петък, 3 декември 2010 г.

Трюфели с греяно вино

Подарете на любимите си хора кутийка с Коледни трюфели. Изискано лакомство, приготвено от вашите ръце би било по-ценно дори и от най-луксозната бонбониера. Трюфелите, които ви предлагам са със силно наситен млечен вкус и неповторимо съчетание от аромати. Привкусът на червено вино ги прави пикантни и наистина необичайни. Опитайте!






Продукти за 20-30 бр.

250 мл силно червено вино
настъргана кора от 1 портокал
1 пръчка канела
1 звездичка звезден анасон
3 шушулки кардамон
2-3 гвоздейчета карамфил
ванилия

400 г бял шоколад
30 г меко масло
1 с.л. ром или ромова есенция

20-30 печени обелени безсолни лешници
червена захар за овалване






Приготвяне

*  Налейте виното в малка тенджерка и го смесете с всички подправки. Варете до редуциране на 80-85мл. Прецедете.

* Залейте шоколада с горещата винена редукция и прибавете маслото и рома. Разбъркайте до получаване на гладка смес. Оставете крема за няколко часа в хладилника за да се стегне добре.

*  От стегнатата шоколадова маса направете топчета като в средата на всяко сложите по един лешник.Оваляйте бонбоните в червена захар и съхранявайте в хладилник.






Да ви е сладко!






Източник : Lust auf Genuss

  След като сместа се охлади, ако не  ви се стори достатъчно гъста за бонбони, значи, че виното е дошло малко в повече. Не се притеснявайте, просто я затоплете отново и добавете още малко шоколад. Той ще я сгъсти почти веднага.

23 коментара:

  1. Превъзходноооооооооо!

    ОтговорИзтриване
  2. Delicious and beautiful!!....I love your truffles!!.....Abrazotes, Marcela

    ОтговорИзтриване
  3. Ехаа, страхотно вкусно звучи и изглежда!
    Браво, Йоли!
    Това също се пробва по празниците!(((
    Поздрави за поредната вкусна красота!

    ОтговорИзтриване
  4. Йоли,
    все още избягвам да гледам коледните теми, но твоите предложения са неустоими.
    И канелените туили, и винените трюфели са впечатляващи, снимките, също!
    Поздрави и хубав уикнед, Диана

    ОтговорИзтриване
  5. Леле, прекрасни са!
    Защо си мислех, че истински трюфели ще видя :))))

    ОтговорИзтриване
  6. Йоли, отново страшно интересно предложение! Трюфелите не са сред най-любимите ми шоколадови изделия, но с греяното вино сигурно ще са страшно ароматни! Благодаря за рецептата (тъкмо дойде сезонът на греяното вино при нас ;))!
    Поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  7. Възхитителнииииииииии!!!!

    и това с виното :) много ми харесва!!! Прекрасни са

    ОтговорИзтриване
  8. Една кутийка, моля :)
    Вълшебни са, Йоли!
    Само червената захар ми се губи от погледа в магазините?!
    Поздрави, прегръдки и ароматен
    уикенд!

    ОтговорИзтриване
  9. Това е Г-Е-Н-И-А-Л-Н-О! Шапка ти свалям и за вкусните идеи, и за невероятната естетика на поднасянето им! Само, please, откъде червена захар? Не съм виждала нито в Пикадили, нито в Метро /а може и да съм проблеяла:)/

    ОтговорИзтриване
  10. Йоли, много ме впечтли с тези трюфели. Звучат много интересно и предизвикателно. Трябва да се опитат :)

    Поздрави с пожелание за вкусна и разтоварваща неделя :-)

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря ви,приятели.Страшно се радвам,че ви харесаха тези необичайни бонбончета.Лично на мен много ми допадна идеята за червено вино и бял шоколад и веднага се заех да ги направя.Наистина са много вкусни.

    А сега да ви кажа ... в оригиналната рецепта бонбоните се овалват в пудра от ... червени боровинки.Такова нещо в България категорично няма.Опитах да смеля фино сушени червени боровинки,после го изсуших на слаба фурна ... но,нищо не става.Продължават да са си лепкави и бонбоните не се овалват равномерно в тях.А пудрата от червени боровинки е точно като червен пипер,но с много по-красив и наситен червен цвят.И е адски Коледно.И като нямам такова нещо,реших да ги овалям в червена цвента захар,защото този път много държах на червения цвят.Тези малки захарни топченца съм ги купила от магазина на "Кадемлия"6 в Редута в София.Има ги в най-различни цветове и са наистина много евтини.Това мога да ви кажа като информация за цветната захар.

    Още веднъж благодая на всички!

    ОтговорИзтриване
  12. А тези трюфели звучат изумително вкусно! Отново ни шашна с чудна Коледна идея:) Не звучат никак трудни. Как се получават тъмни на вид преди да ги уваляш в червената захар? Този ефект от червеното вино ли е? Според теб удачно ли е да се смеси виното с тъмен шоколад, а не с бял?
    Много ми стана интересно това за праха от червени боровинки..наистина не мога да се сетя в какво друго така наситено червено би могла да ги уваляш, освен в червен пипер :))))))

    ОтговорИзтриване
  13. Ани,благодаря ти миличка.В никакъв случай не трябва да се слага тъмен шоколад.Наличието на какао в него ще убие вкуса на виното и аромата на подправките.И аз си го помислих в началото,но се убедих,че никак не е удачно.Тук наистина трябва да преобладават те, а мекия вкус на млякото само да ги подчертава.

    И да ... трюфелите стават лилави на цвят заради виното.Калкото по-силно и сухо е то,толкова по-добре,а и редуцирането спомага.

    Интересна е тази пудра от боровинки.Намерих я в нета и цената е 12евро за 100г. Освен това я продават само в чужбине,което напълно обезмисля спореде мен купуването и само за едни трюфелчета.Сега като си помисля...ще са чудесни и бели,просто оваляни в пудра захар.

    Целувки от мен на сладката Аида.

    ОтговорИзтриване
  14. Красота, вълшебство, Коледа... Йоли, тези трюфели са невероятен акцент за празниците, сърчице! Канелените пръчици също. В този безумен свят винаги ще има надежда, докато някой създава красота и я споделя с другите!
    Силна и топла прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
  15. Светле,красотата ще спаси света ... отдавна е казано от Достоевски в "Идиот".Вярвам в това,може би защото от малка се занимавам само с изкуства...Обичам да е красиво около мен.Благодаря ти миличка.Много те прегръщам.

    ОтговорИзтриване
  16. Йоли, ще ми кажеш ли какво вино да купя за рецептата, защото не съм гледала този епизод и не зная какво да взема. Благодаря ти предварително за отговора.

    ОтговорИзтриване
  17. Май малко закъснях с отговора,но ме нямаше през почивните дни.Извини ме,моля те!Препоръчвам ти по-силно и скъпо вино.Мавруд,каберне или мерло.Сама избери. Много са прави французите като казват винаги да се готви с качествени вина.Евтините и некачествени вина само може да развалят храната,независимо дали е сладкиш или нещо сготвено.Благодаря ти и дано ти харесат тези бонбони.

    ОтговорИзтриване
  18. Благодаря ти, Йоли. Не си закъсняла. Мисля да ги направя за подарък. Дано да станат. Стискай палци. След това пак ще пиша, какво е станало. До скоро.

    ОтговорИзтриване
  19. Стискам и ще чакам да пишеш.Само да кажа пак - белият шоколад стяга малко по-тръдно.Ако ти се види редичко,сложи още или пък преди да ги направиш на бонбони добре охлади сместа.Даже може да я позамразиш за да ти е по-лесно.

    ОтговорИзтриване
  20. Изглеждат вкусно , но на вкус с ужасни : )

    ОтговорИзтриване
  21. Ех,че ме развесели,Ангеле.Ами не всеки обича вкуса на греяното вино.Много е особен,в западна Европа в момента няма коледен базар без глювайн,какти му казват.Но не е наш балкански вкус,прав си.Много ти благодаря,че ги опита,независимо от неприятния за теб вкус.Ще се радвам, ако си харесаш нещо друго от рецептите ми.Весели празници ти желая!

    ОтговорИзтриване
  22. Здравей Йоли, всички твои рецепти които съм изпробвала до сега са уникални. Моляте да ме насочиш къде мога да намеря червена захар, защого в магазините ме гледат доста странно когато попитам да ли предлагат,а в някой дори ми казват, че чуват за такава за пръв път. Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей. Да, със сигурност в магазините няма да намериш. Аз я купувам от магазина на Змееборец на ул Кадемлия 6 в София. Но можеш сама да си направиш. Ето, погледни тук как се оцветява захар. Наситеността на цвета зависи само от теб.

      http://www.yoli.bg/entry/kak-da-si-napravim-tzvetna-lavandulova-zahar

      Изтриване