петък, 9 декември 2011 г.

Портокалово шоколадов кекс - Елха




Скъпи читатели, искам да ви предложа една идея за коледен кекс. Не е нова, но пък е интересна. Особено когато човек не разполага със специални съдове. Знаете, че има какви ли не  форми за кексове и торти под форма на елхи. Вариантът, който ви предлагам не изисква нищо повече, освен желанието и въображението ви. Украсете Коледната си трапеза или пък подарете този кекс на приятел. Надявам се да ви допадне идеята. Приятно готвене!

Благодаря на Руми за милата покана. За мен  е чест и удоволствие да гостубав в блога на таз невероятна вълшебница.






Продукти за кексовото тесто

4 яйца
200 г захар
125 г течно масло

100 мл прясно мляко
100 г стопен черен шоколад
1 с.л. какао
1 ч.л. нес кафе

100 мл прясно изцеден портокалов сок
настъргана кора от 1 портокал

300 г брашно
1 ванилия
щипка сол
1 ч.л. бакпулвер

Продукти за крема

250 г меко масло
200 г пудра захар
1 ванилия
1  инстантен ванилов крем без варене или домашен млечен ванилов крем 500 г
зелена хранителна боя
захаросани череши или дребни цветни бонбони







Приготвяне 

* Разбийте яйцата със захарта на гъст и плътен крем докато утроят обема си. Сипете към тях маслото, разбъркайте и разделете сместа на две части в  отделни купи.

* Към едната част добавете прясното мляко, шоколада, какаото и кафето. Разбъркайте.

* Към другата част сипете портокаловия сок и настърганата кора.

* Пресейте брашното заедно с ванилията, солта и бакпулвера. Прибавете по равно брашното към двата крема.

* Постелете правоъгълна тава с хартия за печене. Сипете двата вида кексово тесто като го редувате неравномерно. Леко загладете, но внимавайте да не се смесват напълно шоколадовото и портокаловото тесто.







* Изпечете кекса в предварително загрята на 180* фурна. Оставете го да се охлади.







* За крема  разбийте пудинга според указанията на опаковката. Ако се спрете на варианта с домашен крем, направете този, който най-много обичате. Кремът трябва да е гъст и напълно охладен. 

* Разбийте маслото с пудрата захар и ванилията на хубав крем докато сместа побелее и стане плътна. Добавете зелена боя.

* Внимателно  смесете двата крема като първо постепенно слагате във ваниловия крем малки части маслен. Интензивността на зеления цвят преценете сами. Ако е нужно добавете още малко боя.

* След като сте изпекли блата и разбъркали крема е време да сглобите елхата. Разрежете блата на  6 квадрата като всеки е с около 2 см по-малък  от предходния. Може съвсем точно да ги изчислите и премерите с линийка, но ви уверявам, че това не е нужно. Аз ги нарязах "на око". Като започнете да шприцовате с крема всички неравности и кривини ще бъдат заличени.

* На дъното на равна чиния поставете най-големия квадрат. Намажете го с малко крем в средата и върху него поставете следващият по големина квадрат като разминете ъглите им. По този начин подредете всички квадрати като ги слепвате помежду им с крем и разминавате ъглите им.







* Сипете крема в пош с малък звездовиден накрайник и покрийте цялата конструкция с малки цветчета. Леко изтегляйте нагоре, ако искате да получите по-остри и издължени форми, които да приличат на иглички. Украсете коледното дръвче с шарени бонбонки, перлички, череши или с каквото на вас ви харесва. Оставете това удоволствие на децата си. А след това се съберете всички на масата, вземете по една лъжица и смело разровете  сладкиша. Да ви е сладко!







ц

33 коментара:

  1. Йоли, невероятна вълшебница си :)
    Винаги ти се радвам !
    Топла прегръдка и много усмихнати и уханни дни преди Коледа!

    ОтговорИзтриване
  2. Изглежда страхотно! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  3. Ти си вълшебница! Страхотна идея!

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте,имам един въпрос относно глазурата от масло и пудра захар която съм правила преди, но тогава засъхна и стана твърда и не особено приятна за хапване когато я поставих върху малки кексчета.Можете ли да ми кажете така ли се получава или съм допуснала някаква грешка.
    Любка

    ОтговорИзтриване
  5. Вълшебно изглежда, Йоли -
    Много красиво и празнично предложение, великолепна декорация и снимки. Като коледна приказка...
    Сърдечни поздрави,
    хубаво и усмихнато утре, Диана

    ОтговорИзтриване
  6. Обичам тази твоя вкусна фантазия, която не ме засища, а ме кара да искам винаги още и още...
    Благодаря ти Йоли такова!
    Благодаря ти за всички тези щастливи усмивки, което ни подаряваш!!! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Останах впечатлена и в блога на Лулу, и тук ще изкажа възхищението си - страхотна елха!

    ОтговорИзтриване
  8. Йоли,удоволствие е всеки път,когато вляза тук или когато приготвям твоя рецепта!
    А сега като имам възможност и да те гледам удоволствието е стопроцентово!
    Най-много ми харесва това,че от сравнително лесни рецепти правиш винаги шедьовър!Прекрасна си!

    ОтговорИзтриване
  9. Йоли,ти си наистина вълшебница-толкова много ти се възхищавам...Красоти сътровяваш...И тази рецепта е интересна и оригинална-наистина в хубав подарък може да се превърне.
    Благодаря за споделената рецепта!
    Хубав следобед и мнооого усмивки!

    ОтговорИзтриване
  10. Йоли,много хубава торта ,чудех се нещо новогодишно за торта ,мноого благодаря за идеята ,умница си мила .

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря ви от сърце!Весели празници на всички!

    ОтговорИзтриване
  12. Йоли страхотна елха!!! Ама как ти идват такива вкусни и красиви идейки :))
    Поздрави и весели празници!

    ОтговорИзтриване
  13. Йоли, винаги когато разглеждам блога ти, за мене е празник. Възхищавам се на всеки отделен детайл от описанието на рецептата, изпълнението, украсата и снимките. Невероятно свежи и красиви идеи за поднасянето на храната. Всичко при тебе изглежда приготвено с много любов, търпение и умение.
    Сърдечни поздрави от мене!

    ОтговорИзтриване
  14. Отново невероятно вкусно и оригинално предложение. Ти си неизчерпаем източник на вдъхновение, Йоли! Много ти се радвам и ти благодаря!

    ОтговорИзтриване
  15. Отново благодаря на всички.Весели празници и да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  16. Здравей,
    Вчера открих твоя блог и все едно сега проглеждам. Как съм живяла до сега без тази красота? От понеделник запрятам ръкави и почвам под ред кексове, тортички и всякакви сладкиши.
    Благодаря, че те има и че си толкова добра в споделянето. Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  17. Draga mi bratovchedke,
    Ti stana lyubimoto vdahnovenie na kupchina ot neotstapvashti ti strahotni kulinarki tuk v Amerika! mnogo se radvam na vsichko, koeto maistorish i nie kopirame nagotovo haha!
    Mnogo celyvki ot men i Rada, chiito ochi stanaha na chinii kato vidia sladkishite!
    Veseli prazitzi i shtastliva 2012!
    Elitza

    ОтговорИзтриване
  18. Благодаря мила.Не си оставила името си,но те прегръщам и ти желая топли,весели и щастливи празнични дни.Благодаря ти от сърце и да ти е слако!

    Еличе,знаеш ли как ме зарадва коментара ти?Грейнах веднага!Поздрави всички американски кулинарки и целуни Рада.Щастливи празници мила!Прегръщам ви!

    ОтговорИзтриване
  19. Здравей Йоли! Отново поднасяш нещо уникално и невероятно! Аз както редовно си плагиатствам от твоите идеи, реших да открадна и тази невероятна елха, но имам следния въпрос: имам инстантен крем на Др. Йоткер и се чудя дали е подходящ, защото те са малко "въздух под налагяне" и се страхувам да не ми окапе елхата :( Ако не е подходящ би ли ми препоръчала какъв инстантен крем използваш ти?
    Хиляда благодарности предварително и желая на теб и близките ти прекрасна и усмихната Коледа!

    ОтговорИзтриване
  20. Ивана,давай!Ще се радвам да я пробваш тази елхичка.Обикновено купувам ванилов пудинг без варене.Обаче никога не спазвам точните укаазания на опаковката.Пусто,такава съм си,все на око ги правя нещата.И според мен така е и по-добре,защото мога да преценям гъстотата.Просто наливам млякото постепенно и бъркам с миксера.Като ми хареса гъстотата спирам да доливам мляко.А после смесвам крема или с разбито с пудра захар масло,или с бита сметана.Но да знаеш,1 пакетче крем няма да ти стигне за елхичката.Купи си 2.Благодаря ти за доверието и весела Коледа!

    ОтговорИзтриване
  21. Това е невероятно красиво! Поздравления! Както винаги перфектна!

    ОтговорИзтриване
  22. Благодапя ти Сиана.Много си мила.Имаш много красиво име!

    ОтговорИзтриване
  23. Здравей, Йоли! Трудна ли е за изпълнение тази елха, защото аз не съм добра колкото теб и малко ме притесняват "игличките", не съм сигурна дали ще се справя с шприцоването им?
    Ивелина

    ОтговорИзтриване
  24. Не е трудна мила. Никак даже. Тато нямаш шприц за игличките просто сложи крема в пликче. Колкото по- небрежно ги направиш, толкова по- естествено ще изглежда елхата. Само крема ти трябва да е гъст за шприцоване. Успех и благодаря.

    ОтговорИзтриване
  25. Йоли, извинявай, че пак те занимавам с въпроси, но ми е много важно да я изпипам елхата, защото ще се продава благотворително. Ще я направя 2 дни преди събитието - много ли е, да не се разпадне? :(
    Ивелина

    ОтговорИзтриване
  26. Ивче,можеш да я направиш и 3 ден предварително,но бих те посъветвала игличките все пак да са в последния момент.Бързо ще ги направиш,не се бой.Все пак за да изглежда свежо е добре да нанесеш крема последен.Успех ти желая.

    ОтговорИзтриване
  27. Здравей Йоли, всичко в твоят сайт е прекрасно карсиво и вкусно, благодаря ти аз сьм ти голям фен и всичко, което сьм направила от твоите речепти до сега са били много вкусно и сьм получавала само комплименти, с изключение на сладките например следвах рецептата за елхата стьпка по срьпка, но уви блатьт ми стана много ниськ, едва 2 см.. сега се налага да интерпретирам с готови блатове ...Но вьзможно е да е от продуктите.. не знам,,,, но така или иначе ще се справя някак си. Благодаря ти от сьрце и есели празници..

    ОтговорИзтриване
  28. Много съжалявам,че така се е получило.Каквото и да се е объркало вече е без значение,давай с готовите блатове.Сигурна съм,че ще стане чудна празнична елха.Благодаря ти от сърце за милите думи и доверието.Весели и щастливи празници.

    ОтговорИзтриване
  29. Благодаря за Йоли.. с готови блатове се получи... ех... не е толкова красива като твоята елха, но все пак се радвам че успях да я направя :-))
    Весели и щастливи празници
    ЧЕСТИТА КОЛЕДА Йоли с пожелания за много лични успехи и все така да ни радваш с прекарасните си и вкусни рецепти..

    ОтговорИзтриване
  30. Здравейте, Йоли! Аз съм ваша фенка и във всяка удобно за мен време постоянно Ви чета и разглеждам както в блога, така и в нет пространството.Превърнали сте се за мен в такава зависимист, в каквато е фейсбука за моето обкръжение.Вероятно тук не е мястото да задам въпроса си, ще приема укора Ви ако има друго такова място, за невежи в кулинарията като мен;)
    От няколко дни сбъднах своя мечта-нова печка!!!Вече имам смелостта да изпробвам всичко ваше и да радвам моята любов :)
    Предстои ми купуване на форма за кекс и форми за мъфини, въпроса ми е какъв материал ще ми е най-удобно.Изчетох безумно много противоречиви коментари, а незнайно как и защо имам огромно довеие и респект към вас...Благодаря!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей мила. Честита ти нова печка. Знам, че много и се радваш, иаз бях така. Ще се радвам да готвиш прекрасни ястия с нея. Много си мила с мен, благодаря ти. За формите, честно да ти кажа, аз предпочитам класическите метални пред силиконовите. Може да са с незалепващо покритие, може и не. Но на мен са ми по-сигурни и удобни. Разбира се, както си решиш. И двата варианта стават. Ще се радвам, ако занапред ми пишеш в сайта ми yoli.bg, тъй като тук няма повече да публикувам нови рецепти. Благодаря ти отново.

      Изтриване