Продукти
170 г натурален шоколад
80 г масло
4 яйца
100 г захар
30 г брашно
2 ванилии
Приготвяне
* Начупете шоколада на парченца и го стопете на водна баня заедно с маслото. Оставете го настрана да се охлади.
* Разбийте яйцата, ванилията и захарта много добре докато утроят обема си и получите гъст пухкав крем.
* Към яйчния крем с внимателно бъркане прибавете шоколадово-маслената смес. Накрая сипете и брашното.
* Сипете сместа в тортена форма покрита с хартия за печене и намазана с масло. Изпечете за 15-17 мин. в предварително загрята на 160* фурна.
* В никакъв случай не печете сладкиша по-дълго време. Като го извадите от фурната той все още ще е мек,но когато го оставите да изстине напълно ще се стегне. Трябва да получите твърда коричка и кремообразна фина структура вътре. Изключително лесен и вкусен сладкиш с наситен шоколадов вкус. Да ви е сладко!
Източник : "Да печем с любов"
.
Много шоколадово, нежно и красиво - чудесна рецепта!
ОтговорИзтриванеПоздрав, Диана
Здравей,Йоли,липсваше ми.А за рецептата както винаги страхотна Поздравления
ОтговорИзтриванеСтрахотен сладкиш, само преди половин час забравих листчето с рецептата при сестрата на съпруга ми :) Само че в нейния нямаше брашно :)
ОтговорИзтриванеМммммм... :)
ОтговорИзтриванеНежна като една щастлива въздишка!
Като топъл дъх върху разцъфнал зимен прозорец!
Аз бих се страхувал дори с поглед да я докосна, а ти вълшебно Йоли как я направи!!! :)
Мили приятели,благодаря ви.Толкова щастлива ме правите...наистина ви блгодаря от сърце.
ОтговорИзтриванеО, това е едно чудесно шоколадово изкушение, Йоли! Особено за шоколадохолици :-) Тази рецепта обезателно ще се опита!
ОтговорИзтриванеСлънчев уикенд!
хохох
Йоли, невероятно лесен и вкусен сладкиш ! Вместо брашно, смлях орехи - мисля, че вкуса само спечели още повече. Като почнах да правя сладкиша се оказа, че нямам захар- та го направих с мед. После пък не ми стигна шоколада, и сложих един с цели лешници. Е, поредица от неудачи, които обаче се превърнаха в попадения страхотни....вече ни е любим сладкиш в къщи и бъди сигурна, че мъжа ми ще ми дудне през ден да го правя, пък аз нали съм "мека Мара"...много бързо ще кандисвам !
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, че ни създаваш радост на трапезата !
Сладък уикенд !
Мария
Невероятно шоколадово приключение! А още по-невероятно е за колко кратко време се приготвя...Благодаря ти, Йоли:)
ОтговорИзтриванеМного хубав сладкиш, изчезна за секунди, дори не успя да изстине. Благодаря ти отново!
ОтговорИзтриванеЕй,Диди,изобщо го бях забравила него.Благодаря ти,че ме подсети.И аз го харесвам.Много се радвам,че го опита.Благодаря мила.
ОтговорИзтриванеЙоли, стана прекрасно :) Аз го украсих с грозде и мента и стана зашеметяващо :)
ОтговорИзтриванеЕли
Браво Елинце!Толкова ми е приятно да чуя това!Да ви е сладко на всички!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Йоли! Смятам да правя тартата другата неделя за едни гости от Бургас :) Искам да попитам дали тартата се вади от формата веднага след като излезе от фурната, или след като изстине? Благодаря ти и поздрави, Екатерина
ОтговорИзтриванеКате,остави я да се охлади във формата и после я извади. И яобърни,нека дъното стане лице.Отгоре де получава една коричка,която леко се начупва и затова е добре да я обърнеш за по-добър вид.Благодаря и да ви е сладко!
ОтговорИзтриванеЙоли, прекрасна е. Мислех да използвам смлени бадеми вместо брашно и видях, че подобна идея вече е хрумнала на Мария. Тъкмо се чудех с какво да изненадам приятелка шокохоличка /Пепи, не си го прочела :)))/ като ми гостува, надявам се скоро. Ето това е идеалната изненада.
ОтговорИзтриванеЙоли, какъв е размера на съда, в който печеш?
Благодаря ти Креми!Много е фин този сладкиш,заслужава си да се опита.Формата си е стандартната за торти с подвижен ринг.26-28 см най-много.Ако я направиш в по-малка просто ще стане по-висока и обратноно.Изобщо няма значение.Както си прецениш.Ще се радвам да я пробваш.Приятно готвене!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Йоли!
ОтговорИзтриванеСтрахотна рецепта и става наистина много бързо и вкусно. На мен не ми става така висок сладкиша, макар формата ми да е също 26 см. :( Днес направих пак за едни приятели в по-малка форма и пак накрая е едва 2-3 см висок. Какво да променя, за да стане висок като твоя на снимката. ( Освен да си купя още по малка формичка :)))))) )
ОтговорИзтриванеХриси,няма смисъл да купуваш специална форма за този сладкиш.Какво като ти е станал по-тънък?Вкусът му изобщо не страда от това.Така или иначе става не много висок.Цялата работа е във внимателното смесване на белтъците.Но пак повтарям,не го смятам за дефект като ми стане по-нисък.И на мен ми се случва.Благодаря мила и да ви е сладко на всички!
ОтговорИзтриванеЙоли, трябва ли да разбирам белтъците от белтъците отделно????? или просто е грешка на "езика" . Втория път имайки това предвид, съвсем леко смесих яйчната смес с шоколада , но падна обема на сместа. Аз като малките деца искам да ми стане, така както го виждам. Вкуса е просто невероятен ако ще и 1 см да е, но искам да се усъвършенствам. Шоколада по-хладък ли трябва да е, аз го разтапям и тогава го слагам към яйчния крем.
ОтговорИзтриванеБлгаодаря ти отделеното време.
Хриси,внимателно прочетох какво съм написала в рецептата.Точно така е,както го четеш.Няма грешки на езика.Разбиваш много,ама изключително много добре яйцата със захарта.Трябва да получиш бял и гъст крем.Това за тях,няма отделно разбити белтъци. А шоколада и маслото като се стопят ги охлади набързо в една купа със студена вода за да не ги чакаш.Не трябва да са горещи,защото ще сготвят яйцата и ще статан бъркани яйца.Просто да са със стайна температура.След това смесвай внимателно без миксер с леко бъркане за да остане въздушно.Никак не е трудно,не се плаши.Пробвай пак.Благодаря ти за старанието и доверието.Пиши ми как се е получило следващият път.Успех ти желая!
ОтговорИзтриванеЙоли,след дълго лутане какво сладичко да направя,ето ме пак при теб.Току -що извадих сладкиша от фурната и му предстои изстиване и след това нападане.Изглежда фантастично...
ОтговорИзтриванеБлагодарности за тази лесна и вкусна рецепта-целувки!
Здравей, Йоли!
ОтговорИзтриванеМного бих искала да приготвя тази прекрасна шоколадова тарта. Освен, че изглежда много красива и лесна за приготвяне съм сигурна, че и на вкус е превъзходна. Всичко, което съм приготвяла досега по твои рецепти се е учвенчавало с голям успех, за което Ти Благодаря искрено :-)
В един от коментарите си подробно си обяснила как точно да се разбиват и след това смесват двете смеси - накрая без миксер, за да остане въздушно. Пише, че след това накрая се добавя и брашното. Искам да попитам, когато добавям пресятото брашно в края на рецептата миксер ли да използвам при разбъркването или пак съвсем леко с лопатка само да го разбъркам?
Благодаря Ти, че ни радваш с толкова много красиви и вкусни идеи за готвене :-)
Благодаря ти за хубавите думи,мила.Много е хубав този сладкиш и много лесен.Няма да имаш никакви проблеми,просто внимавай с печенето,не го препичай.Нека остане малко мек и влажен в средата за да е сочен.Брашното трябва внимателно да се разбърка и то с лопатката на края.Никакъв миксер,той е само в началото.Бързо е и е лесно.Да ти е сладко и отново благодаря.
ОтговорИзтриванеЗдравей, Йоли!
ОтговорИзтриванеВчера направих шоколадовата тарта и стана ПРЕВЪЗХОДНА, хареса ни страшно много. Единственото, което ме озадачи малко е, че извадих тартата от фурната доста надигната и няколко минути след това отстрани по ръба се напука и малко спадна. Незнам защо се получи така. Иначе на вкус е уникална. Благодаря Ти за прекрасните рецепти, Йоли и Ти желая успешна седмица :-)
Ама така си става и при мен,изобщо не се притеснявай.Просто за да има по-равен вид обръщам сладкиша с дъното нагоре,просто така е по-равно.Това е както суфлетата,спадат,напукват се,защото са с много фина структура,много нежни,маслени и с малко брашно.Така че,бъди спокойна.Да ти е сладко и тук.
ОтговорИзтриванеСтрахотен :) За първи път се осмелявам да направя сладкиш без набухвател от този тип и бях малко скептична, че ще ми се получи, но стана. Даже 2 пъти за един ден го правих, вторият път разбира се, стана по-добре. Обърнах го, тъй като ползвах обикновена тавичка и го поръсих обилно с натурално какао. Поздравления :)
ОтговорИзтриванеЕли
Радвам се,че опита,Ели.Не всички сладкиши са с набухвател,това не съм го измислила аз.Този е много нежен,нали?Да ви е сладко и благодаря.
ОтговорИзтриванеЗдравей,Йоли!Тартата стана много вкусен.Аз съм начинаещ сладкар и следвах стриктно рецептата :) Но мисля, че стана една идея по-кремообразен, отколкото трябва. Май искаше да се допече. Печенето на вентилатор ли трябва да бъде? Аз го изпекох без вентилатор на 160 гр., както си пише за 15-17мин.
ОтговорИзтриванеПоздрави Катерина!
Много се радвам, кате. Благодаря ти от сърце! Какво да ти кажа, това точно е въпрос на вкус. Най-добре е да е кремообразно и мисля, че си постигнала правилната консистенция. Друг е въпросът, че може би на теб ще ти хареса малко по-изпечено. Винаги може да печеш още 2-3 минути. Само внимавай да не го превърнеш в сух кекс. Със или без вентилатор... няма значение. Но мисля, че си се справила страхотно! Поздравления и отново благодаря!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Йоли! Сладкиша е страхотен, правила съм го вече много пъти! Искам да пробвам дали ще стане с бял шоколад, но се притеснявам какъв ще е резултатът. Правила ли си го с друг шоколад освен натурален?
ОтговорИзтриванеЗдравей и от мен. Не бих ти препоръчала, няма да се получи добре. Не е въпросът във вкуса, той така или иначе ще е различен. Проблемът е в какаовата маса, която липсва напълно в белия шоколад. В него има само какаово масло и мляко, нищо друго от растението "какао". След като няма маса няма да послужи и за сгъстител. В сладкиша почти няма брашно, неговата роля изиграва точно шоколада. Недей, не опитвай като ще имаш гости. Риск е. Ако искаш да опиташ, направи го друг път.
ИзтриванеЗдравей Йоли,
ОтговорИзтриванеПиша за пьрви пьт,но вече сьм правила няколко неща от рецептите ти и всичко беше МНОООГО точно описано-не сьм имала проблеми, за което БЛАГОДАРЯ.
Имам 2 вьпросa:
1)Тази "кремообразна фина структура вътре" не е ли опасна за деца,нали се ползват яйца в приготвянето?
2)Ако се пече до суха клечка,може ли да се сиропира леко и отгоре да се сложи някакьв крем?
Благодаря ти, Гале. Много се радвам, че харесваш рецептите ми и се получават добре.
ИзтриванеНе се тревожи за структурата на сладкиша и за яйцата в него. Достатъчно е те само да се темперират, няма от какво да са опасни, след като са минали термична обработка. Кремообразната структура се получава не от сурови яйца, а от липсата на брашно в тестото, както и от многото масло и шоколад. Яйцата няма как да останат сурови след 15 мин. печене. Знаеш, че твърди яйца се сваряват за далеч по-малко време. Не бих те посъветвала да печеш сладкиша до "сухо". Никак няма да е хубав, а и сироп не му върви изобщо. Крем може, но нека си остане сочен вътре. Това му е красотата. Иначе се превръща в обикновен кекс, който е сух и ронлив.
Направих го този сладкиш,но отгоре завърших с подсладена сметана,която пък разбих втвърдител за сметана и украсих с кайсии от компот,стана СТРАХОТНО,ЕФИРНО и КРАСИВО шоколадова ИЗКУШЕНИЕ..
ОтговорИзтриванеКогато ми е необходимо,винаги търся твоите рецепти,Йори,защото знам,от личен опит,че няма да ме подведеш!Благодаря ти!
Много се радвам, че ми се довери за изпичането на сладкиша, Гале! И още повече се радвам, че си доволна от резултата! Благодаря ти от сърце! Много, много!
Изтриване