Продукти за 6 порции
3 яйца
80 г захар
200 мл прясно мляко
25 г кокосови стърготини
2 големи ябълки
подправки по ваш вкус (ванилия, лимонова кора, канела, кардамон, карамфил)
1 ч.ч.захар за карамелизиране
Приготвяне
* Почистете ябълките от кората и семките и ги нарежете на парченца. Задушете ги в съвсем малко вода заедно с подправките докато омекнат. Пасирайте ги на гладко пюре и ги оставете да се охладят.
* Карамелизирайте захарта за карамела. На дъното на всяка купичка сипете по малко карамел. Завъртете купичките така,че карамела да облее и стените им.
* Разбийте леко яйцата със захарта и разредете с прясното мляко. Добавете кокоса и ябълковото пюре. Напълнете със сместа купичките, сложете ги в тава и сипете в нея гореща вода. Изпечете крема на водна баня за около 30-40 мин. в предварително загрята на 150 - 160* фурна.
* Сервирайте крема студен, обърнат в десертни чинийки.
Много, много вкусен и ароматен крем. Рецептата е руска. Опитайте я и вие.
.
Страхотно изглежда крема, а не се съмнявам, че е и много вкусен!
ОтговорИзтриванеАз имам един въпрос относно декорацията. Как се прави тази карамелена спирала? :-)
Поздрави!
Добре си се завърнала, Йоли !
ОтговорИзтриванеИ от вратата още и хайде на изкушенията.....но, в сезона на ябълките, този крем просто задължително ще го изпробваме ! Пък е лесен, като за мойте скромни възможности....
Хубав уикенд, ясно че добре ще си го подсладиш !
Мария
Хубава и вкусна "сладка закачка"Поздрави от все още слънчев Бургас!
ОтговорИзтриванеЙоли,
ОтговорИзтриванедобре си се завърнала!
Ароматна и много нежна идея!
Поздрав и целувки, Диана
Страхотна комбинация, Йоли. Ябълки, кокос и карамел ммм... вкусно.
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица :-)
Ау, Йолиии.. :-))) И тия спиралки са страшно симпатични и идейни! Майстор си ти!
ОтговорИзтриванеПоздрав сърдечен и пожелание за здрава и успешна нова седмица :-)
Благодаря ви момичета.Толкова сте мили с мен.А кремчето наистина е много хубаво,пробвайте го.
ОтговорИзтриванеИрина,карамелената спирала е много лесна. Топваш лъжичката в карамела,изтегляш нишка и я увиваш по точилото за ножове.Не залепва и лесно се изважда.
Йоли, гледах как правиш този крем по телевизията. Много ми хареса, но не успях да запиша рецептата. Декорацията беше по-различна, но много ефектна.
ОтговорИзтриванеЩе пробвам рецептата.
Благодаря много за нея!
О,да,декорацията е различна,ама така ми дойде идеята на момента.Много е хубав този крем,заслужава си да се пробва.А рецептата е тук!да ти е сладко!
ОтговорИзтриванеЗдравей Йоли.Сайта ти е превъзходен!Искам да приготвя този крем,но пасатора ми изгоря.Искам да попитам проблем ли ще е ако намачкам ябълките с вилица или да настържа ябълките?Предварително ти благодаря!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти мила.Не,разбира се.Няма никакъв проблем.Въпросът е ябълките да са все пак фини, да няма много големи парчета.Наастържи ги наистина,идеално ще стане.
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Йоли! Блогът ви е прекррасен и вдъхновяващ! Толкова красота, изящество и вълшебсва сътворявате с фантазията и ръцете си! Всеки път излизам от тук изпълнена с ентусиазъм за някоя нова идея и не се спирам докато не я осъществя! Днес Празнувахме с тортата с Дулсе де лече! Понеже на снимката беше консервата с тортичката /а не с мечето/, купих нея, а чак след това изчетох всички коментари, имах недотам сгъстен крем, но вкусът си е абсолютна наслада! Скоро смятам да опитам да изпека същото орехово тесто във форма за мъфини, да ги залея с шоколадовия крем от тази торта и да ги украся някак. Вече нямам търпение за експеримента. Точно мислейки за украсата реших пак да дойда при рецептата за това кремче, което беше много високо оценено вкъщи и се сетих, че имам въпрос и за него. Изпълних точните пропорции, описани тук, но не успя да ми се разтопи добре всичката карамелизирана захар. Знаете ли защо е станало така? Поздрави и много, много благодаря за прекрасните идеи, вдъхновяващото им поднасяне и достъпните обяснение!
ОтговорИзтриванеЦветомира
Благодаря ти Цвети,много си мила.Много приятно ми стана,че влизаш тук и опитваш рецептите.Благодаря ти наистина много.
ОтговорИзтриванеЗа карамела в крема - може би идва в повече.Имаш предвид,че след като се изпече и обърнеш крема на дъното на купичката има нестопен карамел,нали така?Всъщност принципа е като при крем карамела.Няма никаква разлика.Понякога така става наистина.Пробвай следващият път да карамелизираш първо захарта с малко вода.Някак си става светъл и равномерен по този начин.И друго,за което се сещам е,че може от печенето да е.Добре е да се пече на по-ниска температура дълго време за да стане гладък,да няма шупли и да се стопи карамела.Ще променя малко температурата при печенето в рецептата,ще я направя по-ниска.Благодаря отново и да ви е сладко на всички.
Много благодаря за съвета! Другия път ще пробвам така! Направих и тези мини сладкишчета с ореховата основата и шоколадовия покрив на дулсе тортата! Сложих им по един карамелизиран орех отгоре. Получи се фантастично! Правих и крушите със сирене, но може би трябва да споделя опита си под тях /нямям много опит с блоговете/. Сега ще се прехвърля там! Цвети
ОтговорИзтриванеМного ти е хубава идеята с кексчетата и глазурата от дулсе тортата.Благодаря ти много,радвам се,че опитваш рецептите тук.
ОтговорИзтриванеЗдравей, Йоли. Обичам кремчета за през лятото повече от сладкиши и торти, понеже е малко-по леко от тях. В различните сезони има различно изобилие от плодове. Много ми се иска да направя това кремче, само че с праскови. Притеснява ме това, че прасковите са по-воднист и мек плод от ябълката. Основният ми въпрос не само за кремовете, но и в сладкиши, торти и други сладкорий, дали можем да използвам дадена твоя рецепта, но да сменям плодовете, без да се притеснявам , че може да стане по-воднисто, да не стегне при печене или да се появи друг проблем? (смяната естествено да не е с цитросов плод защото те са съвсем течни)
ОтговорИзтриванеЗдравей Иве. Много си мила, благодаря ти. Мисля, че нямаш никакъв проблем да ползваш праскови вместо ябълки. Няма нужда да ги вариш като ябълките, просто ги пасирай. Ако ти се вижда по-воднисто сложи по-малко пюре и ще стане. Същото е и при други сладкиши. Тези, които са с жалетан са без проблем. А при другите, при печените пак така - слагай по-малко плод. Благодаря ти отново.
ИзтриванеОще вчера го направих, просто нямах търпение, не съм задушавала прасковите и сложих един желатин, за да се подсигуря. Стана убиец, с леко кисел приятен вкус, невероятен. Благодаря за рецептата, наистина лесно, леко и много приятно.
ОтговорИзтриванеМного, много ми е приятно да чуя това. Благодаря Иве! Радвам се, че ти е харесал крема. Само така! Всичко е в личния подход и импровизация!
ИзтриванеЗдравей, Йоли!
ОтговорИзтриванеМного харесвам рецептите ти и след малко мисля да направя един от шоколадовите ти кексове.
Във връзка с кремовете, обаче, искам да те попитам как се вари яйчен крем на водна баня. Става въпрос точно за варене, а не за печене на водна баня, а в интернет няма достатъчно информация. Въпросът ми е в какъв съд трябва да е сместа - метален или стъклен, постоянно ли се бърка, с миксер или друг уред, и може ли водата да завира или не е препоръчително. Ще съм много благодарна, ако ми отговориш.
Поздрави и една много хубава и сладка Нова година!
Здравей и от мен. Ще се радвам да опиташ кекса, благодаря ти за доверието. Лесно нещо е водната баня, не се страхувай. Изпращам ти линк за да прочетеш. Има доста богата информация, мисля, че ще ти е по-полезна, отколкото аз да ти обяснявам. Заповядай.
Изтриванеhttps://www.google.de/search?q=%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D1%8F&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b-ab&gfe_rd=cr&ei=YwhxWNv1NISh8weql77oDA
Може ли да опишете точно как се прави декорацията ☺
ОтговорИзтриванеДекорацията е от каламел. Това са тънки изгеглени нишки, които още докато са топли съм завила на спивара върху масат за точене на ножове. Ето тук може да погледнеш и други украси от карамел. А изтеглянето на нишките се получава като при последната украса в линка, кълбото от карамелени нишки. Надявам се да стане ясно, принципно е трудно да го обясня с думи.
Изтриванеhttp://www.yoli.bg/entry/lesni-karameleni-ukrasi