събота, 14 ноември 2009 г.

Ябълков крем с кокос








Продукти за 6 порции

3 яйца
80 г захар
200 мл прясно мляко
25 г кокосови стърготини
2 големи ябълки
подправки по ваш вкус (ванилия, лимонова кора, канела, кардамон, карамфил)
1 ч.ч.захар за карамелизиране


Приготвяне

* Почистете ябълките от кората и семките и ги нарежете на парченца. Задушете ги в съвсем малко вода заедно с подправките докато омекнат. Пасирайте ги на гладко пюре и ги оставете да се охладят.

* Карамелизирайте захарта за карамела. На дъното на всяка купичка сипете по малко карамел. Завъртете купичките така,че карамела да облее и стените им.

* Разбийте леко яйцата със захарта и разредете с прясното мляко. Добавете кокоса и ябълковото пюре. Напълнете със сместа купичките, сложете ги в тава и сипете в нея гореща вода. Изпечете крема на водна баня за около 30-40 мин. в предварително загрята на 150 - 160* фурна.

* Сервирайте крема студен, обърнат в десертни чинийки.

Много, много вкусен и ароматен крем. Рецептата е руска. Опитайте я и вие.










.

15 коментара:

Ирина каза...

Страхотно изглежда крема, а не се съмнявам, че е и много вкусен!

Аз имам един въпрос относно декорацията. Как се прави тази карамелена спирала? :-)

Поздрави!

пепеляшка каза...

Добре си се завърнала, Йоли !
И от вратата още и хайде на изкушенията.....но, в сезона на ябълките, този крем просто задължително ще го изпробваме ! Пък е лесен, като за мойте скромни възможности....
Хубав уикенд, ясно че добре ще си го подсладиш !
Мария

Dani каза...

Хубава и вкусна "сладка закачка"Поздрави от все още слънчев Бургас!

di_ani каза...

Йоли,
добре си се завърнала!
Ароматна и много нежна идея!
Поздрав и целувки, Диана

Toni каза...

Страхотна комбинация, Йоли. Ябълки, кокос и карамел ммм... вкусно.
Хубава нова седмица :-)

Dimitrana S. каза...

Ау, Йолиии.. :-))) И тия спиралки са страшно симпатични и идейни! Майстор си ти!

Поздрав сърдечен и пожелание за здрава и успешна нова седмица :-)

Йоланта Делибозова каза...

Благодаря ви момичета.Толкова сте мили с мен.А кремчето наистина е много хубаво,пробвайте го.

Ирина,карамелената спирала е много лесна. Топваш лъжичката в карамела,изтегляш нишка и я увиваш по точилото за ножове.Не залепва и лесно се изважда.

Анонимен каза...

Йоли, гледах как правиш този крем по телевизията. Много ми хареса, но не успях да запиша рецептата. Декорацията беше по-различна, но много ефектна.
Ще пробвам рецептата.
Благодаря много за нея!

Йоланта Делибозова каза...

О,да,декорацията е различна,ама така ми дойде идеята на момента.Много е хубав този крем,заслужава си да се пробва.А рецептата е тук!да ти е сладко!

Анонимен каза...

Здравей Йоли.Сайта ти е превъзходен!Искам да приготвя този крем,но пасатора ми изгоря.Искам да попитам проблем ли ще е ако намачкам ябълките с вилица или да настържа ябълките?Предварително ти благодаря!

Йоланта Делибозова каза...

Благодаря ти мила.Не,разбира се.Няма никакъв проблем.Въпросът е ябълките да са все пак фини, да няма много големи парчета.Наастържи ги наистина,идеално ще стане.

Анонимен каза...

Здравейте, Йоли! Блогът ви е прекррасен и вдъхновяващ! Толкова красота, изящество и вълшебсва сътворявате с фантазията и ръцете си! Всеки път излизам от тук изпълнена с ентусиазъм за някоя нова идея и не се спирам докато не я осъществя! Днес Празнувахме с тортата с Дулсе де лече! Понеже на снимката беше консервата с тортичката /а не с мечето/, купих нея, а чак след това изчетох всички коментари, имах недотам сгъстен крем, но вкусът си е абсолютна наслада! Скоро смятам да опитам да изпека същото орехово тесто във форма за мъфини, да ги залея с шоколадовия крем от тази торта и да ги украся някак. Вече нямам търпение за експеримента. Точно мислейки за украсата реших пак да дойда при рецептата за това кремче, което беше много високо оценено вкъщи и се сетих, че имам въпрос и за него. Изпълних точните пропорции, описани тук, но не успя да ми се разтопи добре всичката карамелизирана захар. Знаете ли защо е станало така? Поздрави и много, много благодаря за прекрасните идеи, вдъхновяващото им поднасяне и достъпните обяснение!
Цветомира

Йоланта Делибозова каза...

Благодаря ти Цвети,много си мила.Много приятно ми стана,че влизаш тук и опитваш рецептите.Благодаря ти наистина много.

За карамела в крема - може би идва в повече.Имаш предвид,че след като се изпече и обърнеш крема на дъното на купичката има нестопен карамел,нали така?Всъщност принципа е като при крем карамела.Няма никаква разлика.Понякога така става наистина.Пробвай следващият път да карамелизираш първо захарта с малко вода.Някак си става светъл и равномерен по този начин.И друго,за което се сещам е,че може от печенето да е.Добре е да се пече на по-ниска температура дълго време за да стане гладък,да няма шупли и да се стопи карамела.Ще променя малко температурата при печенето в рецептата,ще я направя по-ниска.Благодаря отново и да ви е сладко на всички.

Анонимен каза...

Много благодаря за съвета! Другия път ще пробвам така! Направих и тези мини сладкишчета с ореховата основата и шоколадовия покрив на дулсе тортата! Сложих им по един карамелизиран орех отгоре. Получи се фантастично! Правих и крушите със сирене, но може би трябва да споделя опита си под тях /нямям много опит с блоговете/. Сега ще се прехвърля там! Цвети

Йоланта Делибозова каза...

Много ти е хубава идеята с кексчетата и глазурата от дулсе тортата.Благодаря ти много,радвам се,че опитваш рецептите тук.