петък, 4 март 2011 г.

Рикота крем в шоколадова кошничка





Продукти

200 г млечен шоколад за кошничките

200 г рикота
2 белтъка
100 г захар (на вкус)
1 ванилия
1 с.л.захаросани портокалови корички или настъргана кора от 1/2 портокал
100 г млечен шоколад
3-4 с.л.смлени ядки по избор

Глазура

2 белтъка
100 г захар
1 ванилия






Приготвяне

* Стопете шоколада на водна баня. За да получите лъскав и гладък шоколад може да прочетете тук как да го направите.

* В хартиени или силиконови форми за кексчета сипете по 2 ч.л. от стопения шоколад. Наклонете формичките навсякъде за да се облеят добре страните с шоколад. Поставете ги обърнати надолу върху решетка за да се изтече излишния шоколад. Под решетката поставете хартия за печене. Така след това може да съберете изтеклия шоколад и да го ползвате наново. Оставете формичките докато се стегне малко шоколада.  Докато е още лепкав поръсете по дъното и стените счукани запечени ядки. Моят избор беше суров шам фъстък, примесен с малко челен чай.






* Разбийте на сняг белтъците. След това постепенно сипете половината захар и доразбийте докато тя се стопи и образува меки и плътни връхчета.

* Отделно разбийте рикотата с останалата захар и ванилията. Добавете портокаловите кори и белтъците като бъркате внимателно с лъжица или бъркалка. Кремът трябва да е лек, пухкав и не много гъст. Разбира се, ако се втечни прекалено ще се наложи да му добавите малко желатин.

* Разпределете крема във вече стегнатите шоколадови чашки и ги оставете на студено поне за два часа. След това внимателно отделете книжните или силиконови капсули от тях. Тук може да видите как да направите това.

* Накрая разбийте останалите белтъци със захарта и ванилията на хубав гъст крем и украсете кошничките по ваше желание. Не съм посочила точен брой на готовите кошнички. Сами преценете колко да направите.  Да ви е сладко!



33 коментара:

  1. Изглеждат невероятно и ще се пробват задължително! Снимките, също така са страхотни!

    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Йоли, прекрасни са !!!!!!!!
    Напълно засенчваш една белгийска витрина:)
    Чудесна си!

    ОтговорИзтриване
  3. Уауууууу, Йоли, колко са красиви!!!!!!!Тeзи прекрасни кошнички и прекрасни снимки!!!!!
    Браво, браво. Какъв майстор си само!!!!!!!
    Браво и за леко розовите ръбчета на розичките от белтъци....изобщо няма да те питам как си го постигнала :))
    В най-скоро време ще ги пробвам ( и евентуално, споделя).

    А ти какви яйца използваш за да си сигурна, когато не минават през огън? ( не че не опитвам порядъчно вкусното и сурово тесто за кекс преди да го сложа да се пече ;), но все пак имам едно наум)

    Хайде, Йоли, вълнуващ уикенд!

    ОтговорИзтриване
  4. Пу една за мен- невероятни са!

    ОтговорИзтриване
  5. Много пролетно и нежно цветно предложение, Йоли!
    Прелест ...
    Мартенски поздарв и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  6. this recipe looks like a masterpiece:) they are absolutely lovely and adorable!!!

    ОтговорИзтриване
  7. О, Йоли, изглеждат великолепно! А декорацията е просто невероятна!

    Усмихнат уикенд :-)

    ОтговорИзтриване
  8. Ooooo, искам двечки!!!
    Права е Дани , че си голяма конкуренция!
    А аз, като залепя носле на твоята витринка, трудно си тръгвам.
    Хубав и сладък ден!

    ОтговорИзтриване
  9. Изглеждат фантастично! С какво според теб е най-добре да се замени белтъчния крем отгоре (не съм фен на вкуса на суровите белтъци)?

    ОтговорИзтриване
  10. Ще ти дишат прахта белгийците! Прекрасни са!

    С какво направи розичките? Шприца ли е такъв или нещо друго, което не си показвала до сега?

    ОтговорИзтриване
  11. Чудя се за ядене ли са или за съзерцание :)
    Първо съзерцаваш, после хапваш :)

    ОтговорИзтриване
  12. Красота! Страхотно поднесен десерт! Ще трябва и аз да събера кураж да си поиграя с такива шоколадови вълшебства:)

    ОтговорИзтриване
  13. Йоли, страхотни са, сърчице!!!! Нямама думи... Хиляди благодарности за чудесната рецепта и тези красиви снимки към нея. И разбира се - поздрави и целувки от всички, които в момента се облизват около мен и чакат да ги опитат. От мен - силна, силна и топла прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря на всички.Много се радвам,че ви харесаха.Истината е ,че бях в Брюксел тези дни и така се шашнах от магазините им за шоколад,че още ги сънувам.И просто като се върнах веднага трябваше да направя нещо.Е,не е бутиков бонбон,но...това излезе като резултат.

    Емо,не се притеснявам от белтъците.Поне от яйцата в магазините.Просто им гледам срока на годност.По-скоро бих се притеснявала от непроверени домешни яйца.В крайна сметка,цял свет яде сурови яйца - има невероятно много рецепти с тях.Само тирамисуто като пример ... Но,ако се притесняваш кремът отгоре може да бъде сметанов или маслен.

    Пепи,обещавам,че ще пусна един пост към "Украси"как се правят цветните розички.Но малко по-нататък.Разбира се,че са с шприц,нищо сложно не е .

    Благодаря на всички още веднъж.

    ОтговорИзтриване
  15. Йоли,невероятно красиво изпълнени и аранжирани кошнички,великолепно съчетание на украсата с малките нежни розички отстрани.Прелест!!!

    ОтговорИзтриване
  16. Със сигурност ще не е вкусно, с тези малки бижута :))Целувки

    ОтговорИзтриване
  17. Еликсир, Ани, уesim ... много,много ви благодаря!

    ОтговорИзтриване
  18. Невероятни розички!
    Честит празник отново!

    ОтговорИзтриване
  19. Благодаря ти Бени.И на теб да е честит мила!

    ОтговорИзтриване
  20. Йоли много са красиви
    Мога само да предполагам колко са вкусни.
    Невероятна си
    Винаги показваш нещо различно, уникално красиво и не на последно място монго, много вкусно

    ОтговорИзтриване
  21. Мерси миличка.И да знаеш,че ми е домъчняло за теб.Много!

    ОтговорИзтриване
  22. Каква красота съм изпуснала, толкова изкусителни и елегантни изглеждат тези кошнички :) И аз ще очаквам инструкциите за работата с шприца.

    ОтговорИзтриване
  23. Благодаря ти Кали.Ама ти всичко си знаеш,какви инструкции точно пък на теб?Та ти си невероятна,миличка!

    ОтговорИзтриване
  24. Хм, в чест на истината не намерих обещаното обяснение как се прави украсата. Може би специален шприц с два накрайника?

    ОтговорИзтриване
  25. Имаш предвид белтъчената роза ли?Не,с най-нормален пош с един накрайник.Самият накрайник е с плосък отвор и като шприцнеш крема излиза като широка лента.Не съм го написала специално,защото не всеки има такъв.Украсата принципно е въпрос на лични предпочитания и въображение,нека всеки сам направи такава,каквато харесва най-много.А леко розовия цвят се получава като капна мъничко боя в празния пош.След това го пълня,боята остава на едно място и не се смесва кой знае колко с крема.Така само тук там има цвят,а останалото е бяло.

    ОтговорИзтриване
  26. Няма как да объркам твоя снимка
    http://deimos.ue-varna.bg/~i16/sladolredi-kremove/

    ОтговорИзтриване
  27. Ох,да.И тук две снимки са мои.Писах им вече на тези сладури.Надали ще получа отговор,но писах.Благодаря ти Иве.

    ОтговорИзтриване
  28. До сега не бях виждала подобно нещо.Много ми е интересно и любопитно как сте успели да направите този вид на розичка.Със сигурност ще се опитам и аз да го направя, ще изненадам гостите коти чакам да пристигнат от чужбина, с нещо ново, и модерно и надявам се вкусно.На снимките те са удивително.Благодаря за рецептата и подробното описание, ако не успя с розата, то просто едно кръгче все ще постигна.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, много си мила. Благодаря ти, радвам се, че ти харесва. За розите ти трябва шприц с определен накрайник, както и "пиронче" ... така се казва. Ето, погледни това клипче и ще видиш как се правят. Никак не е трудно, но наистина си трябва специален шприц за това. Ще се радвам, ако занапред те виждам с сайта ми yoli.bg, тъй като тук повече няма да има нови рецепти. Разбира се, ако искаш да ги следиш. Благодаря ти отново. Ето клипчето.

      https://www.youtube.com/watch?v=75g12YqpsNY

      Изтриване