неделя, 24 юни 2012 г.

Бананов сладолед






Неотдавна имах щастието да се запозная с едно прекрасно младо момиче - Кремена Кирева. Тя беше приготвила един неустоим бананов сладолед и съвсем заслужено спечели награда от магазини "Пикадили". Подаръкът и беше едно нежно сърчице на Сваровски. Нежно като самата нея. Бях впечатлена от чудесния десерт, с който участваше на състезанието и обещах да го направя и публикувам. Днес с радост го представям  на вас. Едно разхладително ароматно вълшебство. Опитайте го!


Продукти за 6 порции:


2 узрели банана
3 жълтъка
100 г захар
1 ванилия
300 мл прясно мляко
300 мл сладкарска млечна сметана


Приготвяне

* Смесете жълтъците, прясното мляко, захарта и ванилията. Сварете на водна баня крем. Ако имате млековар е удобно да направите крема в  него. Рисковано е да варите крема без  водна баня. При по-силен  огън  има опасност да получите бъркани яйца. Следете температурата. Трябва да е по-слаба и водата за водната баня да не завира. Ще познаете кога кремът  е готов след  като стане плътен като гъсто палачинково тесто и започне да оставя следи по бъркалката.

* Оставете крема добре да се охлади като разбърквате периодично за да не засъхва отгоре.

* Пюрирайте бананите. Добавете ги към студения крем и налейте сметаната. Разбийте всичко с миксер.

* Сипете сладоледа в удобен съд и замразете във фризер за няколко часа. Може да го сервирате с карамелен или шоколадов сос. Сладоледът  не се нуждае от периодично разбиване с миксер. Достатъчно е само да го извадите от  фризера 15 - 20 минути преди да го сервирате. Ако се затруднявате с намирането на млечна сметана може да я замените с растителна. Да ви е сладко!





32 коментара:

  1. Йоли, взимам една лъжичка и започвам :)
    Страхотно, разхлаждащо удоволствие!
    Поздравления за Кремена!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасен сладолед, Йоли!!!! Явно с тебе сме били на една и съща сладоледено-бананов вълна :)

    ОтговорИзтриване
  3. Йоли, обожавам сладолед. В тези горещи слънчеви дни това е чудесно спасение. Изглежда невероятно вкусен! Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Едно нежно топящо се изкушение, което обезателно трябва да се изпробва.
    Благодаря ти мило другарче!

    ОтговорИзтриване
  5. Много актуално и несъмнено вкусно!
    Сезона на сладоледите дойде и аз ще прибавя тази вкусотия към сладоледената ми колекция:)

    ОтговорИзтриване
  6. Йоли,прекрасен сладолед!Много вкусен изглежда-и как си го аранжирала,нямаш грешка....
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  7. Ооо,с Мина днес сте просто нетърпимо изкушаващи,Йоли!Още един умопомрачителен сладолед!Ще сънувам сладолед тази нощ,усещам,страхотен е!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря на всички! Заслугата е изцяло на Кремена. Аз просто съм един изпълнител.Затова този път с радост ще предам аплодисментите ви на нея.

    ОтговорИзтриване
  9. И аз направих сладоледа. Снощи го приготвих и в момента го дегустираме:) Много е хубав, има свеж и плътен млечен и бананов вкус. И е по-полезен от купения, тъй като няма химия, а и използвах домашни яйца за крема:) Страхотна идея. Другият път може да пробвам с ягоди или други плодове.
    Поздрави, Вероника

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря ти много Вероника.Радвам се,че го оцени.Наситина е лесен,полезен и съвсем истински.Да ви е сладко и разхладително!

    ОтговорИзтриване
  11. Здравей Йоли,ако сладоледа е с други плодове пак ли няма да има нужда от периодично разбиване докато се замразява, защото в другата ти рецепта го разбивахме. Би ли написала ти ли си правиш шоколадовия и карамелен сос и как.
    Поздрави, Ели

    ОтговорИзтриване
  12. Да се отчета и аз с един брой направен сладолед :) Много е вкусен! Има само един недостатък ... малко се оказа като количество :) За другият път ще е двойна или тройна доза :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Много ти благодаря Габи! Радвам се,че го опитахте и ви се хареса. Наистина направи двойно следващият път.

    Ели,тук не се разбива единствено заради богатите на въглехидрати банани.Просто става плътен сладолед с тях.При останалите плодове има много голямо водно съдържание и е задължително да се разбиват за да няма кристали.При банановия сладолед пак има кристалчета,но са в пъти по-малко.

    Шоколадов сос правя по най-лесния начин. Кипвам малко сметана, слагам в нея начупен шоколад и бъркам.Един вид ганаш е това.Гъстотата сама определям.Като ми се види гъсто слагам малко сметата, или пък обратното. При карамеления първо карамелизирам 1 ч.ч. захар. След това наливам гореща течна сметана, че много кипи и е направо опасно. пак така действам, на око.Ако е гъст соса го разреждам, а ако е много рядък го оставям малко да поизври.Това е.

    ОтговорИзтриване
  14. Непременно! Така или иначе без сладолед, жегите ще ни довършат;)

    ОтговорИзтриване
  15. ima li oşte sladolet ili da si go napravya sama,mnogo hubava ideya,bravo na momiçeto.

    ОтговорИзтриване
  16. Ох,няма мила.Май и аз пак ще правя.Давай и ти. Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  17. Благодаря ти,Йоли че сподели този рецепта! Направих сладоледа и току що го опитах.Вълшебство!

    ОтговорИзтриване
  18. Нат,много се радвам! Да не забравим да благодарим на Креми за този чуден сладолед.Аз съм само един изпълнител и наистина реших да споделя нейната рецепта с вас.Благодаря ти от мое и нейно име, мила.

    ОтговорИзтриване
  19. Вместо банани сложа ягоди ще стане ли?

    ОтговорИзтриване
  20. Ще стане,Боби.Трябва да го разбиваш редовно с миксер,ако нямаш машина за сладолед за да не стане на кристали.Бананите са по-плътен плод,в ягодите има много вода и наистина трябва по време на замръзването за разбиеш отново с миксер няколко пъти сладоледа.Успех.

    ОтговорИзтриване
  21. Здравеи Йоли. Чудесен блог и невероятно вкусни рецепти, вече сам пробавала някои от тях . Исках да те помоля да ни дадеш предлойение за домашен сладолед без яица . Дали ще е пак толкоюа вкусен :) благодаря и много успехи :)

    ОтговорИзтриване
  22. О,мила,просто ги махаш и това е.Непременно сложи една кутийка кондензирано мляко вместо млечния крем с яйца и готово.Ще е чудно!Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  23. zdravei yoli kakto vinagi 4udesni recepti, iskam da popitam ako go napravq vav ured za sladoled dali ste stane i trqbvali da svarq smesta na vodna banq ili prosto vsi4ki sastavki gi slagam v ureda.

    ОтговорИзтриване
  24. Още по- хубаво ще стане в машина. Аз просто нямам. Яйцата се разбиват на водна баня само за да не са сурови жълтъците. Сама прецени , ако това не те притеснява просто ги рабий на гъст крем със захарта, смеси с останалите продукти и сипвай всичко в машината. Благодаря ти, да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  25. mersi mnogo, poneji imam machina no ne sam e probvala ot lipsva na vreme ste q izprobvam sega s tazi recepta

    ОтговорИзтриване
  26. Страхотна рецепта, благодаря ти :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ти хареса. Въсщност, поздравленията са за едно мило младо момиче, от което научих рецептата. И за теб, че я опита.Благодаря ти отново.

      Изтриване
  27. Здравейте, почнах сладоледа.....колко време се вари крема на водната баня, за да се сгъсти? Дотук бъркам вече 40 мин! Хубаво е, че коментирате рецептата или приготвения вече продукт, но....коментирайте и самия процес на приготвяне и колко време ви е отнело, тъй като Йоли дава само основните насоки, а понякога, мисля, е добре да си помагаме с кое колко в дълго като време за приготвяне! Ще пиша, когато е готов с тайминг за всяка част от приготвянето.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей. Много се надявам да се е получил вкусен сладолед. Със сигурност отговарям късно и може би сладоледа отданва е изяден. Първо да ти благодаря за доверието. Имаш право, може би трябват повече подробности понякога. Специално за този крем: той няма как да се сгъсти кой знае колко много. Трябва да е като палачинково тесто, не очаквай, че ще стане гъст като крем с брашно или нишесте. Аз съм го написала това, наистина незнам колко време е нужно, но със сигурност всеки крем на водна баня се вари много по-дълго, отколкото без нея. Просто температурата е много слаба, това е. Ще се радвам да напишеш подробно как се е получил при теб. Благодаря ти отново.

      Изтриване
  28. Здравейте, получи се наистина вкусен сладолед. Относно приготвянето....не съм начинаещ в готвенето и се зачудих доста на - да е като палчинково тесто - но, няма значение. Явно трябва да се чете между редовете понякога и да не се осланя човек само и едниствено на написаното. Да, въпрос на импровизация е....И отново съвет към всички, които ти пишат (предполагам че са начинаещи) - споделяйте си тайминга за приготвянето на отделните стъпки от рецептата, за да не стане така че някой да го подведе (като цяло) времето за изпълнението на цялата рецепта....и ако очакваш гости и не си прецениш времето.....е, дано наблизо има ресторант :-)

    ОтговорИзтриване