понеделник, 1 август 2011 г.

Чийзкейк с малини и шам фъстък



Продукти

250 г чаени бисквити с мед
75 г течно масло

400 г фина неовкусена извара - рикота или кварк
400 г заквасена сметана
3 с.л. течен мед
100 г захар
настъргана кора от 1 лимон
4 яйца
100 г суров счукан шамфъстък

500 г пресни или замразени малини
захар на вкус
1 пакетче желатин др. Йоткер






Приготвяне

* Сложете бисквитите в блендер заедно с маслото и ги смелете на фини трохи. Покрийте дъното и стените на тортена форма с хартия за печене, сипете вътре бисквитените трохи и направете основа, като притискате плътно с пръсти. Оставете за 20 минути формата в хладилника.

* Сипете в купа сиренето и го пасирайте до гладкост с пасатор за да отстраните малките бучици. Добавете  сметаната, яйцата, ванилията, лимоновата кора и шам фъстъка. Сипете захарта и меда и разбъркайте за кратко с миксер.

* Излейте сместа върху бисквитената основа и изпечете сладкиша в предварително загрята на 160* фурна за 30-40 минути. Наблюдавайте го! Като натиснете повърхността отстрани трябва да пружинира под пръстите ви, а в средата дори леко да лепне. Не мислете, че е суров. Като се охлади ще се стегне достатъчно. Само така ще получите типтчната кремообразна вътрешност на чийзкейка.






* Сложете малините в блендер заедно със захарта и ги пюрирайте. Претрийте през цедка за да отстраните смките. Разтворете желатина на водна баня в малко вода и го разбъркайте добре с малиновото пюре. Оставете в хладилника да желира леко.

* Залейте стуеденият сладкиш с малиновото пюре. Ако желаете, оставете 2 с.л. от него за да глазирате пресни малини за украса. Аз направо ги топвам в него и ги подреждам върху сладкиша вместо да ги мажа с четка.






* Оставете за няколко часа чийзкейка в хладилника. Преди да го сервирате  освежете с малко счукан шам фъстък. Да ви е сладко!





62 коментара:

  1. Уникално!Нямам думи!Успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотно! Току-що мислех да пиша коментар под ягодовия чийзкейк, който съм правила и много ми хареса дали сега мога да го направя с малини и виждам новия чийзкейк с малини. А сега какво да правя, този толкова ли е прекрасен колкото ягодовия? Даже вече купих рикотата.

    ОтговорИзтриване
  3. Уау, какъв чийзкейк! Не мога да откъсна очи от монитора. Невероятно апетитно и примамващо изглежда, както всичко останало при теб, Йоли!

    ОтговорИзтриване
  4. Боже, Йоли, ама ти просто си магьосница! И то без вълшебна пръчица...
    С усмивка
    Мария

    ОтговорИзтриване
  5. Йоли, невероятен чийзкейк, красота!!!
    Поздрави и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Страшно красиво и апетитно изглежда!!! Много обичам рецепти с извара! Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Draga Yoli, krasno izgleda kolac, odusevljena sam, fotografije su ti bozanstvene, poljubac mila :)

    ОтговорИзтриване
  8. Йоли,страхотен чийзкейк!А снимките-невероятно вкусни,както винаги!Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  9. Повече от магьосница си :))))
    Прегръдки, миличка!

    ОтговорИзтриване
  10. Скъпа, феноменално изглежда малиновия чийзкейк, който си приготвила. Очите ми останаха в него. Красив, вкусен и невероятно запечатан:)Прегръдки

    ОтговорИзтриване
  11. Леле мале!
    Чакай малко да се освестя от фотосите,че да погледна към клавиатурата!:)
    Йоли,какво е това блаженство,мила?Оставяш ме буквално зяпнала от удивление и с огромното желание да погълна ей това парче,дето с острото ръбче сочи право към устата ми!!!!
    Е,не!Тук просто трябваше да има един облещен емотикон,с поредица от който да си изразя удивлението,че вече речника ми не стига,скъпа!
    И както обожавам чийзове с желе....ще въздъхна още няколко пъти по твоя!
    Имаш и една наградка при мен,разбира се-за кулинарно вдъхновение!

    Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря на всички.Наистина стана прекрасен сладкиш,но съм категорична по отношение на сиренето - не ползвайте българска извара,ако искате да постигнете високо качество.Да ви е сладко и благодаря още веднъж.

    ОтговорИзтриване
  13. Не само снимките са красиви, също така този десерт е много вкусен. Благодаря ти за хубавите рецепти. :)

    ОтговорИзтриване
  14. Аз пок ти благодаря за милите думи.Да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  15. Ихааа! Знаех си, знаех си аз че ще има нещо такова, сладичко след онова страхотно хлебче! :)
    Супер е Йолиии, невероятно апетитно изглежда! В това горещо време е само за такъв малинов, студен чийзкейк...и това парченце как се се стрелнало право към мен ;) Жалко, че заминавам на път, иначе каквато съм повтенлива веднага запрятам ръкави :)

    Горещи поздрави и прохладен уикенд от мен!

    ОтговорИзтриване
  16. отдавна следя блога ти, но чак сега се присъединявам.
    Невероятна си!
    Чийзкейкът е страшно изкусителен!

    ОтговорИзтриване
  17. Благодаря ти Луничке.Като се върнеш ще разказваш за Дунава,бъркайки чийзкейка.Весело прекарване!

    Мъх,добре си ми дошла!Надявам се да ти хареса тук и да поостанеш.Да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  18. Здравей, Йоли! И аз да се присъединя към тези вълшебства тук....като мъх отдавна следя блога и много рецепти съм изпитала и са станали страхотни, дори днес направих малиновия чийз, но заместих ядките с бразилски орех(дано не съм сбъркала). Утре ще видя резултата и ще пиша пак, в момента се охлажда. :-) И ....благодаря за вкусните красотии в блога ти!

    ОтговорИзтриване
  19. HIIIM nefis, ellerinize saglik....
    Harika bir pasta olmus.
    Selamlar....

    ОтговорИзтриване
  20. Благодаря ви много приятели.

    Пипилона,можеш да заместиш не само ядките,а и много други неща.Импровизирай,това го обичам най-много.Ще стане прекрасно и с бразилски орех,той е фантастична ядка.Благодаря ти и да ти е сладко!

    Аnneminkizıyim,благодаря много.Да ти е сладко с рецептите ми!

    ОтговорИзтриване
  21. Йоли, благодаря за фантастичната рецепта! Вкусът е вълшебен, дори децата са очаровани! Казаха, че отдавна не били яли толкова вкусно сладкишче! А е и невероятно лесно и не изисква време! Мерси! Мирона

    ОтговорИзтриване
  22. Миронче,така се радвам да те чуя.Цяло лято си мисля за твоите латинки.Благодаря ти мила,да ви е сладко!Радвам се,че ви е харесал сладкиша.

    ОтговорИзтриване
  23. Мила Йоли, имам плантации с латинки! А аз като ги гледам и се сещам за теб! Много исках да дойда до Студио N5, но все не бях в София. Надявам се скоро да ни съвпаднат програмите и да се видим! Мирона

    ОтговорИзтриване
  24. Здравей, Йоли! Сладкиша изглежда много апетитен и мисля следващата седмица да го приготвя. Извинявам се предварително за невежеството ми, но досега не съм правила чийзкейк. Преди време бях чела, че се пекат на водна баня. При този така ли е или е без водна баня?

    ОтговорИзтриване
  25. Здравей и от мен.Много ти благодаря,радвам се,че ти харесва сладкиша.Наистина е много хубав и ще се радвам,ако го пробваш.

    Не е невежество.Напротив,абсолютно си права!Най-добрите чийзове се получават като се пекат на водна баня.Това е така за да може пълнежът да остане мек и кремообразен,а същевременно достатъчно стегнат.Освен това се предотвратяват и евентуални шупли в крема.Но ако това печене те затруднява не се притеснявай да печеш както аз съм написала.Виждаш на снимките ми,че консистенцията е достатъчно мека и нежна.Всъщност,чийзовете са си 3 вида - суров,който е с желатин и не се пече, нормално печен на по-слаба температура и печен на водна баня.Ти само прецени.Само да ти кажа още нещо,ако все пак се спреш на водната баня. Ако го правиш в тортена форма с подвижен ринг трябва преди това много добре да увиеш формата в алуминиево фолио.Плътно,в няколко пласта за да не влезе вода във формата.И водата да не завира.Това е.Успех и кажи после какво е станало.

    ОтговорИзтриване
  26. Благодаря за изчерпателния отговор!
    За съжаление не ми остана време да го приготвя, но се надявам в следващите дни да успея. Тъкмо ще имам време да реша дали да използвам водна баня :)

    ОтговорИзтриване
  27. Мила Йоли! Вчера открих кулинарния сезон с този абсолютен щедьовър, който остави онемели и в захлас голяма компания вчера. Уникално страхотен вкус от шамфъстъка и нежната пелена от малини. Цветът отгоре, глазираните малинки и гарнитурата от смлян шамфъстък, създават неповторим колорит, наслада не само за небцето, но и за окото. Много те целувам и ти благодаря от сърце за вълшебствата, с които ни даряваш!!!

    ОтговорИзтриване
  28. Цвети,ще се радвам да го опиташ.

    Даре,такава си ми поетеса,луда глава такава! Благодаря ти мила.За благодарност искам да ми изпееш една Травиата!

    ОтговорИзтриване
  29. Направих го, направих го, направих гоооо :))

    Хиляди благодарности и още толкова целувки за вкусното Йоли! :)

    Деликатен вкус, прекрасен аромат и толкова лек и ефирен крем, че едно парченце не стига в никакъв случай! Всички повториха Йоли, а аз дори и закусих с него :))
    Невероятен сладкиш!

    ОтговорИзтриване
  30. Благодаря ти миличка.Знаех си аз,че ще го направиш.Винаги знаеш как да ме зарадваш!Благодаря ти от сърце!

    ОтговорИзтриване
  31. Йоли, помощ!!! Тъй като това е любимият ми сладкиш, твърдо съм решила да го правя за РД си! Обаче се появи следният проблем - един от гостите не понася желе! Държа да запазя визията и поне частично вкуса - единственото, което ми ражда главата е да направя бял шоколадов ганаш и да го боядисам в червено - би трябвало боята да се разтвори в мляко да го включа в сметаната???? Поне долкото отбирам от химия би следвало да се получи, но драмата ми е дали вкусът на чийз-кейкчето ще си пасне с вкуса на ганаша???? Давай, моля те, мнение и идеи! Не ми се остава само на чийз-кейк, защото все не мога му докарам идеална повърхност! Благодаря! Мирона

    ОтговорИзтриване
  32. Давам идея!Но,да се разберем - само срещу семена от латинки.Става ли? Миличка,виж сега!И аз хич не си падам принципно по желето.Разбирам го човека.Освен това,всички класически чийз кейкове се заливат с глазура от .... самите плодове,направени на малко по-течен конфитюр или гъст сос.Направи така.Ягоди,замразени или пресни ги кипни със захар докато станат на гъст сос.Като това се охлади просто полей сладкиша.И с ганаш ще стане,но ти казвам,че така с ягоди е по-вкусно и по-лесно.И веднага искам пък да знам кога ти е рождения ден.Нали знаеш,че си те обичам?

    ОтговорИзтриване
  33. Благодаря ти много, Йоли! Семена от латинки имаш винаги, а може и латинки направо! В моята градина има и други цветенца! :) А сега съм се захванала и орхидеите да размножавам, да видим какво ще стане - имам 3 бебета орхидейки - дали ще ги отгледам??? Та, с китките съм насреща! :))) Само казвай какво искаш! А моят РД е на 22.12 - избрала съм най-прекрасния момент в годината! А ти кога си? Весели празници и много здрава и щастлива нова година! Целувам те! Мирона
    П.С. И се спри с идеите, че душа не ми остана от работа, деца и "коледни закачки"! Какво да правя като все ме изкушаваш!

    ОтговорИзтриване
  34. Цветята са ми другата тиха лудост мила.Като джунгла е вече в къщи.Обожавам ги и ти сега си взе голяма беля с мен,да знаеш!Весел празник утре скъпа.Да си ми все така усмихната и Бог да те пази.А аз съм на 27.02 ... зимно бебе съм и аз.Ха.. ха ...

    ОтговорИзтриване
  35. Благодаря ти много, Йоли! Сладкишчето стана страхотно! На теб много уютни и запомнящи се празници! Мирона

    ОтговорИзтриване
  36. Здравей, Йоли!Решила съм да правя този невероятен сладкиш, но моля те да ми поясниш: под името Рикота съм виждала вид сирене/никога не съм го ползвала и не съм запозната/.

    ОтговорИзтриване
  37. Точно така мила!Рикота е вид сирене.Прилича на изварата,но е много фино,абсолютно безсолно и с много наситен млечен вкус.За всякакви сладкиши е прелестно.Непременно опитай.Благодаря ти,че избра тази рецепта.Да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  38. Невероятна си.
    "Откраднах" си рецептата и я направих ;-)
    http://itcook.blog.bg/
    В сравнение с тебе съм лайк, но продължавам да опитвам ;-)

    Смятам и други рецепти да си харесам ;-)

    ОтговорИзтриване
  39. Петко, нямаш представа колко много ме зарадва!Благодаря ти и за милите думи,и за доброто обяснение на рецептата стъпка по стъпка.Страхотен сладкиш си направил!

    ОтговорИзтриване
  40. Йоли, мога ли да заместя малините с боровинки и какво да им е количеството? А и дали може да се направи като се използва кафява захар за пълнежа, вместо бяла? Мисля, боровинките да ги направя на сироп със захар, но не знам колко захар да сложа...Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  41. Ванче,писах ти преди малко във фб,но и тук да кажа - лично за мен кафявата захар в случая е неудачна като вкус.На теб ти трябва вкуса на боровинката,а вкуса на меласата ще я убие.За такива фини плодове карамеловия вкус на кафявата захар не е добър избор.Но,разбира се,и това е въпрос на вкус.Ако я обичашмного,сложи кафява.Не е нужно да правиш сироп за боровинките.Просто ги посипи със захар и леко ги кипни за да останат целички,не ги претривай на пюре като малините.Захар сложи на вкус,нищо недей да мериш,просто опитай.Това е.Надявам се,че ще харесаш сладкиша.Мерси мила,да ви е сладко.

    ОтговорИзтриване
  42. Здравей, Йоли! Видях една от тези снимки за чийзкейка на кутията на миксер, който продаваха в магазин "Пени" и веднага я познах, че е твоя - дано са те питали, за да я ползват.
    Ива

    ОтговорИзтриване
  43. Какво? Ама наистина ли? Не мога да повярвам!Това вече е адски нагло!Боже ...Благодаря ти Иве,естествено,че никой не ме е питал.Ще видя какво мога да направя по въпроса.За Пени маркет ли става въпрос?

    ОтговорИзтриване
  44. Да, за Пени маркет става въпрос. Този магазин, в който видях миксера е във Варна, не знам дали го предлагат във всичките си магазини.

    ОтговорИзтриване
  45. Бре,да му се не види!Направо не мога да повярвам!

    ОтговорИзтриване
  46. Иве,минах през софийското Пени днес,но там изобщо няма никакви миксери.Дано си се объркала,просто не искам да вярвам,че е възможно подобно нещо.

    ОтговорИзтриване
  47. Здравей, скъпа Йоли! Ще правя този чийз за рожден ден на приятел и исках да те оитам дали е добре да го направя неделя, а да го поднеса вторник? Да не му се отрази на вкуса се притеснявам... Ама в понеделник много по-малко време ще имам и ... Но ако се отрази негативно, ще си го направя понеделник. Другия ми въпрос е фурната с вентилатор или без? Притеснявам се да не се напука, а не ми се занимава с водна баня, твоя си е прекрасен! Благодаря ти! Твой верен фен Снежана

    ОтговорИзтриване
  48. Снежи,изобщо не се притеснявай.Още по-хубав ще стане,ако го направиш в неделя.Ако искаш само украсата,която си избрала да направиш я остави за по-накрая.Аз пека на вентилатор всичко,изобщо не се престаравам да мисля за фурната.давай така,както си си свикнала.Благодаря ти много и весел празник ви желая.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, миличка! Опекох го днес, на консистенция смятам,че се получи. Утре ше го мажа с конфитюр от малини и ще украся с пресни ягоди,че малини в момента няма. Какъв е на вкус ще докладвам вторник. Много ме е яд,че не можахме да дойдем в Шкорпиловци, дано скоро имаш другаде подобна изява, където непременно искам да те видя. Весела вечер и много си те обичам. Снежка

      Изтриване
  49. Здравей,Йоли! Правила съм по голямата част от тортите ти и съм голяма твоя почитателка,но никога не съм правила чийз кейк.Отдавна съм хвърлила око на този и май е време да го пробвам.Изчетох коментарите,но и аз имам едно въпросче за яйцата.Когато се прибавят към сместа само с телена бъркалка ли се разбъркват или с миксер? Дано се справя и успея да го изпека добре,честно казано печенето най ме плаши :)
    с уважение: Милена Балтаджиева

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Миленка. Извинявай за закъснелия отговор, но нямах няколко дни интернет на разположените. Нямаш нужда от миксер, просто си ги разбъркай с телената бъркалка. Не им е нужно кой знае колко. Ще се радвам да опиташ сладкиша. Благодаря ти!

      Изтриване
  50. Здравей Йоли,

    Искам да те попитам може ли да сложа в Чийзкейка обикновенно крема сирене/българско/ в което се съмнявам,дали ще се получи ако не намеря такава извара и с какъв диаметър е форамата в която си го направила.Досега само съм хапвала чийзкейк никога не съм правила и и съм изключително невежа в областта знаех че се прави с крема сирене затова има леко солена нотка и се разрових и видях този ПРЕКРАСЕН ЧИЙЗКЕЙК и разбрах че се прави с такава извара,тои също ли има солена жичка?Имам рожден ден на 24.08 и искам да направя да почерпя колегите може ли да се направи на хапки/в хартийки за мъфини, незнам дали няма да залепне хартията и при обелването да се развали или да не може да се обели хартията/или по друг начин,моля те да ми предложиш вариант.

    Много ти БЛАГОДАРЯ предварително и се извинявам,че те засипах с куп въпроси!!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей и ти. Не си оставила име, извини ме, че така се обръщам към теб. Радвам се, че си избрала този сладкиш. Препоръчвам го горещо! Сега ще ти кажа кое е най-добре да купиш. Кварк няма как да намериш в Бг, той е немски. Рикота има навсякъде. По принцип е най-добре с нея, но ако ти е скъпа я замени с крем сирене. Можеш спокойно и българското да побзваш, онова в пакетчетата. Но бих ти препоръчала едно крем сирене от Лидл. Пише "Крем за мазане" и е в пластмасови кофички. Те са различни на цвят, защото има крем сирене с хрян и с чесън. Внимавай да пише, че е натурално. То ти трябва. Много е нежно и с него стават чудесни десерти. Все пак, ако искаш си купи Рикота. Хубаво е да има лека соленост в сладкиша. Така баланса между вкусовете е много добър. Трудно ще ти е да го направиш като мъфини. Първо основата е от маслени трохи, трябва добре да я натиснеш във формичките. Ще се изпече, няма проблем и с отлепянето, но ще трябва да печеш по-дълго все пак да изсъхне повече крема. А това не е добре за общия вкус на чийзкейка. Трябва да е мек и кремообразен. А и глазурата трудно ще я нанесеш върху кексчета. Най-добре си направи сладкиша в тортена форма. Успех ти желая и благодаря за доверието.

      Изтриване
  51. Здравейте. Имате страхотни рецепти и съм правила доста от тях с повод и без повод. Днес ще правя чийзкейка. За колко голяма тортена форма е рецептата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Стоянка, благодаря ти за доверието. Много се радвам, че ти харесват рецептите ми. Надявам се и този сладкиш да ти допадне.

      Чийзкейкът е голям, като стандартна торта е. Около 26-28 см. Това са поне 12 чудесни порции. Надявам се да са достатъчни и за теб, ако не, може да го нарежеш на 16 по-малки парчета.

      Изтриване
  52. Здравейте Йоли!Весела Коледа!Изпробвала съм някои ваши рецепти,но този чийзкейк е черешката на тортата!Правя го при всеки важен важен повод за нашето семейство и всички са влюбени в него!Поздравяваме ви и пожелаваме много успехи!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много, много благодаря за доверието и хубавите думи! Радвам се, че на всички се харесва сладкиша!Благодаря и за чудесните пожелания! Весели празници!

      Изтриване
  53. Здравейте,
    идеален е чийзкейка, като за първи път ми се получи горе долу :)
    малко крема ми е по втечнен ...
    https://goo.gl/photos/9LrX6RXQoTjiHSwP6

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Уау! Как така горе-долу! Това е съвършената консистенция! Изобщо не е течно, напротив. Точно така трябва да бъде и малко хора успяват. Браво, искрени аплодисменти! Великолепен сладкиш си направил! От сърце ти благодаря за доверието!

      Изтриване