събота, 19 февруари 2011 г.

Ябълков коблер



    Опитайте сладкиша на леля ми Цани. Съвсем скоро ми изпрати рецептата и не се подвоумих да я направя. Много лек , сочен и уханен. Заслужава си! Благодаря лелче!




Продукти 



6 ябълки

Заливка

сок от 1/2 лимон
настъргана кора от 1/2 лимон
4 с.л.захар
2 с.л.течно масло
1/2 ч.ч.вода
1 ванилия , канела по желание
2 с.л.брашно

Тесто

2 с.л.меко масло
1 яйце
1/2 ч.ч.захар
1/2 ч.ч.брашно
1 ванилия
1/2 ч.л.бакпулвер




Приготвяне

* Обелете ябълките и ги нарежете на парченца. Сложете ги в купа и ги разбъркайте с всички продукти за заливката. Сипете ги в малка тавичка с приблизителни размери 25/25 см, леко намазана с малко масло.

* В купа разбъркайте маслото със захарта, прибавете яйцето, а след това брашното, пресято с ванилията и бакпулвера. Не е нужно да ползвате миксер. Достатъчно е само кратко разбъркване с лъжица или бъркалка.

* Сипете тестото на неравномерни части върху ябълките. При печене то ще се разлее.




* Изпечете сладкиша в загрята на 170* фурна за осоло 25-30 мин. Поднесете го леко топъл като загребвате с лъжица. Гарнирайте го със сметана - квасена или бита или топка ванилов сладолед.

* Изключително лесен, ароматен и лек десерт. Сочен отвътре и хрупкав отгоре.  Да ви е сладко!


61 коментара:

  1. Йоли, толкова предизвикателно апетитен:)
    Поздравления и за двете !

    ОтговорИзтриване
  2. Изкуши ме, Йоли! Невероятно вкусен, ароматен и поднесен с финес! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Какво ли не бих дала, да го опитам на момента, Йоли:) Обожавам всичко приготвено с ябълки, а приготвени и поднесени по този начин са си меко казано Изкушение:)
    Слънчеви и усмихнати дни и куп благопожелания от мен:)

    ОтговорИзтриване
  4. Невероятно изглежда! Обожавам сладкиши с много плодове :) Непременно ще го опитам при първа възможност.

    ОтговорИзтриване
  5. Поздравления, Йоли!
    Колко е хубав, а и си има история :) Дали да не го пробвам още днес?..
    А бялата тавичка е толкова красива...
    Напомня ми за "чужбина", където такива прекрасни съдове имаха съвсем прилични цени..
    Хайде, ще помисля още малко и ще споделя после:)

    Хубав зимен ден от мен :)

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря момичета.Наистина е много лесно и вкусно.Радвам се,че и на вас ви допадна!

    Марианче ... позна скъпа!От Италия я мъкна тази форма и наистина беше в пъти по-евтина,отколкото е тук.За съжаление ...

    ОтговорИзтриване
  7. Да, Йоли, явно и на теб е направило впечатление...Нищо, ще се снабдяваме от чужбина(моите наблюдения са от Франция, но предполагам, че навсякъде е така).
    И така, аз днес направих този сладкиш с хубавото и напълно ново наименование за мен"коблер" :)и......свърши за отрицателно време:)) Мисля, че и сама бих се справила :)
    Великолепен е, лек, ароматен, разкош...
    Благодаря, за чудесната рецепта, Йоли!
    Хубава, хубава вечер!!!!

    ОтговорИзтриване
  8. Обожавам подобни десерти - толкова ароматни и изкушаващи!
    Непременно ще се възползвам от рецептата, Йоли! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря ти,Марианче.Много се радвам,че пробва десерта.Да ви е сладко.

    Иринче,вълшебнице малка ... целувам те!

    ОтговорИзтриване
  10. Йоли, това се оказа много бърз десерт наистина. Вареждам го до по-засуканият Тарт Татен, само че е по-лесен. Следващият път ще пробвам с канела, но и без нея така вкусно мирише...чакам да поизтине хихихи
    Благодаря за прекрасната рецепта

    Теодора

    ОтговорИзтриване
  11. Супер си Теди.Благодаря ти много мличка. Да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  12. Йоли,
    Страхотен десерт,лесен,бърз и много вкусен.Нямах сладолед ,но и така беше просто превъзходен,много маслен и сочен.Благодаря ти за чудесната рецепта!:))))

    ОтговорИзтриване
  13. Йоли, много вкусна рецепта. Непременно ще я пробвам:)
    целувки

    ОтговорИзтриване
  14. Yoli, mnogo mi haresa rezeptata na leliati, nai ve4e za6toto e lesna i barza...hahaha nepremenno 6te ia opitam! Zeluvki Iva

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря ти Лори.Много се радвам,че я пробва.Да ти е сладко!

    Ани,Ивче,наистина е много лесна,бърза и евтина.Май е това не е без значение вече.Благодаря момичета.Да ви е сладко и на вас!

    ОтговорИзтриване
  16. Поздравления за страхотните рецепти и прекрасните снимки към тях. Станах фен на ябълковите сладкиши докато изпробвах твоите рецепти, които за моя изненада винаги стават невероятно сполучливи, дори в мое изпълнение :)
    Веднага ще изпробвам и новото ти предложение.

    ОтговорИзтриване
  17. Благодаря ти от сърце миличка.Радвам се,че ти харесват ябълковите ми сладкиши.Ще трябва да измисля нещо ново тогава .. И да,и аз като теб обожавам Депеш.Ама много им се кефя.

    ОтговорИзтриване
  18. Баба Марта здраве носи
    пълна кошница с цветя
    и на всеки на ръката,
    връзва някаква мечта –
    да я гледа, да я мисли
    ...и да чака пролетта –
    да се сбъдне и да цъфне
    и да бликне радостта.

    ОтговорИзтриване
  19. Честита Баба Марта, Йоли!
    Усмивки , изненади , настроение и вдъхновение ти пожелавам .
    До нови вкусни срещи!

    ОтговорИзтриване
  20. Честита Баба Марта на всички. Да сте живи и здрави, много усмихнати и щастливи!

    ОтговорИзтриване
  21. Привет, Йоли! След няколкодневно канене на този сладкиш, вчера запретнах ръкави. Звучи банално, но е вярно - невероятно лесен, няма къде са сбъркаш и мммм... невероятно вкусен. Сложих и канелата (според мен без нея вкусът на ябълките ще е тъжен, нещо ще им липсва). Безкрайно благодаря за споделеното щастие.

    ОтговорИзтриване
  22. Супер,Теди! Много се радвам,че ти хареса сладкиша. И си напълно права за канелата.Ябълки и канела - ръка и ръкавица. Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  23. Намерих блога си чрез вашия чудесни снимки, обичам всичко, което видях, ти си голям артист.
    Un saludo desde España.

    ОтговорИзтриване
  24. Благодаря Мария.Много се радвам,че ти харесва блога. Обичам Испания. Много я обичам.

    ОтговорИзтриване
  25. ммм, правя го за втори път... докато има ябълки, ще бъде на днвен ред в домашната книга с гозби :) благодарим, Йоли!

    ОтговорИзтриване
  26. Няма нищо по-радостно от това за мен.Аз благодаря за доверието.Много благодаря,много!

    ОтговорИзтриване
  27. Много е вкусен:))) Прелестен:) Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  28. О,не,аз много ти благодаря. Радвам се,че го опита.Да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  29. Да попитам заливката кога се слага? Ябълките ли се заливат или готовия изпечен сладкиш?

    ОтговорИзтриване
  30. Тестото се слага върху суровите ябълки и всичко се пече заедно.За ваше улеснение може да погледнете работната снимка на сладкиша. Там ясно се вижда как изглежда десерта преди печене.Опитайте го непременно.Сигурна съм, че ще Ви допадне.Да Ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  31. Страхотно изкушение!!!Другия път ще направя двойна доза защото не стигна!Редовно следя блога за нещо ново,много вкусотии направих по твоите рецепти и съм очарована.На вид не ги докарвам като теб но свършват бързо Благодаря за това че радваш очите и душите ни и ни подслаждаш живота!!!!!

    ОтговорИзтриване
  32. Благодаря ти Елзе!Много се радвам,че опита този десерт.Наистина е лесен,бърз и вкусен.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  33. Невероятно лек,фин и лесен за приготвяне сладкиш.Дори не дочакаха садоледа...Благодаря за рецептата.Помагате ми много в посрещането и изненадата на гости.

    ОтговорИзтриване
  34. Да ви е сладко и на вас,и на гостите ви.Благодаря,че избирате мои рецепти.Много се радвам,че ви допадат!

    ОтговорИзтриване
  35. съжалявам,че пиша ТУК,НО ябълковият пай с рози не ми дава възможност за коментар.Та тъй като утре той ще е на дневен ред искам да питам има ли значение какво ще е бялото вино и не само като вид а и като цена,т.е ако взема от 10 или от 6лв,или совиньон бланк,шардоне и пр.Толкова красив си го направила,че е като кулинарен шедьовър,дано и при мен се получи!

    ОтговорИзтриване
  36. Няма кой знае какво значение, но все пак французите казват, че колкото е по-добро виното, толкова по-качествено става ястието. И то си е логично. Но наистина няма да се усети чак толкова разликата, ако е с различна цена или сорт.Нека просто е сухо бяло вино, което вие обичате да си пийвате. Успех с пая и ще чакам после да кажеш как е станал!

    ОтговорИзтриване
  37. Йоли , сладкиша стана страхотен!Проблем ли е ако следващия път направя заливката в двойна доза.

    ОтговорИзтриване
  38. Благодря ти много! Така се радвам, че ви хареса сладкиша. Наистина е лесен и вкусен. Можеш да направиш двойна доза, няма проблем.Просто ще има малко повече тестенце отгоре.То си е въпрос на вкус.Ако пък ти дойде в повече,увеличи количествата с 1/2.Да ви е сладко на всички у дома.

    ОтговорИзтриване
  39. Йоли, току-що направих коблера, още се пече. Тестото за покриване на ябълките ми стана доста рядко и се разтече преди да го сложа за печене, а виждам, че твоето тесто е доста гъсто и се сипва на купчинки. Спазих рецептата, но изглежда яйцето ми е било от по-големите, но дори и така изглежда и мирише много вкусно1 нямам търпение да поизстине и да опитам! Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  40. Благодаря! Много лек и вкусен десерт, който вече е любим на всичките ми приятели :)Златина

    ОтговорИзтриване
  41. Аз ти благодаря Злати.Наистина е лесен и вкусен десерт.Да ви е сладко на всички!

    ОтговорИзтриване
  42. Здравей, Йоли,

    Този сладкиш е великолепен. Гледах Те още, когато го приготвяше в Юлисима и си казах, че някой ден трябва да го приготвя и аз :-) Сега чета рецептата и само искам да те попитам колко милилитра е една чаена чаша в твоите рецепти, защото пише, че в заливката се слага половин чаена чаша вода и ме е страх да не объркам мерките.

    Поздрави за хубав и успешен утрешен ден :-)

    ОтговорИзтриване
  43. Здравей и ти.Много ще ти хареса сладкиша,просто съм убедена.Страшно лек,ароматен и лесен е.Изобщо не се притеснявай от мерките.Това принципно ти го казвам.На око си стават най-хубавите неща,просто се отпусни и си повярвай.Принципно 1 ч.ч. е 200 мл.И повече вода да сложиш,просто ще стане по-сочно и обратното.Изобщо не му мисли толкова.Давай смело и да ти е сладко.Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  44. Моят "опит" се пече в момента.Добавих и малко бели стафиди мвжду ябълките.

    ОтговорИзтриване
  45. Успях да го направя.Може би лимоновият сок е в повече и аз сложих бели стафиди и имаше стахотен ефект.Страхотен стана.

    ОтговорИзтриване
  46. "Опитът" със стафиди ми харесва извънредно много! Браво на теб,великолепна идея.Благодаря ти от сърце за нея!Марина,да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  47. Йоли, благодаря ти за невероятно вкусната рецепта! Направих я с узрели есенни нашенски круши.Стана превъзходно сладко изкушение!Не за пръв път правя от твоите страхотни творения.Когато съпругът ми разбра какво ще правя,каза:"Щом е от Йоли,значи ще е много вкусно!"Благодаря ти още веднъж!Целувки! ВИЛИ

    ОтговорИзтриване
  48. Благодаря ти Вили.Лично аз мисля,че с круши дори ще е по-хубаво.А и като са нашенски,просто ще е чудно!Благодари,моля те и на съпруга си за доверието.Да ви е сладко и на двамата!

    ОтговорИзтриване
  49. Здравейте!
    Много ми допадна сладкиша-много вкусен и лек.Мога ли заменя плодовете и с какви?
    поздрави от Благословинова

    ОтговорИзтриване
  50. Ах,че хубаво име!Невероятно звучи - Благословинова.

    Можеш да замениш ябълките с всякакъв друг по-твърд плод,който не отделя много вода.Круши,сливи,банани,може би ще стане хубаво и с цели гроздови зърна... Въпрос на вкус е,но ако решиш да ползваш червени плодове,добре е да не са замразени, а пресни.Пак заради водата в тях.Да ти е сладко и благодаря.

    ОтговорИзтриване
  51. Сега да споделя какво направих-замених ябълките с тиква.Като първо ги запекох във фурната без кексовата смес.След като омекна тиквата сложих и тестото.Получи се много сочен и вкусен десерт.
    С нетърпение очакваме новите ви рецепти!
    Поздрави -Благословинова!

    ОтговорИзтриване
  52. Ей,че хубава идея е това с тиквата!Не се бях сетила.Много ти благодаря,непременно ще опитам.Благодаря ти и за доверието.Радвам се,че се е получил хубав сладкиш.Да ви е сладко на всички!

    ОтговорИзтриване
  53. Пробвах вторият път вместо ябълки с дюли и овесени ядки , като дюлите предварително се сваряват леко докато омекнат във подсладена вода и сипвам овесените ядки и стафиди докато поемат изцяло от течността . Чакам го да изстине и омекнат ядките и стафидите и тази смес се разбърква с заливката. Останалото е същото като в рецептата.Страхотно е и много лесно. Марина

    ОтговорИзтриване
  54. Прекрасна идея!Прегръщам я.Много вкусно ми звучи това,браво.Благодаря ти,имам и дюли ... познай?

    ОтговорИзтриване
  55. Благодаря ти Йоли за този семпъл, лесен и невероятно вкусен десерт! Приготвям го повече от година, като експериментирах с всевъзможни плодове. Най-вкусната комбинация за моето семейство е между круши и ябълки. Благодаря ти! Поздрави от Бургас!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Любимия Бургас! Благодаря за поздравите. Благодаря ти и за доверието. Много се радвам, че харесвате този сладкиш. Наистина става с различни плодове, а с ябълки и круши е най-хубав. И аз съм на това мнение. Да ви е сладко!

      Изтриване
  56. Да се включа и аз от Германия. Взех акъла с този ябълков коблер (в който сложих и малко круши плюс 2-3 супени лъжици ром и начупени орехи) на една група възрастни дами миналата Коледа, стана превъзходен, а накрая и рецептата ми искаха. :)
    Благодаря ти, Йоли! Отличен сайт и невероятни рецепти, поднесени със стил и красота!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много, много се радвам! Да си ми жива и здрава, чак от Германия, а готвиш по нашенски рецепти. Страшно ме зарадва наистина. Благодаря ти от сърце!

      Изтриване
  57. Zdravei Yoli, dnes napravih sladkisha, no testoto ne se razlia po cialata tava, a spazih vsichki gramaji. Mojesh li da mi kajesh kak da go podobria sledvashtia put, za da se poluchi kato tvoia :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей. Сладкиш, който виждаш на снимката е печен в тавичка за пай. Те не са особено големи, около 24 см са. Тестото за сладкиша е малко като количество. Изобщо никъде не си сгрешила. Точно така става. Не покрива равномерно всичко, а само частично. Тестото трябва да е малко и да се получи много тънка кора. Ябълките са основното нещо. Ако искаш по-голяма заливка просто увеличи продуктите с 1/3 или дори с 1/2. Благодаря ти, че опита.

      Изтриване