понеделник, 3 август 2009 г.

Бонбони с горгонзола и малини






Продукти за около 40 бр.

125 г меко масло
1 яйце
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. розмарин
250 - 270 г брашно

50 г сирене горгонзола
2 с.л. заквасена сметана
1 яйце

300 г пресни или замразени малини
балсамов оцет и сол на вкус






Приготвяне

* Разбийте маслото на пяна и прибавете яйцето. Накълцайте розмарина на ситно, ако е пресен и го смесете с брашното. Добавете солта и омесете меко тесто. Оставете го на студено за 30 мин. Ако яйцето е по-голямо, може да се наложи да добавите още малко брашно.

* Намачкайте сиренето и го разбъркайте със сметаната и яйцето.

* Откъснете от тестото топчета колкото лешник, направете ги с пръсти на тънки кръгове и облепете дъното и стените на малки метални формички за бонбони. Сипете от плънката и сложете в нея по една малина. Ако ползвате замразени малини не ги размразявайте предварително, а ги ползвайте направо от фризера. Изпечете бонбонети до порозовяване в предварително загрята на 180* фурна.

* Намачкайте останалите малини с малко сол. Пасирайте ги с пасатор и претрийте през цедка. Овкусете соса с балсамов оцет. 

* Сервирайте бонбоните леко топли върху малинов сос.  Ако желаете гарнирайте ги отгоре с люспи твърдо сирене. Да ви е сладко!








.



....

13 коментара:

  1. Как успяваш винаги да приготвяш тоооооооолкова вкусни неща, м?
    Заповядай в блогчето ми да си видиш наградката ...
    Обожавам да се ровя из блогчето ти.
    Благодаря за удоволствието, мила Йоли :)))

    ОтговорИзтриване
  2. Още една великолепна идея!
    При мен има награда за теб!
    Поздрави!
    Краси

    ОтговорИзтриване
  3. охоооооооо, тези вкусни бонбонки вече ги правих и останахме очаровани от поредната ти вкусна идея~!

    Благодаря, мила Йоли,

    мини и през мен за поздравче :)

    ОтговорИзтриване
  4. Милите ми приятелки .... благодаря ви.Но ще ви дойда на гости по-късно.Сега съм докопала лаптопа на един колега само за малко,а утре отивам да видя дали морето е още на мястото си.Но като се върна... направо при вас.Целувам ви.

    ОтговорИзтриване
  5. Йоли, бих искала да те зарадвам с една награда! Вече сигурно си я получила от други, но с моята става "Колкото повече, толкова повече." :-)

    Поздрави, Милена

    ОтговорИзтриване
  6. И още награди...с благодарност!
    Поздрави!
    Краси

    ОтговорИзтриване
  7. Изгубих се между вкусотиите и прекрасните сними.Забравих чак за какво наминах.Хъммм ...ами получаваш още една награда и от мен.ако се повтаря-чувствай се двойно наградена :)

    ОтговорИзтриване
  8. Йоли,
    да попълним колекцията ти от награди,
    с още едно признание -
    за вдъхновение, Диана

    ОтговорИзтриване
  9. Здравей, Йоли! Искам да ползвам рецептата ти за един'прекрасен повод! Имам обаче няколко въпроса! Мажат ли се формичките с масло? Аз имам формички, но те са от преди доста години, от времето когато се правеха кошнишки с млечен крем! Според теб дали ще се получи с'тях? Още нещо, мога ли да използвам домашно сладко от малини? Поздрави, Теди!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да ги опиташ, Теди. А още повече, ако ти харесат. Няма нужда да мажеш формите, няма значение стари ли са или нови. Тестото е маслено и не залепва. Но ако се притесняваш винаги можеш да ги намажеш, не вреди. Можеш да ги направиш и със сладко, но ще са много сладки. Ти си прецени, въпрос на вкус е. Благодарая ти много,

      Изтриване
  10. Здравей, Йоли! Искам да направя тези красотички с друг вид сирене. Например с пушена гауда или синьо сирене? Дали ще стане? И още нещо, могат ли да се направят от предишния ден и само да се затоплят?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се, че може! Това е само идея, а ти можеш да сложиш това сирене, което харесваш. И да, топлички трябва да са, затопли ги леко, ако ги правиш предния ден. Благодаря ти, надявам се да ви харесат!

      Изтриване