понеделник, 29 юни 2009 г.

Старонемски сладкиш с печени ябълки




Продукти

Тесто

150 г меко масло
100 г пудра захар
1 яйце
1 ванилия
настъргана кора от 1 лимон
250 г брашно

Заливка

1 ванилов пудинг без варене Dr.Oetker
150 мл прясно мляко
125 г захар
2 яйца
600 мл течна неподсладена сметана
1 ванилия

11 малки кисели ябълки
сушени плодове и сладко от вишни за пълнеж
2 с.л. коняк
филирани бадеми за поръсване







Приготвяне

* С бъркалка разбъркайте на крем маслото със захарта. Прибавете яйцето,ванилията и лимоновата кора.С брашното омесете меко тесто.Завийте го в полиетиленово фолио и го оставете за 30 мин.в хладилника.

* Разбийте пудинга с прясното мляко.Загрейте сметаната заедно със захарта и ванилията. Дръпнете от огъня и прибавете пудинга и разбитите яйца. Върнете обратно на котлона и кипнете сместа. Оставете я леко да се охлади.

* Нарежете сушените плодове и ги залейте с коняка.Оставете ги да престоят 20 мин. и след това ги смесете с вишневото сладко.

* Покрийте дъното на тортена форма с хартия за печене. 2/3 от тестото разточете на кора и я сложете върху хартията.Надупчете с вилица.От останалото тесто разточете тънки ленти и направете висок борд.

* Обелете ябълките и ги издълбайте. Подредете ги върху маслената кора и ги напълнете с плънката.




* Залейте ги с крема и изпечете сладкиша в предварително загрята на 170*фурна за около 45 мин.





* Малко преди края на печенето поръсете с бадемите.Пригответе сладкиша един ден преди да го сервирате.Поднесете го добре охладен.

Като извадите сладкиша от фурната той ще е още с течен пълнеж. Нека това не ви притеснява - като се охлади добре ще се стегне и ще се получи един лек и ефирен крем,много близък до вкус и консистенция до крем Брюле.





Изключително вкусен и лек десерт. Можете да импровизирате с пълнежа и подправките.

Оригиналната рецепта можете да видите тук.

59 коментара:

  1. Hello, yoli
    A great idea! Congratulations! Looks sensational!

    ОтговорИзтриване
  2. Йоли, сладкишът е страхотен: много вкусна идея и прекрасна реализация, както само ти умееш!
    Възхитена съм!

    Прегръдка и :-)

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотен сладкиш :) Прекрасни снимки :)

    ОтговорИзтриване
  4. Йоли,
    интересен сладкиш и чудесно изпълнение!
    Поздрав, Диана

    ОтговорИзтриване
  5. Момичета,много ви благодаря.Радвам се,че ви хареса сладкиша.Наистина е много хубав и ви го препоръчвам горещо.

    ОтговорИзтриване
  6. Йоли, написала си Пудинг на Д-р Йоткер без варене, но аз не мога да намеря такъв. Има Крем Оле без варене, Крем Парадайс без варене и Пудинг с варене. Кое да взема? Благодаря за помощта!
    Мирона

    ОтговорИзтриване
  7. Мирона,аз съм написала буквално рецептата от източника и.затова е така.Лично аз си правя най-обикновен ванилов крем,сварявам го и като се охлади действам по-нататък.Можеш да си купиш и с варене,и без варене.Каквото ти харесва.

    ОтговорИзтриване
  8. Мерси, Йоли! Напраших го с пудинг с варене и се получи много добре! Изключително вкусен сладкищ!
    Мирона

    ОтговорИзтриване
  9. Страхотно,Мирона ... така се радвам,че ти е харесал сладкиша.Да ви е сладко.

    ОтговорИзтриване
  10. Привет. Искам да направя сладкиша, имам вече всички продукти ама да попитам не се ли пресичат яйцата като се кипнат със сметаната?

    ОтговорИзтриване
  11. Много се радвам,че искате да направите сладкиша.Уварявам ви,че е превъзходен.Когато яйцата се темперират предварително не се пресичан никога.Това означава,че трябва да се стоплят предварително с малко топло мляко,както се прави при застройка на супите ... най-образно казано.Може би не съм го обяснила достатъчно добре ви рецептата и веднага ще направя това допълнение.Благодаря,че ми обърнахте внимание. А пък .... честно да ви кажа,аз в повечето случаи въобще не варя сметаната .Просто смесвам сметаната,пудинга и яйцата така,както са си сурови и студени.Като залея ябълките с тази смес тя после се изпича чудесно.Може и така да направите за по-лесно.Аз просто съм написала рецептата точно както е по източника,но може и да я променя за улеснение на читателите...Успех и дано ви хареса.Ще се радвам после да споделите впечатленията си.

    ОтговорИзтриване
  12. Йоли, здравейте!
    Неотдавна намерих Вашият сайт, и съм във възторг! Много неща ме впечатлиха, но този сладкиш веднага ме грабна и е на първо място в списъка ми!:)
    Искам само да попитам.... не знамзащо, но не съм сигурна, че Ви разбирам правилно. Блата не се пече преди да се полее с крема, така ли? Аз имам един неудачен лимонов пай в личната си кулинарна история, блата беше останал съвсем суров, и сега ме е страх, и ако остане до мен - ще го апека предварително. :)
    И още, формата е хартия за печене, едва когато се втвърди сладкиша ли се изважна, и съответно хартията?
    Може би въпросите ми са елементарни, он такъв сорт сладкиши не съм правила за сега.

    Благодаря Ви за всички красиви рецепти! Вие сте невероятен художник!

    Вера

    ОтговорИзтриване
  13. Здравей Вера. Благодаря ти за хубавите думи,радвам се,че харесваш блога ми.
    Не се притеснявай за сладкиша.Направи го точно както си пише.Времето на печене не е малко заради крема и тестото се изпича прекрасно.Пече се някъде около 45 мин.Докато е топъл крема ще е мек и полутечен,но като се охлади добре става като крем Брюле. А хартията тогава се измъква съвсем лесно.Всъщност,няма значение дали щ е топъл или студен - хартията се измъква без никакви проблеми като я хванеш за крайчето.

    Успех и ще чакам отзивите.

    ОтговорИзтриване
  14. Здравей, Йоли!
    Сладкиша ми се пече, и изглежда красиво още сега! Само дето не улучих с размера на ябълките, взела съм по-малки, и виждам, че са започнали да се преобръщат. :)
    Това, разбира се, не е страшно, пък и съм сигурна, че ще правя рецептата често, и ще се напасне всичко!:)
    Благодаря ти!
    Вера

    ОтговорИзтриване
  15. Йоли, благодаря ти! Моят се получи също като на снимката. На вкус е ...ммммм. Още веднъж, благодаря, че те има :)*

    ОтговорИзтриване
  16. О,така се радвам,че се е получил добре сладкиша.Да ви е сладко на всички в къщи и от сърце благодаря.

    ОтговорИзтриване
  17. най прекрасното нещо което съм правила до сега.интересна рецепта с която спечелих одобрението на бъдещитеми работодатели.благадаря.

    ОтговорИзтриване
  18. О,Вили,желая ти много успехи в работата и благодаря.Да ви е сладко .

    ОтговорИзтриване
  19. Здравей, Йоли
    Извинявам се за глупавия въпрос, но кой точно е пудинг без варене на Йоткер (толкова време го търся и неуспявам да го открия никъде); Може ли да ми кажеш какво пише на опаковката. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  20. Дими,а сега де?Хвана ме неподготвена.Това е просто едно кремче без варене ... нарисувана е чаша и май в нея има забодени две пурички или нещо подобно.Ама какво пише точно ... за съжаление в момента нямам такъв пудинг.Ще проверя в магазина и ще пиша точно.Но можеш да използваш и всякакъв друг ванилов инстантен крем,не е нужно да е точно без варене.Просто така е по рецепта.Дано съм ти помогнала.

    ОтговорИзтриване
  21. Йоли, страшно интересен сладкипш! По едно време ми се струваше, че ще е страшен провал, но когато стегна, се получи много интересно и вкусно и набързо се омете :)) Пълнежът от пудинг някак напомня чийзкейк. Отново прекрасна идея, благодаря ти :))

    ОтговорИзтриване
  22. О,Пламииии .......много,много,много,много ме зарадва.Благодаря тиииииии !!!!!

    ОтговорИзтриване
  23. Здравей, Йоли, включвам се само за да ти кажа, че това, което правиш, е изумително!Дано красотата, която така грижовно и безкористно създаваш за нас, присъства непрестанно в живота ти във всичките й форми!

    ОтговорИзтриване
  24. Благодаря,Ронсара.Много е хубаво пожеланието ти и искрено вярвам,че е така и в живота ми.Това могат да го кажат хората,които са около мен.Дано им създавам уют и красота,това ме прави наистина щастлива.Благодря ти още веднъж,миличка.

    ОтговорИзтриване
  25. Този сладкиш е шедьовър!!! Обожавам неистово всичко с ябълки, а това ми изглежда като ... :) шедьовър!!! Трябва задължително да го пробвам :)

    Поздрави,
    Мина

    ОтговорИзтриване
  26. Да,Мина! Щом обичаш ябълки това е твоят сладкиш! Страхотен е наистина. Много ше се радвам да го опиташ. Благодаря ти от сърце.

    ОтговорИзтриване
  27. Поздравления за този чудесен сладкиш, мила Йоана! Вчера го направих, тази нощ престоя в хладилника и нямам търпение после да го опитам :) Мисля обаче, че при приготвянето му направих грешка- приготвих пудунга на котлона, както е по рецептата, но сгъснах крема, така че при заливането на ябълките той беше вече изяло гъст крем. Чак после се усетих, че никъде не пише че трябва да се сгъсятва. Дано все пак да си е запазил вкуса. Тъй като имах една голяма кутия отворена сладка сметана, изпозлвах нея и добавих по-малко захар. Крема беше станал вкусен. Утре ще споделя резултата :)

    ОтговорИзтриване
  28. Благодаря ти Гале.Дано ти хареса сладкиша.И не се притеснявай за крема.И да стане по-гъст не е беля.Въпросът е да е вкусно.А следващият път ще опиташ без варене.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  29. Мила Йоли (съжалявам, че в предния пост съм написала Йоана :) бъркам имената ви с Йоана от Кулинарно с Йоана), сладкиша е чудесен, хареса се на цялото семейство. Следващият път ще последвам съвета ти и няма да варя изобщо крема, ще спестя време и мисля, че ще стане още по-хубав. Този път като сушени плодове използвах стафиди, но идват малко сладки. Ти какви сушени плодове използваш? Може би кайсии ще паснат добре, тъй като накиселяват. Поздравления за чудесния блог и така съблазнителните рецепти!!!

    ОтговорИзтриване
  30. Много се радва,Гале,че е станал вкусен сладкиша.Благодаря ти от сърце.Честно да ти кажа,сушени плодове ползвам каквито имам ... не купувам нещо специално,а каквото се намира из къщи.Понякога слагам и някакво сладко.Мисля,че с кайсии ще стане страхотно.Благодаря още веднъж!

    ОтговорИзтриване
  31. Страхотен сладкиш! Направих го с пудинг ванилия с варене ( нямаше време да търся друг)Ябълките ги напълних със сладко от дюли и орехи. Тестото май ми беше по меко и трудно го разстелих във формата но важен е крайния резултат.Изумително! Всеки път като направя нещо по твоя рецепта(ябълковия коблер, ягодовите пасти, торта с Дулсе де лече) си казвам е това е моя сладкиш ,да ама не те станаха всички мои любими! Благодаря за хубавите рецепти!

    ОтговорИзтриване
  32. Супер Елзе! Така се радвам,че го опита.Мисля,че това е един много специален сладкиш. Избрала си много фин пълнеж. И аз ще опитам с него. Благодаря ти от сърце и да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  33. Йоли днес с баба ми направихме този сладкиш и е много вкусен направо го разрязахме леко топъл ,защото не можахме да изчакаме.Твоите рецепти са страхотни.Поздрави от Любка и баба Катя.

    ОтговорИзтриване
  34. Страхотен сладкиш..!
    Благодаря за рецептата..!!!

    ОтговорИзтриване
  35. И на мен ми е любим. Аз пък благодаря за одобрението! Да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  36. Здравей,
    Йоли преди месец гледах за пръв път твоето предаване (което не зная защо не излъчват вече?) и от тогава съм ти голям фен. Ежедневно приготвям твоите идеи за радост на всички в къщи.
    Този сладкиш е уникален, но не знам защо ябълките ми останаха много твърди. Дали зависи от сорта и мога ли да ги разваря леко преди това?
    Поздрави и благодаря за уюта, топлината и изкуството което създаваш.

    ОтговорИзтриване
  37. Благодаря ти много за милите думи.Радвам се,че харесваш предаването и рецептите ми.Повторенията на Юлисима можеш да гледаш отново от 3 март.

    Така е с ябълките.Остават леко твърди,но и така трябва.Има доста сипкави сортове,които направо се разпадат.целта е ябълката да е цяла и да остане сурова за да е свежа.Ако обаче това не ти харесва ползвай по-хлебни сортове и няма да има проблем.Благодаря ти от сърце!

    ОтговорИзтриване
  38. Здравейте, сладкиша е чудесен и ще бъде изпробван веднага! Имам един въпрос - ако заменя течната сметана с кондензирано мляко (такова имам в момента) дали няма да попречи на резултата?

    ОтговорИзтриване
  39. Здравей,много се радвам,че си харесала сладкиша.Той си остава един сред фаворитите ми,наистина е много хубав.категорично няма да стане с кондензирано мляко,няма как без сметана.Може да е растителна дори,но трябва да си е течна сметана.Кондензираното мляко е напълно различен продукт,дори и да се разреди,тъй като е гъсто и много сладко,няма да се стегне при печенето.Ще рискуваш както на вкус,така и да се разтече крема.Разбира се,това е мое мнение,без да съм специалист.Може пък и да пробваш,току виж се получило нещо великолепно.Успех и да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  40. Ето ме и мен - отново :))

    Имам няколко много важни въпроса.
    1/ Не знам каква течна неподладена сметана да купя :(
    2 / Като се изпече сладкишът как да го извадя от гформата без да се счупи.
    Да го охладя ли с ринга на тортата и после да го отключа или??
    3/ Като постеля дъното с хартия за печене, трябва ли да се постила хартия за печене и за борда :))

    Предварително благодаря за отговора :))

    Поздрави
    Чанита

    ОтговорИзтриване
  41. Здрасти Чани,много се радвам,че си решила да опиташ този сладкиш.Наистина е прекрасен.

    1. Не се притеснявай за сметаната,няма значение каква ще купиш.Може да е млечна или пастителна,ти си прецени.Тъй като в случая тя не се разбива не е необходимо да е конкретно сладкарска.Просто купи една кутия течна сметана и готово.Мегле или Хопла например.

    2. Правилно си мислиш,че сладкиша напълно трябва да се охлади в тортената форма и после да се откопчее ринга и да се извади.

    3. Лично аз не постилам стените на формата с хартия.Тестото е маслено,а формите са тефлонови,не залепва тестото по тях.Само дъното покривам с хартия.Но за да си по-спокойна винаги можеш да изрежеш една лента от хартията и да покриеш и стените.

    Успех ти желая и ще чакам да споделиш резултата после.

    ОтговорИзтриване
  42. Благодаря :)

    Ще споделя резултат

    Поздрави :**

    Ч

    ОтговорИзтриване
  43. Здравей, Йоли! Честита Коледа и много, много щастлива Нова година.Изпитах спонтанно желание да ти благодаря, затова че през цялата година ме "спасяваш" за всеки празник и във всеки случай, който предполага да се приготви нещо по-специално. С твоя помощ шашках всичките си гости и получавах комплименти. Понякога се чувствах даже малко гузно, защото си мислех, че похвалите не ми принадлежат изцяло. Ето, сега ще ми олекне, защото ще ти предам адмирациите на хората, които са опитали произведенията по твоите рецепти :))
    Понеже стана много сантиментално, ще задам практически въпрос за този сладкиш, който избрах да приготвя за новогидишната вечер. Пак за пудинга - видях, че си обяснявала много, ама и аз ще питам дали правилно съм разбрала, че той не се приготвя според стандартното указание на опаковката, а просто съдържанието от пликчето се смесва с останалите съставки по рецептата. За пореден път ти благодаря! Диана

    ОтговорИзтриване
  44. Ах, че си мила Диди! Благодаря ти за всички прекрасни думи! Правилно си разбрала за пудинга, само го разбъркай с другите неща. Весело празнуване мила!

    ОтговорИзтриване
  45. Невероятен сладкиш! Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  46. И аз ти благодаря ! Един от любимите ми е. Да ти е сладко.

    ОтговорИзтриване
  47. Здравейте,
    Само да попитам, какъв е диаметъра на формата в която сте приготвили сладкиша - просто за ориентир?
    Поздрави за чудесните рецепти :-)
    Жени

    ОтговорИзтриване
  48. Благодаря ти Жени.Много е хубав този сладкиш,ще се радвам,ако го опиташ.Формата ми е тази за торти.26 см е, но и 28 да имаш, пак става.Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  49. Вече два пъти правих ябълк.сладкиш с ванилов крем и наи-накрая доиде ред и на този.Гледах и оригиналната рецепта,но начина на твоето поднасяне е превъзходен и няма как да не се решиш да го пробваш.Прекрасен стана и интересен,само дето ябълките ми останаха доста хрупкави,което е приятно,но така ли трябва да е наистина?Благодаря ти за чудните изкушения.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Отдавна никой не се бе сещал за този сладкиш. Много се радвам , че го опита. И аз мисля, че е страхотен. За ябълките - зависи си от самите тях. Някои са сипкави, стават на каша, други са сладки и хлебни, трети кисели и твърди ... и т.н. Така че, на каквито случиш. Лично аз предпочетам да са ми твърди, като пресни да са. Благодаря ти Зинка, ама страхотна си просто!

      Изтриване
  50. Здравей, Йоли! Поздравления за страхотната рецепта. Направихме десерта заедно с майка ми и наистина е чудесен! Удоволствие е да готвим с теб :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, Стаси! Това е един от любимите ми сладкиши. Благодаря и на двете ви за доверието и коментара. Весело посрещане на 2016г и много, много здраве и късмет ти желая!

      Изтриване
  51. Дора Стефaновa28 януари 2017 г. в 20:21

    Йоли,скъпа ,блaгодaря, за стрaхотнaта рецепта. От 2009г правя този сладкиш и винаги ми се получава.Блaгодaря на теб ,че те има,и че има интернет.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Толкова си мила, Доре! Благодаря ти от сърце за милите думи и доверието! Много се радвам, че и на теб ти харесва този великолепен сладкиш!

      Изтриване
  52. Здравей Йоли! Искам да приветствам за страхотните рецепти, които публикуваш. Миналата седмица приготвих сладкиша и всички вкъщи си облизаха пръстите. Това е поредната твоя рецепта, която приготвям и както винаги е страхотна. Продължавай в същия дух :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за доверието и милите думи, Констанс! Много се радвам, че опита този сладкиш, а още повече, че на всички им е харесал. И на мен ми е много любим! Благодаря отново и да ви е сладко!

      Изтриване
  53. Аз за сметаната да попитам...,, течна не подсладена,, не го разбрах точно. Използва се готварска сметана или

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мони, ще се радвам да опиташ сладкиша. Великолепен е! Сметаната си е най-нормална течна сметана. Тази, която е за разбиване. Разбира се, неподсладена, тъй като в рецептата има захар. Няма готварска или сладкарска сметана, има си само сметана. Нормален млечен продукт. Пиша да е течна, тъй като има и заквасена сметана, а в случая тя не е подходяща. Благодзаря ти и ме извини, ако не е ядно от написаното.

      Изтриване