четвъртък, 10 февруари 2011 г.

Портокалов купол




   Днес  е св.Валентина мъченица. Моята майка има имен ден и аз искам да ви почерпя виртуално за нейно здраве с тази торта. Избрах я, защото ми прилича на слънце. А  майка ми е именно това - едно топло, вдъхващо живот и сили слънце. Честит имен ден маме, обичам те!

   Тортата  е по-скоро начин на оформяне, отколкото конкретна рецепта. Може да се направи с различни кремове, както и плодове според сезона. Всичко изцяло зависи от вашия вкус. Аз ще ви предложа моят вариант, а вие, ако я харесате я направете според предпочитанията си. Надявам се да ви допадне.


Продукти


1 готов пандишпанов блат или 1 домашно приготвен

Ако решите да го приготвите сами, както правя аз , ето и рецептата :

4 яйца
120г захар
120г брашно
1/2ч.л.бакпулвер
ванилия
настъргана лимонова кора

Приготвяне

* Разбийте яйцата заедно със захарта много добре. Трябва да получите гъста, побеляла и пухкава смес, която да е утроила обема си. С внимателно бъркане с домакинска лопатка добавете брашното, пресято с бакпулвера и ванилията. Накрая сложете и лимоновата кора. Сипете тестото в тортена форма, покрита с хартия за печене и изпечете блата в предварително загрята на 170* фурна. Охладете го добре върху решетка и го нарежете на филийки.






  За тортата ви е нужен крем и плодове. Аз избрах портокалите като сочен сезонен плод. Рецепта за крем няма да напиша, тъй като наистина най-добрият вариант е да ползвате любимия си крем. Може да е готов, сметанов , млечен, комбиниран ...  решението оставям на вас. Аз приготвих домашен млечен крем с малко бита сметана в него, подправен с ванилия и лимонова кора. Нужно е само кремът  да не е много рядък.

  Нека сглобим тортата :

* Наредете няколко парчета блат в тортена чиния. Овлажнете ги с портокалов сок и наредете небрежно върху тях резенчета портокал. За по-добър вкус може да ги филирате като отстраните бялата ципа. Ако желаете, обогатете вкуса със захаросани цитрусови корички. Поръсете с малко начупен шоколад и нанесете част от крема.






* Повторете същото с втори ред от блата като се стараете той да бъде с по-малък диаметър от основата. Не се притеснявайте, не е нужно да се стараете и да придавате идеални форми и размери на тортата. Работете небрежно и с фантазия.






* Като трети етаж сложете останалите нарязани парчета от блата, ако трябва ги начупете, а с  малките хапки просто запушете някоя дупка.

* Тортата е готова и няма абсолютно никакъв вид. Сега е време да я оформите. Покрийте я цялата с крем. Откъснете голямо парче найлоново фолио. Ако е малко съединете две парчета в едно цяло. Покрийте тортата и с ръце и пидайте куполовидна форма. Изгладете я като добре притискате всичко.






* Оставете я заедно с фолиото в хладилника за няколко часа. След това го отстранете и облепете цялата повърхност на тортата с кръгли резени портокал. Там, където остават малки празнини между резените портокал шприцовайте бита сметана и озахарени цитрусови корички.

* Това е всичко. Много лесно, бързо, вкусно и ефектно. Ще се радвам, ако пробвате и вие!






* Тортата може да бъда нарязана на парчета  .....






* Или просто я сервирайте като загребвате от нея с лъжица така, както се сервира Тирамису.






* За озахарените корички ще ви издам моята тйна. С белачката за картофи обелвам лимони, портокали и грейпфрути. Понякога събирам нужните ми кори за няколко дена . Тогава просто слагам корите в купа със студена вода и добавям следващите. Така те омекват, завивам ги на охлювчета и ги нанизвам на конец като гердан.





* Изварявам ги в кипяща вода за няколко минути, след което ги сварявам в сироп като за сладко. В края на варенето добавям малко лимонов сок и ги съхранявам в бурканче. Не ги стерилизирам, нито пък  ги сипвам горещи и веднага затварям буркана както при сладката. Ползвам коричките за овкусяване на различни бисквити, торти и сладкиши. Ползвам ги и за украса, защото приличат на малки розички. Дано ви допадне тази идея. Да ви е сладко!



77 коментара:

  1. Цвят, вкус и аромат в слънчево творение! Прекрасно...
    Много здраве, дълголетие и нестихващи усмивки желая на теб и майка ти!

    ОтговорИзтриване
  2. Честит празник, Йоли!
    Здраве и много щастие за теб, и милата ти майчица!
    Вълшебно изглежда -
    много слънце, красота и финес.
    Прекрасни са новите ти идеи!
    Хубав и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. О, страхотно портокалово изкушение Йоли! напоследък и аз съм на тази вълна:) Да е жива и здрава майка ти - много красиво име има!

    ОтговорИзтриване
  4. Йоли, честит имен ден на майка ти! Да е здрава и много години да се радвате една на друга!(((

    Рецептата ти изкушава всички сетива!((( Задължително ще я пробвам!

    Поздрави и пожелания за слънчев и много усмихнат ден!(((

    ОтговорИзтриване
  5. Честит празник, Йоли!
    С най-добри пожелания твоето Слънчице дълго да те грее и топли!
    Много ми допадна идеята за цитрусовите корички, благодаря :)

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотно, свежо, красиво и нежно. Точно като за подарък на мама. Да е жива и здрави и много усмихната точна като теб. Весел празник!

    ОтговорИзтриване
  7. Толкова сте мили,момичета!Благодаря ви за всички хубави думи.Щастлива съм!

    ОтговорИзтриване
  8. След всичко видяно останах без думи... Предсавям си какво ще бъде, ако вкуся... Неверояно!

    ОтговорИзтриване
  9. Честит празник на цялото ви семейство!
    Да е жива и здрава майка ти и хвала, дето те е родила.
    Тортичката е супер предложение!Понякога ми изостават кексове , мъфини и ще ги маскирам точно както си ни показала.А идеята за коричките...'що да си мисля с главата, като има кой да измисля.

    ОтговорИзтриване
  10. Да, това удоволствие може да ни го подари само едно истинско Йоли! :))

    Честит празник Вкусно!

    Майка ти сигурно е вълшебница! Възхищавам и се за това творение и съм и благодарен безкрайно! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Честит празник на майка ти, Йоли - да ти е жива и здрава, и огрява като слънце дълго време!
    Тортата е чудна, наистина много слънчева и свежа!
    С усмивка
    Мария

    ОтговорИзтриване
  12. Честит пеазник, Йоли!! Да е жива и здрава майка ти! Истинско оранжево вълшебсво е тортата!!!

    ОтговорИзтриване
  13. Tortata izglejda strahotna. Chestit praznik na maikati. Prodaljavai da ni iznenadvash s prekrasnite si idei.

    ОтговорИзтриване
  14. Страхотно предложение, Йоли!
    Невероятно красива, а предполагам и вкусна, торта!

    ОтговорИзтриване
  15. Толкова сте мили.Благодаря ви много на всички.Всяко нещо,свързано с майка ми е много значимо за мен и затова искрено ценя топлите ви думи.Благодаря ви отново.А и много ще се радвам,ако опитате тортата.Може да не е в този вариант,който ви предлагам,но наистина е много лека,ароматна и вкусна!

    ОтговорИзтриване
  16. Здравей, Йоли. Яна съм. Вълшебница си, с вълшебна фантазия! Да сте живи и здрави и ти, и майка ти и цялото ти семейство.Нека мечтите ви се превърнат в реалност, а реалността бъде по-красива от мечтите! Толкова е слънчева пандишпановата ми тортичка. Още утре ще я направя за моето слънчице. Но отново те моля за помощта. Моля те напиши ми комбинирания млечен крем със сметана, който ти си направила. Искам да направя всичко както теб. Благодаря предварително. Много усмивки и само положителни емоции ви желая.

    ОтговорИзтриване
  17. Честит имен ден на скъпата ти майчица мила Йоли! Да бъде винаги до теб и да те подкрепя:)
    Поздравът ти към нея е подобаващ, оригинален и мноого вкусен, сигурна съм в това:)целувки

    ОтговорИзтриване
  18. Благодарности на всички! Радвам се,че ви хареса!

    Янче,веднага ти казвам : в купа разбъркваш заедно 12с.л.захар,8 пълни с.л.брашно,ванилия и настъргана лимонова кора.Започваш да разреждаш с прясно мляко като същевременно бъркаш.Като стане на кашичка прибавяш 4 жълтъка.Отново бъркаш и наливаш останалото мляко.Това са пропорциите ми за 1 литър мляко.След това сваряваш крема.Аз го варя в млековар или на водна баня,защото тако няма да загори,ако случайно се заплесна на някъде.Като се сгъсти го оставям много добре да се охлади и добре го разбивам с миксер на бързи обороти.Разбивам отделно 1ч.ч.течна подсладена сметана .. например Хопла на твърд сняг.И накрая смесвам двата крема пак с миксера.Това е .Чуден става и ще се радвам,ако опиташ.

    ОтговорИзтриване
  19. Здравей Йоли, аз се казвам Диана и също искам да ти пожелая много хубави мигове, които да бъдат украсени с твоето искуство! имам въпроси за портокаловите корички - пишеш че се залива със сироп и се вари като сладко - може ли малко повече - колко вода, колко захар и в кой момент махаш конеца от гердана.
    А може ли един страничен въпрос - правих торта с марципан Варна - парено тесто за моделиране. Не се получи - докато го месех мислех че е ок, а когато почнах да правя фигури и "чаршафа" за покриване, се оказа че е лепкаво и меко. Ако си правила ли си такова, кажи как става точно.Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  20. Благодаря ти Диана,много си мила.Радвам се,че ти харесват рецептите ми. За коричките - честно казано,въобще не меря захарта и водата,но ще ти кажа как ги правя.Тъй като ги ползвам само за сладкиши и украси,обикновено обелвам 2 портокала,2 лимона и 1 грейпфрут с белачката за зеленчуци.Достатъчни са за цяло бурканче и ми стигат за доста време.Коричките трябва да са омекнали за да може да се завият.Или ги накисвам във вода за 1 ден или ги кипвам за няколко минути в кипяща вода.После ги нанизвам на конец и връзвам на герданче.Правя си сироп от 11/2ч.ч.захар (това е около 300г)и 100мл вода.Като кипне слагам нанизаните кори и на бавен огън ги варя докато сиропът се сгъсти като за сладко.Пробвам дали е готов като капна капка от него на ръба на порцеланова чиния.Ако капката не се разлива значи е готов.След това слагам малко лимонов сок за да не кристализира захарта и това е. Като поизстине изнизвам конеца и сипвам коричките в бурканче.Това ене сладко и никак не е нужно да се спозвот някакви точни пропорции.Дори и да се захароса не е проблем.

    За Варната - просто е трябвало да доомесиш тестото с още пудра захар като е почнало да лепне.И като го разточваш също го прави върху обилно поръсена с пресята пудра захар повърхност.А може и върху нишесте.Лично аз никак не го харесвам и рядко го ползвам.Понякога правя цветя от него,но само за украса.Никой не ги яде и ги хвърлям после.Погледн в каталога ми,където са сласките неща.Най-долу,където са украсите ще видиш розичките,които съм правила от него.

    Дано съм помогнала,но ако има нещо неясно с радост ще ти отговоря отново.Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  21. Йоли, да е жива и здрава майчето ти!
    На теб, сърчице, Честит Св. Трифон-Зарезан и Св. Валентин!!! Нека Любовта винаги да те изпълва и да прелива от теб и нека всеки, който се докосне до теб да сподели любовта си.
    Портокаловият купол е превъзходен! Нали знаеш, че не устоявам на рецептите ти, особено сладкишите!!!!! (Голям съм сладкояд, признавам.) Нямам думи - такъв нежен и деликатен вкус, съчетан с красота - истинска наслада за сетивата. Благодаря ти, миличка за поредната чудесна споделена рецепта!
    Прегръдки и обич, много обич от мен!

    ОтговорИзтриване
  22. Благодаря ти Светле.Честити ти празници и на теб,миличка.Аз съм за червеното вино и затова ти казвам едно "наздраве"с чаша превъзходно българско мерло.Прегръщам те.

    ОтговорИзтриване
  23. Йоли, вълшебница си ти! Невероятни красоти правиш в твоя специфично-уникален стил. И винаги са толкова уж лесни. Портокаловото слънце е разкошно, не можеш д ане възкликнеш като ги погледнеш. А розичките и гердана-тотално ме довършиха. Гениално! Със закъснение- всичко най-добро за майка ти и прекрасната й дъщеря! :)

    ОтговорИзтриване
  24. Алби,Ивче,благодаря ви момичета! Много сте ми милички!

    ОтговорИзтриване
  25. Kakvo krasivo ime si ima tvoyata maika, Yoli, da e jiva i zdrava da se radva na vkusnotiite , koito sazdava6. Za poreden pat, vijdaiki zitrusovite ti kori4ki, si kazah, tya prosto e genii. Pozdraviavam te za vsi4ko koeto pravi6, prekrasno e, mnogo 4esto 4erpia vdahnovenie ot tvoite rezepti. Hubav den ti jelaya:Zori

    ОтговорИзтриване
  26. Здравей Йоли! Пише ти отново Диана. Тъй като в твое лице видях сродна душа си позволявам да обсъдя опита си от последните дни:
    Първо - пробвах млечния крем, по рецептата която даваш по-горе. Стана много добре. Единствено се чудя дали е достатъчно стегнат за торта. Има ли начин да стане по-гъст или не е необходимо. На снимката на портокаловия купол изглежда почти като при мен, ама ми се струва че ще се разлива.
    Портокаловите коричики се получиха без забележка!
    Трето - пробвах да рисувам с шоколад. получи се горе-долу. Някои фигурки обаче се начупиха като ги отлепвах от хартията. Трябва ли контурита да са по-плътни или съм избързала с отлепването? Благодаря ти отново!

    ОтговорИзтриване
  27. Дианче,страшно се радвам,че си направила тортата.Дано наистина кремчето ти е станало добре и да си доволна.Винаги има начин да направиш един крем по-гъст.Сега ще ти кажа ... 1.Можеш по принцип да го направиш с повече брашно,но това се прави в самото начало.Ако кремът вече е сварен не може да се добавя брашно. 2.След като се охлади кремчето и ти се стори рядко можеш да разбиеш 125г масло с малко пудра захар и да го смесиш. 3.Можеш да стопиш на водна баня един шоколад и също да го прибавиш към млечен крем.Хем ще го сгъсти,хем ще обогати вкуса.Според крема - бял или черен шоколад. 4. Винаги можеш да прибавиш и желатин,безотказно ще желира редкия крем. Ще чакам да кажеш като срежеш тортата как е била.

    Не се притеснявай,и аз много често начупвам шоколадовите рисунки.И или ги лапвам,или ги запазвам за някой сладкиш.Може да направиш контурите по-дебели за да са по-устойчиви.Радвам се,че си пробвала.Кеф е,нали? Прегръдки от мен и до скоро.

    ОтговорИзтриване
  28. Получи се! Доволна съм! В хладилника вече е само "срамежливото парче". А мен ме е обхванала страстта да пробвам различни неща! Отново много ти благодаря! Диана

    ОтговорИзтриване
  29. Супер,Дианче!Много се радвам.И аз съм доволна,щом ти си доволна.Благодаря ти от сърце!

    ОтговорИзтриване
  30. Йоли,възхищам ти се!Ти ме обогатяваш с твоите чудесни идеи.Благодаря ти! Направих тази торта - превъзходна е!Да си жива и здава!

    ОтговорИзтриване
  31. А на теб пък да ти е сладко,Хриси.Благодаря ти от сърце.

    ОтговорИзтриване
  32. благодаря ти за страхотните рецепти,внасяш много усет и финес във всяко твое творение.Благодаря ти още веднъж и те поздравявам

    ОтговорИзтриване
  33. Аз благодаря за топлите думи. Страхотно се радвам,че ти харесват приготвените от мен неща. Да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  34. Страхотно творение!!! Адмирации за Йоли!

    ОтговорИзтриване
  35. Благодаря ти Мария.Голяма е мацаница, ама пък е адски забавно и вкусно.

    ОтговорИзтриване
  36. Здравейте, много ми хареса идеята за портокаловите корички и днес ги направих... страшно ефектно се получи и съм невероятно доволна. Щях да ги изпозвам за една торта, но за съжаление нещата с тортата не ми се получиха добре, да не казвам че бяха катастрофални... Та въпроса ми е - колко време мога да ги държа в бурканчето и трябва ли да стоят на тъмно и сухо място?
    Марийче

    ОтговорИзтриване
  37. Много се радвам,Марийче.Благодаря ти от сърце.коричките си ги съхранявай така,както си съхраняваш сладката.Не се различава особено.Ако все пак се притесняваш,слажи ги в хладилника.С години ще изкарат там.А за тортата не се ядосвай,друга ще направиш.

    ОтговорИзтриване
  38. Благодаря ти много.Да ти е сладко и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  39. Привет Йоли!От известно време посещавам твоето местенце и искам само да ти кажа че съм възхитена от всичко което си направила !Имах смелостта да пробвам портокаловия купол и мисля че се получи!Много се радвам за което,и искам да ти благодаря че ми вдъхна смелост!Правила съм по обикновени сладкиши и този е моята гордост за в момента!Мисля да се пробвам и с по сложни за на пред!
    Едно голямо БЛАГОДАРЯ за чудесата направени от теб с толкова голяма любов!А това е моят Портокалов купол.
    Дани

    ОтговорИзтриване
  40. Здравей Йоли и благодаря за чудесните идеи!!! Имам един въпрос - направих портокаловите захаросани розички, но въпроса ми е в какви сладки ги използваш, добра идея ли са за козунаци и ако не в какви сладки ги използваш? Благодаря ти!!!

    ОтговорИзтриване
  41. Дани,нямаш си и идея дори как ме радваш! Благодаря ти от сърце,наистина от сърце!

    Портокаловите корички са чудесни за всичко.Кексове,козунаци,кремове. И наистина всякакви бисквитки.Особено добре се съчетават с шоколад.Много ти благодаря за вниманието.Извини ме,че се обръщам към теб така без име,но не си го посочила.Да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  42. v momenta pravq tortata s gotovi blatovve....stana po- golqma ot tazi na snimkata..sega zaharosvam kori4kite stavat strahotno....v krema sam slojila portokalovi kori zaharosani...neveroqten e..mersy Yoli za vkusnata recepta..samo nepishe kolko da vrat kori4kite v siropa..:*

    ОтговорИзтриване
  43. Ох,миличка,как да пиша като незнам?Много съм зле с тия мерки и времетраене... Да ти кажа,варя ги докато сиръпчето почне да става на мехурчета.Ама ти ако случайно засечеш време,пиши!Ще го добавя към рецептата.Благодаря ти от сърце и весели празници.

    ОтговорИзтриване
  44. Здравей, Йоли!Направих тортата за рождения ден на дъщеря си точно по рецептата и стана невероятна!! Благодаря ти много:)

    ОтговорИзтриване
  45. Радвам се,Злато!Да ти е жива и здрава дъщерята и да ви е сладко на всички. Много ти благодаря!

    ОтговорИзтриване
  46. Йоли, при красотите които твориш няма как да не искам да пробвам всичко :)Тортата изглежда страхотно и мисля тези дни да я пробвам. Нищо, че сега е сезона на други плодове. Изглежда ми лесна и бърза, а точно това ми трябва, защото няма да разполагам с много време.Имам само един въпрос. За колко хора стига тортичката? Дали ще е достатъчна за 8 души например или да увелича дозата?
    Усмихнат ден
    Яна

    ОтговорИзтриване
  47. Чудесен избор,Янче!Наистина тортата е бърза,лека и вкусна.А е и ефектна.Доста голяма става,не се притеснявай.И 12 ще подсладиш с нея.Благодаря ти много и успех!

    ОтговорИзтриване
  48. Тортата е невероятна и е поредното нещо, което ще изпробвам от прекрасните ти рецепти, Йоли :)Гледам я от сутринта и вече си я представям как ще я украся с портокали и кивита.Приятелят ми много обича сметана и искам да направя някакъв смесен крем, но да преобладава вкуса на сметаната. Та въпросът ми е има ли някакъв начин да се получи такъв сметанов лек крем, без да е само чиста сметана. Светослава :)

    ОтговорИзтриване
  49. Тортата наистина много хубава и свежа,Светле.Ще ви хареса.В случая обаче не препоръчвам само сметанов крем.Тортата е многопластова,а и за да се задържи стабилно в тази кръгла форма и трябва далеч по-гъст крем.Сметаната е гъста,но е лека и пухкава.Рискуваш да ти се разкриви тортата.Кремът,който съм предложила е чудесен,лек и вкусен е,пробвай с него.А със сметана направи някоя друга торта.Успех и благодаря много.

    ОтговорИзтриване
  50. Скъпа, Йоли,

    преди няколко дни и аз направих тази красива торта. Крема приготвих по рецептата за същата торта приготвена от теб и описана в сайта на 24 кичън т.е. сложих 100 гр. бял шоколад на 500 мл. прясно мляко. Крема се получи много гъст, но когато към него прибавих разбитата сметана ми се струва, че стана по-рядък. Бих искала да Те попитам има ли значение дали използвам миксер или шпатула при смесването на двата крема и при разбъркването им, както и как да сгъстя готовия крем с желатин, ако е станал по-рядък. Никога не съм слагала желатин в кремовете и не ми е много ясно как става това.
    Йоли, благодаря Ти за всички чудесни рецепти и перфектни указания и съвети, които даваш на нас твоите читатели.
    Усмихнат следобед :-)

    ОтговорИзтриване
  51. Благодаря ти мила,много се радвам,че си опитала тази торта.И аз я харесвам,свежа е.Принципно можеш и с миксер да добавиш в случая сметаната,лично аз така правя.Разбивам я на много твърд сняг и тогава я прибавям.Но ако се притесняваш от леко втечняване недей,смеси двата крема с лопатка.Желатинът е лесно нещо,не му се стряскай.Само спазвай указанието на опаковката.И като знаеш какво количество ти е крема,просто разтваряш желатина в малко вода на водна баня или в MW, изливаш го в крема, без значение дали е студен или топъл и много добре разбиваш с миксер за да се смеси всичко добре.После оставяш да се стегне и това е.Благодаря отново и да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  52. Йоли,

    Много Ти благодаря за бързия и изчерпателен отговор.

    Желая Ти спокойна вечер :-)

    ОтговорИзтриване
  53. Йоли, тортата е страхотна!!! Вече я опитах на кулинарното ти шоу, а сега мисля да я приготвя за уикенда - блатът вече е готов, сега направих захаросаните корички, остана кремът и сглобката :) Имам един въпрос - какво правиш с останалите от крема белтъци? Много ще се радвам, ако ми дадеш идея, т.к. не ми се хвърлят 4 белтъка. Поздрави, Светла

    ОтговорИзтриване
  54. Мерси Светле.Радвам се,че си я направила.Ама как ще хвърлиш белтъците!И дума да не става!Имам едни белтъчени кексчета в каталога при сладките неща,ама да ти кажа честно,не са нещо особено.Пък и като ще имате у вас цяла торта хич няма да ти е до кексчета.Обаче се сещам за спаначените бисквити.Погледни рецептата,може да ти хареса.Благодаря ти и весел уикенд.

    http://yoli-www.blogspot.com/2008/09/blog-post_7894.html

    ОтговорИзтриване
  55. Zdr i ot men ot vda dena go gledam tova izkoshenie i nai nakraq se prestrashix da go maprava. Moqt krem stana malko po rqdak no gore dolu se poluci blagodarq za ptekrasnata retsepta:-)

    ОтговорИзтриване
  56. Йоли,
    тортата стана супер, а кремът по твоята рецепта е фантазия! Направих спаначените бисквити, но по-скоро се получи руло, т.к. разбих сиренето с малко повече кисело мляко и стана рядко, но пак се изяде за нула време :) Сега съм се запретнала с тортата с дулсе де лече и подозирам, че ще стане нещо уникално... ореховият блат сам по себе си е превъзходен, а и карамелизираното мляко било много вкусно, за първи път го опитвам :) Благодаря ти за идеите! Поздрави, Светла

    ОтговорИзтриване
  57. Много се радвам Светле и много ти благодаря. Щастлива съм, че са се получили вкусно нещата. Да ви е сладко.

    ОтговорИзтриване
  58. Здравей,Йоли :) Искам да направя тортата но ще ми е за другият ден...Може ли да я оставя с фолиото в хладилника за една нощ или по добре да я направя същият ден когато ще се хапва :)))

    ОтговорИзтриване
  59. Боби, принципно за всяка торта в добре, ако престои един ден на студено преди да бъде сервирана . И с тази е така, остави я с фолиото. Благодаря ти и да ви е сладко !

    ОтговорИзтриване
  60. Здравей,Йоли! Опитах и това твое изкушение,много ми допадна,особено кремчето наистина е фантазия :)До сега винаги съм го правила по стандартния начин и не съм предполагала,че една чаша сметана може да му придаде такъв нежен и мек вкус.В къщи всички сме големи любители на тортите и изобщо на сладкишите,а твоите рецепти наистина са неустоими.Удоволствие е за мен да опитвам да ги приготвям и да се уча от теб.Благодаря ти,че споделяш това богатство с всички.Днес за втори път ще правя това свежо куполче и отивам да запретна ръкави :)
    Милена Балтаджиева

    ОтговорИзтриване
  61. Благодаря ти Миленка,много се радвма,че ти хареса тортата.Приятно готвене ти желая,а като се замисля какви големи ягоди продават в момента,спокойно можеш да направиш купола и с тях.Ще стане ароматно и ярко.

    ОтговорИзтриване
  62. Следващият път ще опитам и с ягоди :) сега съм хвърлила око на класическата орехова торта,утру е тя на ред.Не се и съмнявам ,че е много вкусна:)
    Милена

    ОтговорИзтриване
  63. Здравей, Йоли. Почти нищо сладко не мога да правя:) Искам да попитам, понеже няма пасатор при мен, ако не сложа сметаната, кремът ще стане ли? Млякото студено ли го наливам. И за да не оплескам нещо с този крем, ако купя някой в пликче, примерно на Йоткер, дали ще е достатъчно гъст, за да се получи?

    ОтговорИзтриване
  64. Разбира се, няма проблем. Купи си ванилия пудинг на др Йоткер, два ще ти стигнат. И ги направи както пише на опаковката. Тези, които са без варене са идеални за целта. Успех и се надявам да ти хареса тортата.

    ОтговорИзтриване
  65. последователи Йоли вече имаш сериозни последователи!

    ОтговорИзтриване
  66. Много се радвам,дано им е приятно тук и всеки да намери нещичко за себе си.Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  67. За жалост коричките ми се захаросаха.... не изглеждат глазирани :(

    ОтговорИзтриване
  68. Ама хич пък не се ядосвай.Захаросаните можеш да ползваш като пълнеж към блатове,кремове,бисквити.Или наново да ги кипнеш за няколко минути,да ги досгъстиш и да сложиш малко лимонтозу.Всъщност трябва да си ги направиш като съвсем обикновено сладко.Е,и на мен понякога ми се случва,знам ли защо?Сега е сезонът на цитрусите.Като хапвате им събирай корите и опитай пак.Благодаря ти от сърце,че пробва.Весели и топли празници.

    ОтговорИзтриване
  69. Здравей, Йоли :) Правила съм огромна част от рецептите ти и се възхищавам на красотата и любовта, които излъчват всички твои творения. На 22 години съм и голяма част от кулинарните си умения (ако може така да се каже) придобих благодарение на твоя блог.
    Исках да попитам, как се съхраняват тези корички.
    Благодаря ти :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ах, сладурана! Колкото моят син си, на 22 години. Като го знам как го мързи за всичко, как да не ти се радвам като ми пишеш така? Браво на теб, мила, страшно мнго ме зарадва.

      Коричките ги съхранявам като най-обикновено сладко. Ако ги сипя горещи в буркана веднага ги затварям и те се вакумират. Ако не, държа ги в хладилника на студено.

      Ще се радвам, ако ми пишеш в сайта yoli.bg, тъй като тук няма повече да има нови рецепти. Благодаря ти Дени, страхотно момиче си ми ти!

      Изтриване
  70. Strahotna i efektna torta slan4eva sa6o kato teb joli,az dobavih kam krema miks ot su6eni ujni plodove l stana super blagodarja za dostapnite recepti

    ОтговорИзтриване