събота, 6 март 2010 г.

Полезно хлебче за 5 минути





Продукти

120 г бяло брашно80 г типово, ръжено или черно брашно
80 г пълнозърнесто брашно
20 г овесени трици
60 г микс от различни семена (сусам, тиквено, ленено и слънчогледово семе)
250 мл  ч.ч.хладка вода
20 г прясна мая или 7 г  суха
1/2 ч.л.сол
2 с.л.зехтин





Приготвяне

* Смесете в купа всички сухи съставки и ги разбъркайте добре. Добавете зехтина и водата с разтворената в нея мая. Разбъркайте всичко с лъжица. Трябва да получите гъсто и лепкаво тесто. Не месете повече. Просто объркайте добре всичко и го сипете в правоъгълна кексова форма намазана с мазнина и поръсена с брашно. Оставете хлебчето да втаса за около 1 час и след това го изпечете в предварително загрята на 180* фурна за 40 - 45 минути.

Който обича такъв вид хляб може да го опита. Гарантирам, че се приготвя за 5 минути. Хлябът става тежък и влажен, не е пухкав и лек като белия. Оставете го добре да изстине и чак след това го разрежете за да не стане клисав.  Да ви е сладко!










.

41 коментара:

  1. Изглежда божествено! Много обичам такива пълнозърнести хлебчета, пълни със семчици и ядки :-)
    Ше го опитам, няма начин!

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей, мила Йоли! Каква радост за моите очи! Хлебчето е прекрасно и тъй като си падам по здравословните видове хляб....скоро ще го направя! Имам всичките типове брашно както и ядки, така всичко е наред!

    Прегръщам те и ти изпращам усмивки

    ОтговорИзтриване
  3. Е, Йоли,аплодисменти от мен за теб,рецептата и изпълнението, вкуса... не се съмнявам че е прелестен!

    ОтговорИзтриване
  4. Ох, колко е хубаво:
    пълно е със семенца и брашънца :)
    И е лесно!
    Поздрави и прегръдки :)

    ОтговорИзтриване
  5. Йоли,
    чудесна и бърза идея -
    благодаря.
    Честит и усмихнат празник днес,
    и не само, Диана

    ОтговорИзтриване
  6. Честит празник, Йолиииииииииииии!
    Бъди здрава и все така лъчезарна, позитивна, обичана и щастлива жена и майка!
    Хубав празник!

    ОтговорИзтриване
  7. Освен ,че се прави за 5 минути,и за 5 минути се изяжда...
    Опитахме го вече! :-)
    Благодаря ти ,Йоли ,за бързата и вкусна рецепта!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ви мили момичета.Отново ме зарадвахте.

    Краси,да ви е сладко.Благодаря ти,че вече си изпробвала хлебчето.

    ОтговорИзтриване
  9. Моето хлебче не се получи вьобще. Отвьн е идеално, но вьтре е сьвсем сурово. Не знам кьде сбьрках. Ще го пробвам пак.

    ОтговорИзтриване
  10. О,Екатерина,много съжалявам,че не се е получило.Предполагам,че му е било малко печенето.Следващият път го печи по-дълго.Ако си притесняваш,че ще изгори просто го покрий с фолио,но го печи по-дълго.Като го извадиш от фурната хлабът трябва да не е тежък и като почукаш по кората да бие на кухо.И още нещо ... сложи малко повече брашно.И това помага.Успех.

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря много за сьветите. Може би още днес ще го пробвам наново. Решила да сьм да го успея. За гости е страхотен и наистина не отнема време за приготвяне. Ще пиша какво е станало.

    ОтговорИзтриване
  12. Здравей, Йоли! Направих това хлебче с известна промяна в рецептата - просто нямах ръжено брашно и вместо овесени трици сложих овесени ядки. Стана страшно вкусно хлебче с хрупкава коричка и мека вътрешност. Благодаря ти за споделените идеи. Винаги когато ми трябва някаква красива идея когато ще имам гости разглеждам блога ти. Досега каквото и да съм изпробвала всичко се е получило. Хубав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  13. Много се радвам,Йони.Да ти е сладко и ти благодаря за милите думи и доверието.Можеш да правиш всякакви промени,това е и целта - непрестанно да се импровизира.Само тогава се получават истинските неща!

    ОтговорИзтриване
  14. Здравей Йоли,

    Исках да попитам дали тестото трябва да е течно като за кекс или все пак да може да се оформи като хлебче. На мен не ми втаса и остана сурово в средата.

    ОтговорИзтриване
  15. Много съжалявам мила.Нали ще опиташ пак?Трябва да си удвои обема задължително преди да го сложиш да се пече.Тестото е с консистенция на гъста лепнеща маса.Не е течно чак като кексовото,по-скоро е неомесено тесно.Не може да се оформи на хлебче,ще се разлее и ще стане на питка.Затова във форма го слагам.Благодаря ти все пак,че пробва.Искрено се надявам следващият път да стане хубаво.

    ОтговорИзтриване
  16. Ама разбира се, че ще пробвам- днес си купих още семенца. Къде по-сложни неща от твоите ми се получиха. Няма да се дам толкова лесно.

    ОтговорИзтриване
  17. Нелка,ако искаш увеличи количеството на бялото брашно за сметка на другите две.Така би трябвало да стане със сигурност.И да ми кажеш после,чакам.А сега,приятно готвене ти желая.

    ОтговорИзтриване
  18. Здравейте, Йоли! Наскоро Ви открих и съм направо . Много харесах бързите хлебчета и днес реших да направя това, макар и доста изменено. Направих го с 1/2 царевично и 1/2 пшенично брашно + 1л брашно чесън и чубрица. Забърках гъсто и лепкаво тесто, остових го да втаса и когато реших, че е достатъчно порасло виждам, че запона да спада -почти 1-2см :(. Превтаса ли, незнам какво стана. Ще го сложа да се пече пък каквото стане...

    ОтговорИзтриване
  19. Благодаря ти Лидка.Много се надявам,че пак ще опиташ.Надали е станало добре след печенето,след като е спаднало.Причините са 2 според мен, първо,че е превтасало,както сама предполагаш и наличието на тежкото царевично брашно.Съотошението на брашното трябва да е 2 към 1 в полза на финото брашно.Благодаря ти и за милите думи.

    ОтговорИзтриване
  20. Благодаря ти Йоли!Взех се в ръце и го омесих набързо, едва изчаках да втаса и опече! Стана страхотно и без зехтин, замених го с слънчогледово олио и добавих малко мед. Сега си хапвам с удовоствие и малко сиренце.

    Поздрави Виоли!

    ОтговорИзтриване
  21. Ех,че хубаво име!Много музикално!Да ти е сладко,скъпа.Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  22. Здравей, Йоли! Гледайки те в твоето предаване вече имам чувството, че те познавам :) Много те харесвам, имаш страшно положително излъчване.
    Та аз наминавам да се похваля - направих това хлебче и стана страхотно! А правя за първи път хляб, защото се накупувах на боклуци от магазините:( Продължавай в същия дух и ни радвай все така с рецептите си.

    ОтговорИзтриване
  23. Много се радвам и ти благодаря от сърце! Надявам се, че ще ти харесат и новите ни епизоди на есен, в момента ги снимаме. Да ви е сладко на всички у дома!

    ОтговорИзтриване
  24. Здравейте момичета,защо моето хлебче стана леко клисаво?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей. Причината за клисавото тесто може да е само в печенето или във втасването. Ако тестото не е втасало напълно, е по-добре, отколкото да е превтасало. То ще бухне напълно от топлината на фурната. Докато превтасалото тесто никой и нищо не може да оправи. Другият проблем е с печенето. Фурната трябва да е загрята предварително, да не се отваря по време на печенето. Това са по принцип причините, за друго не се сещам. Ще направя скоро хлебчето и ще измеря точно продуктите в грамажи, ако мислиш, че ще е по-добре и по-ясно. Благодаря ти, че опита, независимо от несполуката. Нали няма да се откажеш?

      Изтриване
    2. Разбира се,че не се отказвам –опитах два пъти)) В грамажи ще е чудесно . За количеството брашна ми е много водата...мисля..Благодаря Йоли,че ми отговори....Очаквам в грамажи,с удоволствие.

      Изтриване
    3. Непременно! Обещавам в най-скоро време. Аз все на око я карам, но май наистина трябват грамажи. Извини ме за неточностите, моля те. Благодаря ти още веднъж за доверието!

      Изтриване
    4. Недей така,нищо не е станало.Прочетох нещо,което ме изуми.Можем да правим кекс без яйца,само с ленено брашно,вярно ли е? Като заместител на яйцата, лененото брашно трябва да се смеси с вода или друга течност. Едно яйце от рецепта за кекс, палачинки и др. може да бъде заместено от 1 с.л. ленено брашно смесено с 3 с.л. вода. Лененото брашно може да се добавя към смесите при приготвянето на хляб, кекс, палачинки, мъфини и други тестени изделя. Може да се добавя в шейкове и зърнени закуски. Богато е на мазнини и добавено в приготвянето на различни рецепти, може да намалите употребата на допълнително добавените масло, олио и т.н. Не съдържа глутен и захар. Добър източник на фибри.

      Изтриване
    5. Брей, че интересно! Значи в кекс го слагаме само като заместител на яйцата, нали така? Иначе си слагаме обикновено брашнов сместа? Нямам представа какъв вкус ще се получи. Е, няма как да е самото вълшебство, но може пък и да не е лошо. Лично аз обичам семената. Като ги поръся на хлебчета или някакви соленки и като се препекат са ми много вкусни. Ленено брашно не съм ползвала досега. Ще взема и аз да пробвам. Наистина ленът е много добър продукт, така е. Благодаря ти за инфото, полезно е за всички ни.

      Изтриване
    6. Точно така,аз също ползвам продуктите на Zoya.BG . Потърсих ленено брашно и ти копирах горното. Харесвам всякакви семена,препечени на филийка ..ммм ,за това искам да направя Полезното хлебче))

      Изтриване
    7. Здравей отново. Както ти обещах, направих хлебчето и претеглих продуктите. Написах ги току що в блога. Ще се радвам да опиташ пак. Хлябът не е фин като белия. Заради тежките брашна, триците и семките става по-тежък и влажен. Иска да се пече малко по-дълго от обикновено. Непременно го остави напълно да изстине и след това го разрежи. Иначе става клисав. Не го чакай много да бухне, има опасност да превтаса, защото той не втасва така активно като белия хляб. Имам предвид, че видимо не се надига колкото него, но е съвсем нормално. Успех ти желая със следващият опит. Надявам се да си доволна от резултата и да ти хареса и на вкус. Благодаря ти отново.

      Изтриване
    8. Ураа,получи се! Стана ми като твоето хлебче! Сега вече разбрах колко е вкусно.Благодаря мила Йоли)) С нетърпение чакам есенната сесия .Ползотворен ден.

      Изтриване
    9. Толкова се радвам! Благодаря ти още веднъж за доверието и търпението. Извини ме за неточностите, но пък ти продължавай да експериментираш. Да ви е сладко на всички у дома!

      Изтриване
  25. AZ 6TE GO NAPRAVQ Y 6TE VY SE POHVALQ AKO STANE


    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам, ако опиташ. Благодаря ти. Хлебчето е с по-тежки брашна, не става пухкаво като белия хляб. По-тежък и влажен е. Затова го печи по-дълго от обикновено и непременно го остави да изстине преди да го отрежеш. Това ще предотврати да не стане тиклив. Успех!

      Изтриване
  26. Здравей, хлябът стана невероятно вкусен, няма нищо общо с купешките. Благодаря за рецептата! Искам да попитам нормално ли е да е ронлив като го режа( средата е леко ронлива) или аз съм объркала нещо. Оставих го да втаса за 45 мин. ( удвой обема си и се притесних да не превтаса) и се опече и отвътре и отвън, само дето не става много плътна филийка.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей и от мен. Много, много благодаря за доверието. Радвам се, че ти хареса хлебчето. Да, понякога и на мен ми става така. И си зависи само и единствено от брашното. Ако е лошо брашно с малко глутен в него хлябовете винаги стават ронливи. Еластичността на тестото зависи от глутена в брашното. И колкото повече се бърка или меси тестото, толкова повече се освобождава глутена и хляба става направо жилав. Това е причината, не е в теб. Още веднъж много, много ти благодаря. Да ви е сладко!

      Изтриване
  27. този хляб не стига че е адски лесен за приготвяне но е и много много вкусен.Благодаря за рецептата :)))))))))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А аз благодаря от сърце за доверието. Много се радвам, че ви хареса. Да ви е сладко!

      Изтриване