понеделник, 9 април 2012 г.

Карамелени яйчица





Помните ли бонбоните "Лакта"? Харесвах ги, макар, че повече обичах "Карамел Му". Днес ви предлагам  нещо подобно като вкус. Млечно-карамелено, крехко и сладко. Е, дообогатила съм бонбоните с шоколад, но това е по-скоро, за да им придам малко блясък. Оформила съм ги като яйчица за предстоящите Великденски празници. Да ви е сладко!

Продукти за около 40 бонбона:

400 мл течна сметана
200 г захар
ванилия
2 ч.л. инстантно кафе
4 с.л. пудра захар
олио за намазване на формата
 
глазура:

стопени по 100 г бял и натурален шоколад



Приготвяне:

* Сварете сметаната, захарта и ванилията на слаб огън, докато получите светъл карамел. Малко по-подробни обяснения: варих сместа около 15 минути. Котлонът ми е 9-степен, аз варих на 5-а степен. Най-добре е да се ползна тиган с незалепващо покритие. Площта му е голяма и сместа не залепва. Първоначално мехурчетата на повърхността на сметаната са малки, но постепенно при карамелизирането стават по-големи. Сместа се сгъстява, добива карамелен цвят и се отделя лесно от стените и дъното на тигана. Това показва, че е готова. След това прибавете кафето и пудрата захар. Варете още няколко минути.
 
* Намажете малка тавичка с олио и изсипете карамелената смес вътре. Загладете с лъжица. Докато карамела е още топъл оформете бонбони като малки великденски яйчица. Топнете ги в двата вида шоколад  и ги оставете върху хартия за печене да се стегнат.




* Ако желаете им направете ивици от  шоколад. Бонбоните наподобяват старата "Лакта" повече преди добавянето на пудрата захар към  сместа. След  като я сложите те стават ронлииви и много крехки. Преценете сами как ще ви харесат повече. Ако искате по-дъвчащ бонбон не прибавяйте пудра захар в края на варенето. Инстантното кафе може да разтворите предварително, ако не искате да има гранулки от него или изобщо да не го слагате, ако не обичате вкуса му. Весели празници!





42 коментара:

  1. Толкова е вкусно :)
    Взех си едно яйчице!
    Усмихната "страстна" седмица и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Йоли, страхотно предложение! Много красиво изглеждат яйчицата! Прекрасна вечер и весели празници! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Йоли, обожавах тези бонбони! Скоро купувах на децата - ами наистина не са същите, така че ще се възползвам от рецептата ти и ще им направя! Много са изкусителни и красиви, браво!
    Хубави празнични дни ти желая!

    ОтговорИзтриване
  4. Йолинка,ама много са сладички тези яйчица....направо цялата чаша ми се ще да си взема....
    Приятен ден-прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотна идея, Йоли! А и толкова са изискани:)

    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  6. Ще направя бонбонките, Йоли! Чудесни са! Знам, че ще са и много вкусни, обичах Лакта. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. йоли,да знаеш как те обичам .
    тука лакта не се произвежда ,след 20 години можах отново да опитам лактата ,моят всяка година ходи на павел баня ,най после не забрави и ми донесе доста.на голямата щерка като бях брмен.на ден ядях по кутия лакта ,целувам те за лактата и не само за това те обичам много.супер си мила.
    Направих за закуска твоето лучено хлебче,сложих го в блога
    Добре , че те познавам макар и задочно .

    ОтговорИзтриване
  8. Отново много красота и усет!
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  9. Пак съм аз, Йоли :) Каква сметана да ползвам - течна сладкарска ли?
    Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря ви момичета.Светли празници и на вас!

    Зори,аз ги правих с млечна, но не виждам причина да не станат и с растителна.Може и ти като мен да пробваш с 1/2 доза.

    ОтговорИзтриване
  11. Страхотно изглеждат!
    Тъкмо си набавих продуктите и почвам да ги правя.
    Поздрави! Стела

    ОтговорИзтриване
  12. Йоли, направих сместа, но не е гъста, а е като боза примерно? Защо така?

    ОтговорИзтриване
  13. Опитах се да ги направя, но сместа ми стана много течна и не се стяга.. Защо??

    ОтговорИзтриване
  14. Ох, прекрасни са. Толкова, че днес пробвах да направя и аз, но с растителна, уви...нищо не се получи, нито се сгъсти, нито нищо:((
    После се наложи да добавя бисквити и все пак да завъртя някакви бонбони.За мен е голяма радост да следя всички публикации тук. Светли празници!

    ОтговорИзтриване
  15. Ммомичета, непременно ще пробвам с растителна сметана и то още утре.Ще ви пиша какво е станало.Наистина нямам представа.При мен с млечната се получи от раз,много бързо и лесно.Изчакайте наистина да пробвам и веднага ще пиша.Нека не давам акъл сега.

    ОтговорИзтриване
  16. Йоли, страхотна рецепта!
    Аз обаче ще се изкалпазаня и ще си купя от Пени Маркет готови бонбони лакта, ще ги разтопя и ще ги потопя в шоколад.
    Наси

    ОтговорИзтриване
  17. Йоли, миличка това са прекрасни неща! Великолепни идеи имаш и много, много ме вдъхновяват! Позволявам си да ги прилагам в моя полза и да знаеш много се получава:)). Целувам те и желая весели празници на теб и цялото ти семейство! Руми

    ОтговорИзтриване
  18. Йоли, пропуснах да те помоля, ако може да снимаш какви продукти използваш (поне тези сметани, защото са толкова много и различни, че човек съвсем се омотава :$), за да не се получават фалове :)). Благодаря ти предварително! Още веднъж целувки!

    ОтговорИзтриване
  19. Здравейте, направих ги и станаха супер! Благодаря за рецептата!
    Тайната е във продължителното варене на сметаната и захарта.Аз също бях на път да се откажа. Варих докато започна да карамелизира захарта(около час)
    Йоли, дали е възможно да се направят с друг вкус?
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  20. Ще се радвам да споделиш какъв е резултата. Тъй като предположих, че растителната няма как да се изпарява и да остане на масло, аз самата добавих масло, но пак не се получи.Течността си е в повече, но както и да е. Исках да питам само, дали първо карамелизираш леко захарта, за да знам за следващия опит:)) Поздрави и сладък Великден!

    ОтговорИзтриване
  21. Ужас момичета, изтормозих се с тази растителна сметана.Но както каза .... ох,момиче мило, защо не си си оставила името? Как сега да те нарека? Та, както пише в по-горния пост, тайната е в по-продължителното варене на сметаната. тай като в растителната има много повече вода явно.Става чудесно обаче,не се отказвайте.Просто я зарязвате на котлона заедно със захарта и си правите нещо друго през това време. Има какво да се изпарява.А за вкуса .. може да не слагате кафе, а шоколад или пък какао.Иначе самият карамелен вкус е достатъчно наситен и не подхожда с нищо друго.И аз незнам.Благодаря на всички.Ама такива сте ми готини!

    ОтговорИзтриване
  22. НЕВЕРОЯТНИ СА НАПРАВИХ ГИ. ПРОСТО НЯМАМ ДУМИ. ВСИЧКИ В КЪЩИ ПОЛУДЯХА ПО ТЯХ. СЕГА ЩЕ ИМА ДА ГИ ПРАВЯ ПРАВЯ ПРАВЯ......... СТРАХОТНА СИ ЙОЛИ. БЪДИ ЗДРАВА И ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ

    ОтговорИзтриване
  23. Йоли, ще ми кажеш ли дали със заквасена сметана ще стане?
    Поздрави! Теди

    ОтговорИзтриване
  24. Страхотно Ванче!Много ти благодаря,че ги опита.Радвам се,че са станали.А рецептата е толкова елементарна наистина.Съжалявам за ядовете на хората със сметаната.

    Теди,не,сигурна съм,че няма да стане със заквасена.Купи си малка кутийка млечна на Президент или давай с растителната.

    Весели празници на всички!

    ОтговорИзтриване
  25. ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!
    Честит празник, Йоли!
    С най-сърдечни пожелания за здраве и слънчево настроение тук, в концертната зала и по ТиВи-то;)

    ОтговорИзтриване
  26. Blagodaria za rezeptata !

    KARAMEL MU
    http://recepty.bg/kul_rec_69-4594-Karamel-Mu

    ОтговорИзтриване
  27. Мъх,благодаря ти!

    Благодаря и за чудесната рецерта за Карамел Му. Непременно ще пробвам.

    ОтговорИзтриване
  28. Христос Воскресе!
    Йоли, нека светлината на неговото воскресение да дари живота ви с много топлина,нежност и разбирателство.В къщата ви винаги да има здраве и любов!

    ОтговорИзтриване
  29. Здравей отново, Йоли! След като опитът ми с "Фалшив Гараш" беше успешен, смятам да пробвам и тези бонбони. Искам само да попитам: сметаната, захарта и ванилията заедно ли се слагат да се варят или първо се оставя захарта да се карамелизира и после се добавя сметаната? Сигурно е глупав въпросът ми, но аз съм още мнооого начинаеща... :) Поздрави от Варна, Екатерина

    ОтговорИзтриване
  30. Заедно слагаш всичко,Кате и вариш докато наистина стане карамелен цвят и се сгъсти.Сама ще го усетиш.Ако ползваш растителна сметана може би ще се свари за по-дълго време.Поне така пишат някои от читателите ми.Успех и много ти благодаря!

    ОтговорИзтриване
  31. Здравей, Йоли! Благодаря, че ми отговори! Днес ги пробвах, в кварталния магазин имаше само растителна сметана, но бях нетърпелива да пробвам и ги направих с нея - с продължително варене на слаба температура се получи необходимата гъстота :) Опитах се да ги оформя с ръце като топчета и горе долу се получи, но не посмях да ги топна в разтопен шоколад, защото ме беше страх да не се разтопи карамелът... Овалях ги в настърган шоколад. Бих искала да ги направя за първия рожден ден на дъщеричката ми след 20-тина дена и искам да станат по-ефектни. Ти с ръце ли ги оформяш или с някакви форми? И има ли опасност да се разтопят, когато ги топвам в шоколада? Благодаря ти предварително, Йоли! Поздрави, Екатерина.

    ОтговорИзтриване
  32. Да, мила, всичко с ръце правя. Но ти можеш да излееш сместа на плочка и после да нарежеш квадратчета. Аз ги направих като яйчица заради Великден. А за шоколада бъди спокойна, няма да мръдне карамела. Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  33. Здравей мила Йоли, имам едно въпросче, извини ме ако ти се стори тъпо но между "Загладете с лъжица" и "Докато карамела е още топъл оформете бонбони като малки Великденски яйчица" какво се прави? Не разбрах защо се слага в тавичка и кога точно се оформят бонбонките? Отново се извинявам за въпроса.

    ОтговорИзтриване
  34. Здравей Гале.Моля те да ме извинеш,но не обяснявам добре понякога.Затова винаги питай като не е ясно.С радост ще отговоря.Никак не е тъп въпроса ти,напротив.Просто аз не съм обяснила достатъчно ясно.

    Така ... като сипеш сместа в съдчето веднага си го позаглади с лъжица. За да е що годе равно.Като на снимката,която съм показала.Не е задължително, но... май на мен така ми хареса повече.

    После, докато тази смес е още топличка, но не гопеща, че ще те опари, просто откъсваш с пръсти малки части, които оформяш на топчета или яйца. Ако е студена става трошлива, не е пластична. Затова се налага да се направи това докато сместа е още топла.Понеже превих тези бонбони за Великден ги оформих като яйчица.Но изобщо не е задължително.Това са карамелени бонбони.Можеш просто с нож да ги нарежеш на кубчета.

    И да обобщим.Значи,като направиш карамелената смес тя е още вряла, трябва да се поохлади някъде.И затова първо я сипваш в някакъв съд.И после,като стане по-хладка,топличка само,си я правиш на бонбонки.Каквито ти си решиш като форма. Това е.Дано сега съм обяснила по-добре.Ако не,питай пак.Успех и да ти е много карамеленко.

    ОтговорИзтриване
  35. Сега вече ми е идеално, страшно много благодаря за бързия отговор, имам останала половин литър сметана и смятам още днес да се възползвам от страхотното предложение. Отново много благодаря, трогната съм. Всичко добро!

    ОтговорИзтриване
  36. Давай Гале.Успех ти желая.Само да знаеш,че с растителната сметана трябва да вариш малко повече сместа,отколкото с млечна.

    ОтговорИзтриване
  37. :( моите не станаха. уж спазвах точно рецептата а изобщо не ми се получи такава смес че да го оформя на каквото и да е . сместа ми стана течна....като гъст сироп

    ОтговорИзтриване
  38. Брех,защо така?Много ми е мъчно да го чуя.И след като изстина сместа,пак ли беше на сироп?Може би е трябвало да я вариш повече.Сметаната ти каква беше?Млечна или растителна?Както и да е,само да не вземеш да хвърлиш сиропа!Сакън!Ще ти свърши чудесна работа в сладкиши,кремове,сладолед.Много ти благодаря,че опита.И много съжалявам,че не се е получило както трябва.

    ОтговорИзтриване
  39. ами сладка сметана течна,my day. да и след като изтина пак си беше на сироп.е,късно е де вече го хвърлих. но пък аз съм начинаеща и може и аз да не съм направила нещо като хората :) не се притеснявай,ще чакам да покажеш в предаването как се правят и ще опитам пак :)

    ОтговорИзтриване
  40. Ох,в предаването не съм правила тази рецепта.Сметаната,която си ползвала е растителна,може би тряба да я вариш по-дълго време.Предполагам,че в това е бил проблема.Благодаря ти отново,че опита и че не ми се караш за провала.Много ми е мъчно когато хората ми се доверяват,а не им се получи нещо.Повече ме е яд и от вас самите,повярвай.Прегръдки от мен и весели празници.

    ОтговорИзтриване
  41. Макар и късно, но все пак и аз ги направих. Половин доза. Три дни поред все по половин доза - за усъвършенстване. Първият път сложих 1 с.л.пудра захар. Брейййй, едва ги направих, то са трохи....няма спойка. Вторият път без пудра захар - еее. добре станаха. Третият път внимателно добавих 1/2 чаена лъжичка пудра захар - но постепенно и бъркайки непрекъснато на огъня. Гледам да не се получи тронлива смес, че "парен каша духа". Станаха добри! За което благодаря. И понеже става много въпрос за сметаната - аз използвах животинска MADETE, като долу на кутийката пише 31%. Важното е да е животинска. За около половин час на бавен огън се сгъстява сместта. И няма как да не кажа че съм доволна. Още веднъж благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много, много си ми мила, Вили. Радвам се, че след толкова неудачи най-сетне се е получило добре. Да са ви сладки на всички у дома! Благодаря ти!

      Изтриване