неделя, 17 април 2011 г.

Козуначен венец с орехи и стафиди


 

Продукти за тестото

3 яйца
200г захар
150мл леко топло прясно мляко
30г прясна мая
сок и настъргана кора от 1/2 лимон
1 ванилия
около 600 - 700г брашно
50г свинска мас
120г масло
2 с.л.масло за намазване

разбито яйце за намазване
захар за поръсване






Продукти за пълнежа

300г счукани орехи
100г стафиди
2с.л.коняк или ром
1/2ч.ч.захар
настъргана кора от 1/2 лимон
по желание - канела







Приготвяне

* Пригответе квас  от маята, малко прясно мляко, лъжичка захар и брашно, колкото за гъста каша. Разбъркайте добре и оставете да втаса на топло място.

* Разбийте яйцата със захарта, млякото и подправките. Прибавете кваса и разбъркайте. С брашното омесете меко тесто. Прибавяйте го постепенно до тогава, докато усетите, че тестото спира да лепне.

* Стопете двата вида мазнина и започнете да я прибавяте постепенно, като същевременно месите тестото. Това е много важно, ако искате козуначеното тесто да стане на конци. Месете тестото докато стане гладко, меко и поеме цялата мазнина. Оставете тестото на топло да втаса докато удвои обема си.

* В купа смесете всички съставки за плънката.

* Разточете тестото на правоъгълна кора върху набрашнен плот. Намажете с масло и разпределете плънката.






* Завийте на руло и го пренесете в тава, покрита с хартия за печене. Завийте рулото на кравай и го прережете частично с ножица на разстояние 5-7 см. 









* Оставете козунака да втаса още веднъж за 20 мин, намажете с яйце и поръсете със захар. Изпечете в предварително загрята на 180* фурна. Наблюдавайте печивото по време на печене. След половин час може да го покриете с алуминиево фолио, ако е започнало много бърз да се зачервява.  








36 коментара:

  1. Теменужке, добре че нашето другарче Драго ни преведе красивото ти име :)
    Да си жива и здрава и прекрасни емоции да те съпътстват заедно с любими хора :)
    А козунакът е приказка!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Невероятен е! Тъкмо навреме за Великден!

    ОтговорИзтриване
  3. Непременно ще се опита! Звучи много примамливо и е много красиво. Имам само два въпроса:
    1. може ли да се замести свинската мас (трудно ще открия тук) и
    2. как направи това разкошно великденско яйце?
    Слънчев празник ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  4. Дани,големи сте скици с Драго.Ама пък вече и аз си имам имен ден!! Няма вече да празнувам на св40 мъченика я ...

    Траяна,благодаря ти.Ще се радвам,ако пробваш.

    Green-Eyed Girl,благодаря ти много.Специално за козунаците много държа на свинската мас.Тя ги държи по-влажни и не им дава възможност да изсъхнат.Не се притеснямай от маста,тя също е чудесен продукт,стига да се употребява разумно.В рецептата количеството и е нищожно в сравнение с брашното.Има феноменални рецепти с мас и понякога няма друга мазнина,която да може да я замени. Въпреки това,ако те притеснява просто я смени с още масло или олио,но в никакъв случай не и с маргарин.Жалко,че трудно я намираш,заслужава си човек да има малко масчица в хладилника. А яйцето ... ами мацнах малко боички по него и го разтърках с ръка.Нищо особено,то само си стана такова.Прекрасни са ти картичките,искрено те поздравявам за тях.И хубави и весели празници и на теб.

    ОтговорИзтриване
  5. Привет, Йоли, поздравления за поредната ти красива идея! У дома сме опитали много от твоите рецепти, до една изключително вкусни!... Най-сърдечни поздрави и пожелания за красива пролет и весели Великденски празници! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Йоли,великолепно встъпление преди Великден!Страхотен венец и така празнично и цветно аранжиран!
    Честит празник и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Гледах подобни идеи преди няколко дни и много ми допаднаха. Бяха за друг вид сладкиши и така и още не съм намерила време да ги вкарам в употреба. Това, с козуначеното руло ми звучи доста по- "като да го направя", още повече, че и без това се чудех с какво да разнообразя великденската трапеза.

    ОтговорИзтриване
  8. Йоли, браво! Красота.
    Успешна нова седмица.

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря ви момичета.Весели празници и на вас!

    ОтговорИзтриване
  10. Здравей Йоли, преди време случайно попаднах на твоя и на Димитрана блог и много ми харесаха нещата които правите. Сега покрай Великден реших да пробвам и аз да направя твоята Великденска торта "Гнездо" но съм се заблудила че трябва повече течна сметана и купих кутия от 1 литър. Искам да те питам дали мога да замръзя отсатъка от нея и ако да за колко време, ако изобщо има някакво значение сметаната е неподсладена на президент. Весели празници.

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря ти Ваня.Много се радвам,че си решила да направиш тортата. Знаеш ли,и аз в момента имам замразена сметана. не е млечна,а растителна за съжаление.И нямам никаква представа дали ще се разбие като се размрази.Ще я ползвам в петък и тогава ще мога да ти кажа,но по-рано не.Освен да рискуваш ..Весели празници.

    ОтговорИзтриване
  12. Йоли, благодаря ти за бързия отговор. Аз смятам да правя тортата в събота ако ми остане време, по-рано не мога така, че ще чакам отговор дали се е разбила сметаната ти след като си я замразила. Ако не може предполагам ще става за готвене. Весели празници.

    ОтговорИзтриване
  13. Фантазия! Само си представям каква вкусотия е пълнежа на този козунак..:)) целувки

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря ти Ани. Страшно обичам орехи и това май ми е любимата плънка за козунак. Хубави празници ви желая миличка!

    ОтговорИзтриване
  15. Здравейте, Йоли,
    Искам да Ви поздравя за прекрасния блог и за изумително изглеждащия козунак. Имам само един въпрос - като се смесят яйцата, млякото и лимоновият сок, не се ли пресича млякото от киселината? И така не сели пресича цялото тесто? Поздрави и пожелания за прекрасен Великден

    ОтговорИзтриване
  16. Благодаря много V. Много хубави думи. Не,не се пресича. Поне от толкова години никога не ми се е случвало такова нещо.Но ако това те притеснява спокойно можеш да пропуснеш лимона, но не и кората му.

    ОтговорИзтриване
  17. Христос Воскресе! Мила, Йоли, пожелавам ти много здраве и благоденствие! В събота направих козунака - с мъжа ми сме единодушни - по-вкусен никога не сме яли:) Благодаря отново за прекрасните идеи, които споделяш с нас:)

    ОтговорИзтриване
  18. Во истина воскресе, Далка. Да сте живи и здрави! Много се радвам, че ви се е усладил козунака. Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  19. Отново превъзходна рецепта ! Благодаря

    ОтговорИзтриване
  20. Здравей Йоли, а колко е цялото време на печене? Много вкусно изглежда и за да не се изложа, питам за времето :)
    Поздрави
    Петя

    ОтговорИзтриване
  21. А сега де?Петя,хвана ме на тясно!Никога не знам колко пека каквото и да било.Просто го наблюдавам.Гледай сега какво ще направим ... Задължително в загрята фурна първо поне около 20 мин.без да отваряш вратата.После със сигурност ще почне да прегаря отгоре.Покрий с фолио и допечи на малко по-слаба фурна 160* още 20 минути.С други думи, цялото печене е приблизително между 30 и 45 мин.Но наистина си го гледай и няма как да се излъжеш.Благодаря ти много мила.Ще чакам резултата!

    ОтговорИзтриване
  22. Здравей, Йоли, извинявай за леко лаишкия ми въпрос :) но мога ли да приема тестото от прекрасната ти рецепта за основно, тоест такова, с което мога да направя класически козунак без плънка и с всякакъв вид форма?

    Желая ти прекрасен ден
    Андриана

    ОтговорИзтриване
  23. Разбира се Ади. направи си козуначе с него. Чудесно ще стане. Благодаря ти много.

    ОтговорИзтриване
  24. Йоли посъветвай ме моля те , държах да се консултирам с теб , би ли се получило , вместо пълнеж с ядки и стафиди ,да се замени с локум или конфитюр- близките ми предпочитат такава плънка, притеснява ме че ще се разтече през прорезите на венеца?А иначе рецептата е чудесна изпълих я под формата на кифлички с различен пълнеж. Поздрави и много благодарности-Доротея

    ОтговорИзтриване
  25. Здравей Йоли! Извинявай за наивния въпрос, но колко време се меси козунака, много ли....., защото се чудя дали да се захвана с него или не. Поздрави: Яна

    ОтговорИзтриване
  26. Янче, колко повече, толкова по-добре.Въпросът е като омесиш тестото на топка да започнеш да прибавяш къме него мазнината на малки части с примесване.И така месиш докато тестото поеме цялата мазнина.Само тогава се получават конците на козунака.Ако имаш машина за хляб или кухненски робот, който може да бърка тежки теста може да го направиш в него.Но и на ръка да е,не е трудно.Опитай поне веднъж с 500г брашно за да ти е леко на ръцете.

    ОтговорИзтриване
  27. Ах,Тейка,вземаш ми думмите от устата направо.Точно се канех да напиша рецепта за козунак с локум.Разбира се,че може.Страхотно става и нищо не се разтича, изобщо не се притеснявай.Давай смело!

    ОтговорИзтриване
  28. Здравей ,днес направих козунака ,но имах затруднение при втасването на тестото. В къщи не е достатъчно топло, би ли писала, когато имаш възможност как се извършва този труден за мен процес във фурната. Много благодаря и весел празник ти желая !:)

    ОтговорИзтриване
  29. Танче, загряваш си фурната просто леко да се затопли и я изключваш.Поне аз така правя. Има хопра, които я оставят на 40 или 50* , но аз се притеснявам,че ще превтаса, което е също така фатално, както и да не втаса. Затова леко я затоплям, изключвам я и слагам купата с тестото вътре.това е .И от време навреме го наглеждам.Като бухне го пека, но задължително в загрярта фурна.Това тесто принципно втасва по-бавно,дзащото има доста захар в него.Можеш да намалиш количеството и ,няма проблем в това.весел празници и благодаря.

    ОтговорИзтриване
  30. Благодаря за рецептата!Аз го направих със сушени плодове и сладкото като другата рецепта и стана невероятен!

    ОтговорИзтриване
  31. Супер,супер,супер! Много благодаря и да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  32. Йоли, хиляди благодарности за страхотната рецепта :) За пръв път в живота си реших да правя козунак и знам, че изобщо не е лесна работа. Бях убедена,че няма да стане,но уви! Стана много сполучлив. Към плънката добавих сушени сливи и понеже орехите ми бяха малко сложих и лешници. Също така намазах и малко течен шоколад по тестото :)Весело посрещане на Великден!

    ОтговорИзтриване
  33. Страхотно се радвам, че се е получило добре рулото!Много,много ти благодаря.Весели празници ти желая.

    ОтговорИзтриване
  34. Йолинце, по традиция и тази година ще приготвям този вкусен венец. Резултатът винаги е страхотен, но този път се чудя, ако го направя утре дали няма да е прекалено рано? Има ли някакъв начин за съхранение, че в петък ще пътуваме и искам да изненадам фамилията с домашни козунаци?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Рано е, Ани. Поне в четвъртък го направи. Утре е сряда, до неделя ще е сух и твърд като всеки козунак. Завий го в найлоново фолио, така ще е по-добре. Аз в събота ще правя. Светли празници, мила. Благодаря ти.

      Изтриване
  35. Благодаря ти, Йоли! Освен в четвъртък да ги приготвя, наистина. Светли празници и на теб, мила!

    ОтговорИзтриване