Продукти за 6 порции
една зряла круша около 250 г
100 г захар
2 жълтъка
кора от 1/2 лимон
сок от 1/2 лимон
2-3 с.л. крушова ракия или друг подходящ алкохол
10 г желатин (1 пакетче)
200 мл сметана за разбиване
1 ванилия
Шоколадови листа
24 малки листа от роза
100 г натурален шоколад
1/2 твърда круша
* Обелете крушата, нарежете я на кубчета и я сварете до омекване в малко вода заедно с цялата лимонова кора и половината захар. Отстранете кората на лимона и посирайте всичко на гладко пюре. Ароматизирайте с крушовата ракия. Разтворете желатина на водна баня в малко вода и го прибавете към горещото пюре. Разбиркайте и оставете да изстине.
* Разбийте сметаната на сняг. Отделно разбийте двата жълтъка с останалата захар и ванилията на водна баня докато получите гъст крем. Прибавете ги към сметаната. Накрая съединете студеното крушово пюре преди да е почнало да желира със сметановия крем. Оствете муса за 4 часа в хладилника.
* Измийте и подсушете листата на розите. Стопете шоколада на водна баня. Върху вътрешната страна на листата нанесете пласт шоколад с помощта на малка лъжичка или четка за рисуване. Оставете листата да се втвърдят добре. След това отделете шоколада. Може да видите тук как се прави това.
* Гребнете лъжичка от муса и го поставете върху едно шоколадово листо. Забодете едно по-малко листенце отгоре и гарнирайте с тънко резенче круша. Да ви е сладко!
Прекрасни миниатюрки!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Поздрави, Йоли!
ОтговорИзтриванеОтново зареди деня с празничност и нежност.
Хубав празник!
.....и прощавай!
Йоли, вълшебница си!
ОтговорИзтриванеДостави ми невероятно удоволствие!
Благодаря ти, миличка!
Хубав ден!
Нежно и ефирно представяне-много са сладинки....
ОтговорИзтриванеХубав празник,Йоли!
Прекрасни - много идейни, невероятно нежни и предполагам - още толкова вкусни!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и хубава неделя!
Красиви са! Със сигурнос и вкусни, но видът им е страхотен - изящни е думата за тях.
ОтговорИзтриванеПоздрав и чудесна неделя!
Вълшебница си, Йоли!
ОтговорИзтриванеСтрахотно ! Много красиво !
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Йоли, прекрасни са! Не сладкиш, а произведение на изкуството :).
ОтговорИзтриванеХубава неделна вечер!
Йоли, когато човек остане без думи има няколко причини. Моята в случая е, че думите не стигат за се изрази чувството от видяното и емоцията която тази прелест създава!
ОтговорИзтриванеЕх, направо се "олях", а не ми стигат думи!
Моля да ми простите, ако волно или неволно съм Ви обидила!
Едно от най-нежните изкушения, което бих могъл да си пожелая!:)
ОтговорИзтриванеЧестит празник Йоли!
Пожелавам ти всичкото щастие на света скъпо мое другарче!
Прегръщам те! Много и топло!
Крушова ракия.... дай алтернатива де. Къде да я търся сега?
ОтговорИзтриванеВкусна закачка, Йоли!
Хей, ама ти днес имаш рожден ден?!
Да си жива и здрава и много щастлива, мила!
Успех във всичко което правиш и много целувки!
Йоли,
ОтговорИзтриванеНежни, красиви и много елегантни -
великолепни!
А днес, 27.02, с голяма прегръдка:
Честит рожден ден,
бъди здрава, устремена и успяваща, усмихната и много щастлива!
Сърдечни поздрави и хубав празник, Диана
Честит рожден ден,Йолинка!
ОтговорИзтриванеБъди здрава и мноого щастлива-целувам те!
Честит рожден ден и тук,миличка Йоли!
ОтговорИзтриванеА това,което си преставила е повече от съвършено!Ще се почерпя виртуално с едно от тези приказни десертчета за твое здраве и щастие!
Прегръдки!
Eх, Йоли...някъде назад, преди време пишеше, че рисуването не било работа за теб, а? Момиче, това сега си е истински шедьовър :) Кафяви есенни листа,нявалял сняг отгоре и малко златно слънце за настроение... Картините не са само на платно и художниците не работят само с четка. :))
ОтговорИзтриванеСтрахотно изкушение! С удоволствие се черпя за твое здраве и ти желая нестихващ ентусиазъм, нови идеи и реализирани мечти! Бъди щастлива!
Честит рожден ден, миличка!
Здравей Йоли,
ОтговорИзтриванеСледя те отдавна.Невероятно съчетание на музика, стил и изящество.
Истински ти се възхищавам. Определено ти се отдава да сътворяваш красоти, а и отлично до ги представяш.
Правила съм доста неща от рецептите ти. Желая ти успех!
Невероятна красота!
ОтговорИзтриванеОбичам ви приятели и благодаря,че ви има.Невероятно мили думи и пожелания.Трогнахте ме наистина!
ОтговорИзтриванеИзискано, като във френски гурме ресторант..Целувам те
ОтговорИзтриванеЗдравей, Йоли! Позволявам си на малко име, защото блогът ти е много топъл, гостоприемен, очарователен -обзалагам се, че е точно като теб самата!
ОтговорИзтриванеВръщам се пак и пак към твоите рецепти - харесва ми тяхната простота и естетика. Поднесеното е оформено с много вкус, идейно и вдъхновяващо!
Вече пробвах една-две рецепти и се обзалагам, че ще пробвам поне още няколко :) Резултата е много добър, пък "материалите" по правило са достъпни и не твърде "извънземни" :) (което често ме отказва да пробвам рецептите по други блогове)
Специално проверих профила ти с какво се занимаваш - изкуство, музикант - нищо чудно - всичко е толкова деликатно поднесено, в такава хармония от цветове и вкус. Не знам дали може да се озвучат статиите ти с музиката, която те вдъхновява, докато готвиш. Поздрави.
Ваня Василева - юрист и фен :)
И аз те целувам Аничко!
ОтговорИзтриванеВаня,благодаря ти от сърце.Такива хубави неща си написала за мен.Дано наистина ги заслужавам.Благодаря ти много мила!Да ти е сладко!
Честита Баба Марта :))
ОтговорИзтриванеС пожелания за много здраве и щастие!
Много изящни миниатюри.
ОтговорИзтриванеБраво, Йоли! Творецът веднага си личи.
Йоли, прекрасно е! И не знам кое е по-прекрасно, снимката (като картина на художник) или миниатюрата (като сладкарско творение)! Мога само да застина в едно възхитено "Ой!" :) Поздравления!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти ТИКИ.Много мили думи.Радвам се,че ти харесват тези закачки.
ОтговорИзтриванеВъзхитена съм, Йоли! Конкретно и принципно, днес и отдавна! Горният коментар бих го копирала под всяка една от снимките ти, защото винаги така ми действат. Вдъхновение си... :*
ОтговорИзтриванеАми това най-много ме радва! Някой да ми каже, че го вдъхвновявам. Благодаря ти наистина много.
ОтговорИзтриванеЙоли, сметаната сладкарската ли е?
ОтговорИзтриванеДа, това е сметана за разбиване. Ще се радвам да опиташ. Благодаря ти.
ИзтриванеА дали мога да ги направя ден преди поднасянето ? Или да синаправя само листенцата, а сместа и декорирането малко преди поднасянето?
ОтговорИзтриванеО, да, можеш и предварително. Кремът е с желатин и няма да повреди листата. Но все пак ше е по- добре да ги сглобиш в по- краен момент. За да са свежи и да изгкеждат максимално добре, Само искам да ти кажа, че през лятото е адски трудно да се работи с шоколад. Да не се ядисваш, че не стяга. Трябва да е задължително темпериран за да издържи. Иначе като го извадиш от хладилника веднага ще омекне.
Изтриване