вторник, 18 октомври 2011 г.

Ябълков пай на рози




Продукти

За тестото

125 г меко масло
70 г пудра захар
1 яйце
1 ванилия
1 ч.л. настъргана портокалова кора
100 г фино смлени бадеми
150 г брашно

За крема

400 мл прясно мляко
100 мл бяло вино
3 жълтъка
1 ванилия
1 ч.л. настъргана портокалова кора
6 с.л. захар
4 с.л. брашно с връх

5-6 ябълки






Приготвяне

* Разбъркайте маслото със захарта, ванилията и портокаловата кора. Добавете яйцето и бадемите. С брашното омесете меко тесто. Добавяйте го постепенно.

* Разстелете тестото в малка тава за печене 22/24 см, като преди това я намажете с масло и поръсите с брашно. Може да я покриете и с хартия за печене. Сложете тавичката в хладилника докато приготвите крема.

* За крема смесете брашното със захарта, ванилията и портокаловата кора. Добавете жълтъците и малко мляко. Разбъркайте на гладка каша. Сипете останалото мляко и виното. Сварете крема и го оставете да се охлади. По избор може да ползвате и някакъв инстантен крем ванилия или пудинг.

* С белачка за зеленчуци направете ленти от ябълките без да махате кората им.






* Увийте лентичките ябълки на розички.

* Сипете крема върху масленото тесто, а върху него наредете една до друга розичките от ябълки.








* Глазирайте леко розите със затоплен кайсиев конфитюр. Изпечете сладкиша в предварително загрята на 180* фурна докато се изпече тестото, а ябълките станат златисти.

* Сервирайте сладкиша напълно охладен. Да ви е сладко!

Създателят на този тарт на рози е Alain Passard. Идеята за тарта с рози от ябълкови ленти е патентована през 2008-ма година под името "Tarte aux pommes Bouquet de roses". На това кратко видео може да видите самият Passard и как точно се правят розите от ябълка. Разбира се, няма нищо общо с моето "стъргане" с белачка за зеленчуци. 



160 коментара:

  1. Невероятна идея. Розите са много ефектни. Със сигурност скоро ще се направи и у нас :P :)))

    ОтговорИзтриване
  2. Йоли,толкова красиви рози си сътворила....и толкова ти се възхищавам.Много ефектен сладкиш-поздравления!

    ОтговорИзтриване
  3. оооо представям си вкуса на печени ябълки върху тестото!
    Прекрасен пай, Йоли!

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасно - като картина. Толкова търпение и любов си вложила, Йоли! Оригинално и красиво предложение! Благодаря ти за елегантната и стилна рецепта! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Йоли,
    ухае чудесно!
    Вълшебница си!!!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Йоли, отново прекрасна рецепта! Нямам търпение да я опитаме у дома... Имам само едно малко въпросче: може ли конфитюрът да е от друг плод (например праскови), понеже нямам от кайсии (а не обичам купешките)? Мерси много! Голямо гуш!

    ОтговорИзтриване
  7. Йоли,отново прекрасно изпълнение и фантастично като идея предложение!
    Страхотно много ми харесва тартата,особено с това вкусно кремче,а розите-е,кой друг би се сетил,ако не Йоли?!
    Снимките са вълшебни,а тези фрезии....блазе ти,че докато си снимала си вдъхвала от техния аромат и този на сладкиша,истинско блаженство!

    Сърдечен поздрав от мен!
    Роси

    ОтговорИзтриване
  8. Прекрасен е! Радост за очите и небцето!

    ОтговорИзтриване
  9. Много красив десерт-букет.
    Поздрави Марияна!

    ОтговорИзтриване
  10. Красота!!!
    Очаквам с нетърпение уикенда , за да те гледам в "Йолисима".
    Успех в новите/и стари / проекти!!!

    ОтговорИзтриване
  11. Неустоима съблазън!
    Йоли,откъде черпиш толкова прекрасни идеи! Възхищавам ти се и с огромно удоволствие надниквам тук.Този пай ще бъде приготвен от моя милост и се надявамд а постигна такъв страхотен резултат

    ОтговорИзтриване
  12. О,момичета, толкова сте мили с мен. Благодаряви от сърце! Надявам се да не ви разочаровам и занапред.

    И да,разбира се! Конфитюра може да е всякакъв, стига да е със светъл цвят.Всъщност няма значение дали е желе, сладко или конфитюр.

    ОтговорИзтриване
  13. Гениално!! Ти си истински художник в кухнята, Йоли!

    ОтговорИзтриване
  14. Svaki pun me iznova ocaraju tvoji neverovatno lepi, ukusni recepti, divne prezentacije i objasnjenja, i naravno fantasticne fotografije, mila moja Yoli :)))

    ОтговорИзтриване
  15. Изглежда невероятно!
    Винаги ме възхищава как претворяваш и прекрояваш нещата в необичайни, красиви и вкусни малки съвършенства.
    Поздрав и хубави есенни дни!

    ОтговорИзтриване
  16. Yoli, unikalna rezepta i to s tolkova "obiknoven" plod kato yabalkata. Naistina si val6ebniza v kuhniata. Vazhitena sum... za poreden pat Pozdravi ot men:Zori

    ОтговорИзтриване
  17. Страхотен пай, Йоли и много красив! Чудесни идеи отново:)

    ОтговорИзтриване
  18. Йоли!!! Този пай е изключителен! Както и самата ти! Толкова си сладка, мила и непринудена в "Юлисима"! Аз съм голяма почитателка на кулинарните предавания, но за пръв път виждам българин да се справя толкова добре с тази нелека задача! Супер си, продължавай в същия дух!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  19. Прекрасен сладкиш,поздравления!Чудесна презентация!

    ОтговорИзтриване
  20. Изключително красиво и идейно!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  21. Много,много благодаря на всички ви! Толкова сте мили с мен! Заредихте деня ми с чудесно настроение и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  22. Изключително красиво, Йоли -
    ароматен и нежен есенен букет от ябълкови рози. Изглежда приказно!
    Великолепна идея и рецепта, снимки и изпълнение.
    Моите поздравления, ведро и усмихнато настроение, Диана

    ОтговорИзтриване
  23. Перфектен външен вид на десерта,Йоли!
    А за вкуса изобщо не се съмнявам....
    А аз се прекланям пред креативността , въображението и фантазията ти!
    Когато човек е творец,той е творец във всичко,което прави!
    Страхотна си!

    ОтговорИзтриване
  24. Сладката вещица, Дианка и Красито ... радвате ме много момичета. Благодаря ви!

    ОтговорИзтриване
  25. complimenti, è davvero uno spettacolo, scommetto che è anche delizioso.

    ОтговорИзтриване
  26. This is beautiful!
    I love how it looks...I'd wouldn't want to eat it because it's so gorgeous!

    ОтговорИзтриване
  27. Само успях да кажа - хлъц, и това е.... нямам думи !

    ОтговорИзтриване
  28. Оното благодаря за вниманието и хубавите думи. Много сте мили с мен.Обичам ви!

    ОтговорИзтриване
  29. I cannot read a thing but wow that is a stunning pie, just gorgeous.

    ОтговорИзтриване
  30. Ауууу, Йоли,
    прекрасно предложениееееее. Тъкмо имам много ябълки, чудех се какво да ги правя, ето една интересна идея от теб. Поздрави и хубава почивка.

    ОтговорИзтриване
  31. Благодаря приятели.Много се радвам, че ви допадна идеята за ябълковите рози. Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  32. Миличка отново обра овациите с този ябълков букет! Много е красиво и изящно. Непременно ще се изпробва:)

    ОтговорИзтриване
  33. Йоли, фантастична идея! Знам, че публично заяви, че нямаш намерение да си сменяш професията, на да знаеш, че това ти е в кръвта:))))

    ОтговорИзтриване
  34. Прекрасен е Йоли !
    Изпуснала съм последните ти шедьоври, отивам да им се насладя
    Невероятен талант и неизчерпаем източник на нестандартни идеи
    Целувки

    ОтговорИзтриване
  35. Здравей Йоли, поздравления за чудесните рецепти, които скоро открих. В неделя опитах твоя ябълков сладкиш и стано много вкусен. Поради липса на време не успях да направя точно ябълкови рози, но нарязаните с белачка парченца разхвърлях нежно върху крема и се получи също добре. Тази неделя ща пробвам и староненския сладкиш с ябълки. фани

    ОтговорИзтриване
  36. Благодаря момичета.Толкова много ме радвате!

    Лулу,няма шанс мила да си оставя виолончелото.Много си го обичам.А готвенето си е просто за кеф.

    Фани,благодаря,че опита сладкиша.Радвам се,че ви е харесал.А за старонемския гарантирам!Страхотна е тази рецепта.

    ОтговорИзтриване
  37. Йоли толкова много ми хареса идеята че нямаше начин да не пробвам! И за мое щастие (и на околните разбира се) се получи прекрасен есенен десерт... Благодаря за идеята още веднъж! :)

    ОтговорИзтриване
  38. Благодаря, момичета. Радвам се, че харесахте идеята, а още повече, че и вече сте я опитали. Много ме радвате!

    ОтговорИзтриване
  39. Здравейте! След невероятната торта Естерхази, която приготвих 2 пъти за рождените дни на моя съпруг и син реших да опитам и ябълковия пай на рози. Получи се невероятен пай. Най искрени поздравления от мен и семейството ми за рецептите. Благодаря!!! Диди

    ОтговорИзтриване
  40. Благодаря, че го направи Диди.Толкова ме зарадва.Може да е връткава работа това белене на ябълки, но пък наистина става оригинално.

    Благодаря и на всички останали за добрите отзиви.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  41. Йоли, благодаря за рецептата ! Изглежда страхотно,и на вкус съм сигурна че ще е така:) ! Ще го направя скоро, само се 4удя с какво мога да k9;аменя бялото вино ? Не
    се пие вкъщи и не ми се купува цяла бутилка заради 100 мл:(..Какъв алкохол би подхождал?

    ОтговорИзтриване
  42. Благодаря ти мила.Радвам се,че ти хареса този сладкиш и ще се радвам,ако го опиташ.Въобще не се притеснявай за виното.Просто не го слагай.Не ти трябва друг алкохол в крема.По-добре си го ароматизирай с ванилия,портокалова или лимонова кора.А може и малко канелка да му сложиш.С други думи,нещо,което вие обичате като вкус.Успех и да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  43. Привет! За мен е удоволствие днес да те поканя на гости в кулата - има наградка в знак на уважение към теб.

    ОтговорИзтриване
  44. Е как може да е толкова страхотно!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  45. Йоли, не видях тук новина, че вече водиш и кулинарно предаване по utilisima попаднах на рекламата, която е страхотна!!! Успех на малкия екран :)))

    Юлияна

    ОтговорИзтриване
  46. Благодаря момичета.Изчервявам се вече от вас.Много сте мили!

    ОтговорИзтриване
  47. Brilliant and creative idea. I'll be trying this very soon.

    ОтговорИзтриване
  48. Йоли,имам честта да предам една страхотна награда на добри и заслужили кулинари. Мисля,че заслужаваш да си една от тях.Заповядай в моя блог да получиш наградата-предизвикателство!

    ОтговорИзтриване
  49. Благодаря момичета.Удоволствието е изцяло мое!

    ОтговорИзтриване
  50. Stunning!!! I wish I could read the recipe so I could make it. What language?

    :)
    ButterYum

    ОтговорИзтриване
  51. This is just wonderful. I'm wondering if you could send this to me translated in English. I can't find a translator on your blog. My email is stephanicochran@gmail.com. Thanks!

    ОтговорИзтриване
  52. Wow, I have never seen anything like this, it is amazing and beautiful! I hope I can replicate it! Thanks for sharing your talent!

    ОтговорИзтриване
  53. it looks gorgeous! nice to find you ;) kisses from Romania :*

    ОтговорИзтриване
  54. Отново благодаря на всички за вниманието и милите думи.Страхотни приятели сте!

    ОтговорИзтриване
  55. Йоли, невероятно красив е! И не особено лесен за приготвяне - тези рози са доста трудоемки, малко не ми се получиха, но като вкус е страхотен.Простоследващият път ще нарежа ябълката отгоре...

    ОтговорИзтриване
  56. Ама разбира се,че ще нарежеш ябълката отгоре.Аз само за закачка ги направих тия рози.... нали знаеш,луд умора няма.Благодаря ти много,че направи сладкиша!Да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  57. Ei, Yoli izmu4i me s tezi rozi4ki, no gi dokarah to4no kato tvoite.:) Perfekten koleden desert! Dori si kupih nova forma, 4e nqmah tozi razmer.:)
    Edno golqmo Blagodarq, aplodismenti i poklon za vsi4kite ti talanti!
    Prekrasna si!
    Vul6ebeni i nezabravii praznici!
    Eli

    ОтговорИзтриване
  58. Диана Василева

    Невероятна визия. От доста време го заглеждами мисля, че е време да се опита. Може ли само вместо сладко да се сложи глюкоза или течен мед? Благодаря

    ОтговорИзтриване
  59. Разбира се,че може,Диана.Много добре си го избрала даже!Благодаря за хубавите думи и весели празници!

    ОтговорИзтриване
  60. This tarte/pie is SO beautiful! And it looks delicious! I don't know what language you speak and write in but I want to get it translated. I want to make this and need to decipher it to English. You have a wonderul blog. Your photos are gorgeous! I am now following you! I saw this on pinterest and came to your site. So glad I did.

    Nann

    ОтговорИзтриване
  61. I just found the translate button and pressed it. Thankyou for the recipe. I am going to make it. It is so beautiful and looks delicious!

    Nann

    ОтговорИзтриване
  62. FANTASTI4NO E VSI4KO BOGATO VAOBRAJENIE IZOBRETATELNI IMPROVIZACII O4AKVAM S NETARPENIE VINAGI TOVA PREDAVANE NO ZA6TO SPRQ .....

    ОтговорИзтриване
  63. A MOJE LI VMIESTO BADEM DA SE IZPOLZVAT OREHI I DA DOBAVIM 6TIPKA KANELA ZA AROMAT OBOJAVAM GO

    ОтговорИзтриване
  64. Neveroqten pai! Rozite sa edno suvur6enstvo! Prosto vsi4ko tvoe e art izkustvo! Nqmam dumi prosto:D vednaga 6te go napravq. Sega sum se zaela da pravq va6ite mramorni qica!

    ОтговорИзтриване
  65. Разбира се,че може!Даже е задължително да сложите нещо свое,нещо,което обичате.Екпрелиментите са най-хубавото нещо на света!Благодаря много!

    Марианка,връткава работа са си розите,ама пък става ефектно.Запретвай ръкави тогава.Благодаря ти много и тук!

    ОтговорИзтриване
  66. Какъв по-хубав повод от днешния да направя това вълшебство! Днес е ден на мама, а аз съм благословена с две прекрасни момчета. Много твои рецепти пробвах и мисля , че вече е време да ти кажа едно огромно БЛАГОДАРЯ. От доста време ти присъстваш със своите рецепти в нашия дом и ни носиш много красота. Ти наистина си истинска вълшебница! А за сладкиша какво да кажа....както винаги - стана съвършен! Благодаря ти, мила! Честит празник!

    ОтговорИзтриване
  67. Честит празник и на теб мила Петя.Благодаря ти от сърце за топлотата и доверието.И че точно на празника си се спряла на моя рецепта.Наздраве!

    ОтговорИзтриване
  68. ЗДРАВЕЙ ЙОЛИ! Възхищавам ти се на страхотното старание да направиш този шедьовър! Но незнам защо реших за 8 март да изненадам моята любов. Трябваше да пишеш, че не е за начинащи :D :D :)
    Озорих се...първо тестото стана много маслено, ронливо....айде направих си мойто тесто,после крема не ми се угоди-стана много течен, добавях брашно, чак и нишесте сложих. После голямото мъчение беше да направя от 14 ябълки тези прекрасни рози...да ама не-погледнах че ти си сложила корите от обратната страна. Но моите ябълки са много меки. Станаха някакви детски розички, а от меките обелки направих вътрешността на розите. повечето от тях потънаха в крема:(. Ужас просто. :D За сметка на това пък приятеля ми изяде тавата. :) Мисля, че той е много капризен-това беше първата ни вечеря официално.Наистина крема е уникален!!! За да го сгъстя добавих варени ябълки-около 6 бр. и ги пасирах в крема, а отгоре сложих парченца от тях и стафиди. Стана супер!

    ОтговорИзтриване
  69. Мариянче,не можеш да си представиш как се смях на перипетиите ти.Ама така сладко си обяснила неволите си.Голяма си ми сладурана!Много ти благодаря мила,че се захвана с този пай.Въпреки,че е трудоемък и не се е получил кой знае колко добре.Но щом се е харесал и е бил изяден съм спокойна!Благодаря ти наистина много!

    ОтговорИзтриване
  70. правих този пай и стана супер,гостите бяха очаровани........обаче тия ябълки от рози ми взеха здравето,то потъмняха при беленето късаха се,чупеха се едвам ги навих,истигнах до исвода,че трябва явно по зелени ябълки да се взимат и да се белят с нож,знам ли,но по едно време ми идваше да ги изхвърля.както и да е много е вкусен.Поздравления за изумително красивото и нежно представяне....както винаги!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  71. Голяма си сладурка и това си е то!Браво на теб,че не се отказа.Много ти благодаря и да ви е сладко на всички!

    ОтговорИзтриване
  72. This looks beautiful and delicious. I am anxious to make it. Your photos are gorgeous. Thankyou for sharing your recipe.

    Nann
    atnannstable.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
  73. This cake is simply gorgeous! I found your blog through Pintrest, and I love it! I would like to invite you to share your recipes on a new recipe sharing website RecipeNewZ (with Z). When you submit a photo of your dish, it is published within minutes and links back to your blog. Try it out: http://recipenewz.com

    ОтговорИзтриване
  74. Йоли, маже би си изключително добра в сладкарството, но ти препоръчвам всички рецепти, които предлагаш да ги сготвиш предварително за да не възбуждаш отрицателни емоции у някои.

    И малко по скромно!

    ОтговорИзтриване
  75. Анониман,благодаря за коментара, но не го разбрах.Кое да сготвя предварително? В този блог няма нито едно нещо,което да не е сготвено и снимано лично от мен.И изядено, разбира се. Чак тогава го публикувам.А ако ти се виждам нескромна,много съжалявам.Не искам да засегна нечие самолюбие.Просто на който не му харесва да чете и гледа тук да не го прави.Задължителни неща няма.Но наистина не ти разбрах забележката.Бих желала да поясниш за да мога да се извиня, ако съм подразнила някой с нещо.

    ОтговорИзтриване
  76. Йоли, може ли за по-богат вкус да се добавят парченца ябълки в крема ?

    ОтговорИзтриване
  77. Прекрасна идея!!!Ръкопляскам от сърце!Разбира се,че може.Ето,виждаш ли колко е хубаво човек да влага нещо от себе си в рецептите?Браво и това си е то!Много хубаво ще стане.Единственото,което бих добавила е,че за да стане фино и да има по-силен ябълков аромат,първо бих ги задушила леко и пасирала.Тоест,да се получи ябълково пюре,което да се добави в крема.Но и с парченца ще е чудно.Благодаря за хубавата идея,ще се възползвам веднага!Страхотно!

    ОтговорИзтриване
  78. Аз ти благодаря защото се вдъхнових ит предаването ти да правя сладкиши всеки ден! На 16 съм , но ми доставя огромно удоволствие да гледам какви сладкиши правиш и след това да си ги приготвя, но винаги добавяйки и нещо от мен:))) Продължавай в същия дух!!!! С.

    ОтговорИзтриване
  79. Възрастта ти ме прави още по-радостна!Щастлива съм,че има такива млади хора като теб!Прегръщам те и продължавай да вкарваш фантазия и любов във всичко,което правиш!

    ОтговорИзтриване
  80. Ays,благодря ти за високата оценка.Много мило!

    ОтговорИзтриване
  81. Здравейте :) тортата изглежда невероятно. Мисля да се пробвам и аз, но като начинаещ "готвач" някой неща не са ми много ясни. Ще помоля да ми кажете колко време горе-долу трябва да се пече? (ясно е какъв трябва да е крайният резултат, но все пак...) Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
  82. Здравей и ти.Много си права,аз съм калпазанката,че никога не следя времето за печене и после не го пиша в рецептата.В тази рецепта времето за печене не е повече от 30 - 35 минути.Ако ябълките в началото започнат да прегарят по крайчетата,просто ги покрий с алуминиево фолио.да ти е сладко и благодаря.

    ОтговорИзтриване
  83. Много благодаря за информацията :) и аз горе-доле толкова време пекох блата (докато започна да порозовява). Рецептата и тортата са страхотни - този път го казвам от опит! Благодаря за споделеният опит :) Да си призная имаш малък проблем с розичките и сложих ябълките на полумесеци, но след като я опекох се сетих как точно трябва да изрежа ябалките! :) Пак мерси и препоръчвам на който не я е пробвал, да не губи време :)

    ОтговорИзтриване
  84. Много се радвам, че се е получил хубав сладкиш.Е,розичките така ими иначе са си пипкави,всъщност няма значение как са направени,просто са за визуален ефект като рози.И на полумесеци вкусът е същия.Благодаря от сърце!Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  85. Йоли, снощи моя приятелка ни беше направила този пай и беше уникално вкусен. Много благодаря за страхотната рецепта :)

    ОтговорИзтриване
  86. Много се радвам,мила.Поиграла си е приятелката ти с тези връткави розички.Поздрави я от мен.А на теб ти благодаря за топлите думи.

    ОтговорИзтриване
  87. uma ideia...perfeitamente elaborada e que bem que soa, imagino a que sabe!

    една идея ... перфектно подготвени и добре да звучи, представете си, че знаете!

    ОтговорИзтриване
  88. Йоли,рецептата наистина е страхотна!..но мисля че е редно да напишеш от къде си взела тази идея!Ако нe читателите ти,поне аз и ти знаем че това не е напълно твое творение.Другия път,когато си се вдъхновила от някъде по-добре напиши от къде.Помни че няма нищо лошо в това че някой се е сетил първи за нещо или си черпала идея от него.Важен е крайният резултат.Просто занапред прояви разбиране и респект към оригиналната рецепта и нейния готвач,защото малко по малко и другите ти последователи ще започнат да се усещат! ;) :)
    С възможно най-топли думи:Ники

    ОтговорИзтриване
  89. Just found your site via Pinterest, WOW!, I can not wait to try this Rose Apple desert. You are my new "go to" site for beautiful recipes. Thank you for sharing Jolien! From, California Girl

    ОтговорИзтриване
  90. Давай Ники, помогни малко да напишем кой е измислил това и веднага го правя. Честно казано,не зная.Виждала съм начина на приготвяне на рози на хиляди места,кой ли не го е правил и то с най-различни зеленчуци дори.Виждала съм и чуден солен вариант с ряпа и цвекло,с моркови също.Нямам идея кой за първи път го е направил и кога.Ако имаш пълната сигурност за оригинала,за първоизточника,моля те,давай,кажи.Веднага ще го напиша,разбира се.Уверявам те,че не знам кой е.Подобни неща в нета има с хиляди.Единственото,за което мога да претендирам е,че нещото е направено лично от мен и то без рецепта.По принцип така правя,рядко ползвам рецепти с пълна точност.Теб розите ли те притесняват или рецептата?За розите вече казах,където и да бръкнеш из нета ще видиш подобни.А за рецептата,надали ще намериш точно такава.Поне аз не съм я прочела никъде,уверявам те.Винаги проявявам респект и уважение към готвача, няма начин да не е така.Затова,ако наистина знаеш,дай да го напишем кой е.Ще го направя с най-голямо удоволствие.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Създателят на тази тарта е французинът Ален Пасар, шеф и собственик на ресторант Arpège в Париж. Идеята за тарта с рози от ябълкови ленти е патентовал през 2008-ма година, под името Tarte aux pommes Bouquet de roses.
      http://www.alain-passard.com , https://www.youtube.com/watch?v=ApaWfFIwI4g

      P.S.Случайно попаднах на тази информация и понеже видях, че има хора, които се интересуват кой е първоизточникът, реших да споделя. На видеото по-горе мове да се види как се прави тартата. Между другото, тартата на Йоли на външен вид я намирам по-красива от оригиналната, за което - комплименти.

      Изтриване
    2. Изключително много ти благодаря за тази информация! Веднага я прикачих под рецептата. Стнахонто наистина! На всичкото отгоре Пасар е страхотен мъж! Леле, да се влюбиш! Много, много ти благодаря!

      Изтриване
  91. Ники,ако можеш ми посочи коя точно картинка от тези два линка да посоча като първоизточник и веднага ще го направя.Пак ти казвам,където и да отвориш из нето ще намериш подобни неща.Няма как да се каже кой е открил топлата вода в случая.

    https://www.google.bg/search?q=Apple+Pie+of+Roses&hl=bg&client=firefox-a&hs=Mh0&tbo=d&rls=org.mozilla:en-US:official&channel=fflb&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=91kfUczSMMbYtAbLjIDoAw&ved=0CAoQ_AUoAQ&biw=1366&bih=618

    https://www.google.bg/search?q=Tarte+aux+pommes+de+Roses&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a&channel=fflb&um=1&ie=UTF-8&hl=bg&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=kFofUbHPNsWYtQb0moHIAg&biw=1366&bih=618&sei=llofUePoG8WLtAaWs4HQDw

    ОтговорИзтриване
  92. Скъпа, Йоли!

    Не обръщай внимание на злобните напатки на доброжелатели. Много мъчно ми стана, когато видях по-горните коментари. За съжаление злобата и завистта не е подминала и твоя прекрасен блог. Аз съм толкова очароване от твоите кулинарни творби и това, което аз самата постигам в кухнята благодарение на Теб. За мен твоя блог е като учебник и пътеводител в кулинарията от най-висок клас. Наистина е жалко, че има хора, които вместо да се зарадват за другите, напровтив им завиждат на таланта и успехите.
    Желая ти още много много успехи във всяко твое начинание и да продължаваш да ни радваш с вкусните си и красиви вълшебства!

    Поздрави :-)

    ОтговорИзтриване
  93. P.S. Сега след прекрасната портокалова тарта, за която вчера ти писах, че обрах овациите с нея нямам търпение да опитам и този прекрасен пай с рози :-)

    ОтговорИзтриване
  94. Не,мила,Ники не е недоброжелател.Напротив,има пълно право.Самата аз винаги посочвам откъде е рецептата,просто в случая наистина незнам.Къде ли не съм виждала това....Не е нещо ново,нечувано и невиждано.Имам предвид само розите.Защото рецептата си е моя,никой не може да обори това по никакъв начин.И тя не е открита от мен,просто съм съчетала различни неща,базирайки се на собствен опит.Рецепта не съм чела.Просто го направих както в момента ми дойде на ум.Много се радвам,че ти хареса портокаловата тарта,май малко хора я правят.Желая ти приятна заигравка с розите,пипкави са.Ще чакам с нетърпение да споделиш впечатленията си за вкуса на пая.А розите са си по-скоро за красотичка.

    ОтговорИзтриване
  95. pozdravleniya yoli mnogo hubav pay stana,i go napravi s tikiv obiknoven plod.KAK go pravis?
    syulbie orhan

    ОтговорИзтриване
  96. Really beautiful ! I love the whole blog , too .Have a wonderful day !

    ОтговорИзтриване
  97. Много ти благодаря Рената.Радвам се,че харесваш блога.Надявам се да опиташ нещичко от тук.Да ти е сладко.

    ОтговорИзтриване
  98. Lovely! Found you through Pinterest. I featured it also on my Pinspirations Monday round up!
    Hugs!
    Morgaine @ Madcap Frenzy
    http://madcapfrenzy.blogspot.com/2013/09/pinspirations-monday-all-about-apples.html

    ОтговорИзтриване
  99. Благодаря ти Моргана, за мен е удоволствие.Много си мила.

    ОтговорИзтриване
  100. Baked your pie today - it came out so beautiful and delicious! Thank you so much for the recipe and for inspiration!

    ОтговорИзтриване
  101. Много ти благодаря De-kay.Много е мило това.Радвам се,че ти хареса сладкиша.Да ви е сладко на всички у дома.

    ОтговорИзтриване
  102. I have never seen anything like this; Amazing and gorgeous! I will be making this soon.

    ОтговорИзтриване
  103. Wspaniały pomysł na cisto,dziękuję a inspirację,pozdrawiam z Polski :)
    http://akacjowyblog.blogspot.com/2013/10/o-smacznych-rozach-i-ksiezniczce.html

    Małgosia

    ОтговорИзтриване
  104. Małgosia,прекрасен пай си направила.Благодаря ти от сърце.Поздрави на Полша от България.

    ОтговорИзтриване
  105. В търсене на лесен и ефектен сладкиш попаднах на тази рецепта! Страхотно изглежда, непременно ще опитам :)

    ОтговорИзтриване
  106. Ще се радвам да го опиташ,Дани.Връткава работа са тези рози,но е красиво,да.Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  107. Hello!

    I am translating this to English, but I cannot figure out what "4 с.л. брашно с връх" means! Could some one please help? It says that it means "flour peak", but I am not sure what that is...

    Thank you,
    Amy

    ОтговорИзтриване
  108. Amy, 1 с.л. means 1 soup spoon,
    1 с.л. брашно с връх means 1 soup spoon and 1/3.Or said otherwise it means a full spoon with a tip on it.
    Thank you.

    ОтговорИзтриване
  109. I tried this today, worked beautifully! It's in the oven now . . .

    It took me about 3 hours total without a mandolin - I used a potato peeler to peel large continuous circular pieces off of the apple sideways.

    You can see a photo of the finished product (I used a large circular tart pan - double the recipe for this) on my instagram here: http://instagram.com/p/hPPEkCpEqr/

    ОтговорИзтриване
  110. Благодаря много, Емили.Радвам се,че ти хареса сладкиша.Благодаря ти много,чудесен е!

    ОтговорИзтриване
  111. Thank you so much for the wonderful recipe!
    It was delicious and I even left out the sugar!
    Cary

    ОтговорИзтриване
  112. Благодаря от сърце,Кери. Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  113. С удоволстие забелязах, че Йоли става популярна интернационално :)
    Ето линка към уебсайта, който цитира нейната рецепта
    http://www.ecomythsalliance.org/2013/11/wisconsin-eco-fruit-apples/

    следвай recipe pictured here

    ОтговорИзтриване
  114. Спасибо, Йоланта!
    Вы вдохно вили нас на создание видео рецепта:

    ОтговорИзтриване
  115. Много съм щастлива да чуя това,Евгени!Благодаря ти от сърце.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  116. I just found your lovely blog via Foodie.com. This apple roses cake looks beautiful and the recipe sounds delicious! Thank you for sharing the recipe. I am excited to try to make it. :)

    ОтговорИзтриване
  117. Your advice is extremely appealing.

    ОтговорИзтриване
  118. I made this today. The roses look great, however the custard was not set enough, still soft after baking. I baked for about 30 minutes this tart. Maybe not long enough or the custard must be soft?

    ОтговорИзтриване
  119. I cannot wait to try your recipe. This is the prettiest apple desert that I have ever seen.

    ОтговорИзтриване
  120. Здравей, Йоли! Участвах с твоята рецепта в едно импровизирано съревнование за най-добър пай Спрех се на нея, защото беше най-артистична, стилна и вкусно звучаща и изглеждаща. Оказа се, че не съм сбъркала в избора си. Макар и да правех пая за първи път ми се получи добре и на вид и на вкус и беше високо оценен. Ето ти и линк към събитието, където можеш да видиш какво съм спретнала... https://www.facebook.com/events/975407295809281/ Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Еми! Толкова ме зарадва, страхотен пай си направила! Поиграла си си с розите, но си заслужила овациите на всички! Браво на теб!

      Изтриване
  121. Вяра Русанова1 януари 2015 г. в 23:44

    Невероятно красив пай! Нямам
    търпение да го направя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честита Нова година, Верче. Ще се радвам да опиташ пая, благодаря ти за хубавите думи.

      Ще се радвам и ако пишеш в сайта ми yoli.bg, тъй като тук повече няма да публикувам нови рецепти. Благодаря за разбирането.

      Изтриване