събота, 19 февруари 2011 г.
Ябълков коблер
Опитайте сладкиша на леля ми Цани. Съвсем скоро ми изпрати рецептата и не се подвоумих да я направя. Много лек , сочен и уханен. Заслужава си! Благодаря лелче!
Продукти
6 ябълки
Заливка
сок от 1/2 лимон
настъргана кора от 1/2 лимон
4 с.л.захар
2 с.л.течно масло
1/2 ч.ч.вода
1 ванилия , канела по желание
2 с.л.брашно
Тесто
2 с.л.меко масло
1 яйце
1/2 ч.ч.захар
1/2 ч.ч.брашно
1 ванилия
1/2 ч.л.бакпулвер
Приготвяне
* Обелете ябълките и ги нарежете на парченца. Сложете ги в купа и ги разбъркайте с всички продукти за заливката. Сипете ги в малка тавичка с приблизителни размери 25/25 см, леко намазана с малко масло.
* В купа разбъркайте маслото със захарта, прибавете яйцето, а след това брашното, пресято с ванилията и бакпулвера. Не е нужно да ползвате миксер. Достатъчно е само кратко разбъркване с лъжица или бъркалка.
* Сипете тестото на неравномерни части върху ябълките. При печене то ще се разлее.
* Изпечете сладкиша в загрята на 170* фурна за осоло 25-30 мин. Поднесете го леко топъл като загребвате с лъжица. Гарнирайте го със сметана - квасена или бита или топка ванилов сладолед.
* Изключително лесен, ароматен и лек десерт. Сочен отвътре и хрупкав отгоре. Да ви е сладко!
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Йоли, толкова предизвикателно апетитен:)
ОтговорИзтриванеПоздравления и за двете !
Изкуши ме, Йоли! Невероятно вкусен, ароматен и поднесен с финес! :)
ОтговорИзтриванеКакво ли не бих дала, да го опитам на момента, Йоли:) Обожавам всичко приготвено с ябълки, а приготвени и поднесени по този начин са си меко казано Изкушение:)
ОтговорИзтриванеСлънчеви и усмихнати дни и куп благопожелания от мен:)
Невероятно изглежда! Обожавам сладкиши с много плодове :) Непременно ще го опитам при първа възможност.
ОтговорИзтриванеПоздравления, Йоли!
ОтговорИзтриванеКолко е хубав, а и си има история :) Дали да не го пробвам още днес?..
А бялата тавичка е толкова красива...
Напомня ми за "чужбина", където такива прекрасни съдове имаха съвсем прилични цени..
Хайде, ще помисля още малко и ще споделя после:)
Хубав зимен ден от мен :)
Благодаря момичета.Наистина е много лесно и вкусно.Радвам се,че и на вас ви допадна!
ОтговорИзтриванеМарианче ... позна скъпа!От Италия я мъкна тази форма и наистина беше в пъти по-евтина,отколкото е тук.За съжаление ...
Да, Йоли, явно и на теб е направило впечатление...Нищо, ще се снабдяваме от чужбина(моите наблюдения са от Франция, но предполагам, че навсякъде е така).
ОтговорИзтриванеИ така, аз днес направих този сладкиш с хубавото и напълно ново наименование за мен"коблер" :)и......свърши за отрицателно време:)) Мисля, че и сама бих се справила :)
Великолепен е, лек, ароматен, разкош...
Благодаря, за чудесната рецепта, Йоли!
Хубава, хубава вечер!!!!
Обожавам подобни десерти - толкова ароматни и изкушаващи!
ОтговорИзтриванеНепременно ще се възползвам от рецептата, Йоли! :)
Благодаря ти,Марианче.Много се радвам,че пробва десерта.Да ви е сладко.
ОтговорИзтриванеИринче,вълшебнице малка ... целувам те!
Йоли, това се оказа много бърз десерт наистина. Вареждам го до по-засуканият Тарт Татен, само че е по-лесен. Следващият път ще пробвам с канела, но и без нея така вкусно мирише...чакам да поизтине хихихи
ОтговорИзтриванеБлагодаря за прекрасната рецепта
Теодора
Супер си Теди.Благодаря ти много мличка. Да ти е сладко!
ОтговорИзтриванеЙоли,
ОтговорИзтриванеСтрахотен десерт,лесен,бърз и много вкусен.Нямах сладолед ,но и така беше просто превъзходен,много маслен и сочен.Благодаря ти за чудесната рецепта!:))))
Йоли, много вкусна рецепта. Непременно ще я пробвам:)
ОтговорИзтриванецелувки
Yoli, mnogo mi haresa rezeptata na leliati, nai ve4e za6toto e lesna i barza...hahaha nepremenno 6te ia opitam! Zeluvki Iva
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Лори.Много се радвам,че я пробва.Да ти е сладко!
ОтговорИзтриванеАни,Ивче,наистина е много лесна,бърза и евтина.Май е това не е без значение вече.Благодаря момичета.Да ви е сладко и на вас!
Поздравления за страхотните рецепти и прекрасните снимки към тях. Станах фен на ябълковите сладкиши докато изпробвах твоите рецепти, които за моя изненада винаги стават невероятно сполучливи, дори в мое изпълнение :)
ОтговорИзтриванеВеднага ще изпробвам и новото ти предложение.
Благодаря ти от сърце миличка.Радвам се,че ти харесват ябълковите ми сладкиши.Ще трябва да измисля нещо ново тогава .. И да,и аз като теб обожавам Депеш.Ама много им се кефя.
ОтговорИзтриванеБаба Марта здраве носи
ОтговорИзтриванепълна кошница с цветя
и на всеки на ръката,
връзва някаква мечта –
да я гледа, да я мисли
...и да чака пролетта –
да се сбъдне и да цъфне
и да бликне радостта.
Изглежда фантастично!
ОтговорИзтриванеЧестита Баба Марта, Йоли!
ОтговорИзтриванеУсмивки , изненади , настроение и вдъхновение ти пожелавам .
До нови вкусни срещи!
Честита Баба Марта на всички. Да сте живи и здрави, много усмихнати и щастливи!
ОтговорИзтриванеПривет, Йоли! След няколкодневно канене на този сладкиш, вчера запретнах ръкави. Звучи банално, но е вярно - невероятно лесен, няма къде са сбъркаш и мммм... невероятно вкусен. Сложих и канелата (според мен без нея вкусът на ябълките ще е тъжен, нещо ще им липсва). Безкрайно благодаря за споделеното щастие.
ОтговорИзтриванеСупер,Теди! Много се радвам,че ти хареса сладкиша. И си напълно права за канелата.Ябълки и канела - ръка и ръкавица. Благодаря ти.
ОтговорИзтриванеНамерих блога си чрез вашия чудесни снимки, обичам всичко, което видях, ти си голям артист.
ОтговорИзтриванеUn saludo desde España.
Благодаря Мария.Много се радвам,че ти харесва блога. Обичам Испания. Много я обичам.
ОтговорИзтриванеммм, правя го за втори път... докато има ябълки, ще бъде на днвен ред в домашната книга с гозби :) благодарим, Йоли!
ОтговорИзтриванеНяма нищо по-радостно от това за мен.Аз благодаря за доверието.Много благодаря,много!
ОтговорИзтриванеМного е вкусен:))) Прелестен:) Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеО,не,аз много ти благодаря. Радвам се,че го опита.Да ти е сладко!
ОтговорИзтриванеДа попитам заливката кога се слага? Ябълките ли се заливат или готовия изпечен сладкиш?
ОтговорИзтриванеТестото се слага върху суровите ябълки и всичко се пече заедно.За ваше улеснение може да погледнете работната снимка на сладкиша. Там ясно се вижда как изглежда десерта преди печене.Опитайте го непременно.Сигурна съм, че ще Ви допадне.Да Ви е сладко!
ОтговорИзтриванеСтрахотно изкушение!!!Другия път ще направя двойна доза защото не стигна!Редовно следя блога за нещо ново,много вкусотии направих по твоите рецепти и съм очарована.На вид не ги докарвам като теб но свършват бързо Благодаря за това че радваш очите и душите ни и ни подслаждаш живота!!!!!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Елзе!Много се радвам,че опита този десерт.Наистина е лесен,бърз и вкусен.Да ви е сладко!
ОтговорИзтриванеНевероятно лек,фин и лесен за приготвяне сладкиш.Дори не дочакаха садоледа...Благодаря за рецептата.Помагате ми много в посрещането и изненадата на гости.
ОтговорИзтриванеДа ви е сладко и на вас,и на гостите ви.Благодаря,че избирате мои рецепти.Много се радвам,че ви допадат!
ОтговорИзтриванесъжалявам,че пиша ТУК,НО ябълковият пай с рози не ми дава възможност за коментар.Та тъй като утре той ще е на дневен ред искам да питам има ли значение какво ще е бялото вино и не само като вид а и като цена,т.е ако взема от 10 или от 6лв,или совиньон бланк,шардоне и пр.Толкова красив си го направила,че е като кулинарен шедьовър,дано и при мен се получи!
ОтговорИзтриванеНяма кой знае какво значение, но все пак французите казват, че колкото е по-добро виното, толкова по-качествено става ястието. И то си е логично. Но наистина няма да се усети чак толкова разликата, ако е с различна цена или сорт.Нека просто е сухо бяло вино, което вие обичате да си пийвате. Успех с пая и ще чакам после да кажеш как е станал!
ОтговорИзтриванеЙоли , сладкиша стана страхотен!Проблем ли е ако следващия път направя заливката в двойна доза.
ОтговорИзтриванеБлагодря ти много! Така се радвам, че ви хареса сладкиша. Наистина е лесен и вкусен. Можеш да направиш двойна доза, няма проблем.Просто ще има малко повече тестенце отгоре.То си е въпрос на вкус.Ако пък ти дойде в повече,увеличи количествата с 1/2.Да ви е сладко на всички у дома.
ОтговорИзтриванеЙоли, току-що направих коблера, още се пече. Тестото за покриване на ябълките ми стана доста рядко и се разтече преди да го сложа за печене, а виждам, че твоето тесто е доста гъсто и се сипва на купчинки. Спазих рецептата, но изглежда яйцето ми е било от по-големите, но дори и така изглежда и мирише много вкусно1 нямам търпение да поизстине и да опитам! Благодаря ти!
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Много лек и вкусен десерт, който вече е любим на всичките ми приятели :)Златина
ОтговорИзтриванеАз ти благодаря Злати.Наистина е лесен и вкусен десерт.Да ви е сладко на всички!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Йоли,
ОтговорИзтриванеТози сладкиш е великолепен. Гледах Те още, когато го приготвяше в Юлисима и си казах, че някой ден трябва да го приготвя и аз :-) Сега чета рецептата и само искам да те попитам колко милилитра е една чаена чаша в твоите рецепти, защото пише, че в заливката се слага половин чаена чаша вода и ме е страх да не объркам мерките.
Поздрави за хубав и успешен утрешен ден :-)
Здравей и ти.Много ще ти хареса сладкиша,просто съм убедена.Страшно лек,ароматен и лесен е.Изобщо не се притеснявай от мерките.Това принципно ти го казвам.На око си стават най-хубавите неща,просто се отпусни и си повярвай.Принципно 1 ч.ч. е 200 мл.И повече вода да сложиш,просто ще стане по-сочно и обратното.Изобщо не му мисли толкова.Давай смело и да ти е сладко.Благодаря ти.
ОтговорИзтриванеМоят "опит" се пече в момента.Добавих и малко бели стафиди мвжду ябълките.
ОтговорИзтриванеУспях да го направя.Може би лимоновият сок е в повече и аз сложих бели стафиди и имаше стахотен ефект.Страхотен стана.
ОтговорИзтриване"Опитът" със стафиди ми харесва извънредно много! Браво на теб,великолепна идея.Благодаря ти от сърце за нея!Марина,да ти е сладко!
ОтговорИзтриванеЙоли, благодаря ти за невероятно вкусната рецепта! Направих я с узрели есенни нашенски круши.Стана превъзходно сладко изкушение!Не за пръв път правя от твоите страхотни творения.Когато съпругът ми разбра какво ще правя,каза:"Щом е от Йоли,значи ще е много вкусно!"Благодаря ти още веднъж!Целувки! ВИЛИ
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Вили.Лично аз мисля,че с круши дори ще е по-хубаво.А и като са нашенски,просто ще е чудно!Благодари,моля те и на съпруга си за доверието.Да ви е сладко и на двамата!
ОтговорИзтриванеЗдравейте!
ОтговорИзтриванеМного ми допадна сладкиша-много вкусен и лек.Мога ли заменя плодовете и с какви?
поздрави от Благословинова
Ах,че хубаво име!Невероятно звучи - Благословинова.
ОтговорИзтриванеМожеш да замениш ябълките с всякакъв друг по-твърд плод,който не отделя много вода.Круши,сливи,банани,може би ще стане хубаво и с цели гроздови зърна... Въпрос на вкус е,но ако решиш да ползваш червени плодове,добре е да не са замразени, а пресни.Пак заради водата в тях.Да ти е сладко и благодаря.
Сега да споделя какво направих-замених ябълките с тиква.Като първо ги запекох във фурната без кексовата смес.След като омекна тиквата сложих и тестото.Получи се много сочен и вкусен десерт.
ОтговорИзтриванеС нетърпение очакваме новите ви рецепти!
Поздрави -Благословинова!
Ей,че хубава идея е това с тиквата!Не се бях сетила.Много ти благодаря,непременно ще опитам.Благодаря ти и за доверието.Радвам се,че се е получил хубав сладкиш.Да ви е сладко на всички!
ОтговорИзтриванеПробвах вторият път вместо ябълки с дюли и овесени ядки , като дюлите предварително се сваряват леко докато омекнат във подсладена вода и сипвам овесените ядки и стафиди докато поемат изцяло от течността . Чакам го да изстине и омекнат ядките и стафидите и тази смес се разбърква с заливката. Останалото е същото като в рецептата.Страхотно е и много лесно. Марина
ОтговорИзтриванеПрекрасна идея!Прегръщам я.Много вкусно ми звучи това,браво.Благодаря ти,имам и дюли ... познай?
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Йоли за този семпъл, лесен и невероятно вкусен десерт! Приготвям го повече от година, като експериментирах с всевъзможни плодове. Най-вкусната комбинация за моето семейство е между круши и ябълки. Благодаря ти! Поздрави от Бургас!!!
ОтговорИзтриванеЛюбимия Бургас! Благодаря за поздравите. Благодаря ти и за доверието. Много се радвам, че харесвате този сладкиш. Наистина става с различни плодове, а с ябълки и круши е най-хубав. И аз съм на това мнение. Да ви е сладко!
ИзтриванеДа се включа и аз от Германия. Взех акъла с този ябълков коблер (в който сложих и малко круши плюс 2-3 супени лъжици ром и начупени орехи) на една група възрастни дами миналата Коледа, стана превъзходен, а накрая и рецептата ми искаха. :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Йоли! Отличен сайт и невероятни рецепти, поднесени със стил и красота!
Много, много се радвам! Да си ми жива и здрава, чак от Германия, а готвиш по нашенски рецепти. Страшно ме зарадва наистина. Благодаря ти от сърце!
ИзтриванеZdravei Yoli, dnes napravih sladkisha, no testoto ne se razlia po cialata tava, a spazih vsichki gramaji. Mojesh li da mi kajesh kak da go podobria sledvashtia put, za da se poluchi kato tvoia :)
ОтговорИзтриванеЗдравей. Сладкиш, който виждаш на снимката е печен в тавичка за пай. Те не са особено големи, около 24 см са. Тестото за сладкиша е малко като количество. Изобщо никъде не си сгрешила. Точно така става. Не покрива равномерно всичко, а само частично. Тестото трябва да е малко и да се получи много тънка кора. Ябълките са основното нещо. Ако искаш по-голяма заливка просто увеличи продуктите с 1/3 или дори с 1/2. Благодаря ти, че опита.
Изтриване