неделя, 26 февруари 2012 г.

Миниатюри





Продукти за 6 порции

една зряла круша около 250 г
100 г захар
2 жълтъка
кора от 1/2 лимон
сок  от 1/2 лимон
2-3 с.л. крушова ракия или друг  подходящ алкохол
10 г желатин (1 пакетче)
200 мл сметана за разбиване
1 ванилия


Шоколадови листа

24 малки листа от роза
100 г  натурален шоколад
1/2 твърда круша







* Обелете крушата, нарежете я на кубчета и я сварете до омекване в малко вода заедно с цялата лимонова кора и половината захар. Отстранете кората на лимона и посирайте всичко на гладко пюре. Ароматизирайте с крушовата ракия. Разтворете желатина на водна баня в малко вода и го прибавете към горещото пюре. Разбиркайте и оставете да изстине. 

* Разбийте сметаната на сняг. Отделно разбийте двата жълтъка с останалата захар и ванилията на водна баня докато получите гъст крем. Прибавете ги към сметаната. Накрая съединете студеното крушово пюре преди да е почнало да желира със сметановия крем.  Оствете муса за 4 часа в хладилника.

* Измийте и подсушете листата на розите. Стопете шоколада на водна баня. Върху вътрешната страна на листата нанесете пласт шоколад с помощта на малка лъжичка или четка за рисуване. Оставете листата да се втвърдят добре. След това отделете шоколада. Може да видите тук как се прави това. 

* Гребнете лъжичка от муса и го поставете върху едно шоколадово листо. Забодете едно по-малко листенце отгоре и гарнирайте с тънко резенче круша. Да ви е сладко! 




32 коментара:

  1. Прекрасни миниатюрки!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Поздрави, Йоли!
    Отново зареди деня с празничност и нежност.
    Хубав празник!
    .....и прощавай!

    ОтговорИзтриване
  3. Йоли, вълшебница си!
    Достави ми невероятно удоволствие!
    Благодаря ти, миличка!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Нежно и ефирно представяне-много са сладинки....
    Хубав празник,Йоли!

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасни - много идейни, невероятно нежни и предполагам - още толкова вкусни!
    Сърдечни поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  6. Красиви са! Със сигурнос и вкусни, но видът им е страхотен - изящни е думата за тях.
    Поздрав и чудесна неделя!

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотно ! Много красиво !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  8. Йоли, прекрасни са! Не сладкиш, а произведение на изкуството :).
    Хубава неделна вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. Йоли, когато човек остане без думи има няколко причини. Моята в случая е, че думите не стигат за се изрази чувството от видяното и емоцията която тази прелест създава!
    Ех, направо се "олях", а не ми стигат думи!
    Моля да ми простите, ако волно или неволно съм Ви обидила!

    ОтговорИзтриване
  10. Едно от най-нежните изкушения, което бих могъл да си пожелая!:)

    Честит празник Йоли!
    Пожелавам ти всичкото щастие на света скъпо мое другарче!
    Прегръщам те! Много и топло!

    ОтговорИзтриване
  11. Крушова ракия.... дай алтернатива де. Къде да я търся сега?
    Вкусна закачка, Йоли!

    Хей, ама ти днес имаш рожден ден?!

    Да си жива и здрава и много щастлива, мила!
    Успех във всичко което правиш и много целувки!

    ОтговорИзтриване
  12. Йоли,
    Нежни, красиви и много елегантни -
    великолепни!
    А днес, 27.02, с голяма прегръдка:
    Честит рожден ден,
    бъди здрава, устремена и успяваща, усмихната и много щастлива!
    Сърдечни поздрави и хубав празник, Диана

    ОтговорИзтриване
  13. Честит рожден ден,Йолинка!
    Бъди здрава и мноого щастлива-целувам те!

    ОтговорИзтриване
  14. Честит рожден ден и тук,миличка Йоли!
    А това,което си преставила е повече от съвършено!Ще се почерпя виртуално с едно от тези приказни десертчета за твое здраве и щастие!

    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  15. Eх, Йоли...някъде назад, преди време пишеше, че рисуването не било работа за теб, а? Момиче, това сега си е истински шедьовър :) Кафяви есенни листа,нявалял сняг отгоре и малко златно слънце за настроение... Картините не са само на платно и художниците не работят само с четка. :))
    Страхотно изкушение! С удоволствие се черпя за твое здраве и ти желая нестихващ ентусиазъм, нови идеи и реализирани мечти! Бъди щастлива!
    Честит рожден ден, миличка!

    ОтговорИзтриване
  16. Здравей Йоли,
    Следя те отдавна.Невероятно съчетание на музика, стил и изящество.
    Истински ти се възхищавам. Определено ти се отдава да сътворяваш красоти, а и отлично до ги представяш.
    Правила съм доста неща от рецептите ти. Желая ти успех!

    ОтговорИзтриване
  17. Обичам ви приятели и благодаря,че ви има.Невероятно мили думи и пожелания.Трогнахте ме наистина!

    ОтговорИзтриване
  18. Изискано, като във френски гурме ресторант..Целувам те

    ОтговорИзтриване
  19. Здравей, Йоли! Позволявам си на малко име, защото блогът ти е много топъл, гостоприемен, очарователен -обзалагам се, че е точно като теб самата!
    Връщам се пак и пак към твоите рецепти - харесва ми тяхната простота и естетика. Поднесеното е оформено с много вкус, идейно и вдъхновяващо!
    Вече пробвах една-две рецепти и се обзалагам, че ще пробвам поне още няколко :) Резултата е много добър, пък "материалите" по правило са достъпни и не твърде "извънземни" :) (което често ме отказва да пробвам рецептите по други блогове)

    Специално проверих профила ти с какво се занимаваш - изкуство, музикант - нищо чудно - всичко е толкова деликатно поднесено, в такава хармония от цветове и вкус. Не знам дали може да се озвучат статиите ти с музиката, която те вдъхновява, докато готвиш. Поздрави.
    Ваня Василева - юрист и фен :)

    ОтговорИзтриване
  20. И аз те целувам Аничко!

    Ваня,благодаря ти от сърце.Такива хубави неща си написала за мен.Дано наистина ги заслужавам.Благодаря ти много мила!Да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  21. Честита Баба Марта :))
    С пожелания за много здраве и щастие!

    ОтговорИзтриване
  22. Много изящни миниатюри.
    Браво, Йоли! Творецът веднага си личи.

    ОтговорИзтриване
  23. Йоли, прекрасно е! И не знам кое е по-прекрасно, снимката (като картина на художник) или миниатюрата (като сладкарско творение)! Мога само да застина в едно възхитено "Ой!" :) Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  24. Благодаря ти ТИКИ.Много мили думи.Радвам се,че ти харесват тези закачки.

    ОтговорИзтриване
  25. Възхитена съм, Йоли! Конкретно и принципно, днес и отдавна! Горният коментар бих го копирала под всяка една от снимките ти, защото винаги така ми действат. Вдъхновение си... :*

    ОтговорИзтриване
  26. Ами това най-много ме радва! Някой да ми каже, че го вдъхвновявам. Благодаря ти наистина много.

    ОтговорИзтриване
  27. Йоли, сметаната сладкарската ли е?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, това е сметана за разбиване. Ще се радвам да опиташ. Благодаря ти.

      Изтриване
  28. А дали мога да ги направя ден преди поднасянето ? Или да синаправя само листенцата, а сместа и декорирането малко преди поднасянето?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, да, можеш и предварително. Кремът е с желатин и няма да повреди листата. Но все пак ше е по- добре да ги сглобиш в по- краен момент. За да са свежи и да изгкеждат максимално добре, Само искам да ти кажа, че през лятото е адски трудно да се работи с шоколад. Да не се ядисваш, че не стяга. Трябва да е задължително темпериран за да издържи. Иначе като го извадиш от хладилника веднага ще омекне.

      Изтриване