте Йоли,
    Правих питата днес, тестото е твърдичко, крема течен,опитах я да срежа,крема се стича, не стои като на хубаво парче.Спазих рецептата и не съм новак ,може би утре ще е поело или сте сложили в крема желатин.Моля,дайте съвет.
    Благодаря Ви!
    Румяна

    ОтговорИзтриване
  20. Здравейте Йоли!
    Имам въпрос-блата е твърдичък,крема не достатъчно гъст,особено като добавих на части закв.сметана-с една дума като отря-
    зах парче крема потече встрани,всичко спазих,защо?
    Обичам такива сладкиши и блата все е малко по-твърд от необходимото.
    Благодаря предварително. Румяна

    ОтговорИзтриване
  21. Руми,да,този блат си е като кексово тесто.Твърд е,но аз го харесвам така заради масления му вкус.Не искам да го сиропирам,но това наистина е въпрос на лично предпочитание.Ако обичаш много сочни сладкиши просто го сиропирай следващият път.Ако пък не ти допада просто го смени с някой друг блат като рецепта.Крема - заквасената сметана я добавям наистина само с леко бъркане с бъркалка или лъжица.Никакво разбиване предварително.Иначе страшно се втечнява.Но я предпочитам пред растителната хиляди пъти.Ако видиш,че е ряядък срема винаги можеш да го оправиш с малко желатин.Много съжалявам,че не се е получило добре.Ще прочета сега другите коментари по-горе да си припомня какво казват останалите читатели.Ако има проблеми ще корегирам непременно рецептата.Може да съм сбъркала нещо и аз.Ако е така,моля те ме извини.Благодаря ти,че опита и най-вече,че ми писа.Много е важно за мен.

    ОтговорИзтриване
  22. Да,прочетох ги Руми.Ще я направя наново,ще претегля продуктите и ще корегирам рецептата,ако нещо не е наред.Благодаря ти отново.

    ОтговорИзтриване
  23. Здравей Йоли!

    Още от мига, в който открих блога ти, те обикнах (а това беше доста отдавна)! Възхищавам се на това, което правиш. Харесвам вкуса и аромата на нещата, които приготвяш.
    Открих, че обичам да готвя преди няколко години, но едва преди месец-два реших да започна да си водя блог. Приготвяла съм много от твоите рецепти, но всеки път променям по нещичко (макар и мъничко), защото обичам да има частичка от мен в това, което съм приготвила.
    Този път приготвих твоята плодова пита и се реших да ти пиша. Може би главния повод, по който се реших да оставя коментар е, че в подложката на питата сложих портокалови корички и Бурбонска ванилена захар, които според мен придават невероятно свеж вкус на питата. И просто исках да го споделя с теб.
    Ето и линк: http://malkatapekarka.wordpress.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B8-2/%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%BA%D0%B8%D1%88%D0%B8-%D0%B8-%D0%BF%D0%B0%D0%B9%D0%BE%D0%B2%D0%B5/%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0/

    ОтговорИзтриване
  24. Много,много се радвам на коментарът ти.Благодаря ти от сърце,прекрасен ти е сладкиша.А портокаловите корички и бурбонската ванилия със сигурност са го направили още по-хубав.Успех ти желая с блога и всичко останало.

    ОтговорИзтриване
  25. На мен ми се получи страхотна плодовата пита, но все пак слдващия път ще добавя малко желатин към крема ....Благодаря за рецептата....

    ОтговорИзтриване
  26. Много се радвам!Благодаря ти от сърце.Разбира се,сложи желатин,ако ти се е видял по-течен крема.И леко желирано ще е добре.Весели празници ти желая.

    ОтговорИзтриване
  27. Два пъти вече правя тази тортичка, защото много обичам желирани плодови десерти. За съжаление и при мен възниква този проблем - блатът е твърд и сух, а кремът се втечнява и разтича.Логично би било излишната течност от крема да опие в блата, ама... не знам, нямам обяснение. Може би трябва да променя крема, знам ли

    ОтговорИзтриване
  28. Да,със сигурност блатът е сух.Особено като се държи в хладилника става и твърд,защото е с масло.Добавих към рецептата,че може да се сиропира,ако обичате по-сочни сладкиши.И към крема добавих 1 с.л.брашно.Не би трябвало да се втечнява.Вярно е,че сметаната е заквасена,а не бита и леко втечнява,но на мен ми се получава,знам ли защо така?Винаги можеш да смениш крема или да си избереш друг кладкиш.Благодаря ти много,че опита,въпреки неудачите.Благодаря ти и за коментара.Така мога да направя корекции на рецептата,за мен е много полезно.

    ОтговорИзтриване
  29. А, не, няма да се предаваме. Най-лесно е да се смени рецептата. Обаче аз продължих - тъпо и упорито. Първо - пекох блата за по-кратко време, получи се добре. Явно преди това съм го препекла. Втората ми грешка се дължи на глазирането с желатина, понеже го правих с лъжичка явно съм прекалила с течността и това е разредило крема отдолу. Този път мазах с четка и се получи. Описвам подробно грешките си, за да не ги повтарят другите. А тортичката стана супер. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  30. направих я! Йоли, с теб не е просто вкусно, а ужасно вкусно, благодаря ти, че споделяш с нас ! Целувки

    ОтговорИзтриване
  31. Много се радвам,Нади. Имам читатели,които споделиха,че блатът е сух,твърд и не бухва достатъчно.Надявам се при теб да се е получило добре.Благодаря ти от сърце.

    ОтговорИзтриване
  32. Отговори
    1. Много се радвам! Благодаря ти, че опита този сладкиш. И тук ще кажа, че на някои хора не им харесва. Блатът им се получава сух, твърд и тънък. Затова много се радвам, че при теб се е получило добре.

      Изтриване
  33. Стана страхотна торта. Лекичка и много вкусна. Следвах рецептата стъпка по стъпка. Получи се идеално.Синът ми я оцени подобаващо :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, Иве! Благодаря ти от сърце за доверието и коментара. Да ви е сладко на всички!

      Изтриване
  34. Извинявам се но нещо не е наред и с тестото и с крема. Крема стана толкова рядък че протече отвсякъде направо кошмар. Второ блата не е тестян за да стане като блат за тарт с борд а стана с консистенция за кексово тесто и затова няма как да се задържи крема който е с консистенция на боза.Просто ужасна рецепта.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много съжалявам, но няма какво да направя по въпроса. Много хора правят тази рецепта и няма оплакване. Съжалявам, няма как да я променя. Благодаря, че опитахте.

      Изтриване
  35. Какъв трябва да е размера на формата? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Около 24 см, но може иповече или по-малко. Единствена малка разлика ще има във височината на тестото, но не е фатално. Не е капризен сладкиш, ще се радвам да опиташ. Благодаря!

      Изтриване