събота, 6 ноември 2010 г.

Желиран крем с карамелени плодове




Продукти


500 мл прясно мляко
500 мл  течна сметана
8 жълтъка
12 с.л.захар

2 ванилии
2 пакетчета желатин  др.Йоткер (20 г)

За соса

1 ч.ч.захар
2 с.л.масло
1 ч.ч.гореща вода
кора от 1/2 лимон
2 с.л.бренди
1 ч.л.нишесте

праскови
сини сливи
круши

Приготвяне

* Смесете млякото, сметаната и захарта. Разбийте добре жълтъците с ванилията и ги добавете към млечната смес. Сварете крем докато започне да лепне по лъжицата и да оставя следа. Поръсете върху него желатина. Не е нужно да го разтваряте предварително. Той ще се стопи от горещия крем. Махнете от огъня и разбъркайте много добре. Оставете крема да се охлади и го сипете в купички. Приберете ги в хладилника докато крема се стегне напълно.

* Карамелизирайте захарта заедно с маслото в тефлонов съд  и бъркайте докато стане хомогенна маса. Разредете с горещата вода като бъркате непрекъснато. Внимавайте да не се изгорите, при прибавянето на водата в началото има опасност сместа за изкипи. Затова може да дръпнете за кратко съда от огъня и после отново да го върнете на него. Подправете с лимоновата кора и брендито. Варете няколко минути на тих огън. Накрая сгъстете соса с нишестето, разтворено в малко студена вода. Гъстотата на соса преценете сами както ви харесва.Ако е нужно добавете още нишесте. В края на варенето добавете плодове. Гответе 2-3 мин. Нека плодовете останат твърди, не ги преварявайте. Оставете соса да се охлади.

* Сервирайте крема обърнат в чинийки  полят със сос и гарниран с плодове. Да ви е сладко!




4 коментара:

  1. Йоли,
    тези карамелени плодове са страхотно изкушение :)
    Прегръдки, миличка !

    ОтговорИзтриване
  2. Йоли,
    това кремче изглежда много апетитно. Пък десерта е и здравословен с тези плодове :) Специални поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  3. Йоли, здравей. Тъкмо гледах предаването с рецептата за Пана Кота, но не можах да я открия тук... Както и да е. Въпросът ми е от къде да си намеря течна животинска сметана? Всичко, което намирам по магазините, включително и по големите вериги, все е на растителна основа, с изключение на заквасената сметана...
    Ивето

    ОтговорИзтриване
  4. Ивче,нямам тук такава рецепта.Но си права за сметаната,особено,ако я ползваш за пана кота или крем брюле.Трябва да си е млечна,а не тези растителни боклуци.Единствената,която ползвам е на Президент.Има я в няколко разфасовки в картонени кутии в по-големите супери.Скъпа е,но си е съвсем истинска.

    ОтговорИзтриване