събота, 17 декември 2011 г.

Коледни трюфели





Тази година определено са ме завладяли Коледните венци. Предлагам ви една идея за подреждане на любимите на всички бонбони  - Трюфел. Стиропоровата основа може да намерите в цветарските магазини или кинкалериите. Освен форма на венец  има камбанки, елхи и други коледни форми. Надявам се да ви допадне идеята ми!



Основни продукти

За трюфели с бял шоколад - 24 бр.

50 г масло
80 мл течна неподсладена сметана
300 г бял шоколад


За трюфели с натурален шоколад -  24 бр.

150 мл течна неподсладена сметана
225 г натурален шоколад

За пълнежите

1 ч.л. зелен чай Мача
100 г суров шам фъстък

1/2 ч.ч. счукани карамелизирани орехи
настъргана кора от 1/2 портокал
2-3 капки портокалова есенция

1 с.л. бренди
прияни вишни

1 ч.л. нес кафе
цели печени лешници

стопен бял и натурален шоколад за покриване на трюфелите
цветно захарно тесто за украса








Приготвяне

* В отделни съдове загрейте двете части сметана до кипване. В едната сипете маслото и белия шоколад, а в другата натуралния. Разбъркайте на гладък крем.

* Разделете по равно двата крема в четири отделни купички. 

* Към едната купичка с бял ганаш прибавете зеленият чай и счукания шам фъстък. Разбъркайте и оставете да се охлади добре. Оформете бонбони  и ги потопете в стопен тъмен шоколад. Поставете ги върху хартия за печене за да се втвърдят добре.






* Втората купичка с бял ганаш първо трябва да се охлади преди да прибавите към нея карамелизираните орехи, портокаловата кора и есенцията. Ако сместа е топла ще стопи карамела и той няма да се усеща като хапвате бонбоните. Отново оставете на студено за да се стегне крема напълно. Оформете бонбони  и ги потопете в стопен тъмен шоколад. Поставете ги върху хартия за печене за да се втвърдят добре.






* Към едната купичка с тъмен ганаш прибавете алкохола, а към другата кафето без да го разтваряте предварително. Разбъркайте и оставете на студено да се втвърдят. След като това стане направете бонбони като в едните сложите цял печен лешник, а в другите по една пияна вишна без костилка. Топнете бонбоните в стопен бял шоколад. Поставете ги върху хартия за печене за да се втвърдят добре.





 
*  Върху бонбоните, покрити с тъмен шоколад капнете малко стопен бял за да заприлича на снежно покритие. След като и той се втвърди направете коледна украса и я залепете с малко течен шоколад.

* Набодете клечки за зъби по стиропоровия венец, а по тях забодете трюфелите.







 * Подредете венеца както на вас ви харесва. Весели празници и да ви е сладко! 









.

38 коментара:

  1. Йоли, оставам без думи! Какъв вкусен венец!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесне трюфели и както винаги страхотна декорация!
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Всичките Ви рецепти за Коледа са толкова прекрасни, че човек се чуди коя да избере! :) Поздравявам Ви за вдъхновението! Гергана

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасни са, Йоли :)
    А ти си чудесна!!!!!!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесна идея , разкошни трюфели !!!
    Страхотна си , Йоли ! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Отново поздравления, Йоли, Прекрасни са! Изглеждат много вкусни, надявам се да се опитам да ги приготвя някой ден...Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря ви много.Грабвайте по един бонбон!

    ОтговорИзтриване
  8. Наистина страхотни трюфели си направила-поздравления!
    Дано имам времето да ги направя-толкова са изкушаващи...
    Хубав ден,Йоли!

    ОтговорИзтриване
  9. Чудесни бонбони! Благодаря за тази прекрасна коледна рецепта.
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  10. Уникална си, Йоли! Само ти можеш да сътвориш толкова голяма и при това неустоимо вкусна красота! Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Gorgeous, just beautiful! I love the wreath and love the chocolates. Great eye for decoration.

    ОтговорИзтриване
  12. О, Йоли,
    толкова са прекрасни....

    ОтговорИзтриване
  13. Прекрасни са, Йоли,
    а идеята за венеца - великолепна!
    Сърдечни поздрави и щастливи празници, Диана

    ОтговорИзтриване
  14. Йоли, скъпа, не спираш да ни вдъхновяваш и изненадваш. Просто си невероятна! А бонбонките са супер!

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря и на вас мили мои.Да ви е сладко и весела Коледа!

    ОтговорИзтриване
  16. Йолинце,празник за окото е тук всеки път!Страхотен венец,толкова вкусен и празничен!И така интересно си ги украсила с дребни плодчета и листенца,абе фина работа!
    Държа те под око и по ТВ,с теб съм много често пред екрана!

    Сърдечна прегръдка и щастлива Коледа!

    ОтговорИзтриване
  17. Благодаря ти Роси.И аз те прегръщам и Щастлива Коледа!

    ОтговорИзтриване
  18. Йоли, пак си направила публикация ....с невероятни вкуснотии! Толкова впечатляващи са твоите коледни трюфели , че....не мога да отделя очи от тях!
    Благодаря ти за прекрасната рецепта! Нека твоята Коледа е толкова красива, ...колкото и твоите трюфели! Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  19. йоли би ли споделила от къде може да се намери този чай мача?че където питам ме гледат доста изумено..........за съжаление.:)))

    ОтговорИзтриване
  20. Миличка,този чай си го купувам от едно малко магазинче за подправки в София на ул.Иван Асен 12.Май 12 беше.Там има чудни неща.Ако имаш възможност посети го.

    ОтговорИзтриване
  21. Ммммм, такива трюфели не съм виждала, но изглеждат невероятно! Лиги ми потекоха. Не изглеждат много лесни за изпълнение, но няма да се откажа толкова лесно! Ако прибавя малко кокосови стърготини надявам се няма да разваля визията и вкусът им?! Просто обожавам кокосови стърготини и ги слагам винаги когато може и на каквото може :)

    ОтговорИзтриване
  22. Правилно!Винаги слагай това,което най-много обичаш да хапваш.Няма задължителни неща в готвенето,напротив!Благодаря ти от сърце!

    ОтговорИзтриване
  23. Йоли, в пролетно настроение изпробвах едно от тези великолепни предложения. Съобразих вариацията с личния вкус и пак се получи прекрасно. Просто исках да ти кажа едно голямо БЛАГОДАРЯ за рецептата.

    ОтговорИзтриване
  24. Точно така мила!Точно така!Винаги трябва да съобразяваш нещата с личния си вкус.Непрекъснато това повтарям на читателите си.Моите рецепти са по-скоро една насока и идея.И най-много се радвам когато ги променяте според вкусовете си!Благодаря ти,че си разбрала посланието ми и колко е важно това в същност.

    ОтговорИзтриване
  25. Йолиии,простО не знам какво да кажа НЕВЕРОЯТНА КРАСОТА.струва ми се,че трябва да се отдели повечко време,но определено си заслужава !!! Дано да успея да ги пробвам за идните празници :) Благодаря ти миличка,пожелавам ти да си много здрава и да продължаваш да твориш подобни прелести.

    ОтговорИзтриване
  26. Така е Краси,иска малко време.Но ако за Коледа не го отделим,то кога?Достави удоволствие и на себе си,и на близките си.Ще се радвам да опиташ.Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  27. Здравей, Йоли! Пробвах се с трюфелите и искам да ти кажа че като за първи път ми се получиха доста добре...вкъщи, определено, им се зарадваха. Само искам да знам откъде да си намеря захаросани портокалови корички...много бйх искала да сложа от тях следващия път, но не намерих...има ли някакъв магазин за кулинари, примерно, в София откъдето човек си набавя по-специфични продукти!

    Поздрави: Радост

    ОтговорИзтриване
  28. Браво Радост,супер много се радвам,че са се получили вкусни бонбони.Можеш сама да си направиш корички.Обилваш портокалите с белачката за картофи,така,че да не белиш много и от бялата част.След това извари корите в 2 води,просто по 2 минути варене.След това направи захарен сироп 1:1 вода и захар и свари корите катоза сладко.Нарежи си ги на кубчета и ги прибери в бурканче.И като ти потрябва си взимаш.Това е.А иначе кандирани цитрусови корички има в големите супермаркети.В Карфур и Кауфланд,в Хит и Пикадили.

    ОтговорИзтриване
  29. Благодаря, Йоли! Приятен уикенд!
    Радост :)

    ОтговорИзтриване
  30. Заплюх си ги тези трюфели да ги мъча тази година за Коледа :-) Да те питам обаче, колко време най-рано мога да ги направя? И как да ги съхранявам?
    Благодаря ти, мила! :*

    ОтговорИзтриване
  31. Еми,много време могат да стоят.Това все пак са си шоколадови бонбони.И 20 дена преди Коледа да ги направиш,няма проблем.Сложи ги в кутия и готово.Но не ги дръж в хладилника,а в килер,шкаф или просто в стаята.Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  32. Здравей Йоли,
    Мисля тази година да направя подаръци за близките като направя и им подаря твоите вълшебни трюфели. Притеснявам се само след като разделя смесите в 4 купички и прибавя във всяка купичка искания вкус, как после консистенцията ще стане толкова гъста че да оформя бонбоните или пък да използавам форимички за бонбони ? Благодаря много :) Хубава Седмица
    Поздрави
    Цветомира от Панагюрище

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да ги опиташ, Цвети. Много хубаво си решила. Тези малки подаръчета са най-милото и топло нещо.

      Не се притеснявай изобщо. Най-добре е да си подготвиш смесите от предния ден и да ги оставиш в хладилника през нощта. А на другия ден да оформиш топчетата.

      Трюфелите никога не могат да се сгрешат, не го мисли това. Ще ти кажа. Ако сместа ти е рядка и не се стяга я затопляш наново и добавяш още малко шоколад. И обратното, ако е много гъста затопляш и капваш мъничко сметана. Никога няма фал при тях, повярвай ми.

      За ориентир да ти кажа - докато сместа ти е още топла трябва да е с консистенция на кексово тесто, но не много гъсто. Ако е като палачинково е радко, добре е за глазури, но не и за бонбони. А като изстине вече става съвсем твърдо, ако ти е било гъстичко в още топъл вариант.

      Успех и благодаря. Ако има нещо, което искаш да питаш или се притесняваш, не се колебай. Насреща съм.

      Изтриване
  33. Благодаря много :) Ще докладвам като ги измайсторя :)
    Цветомира

    ОтговорИзтриване
  34. Здравейте, може ли да заменя този чай с друг зелен чай на листенца, или с някой друг с подобен вкус?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей и от мен. За съжаление, не. Това е много особен чай, нищо друго не прилича на него. Просто го пропусни, не го слагай. Направи бонбоните на вкус както на теб ще ти харесат. Може да ползваш всякакви други аромати. Благодаря ти, ще се радвам да опиташ.

      Изтриване
    2. Благодаря! Ще го потърся. Искам да спазя точно Вашата рецепта. До сега не съм съжалявала за нито една изпробвана рецепта от блога Ви. Благодаря, че Ви има! Весели предстоящи Коледни празници!

      Изтриване
    3. Благодаря ти за милите думи! Весели и светли празници и на теб!

      Изтриване