четвъртък, 5 август 2010 г.

Патé от пилешки дробчета с портокалово желе



Продукти

400 г пилешки дробчета
12 5г масло
1/2 глава стар лук
1 ч.л. суха мащерка
1/4 ч.л. индийско орехче
1-2 пресни манатарки или 20 г сушени
2 с.л. коняк
1/2 ч.ч.течна готварска сметана
сол и черен пипер на вкус

2 портокала
10 г  желатин ( 1 пакетче )





Приготвяне

*  Задушете в половината масло ситно нарязаният лук докато побелее и поомекне малко. Сложете дробчетата и нарязаните гъби (ако са сушени първо ги накиснете в топла вода да омекнат ), мащерката, малко настъргана портокалова кора и овкусете със сол и пипер. Добавете коняка и ако желаете фламбирайте. Дробчетата трябва да останат меки с розова вътрешност, затова не ги гответе много дълго.

*  Сипете горещите дробчета в тесен дълбок съд и добавете към тях останалото масло и сметаната. Пасирайте всичко много добре докато получите пухкава гладка смес. Ползвайте пасатор или високооборотен блендер.

*  Оставете крема от дробчета да се охлади. Покрийте дъното и стените на избрания от вас съд с найлоново фолио. Сипете вътре пастета и загладете добре. Ползвайте найлон, ако после искате да извадите пастета и да го сервирате в друг съд или върху дъска, иначе не е нужно да правите това.

*  Изцедете портокалите и прецедете сока. Стопете желатина на водна баня в малко вода и го смесете със сока. Оставете го в хладилника леко да желира, след което го изсипете върху патéто. Оставете съда в хладилника поне за 3 часа.

*  Преди да сервирате извадете патéто от съда заедно с найлона и го отстранете внимателно. Върнете пастета обратно в съда и сервирайте с подходящ хляб.






 Пастета е взаимстван от тук, но всъщност го поизмених доста. Много вкусно стана, ароматно, леко и изискано предястие. Да ви е сладко!



.

30 коментара:

  1. Прекрасно пате :))
    И аз правих с портокалово желе, ни омах "недоволство"!
    И сега ти си го направила с подобрения, което означава, че...
    нали се сещаш?
    Поздрави и прегръдки, миличка!!

    ОтговорИзтриване
  2. Толкова слънце в едно пастетче!

    Това може само едно Йоли да го направи! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Йоли, много вкусно изглежда. Много обичам такива неща! Ще пробвам твоята рецепта още тези дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Пате или конфи? Каква е разликата? :) На ул. Цар Асен в кулинарния съм виждала такива патета и конфита, че..
    Прекрасно е Йоли, свежо, красиво и убедена съм страшно вкусно. Съдейки по тартата с мус от дробчета, която правих, а като прибавиш и вкуса на портокали трябва да е фантазия:)
    Искам да попитам само, защо се налива муса в найлоново фолио и после се вади и отново се връща в съда? Не се ли разпада при връщането?
    Целувки и слънчев уикенд :)

    ОтговорИзтриване
  5. Дани,о ,да .... да живее Бургас!!!!Приличаме си и още как...

    Драго,не се моткай,ами го направи пастетчето.Може и без портокали,ако толкова те мързи.

    Лулу,много е хубаво наистина.Пробвай,лесно е и няма да съжаляваш!

    Ани,хич пък не знам.Някой ако има повече информация по въпроса нека пише.Все ми се струва,че конфито е с парченца месо и пастет едновременно.А патето е съвсем гладко.Абе...мус,пастет...все едно и също е.Важното е да е вкусно.

    Ани,ако искаш да сервираш пастета в съда,в каойто си го сложила не е нужно да му слагаш найлон отдолу.Аз го написах така,в случай,че решиш да го извадиш и сложиш в друг съд или върху дъска,както е в базовата рецепта.Ама май съм забравила да го обясня това.Добре,че ми обърна внимание.Ще го корегирам.И не - не се разпада.Напротив,става много стегнато,даже е хубаво да се остави 15мин.преди да се сервира да се поотпусне малко.Чудно стана Ани,пробвай го.

    Е,приятели,благодаря на всички ви.

    ОтговорИзтриване
  6. О,моля, моля! Може и да ме мързи, но в случая нямаш право.
    Без портокали нали правих вече.
    При това пак Йолито ме накара. :P

    ОтговорИзтриване
  7. Звучи вкусно и интересно.
    Не съм правила такава комбинация, ще опитам!
    Благодаря ти за необикновените рецепти,Йоли!
    Голям фен съм ти.
    Спокоен и прохладен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  8. Драго,ти прави свинския пастет,а този е съвсем различен.Направи го ,няма да сбъркаш.

    Краси,и аз съм ти голям фен.Чувствата са взаимни.Благодаря ти.

    Ани,проверих за конфи.Това е обикновено гъши или патешки дроб варен в собствена мазнина.Може да се направи и от свинско.Но готовият продукт не се мели.Оставя се цял.Пак е кремообразен,защото дроба е много фин продукт.Ако се "натъпче" във форма за терин си стана терин.Въобще ... много и най-различни варианти и имена.Важен е крайният резултат.

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря ти мила, и на мен ми беше интересно каква е разликата и не можех да намеря информация по темата.
    Целувки

    ОтговорИзтриване
  10. Пастетът е истински деликатес! Много изискан вкус има!

    ОтговорИзтриване
  11. Милена,много се радвам,че си го направила.Благодаря ти от сърце,много се зарадвах като прочетох,че и ти го намираш за изискан и фин.Много,много благодаря.

    ОтговорИзтриване
  12. Прекрасно звучи твоя вариант. Наскоро пробвах да правя, но с доста по-малко съставки и не ми допадна на вкус. Ще пробвам тази рецепта непременно!Поздрави

    ОтговорИзтриване
  13. Мартиния,опитай,няма да съжаляваш.И знаеш ли ... няма точна рецепта за това.Просто опитай на вкус и си го подправи с подправки по твой избор.Аз все така правя.Въпросът е на мен да ми е вкусно.Благодаря ти за милите думи.

    ОтговорИзтриване
  14. Манатарките могат ли да бьдат заместени с друг вид гьби и какви?

    ОтговорИзтриване
  15. Екатерина,разбира се,че може.Ползвай каквито гъби предпочиташ.Дори с култивирани печурки ще е прекрасно.А може и въобще да не слагаш гъби.Аз слагам манатарки,защото ги имам,нали съм си гъбарка.Но и защото са много ароматни.Е,да ... манатарки ... чудни са.

    ОтговорИзтриване
  16. Йоли, какво с какво е декорирано патето?

    ОтговорИзтриване
  17. Тититин,имаш предвид какво съм поръсила върху желето ли?Ами това е ... де да знам точно.В арабските магазини го водят шафран,но няма нищо общо.Пак е от минзухар,но е много далече от истинския шафран.За декорация става и май само за такова го и ползвам.

    ОтговорИзтриване
  18. Много ти благодаря. Ще потърся шафран за украса, защото цветовото съчетание е великолепно.
    Всичко най-хубаво, продължавай да твориш.

    ОтговорИзтриване
  19. Идеалната рецепта - евтина, изискана, лесна за приготвяне, впечатляваща на вид и невероятно вкусна !!
    Йоли, благодаря ти от сьрце. Веднага влезе вьв "Фаворити"

    Вкусьт е божествен мммммм....

    ОтговорИзтриване
  20. Екатерина,много,много се радвам,че ти е харесало. Благодаря ти аз от сърце и да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  21. Здравей Йоли ! Ще остане ли чудесния вкус на това предястие, ако го приготвян няколко дена по- рано от деня на партито. Поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  22. Здрасти мила.Разбира се,нищо му няма.Желето от портокал отгоре го изолира от всякакъв кислород.Ще си остане свежо и вкусно.Давай така.Ти да не мислиш,че аз правя всичко в последния момент за да е прясно?Нищо подобно.И аз като всички гледам да си помогна от предния ден.Хубава неделя и на теб.

    ОтговорИзтриване
  23. йоли,къде и кога се слага коняка ,че нещо не го виждам.........ИЛи ?

    ОтговорИзтриване
  24. Е как ще го видиш като съм го забравила да го напиша. Поправих го вече.Бутвай го тач някъде ... където си искаш и толкоз по въпроса! ха,ха. мерси скъпа.Непрекъснато правя пропуски.Ама нали знаеш, един акъл не стига и за сутрин и за следобед.

    ОтговорИзтриване
  25. Скъпа Йоли, бях /си/ обещала да се включвам в коментарите само след като съм приготвила рецептата. Така се амбицирам да пробвам някоя твоя вкусотия. Прочитам внимателно рецептата, купувам продуктите, чета предишните коментари, за да се поуча от грешките на другите. Обикновено продуктите са общодостъпни, но за тази рецепта трябваше да си осигуря подходяща /качествена млечна/ сметана. Въпреки, че нямах всички посочени подправки и спестих портокаловата кора в сместа, пастетът се получи. Сега чакам да стегне желатиновото покритие. Благодаря ти за вдъхновяващите идеи! Ана

    ОтговорИзтриване
  26. Ани, ти посто си една голям сладурка! Благоваря ти. Непрекъснато ме радваш!

    ОтговорИзтриване
  27. Чудесен е! Незная какво друго да кажа :). Правен многократно и подобаващо одобрен от семейството и приятелите. Безкрайно благодаря за рецептата!
    Хубава неделя ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  28. Благодаря ти много,Дианка!Толкова се радвам,че ви хареса този пастет.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  29. Здравейте,
    Моля кажете съд с горе-долу какви размери да използвам, за да се получи добре? От снимките не мога да се ориентирам. Колко трябва да бъде дебело патето, 2-3 пръста добре ли е?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей. Ще се радвам да опиташ този пастет, благодаря ти. Тази тавичка е малка, може би около 20-25 см. Всъщност, няма значение в какво ще го сложиш. Може и в бурканчета, в купички. Дебелината зависи само и единствено от това, как на теб ще ти хареса. Така че, не е нужно да имаш определен съд . Благодаря ти още веднъж.

      Изтриване