понеделник, 23 юли 2012 г.

Вишнев пай





Продукти

Тесто

120 г меко масло
70 г пудра захар
1 яйце
1 ванилия
270 г брашно

Пълнеж

700 г вишни без костилки
200 г захар
3 - 4 с.л. вишновка
40 г нишесте






Приготвяне

* За да приготвите тестото разбъркайте мекото масло с пудрата захар и ванилията. Добавете яйцето и с брашното бързо омесете меко тесто. Сложете го в найлонов плик и го оставете в хладилника за 1 час.

* За пълнежа кипнете вишните за няколко минути колкото да отпуснат соковете си. Прибавете вишновката. Може да я замените с черешова ракия или друг алкохол по ваш избор. Есенцията от горчив бадем е също много подходяща.

* В купичка смесете захарта с нишестето и го сипете при вишните. Гответе за минута, две докато се сгъсти соса. Оставете плодовете да се охладят преди да ги сложите в пая.
 





* Извадете тестото от хладилника и го разделете на две. Разточете едната част върху хартия за печене като леко поръсвате с брашно. Направете кръг, малко по-голям  от формата, в която ще изпечете сладкиша. Пренесете получената маслена кора в тавичка за пай 25 см заедно с хартията, обърнете я вътре и отстранете хартията. Надупчете с вилица.

* Сипете охладените вишни и ги разпределете равномерно.





* Разточете и останалото тесто по същият начин и затворете пая с него. Прищипете добре краищата и ако желаете отстранете излишното тесто. С нож направете отвори по повърхността на кората за да може парата да излиза свободно по време на печене. За по-красив вид може да изрежете отворите с малка формичка за сладки.






* Намажете пая с леко разбит белтък  и поръсете с кристална захар. От белтъка тестото става много по-хрупкаво, отколкото ако е намазано с цяло яйце.

* Изпечете пая в загрята на 180* фурна за около 25 - 30 минути. Сервирайте го леко топъл. Много подхожда лъжица кисела сметана или топка ванилов сладолед. Да ви е сладко!






* Освен пресни вишни може да ползвате замразени или от компот. Ако оставите пая да престои няколко часа и да се стегне ще изглежда ето по този начин ... сами преценете как ви харесва най-много.







.

22 коментара:

  1. и двата модела ми харесват :) ама нямааааа.
    Свършиха вишните бе :)

    ОтговорИзтриване
  2. Скъпа моя, взимам лъжичка и сядам!!!!
    Любимият ми плод, поднесен толкова изкусително!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  3. Тази вишнева прелест бих си я куснала и докато е топла и след като изстине!Изглежда прекрасно през твоя обектив Йоли този вишнев пай!
    Поздрав сърдечен!

    ОтговорИзтриване
  4. Фантастичен пай! Изглежда превъзходно! Сърдечни поздрави, Йоли! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Изглежда така,че те подканя да го реализираш час по-скоро!

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасен пай,Йоли-колко сочен изглежда самооо....да си оближеш пръстите!
    Хубав ден-прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря ви много.Това е класически вишнев пай,който се прави навсякъде по света.Стара и изпитана рецепта.

    Пеп,забравих да напиша,че става с пресни,замразени и вишни от компот.Веднага ще го добавя в рецептата.

    ОтговорИзтриване
  8. Любовта блога си и всичките си приходи.Те са много вкусни и красиви.Снимките са доста неустоимо.Поздравления.

    ОтговорИзтриване
  9. Прекрасен! Вишните ми напомнят за детството, когато пред вилата растяха вишни и можеше с едно протягане на ръка да набера шепичка.

    ОтговорИзтриване
  10. Много успешна рецепта! Благодаря ти Йоли! Вчера го направих с готов пълнеж от ягоди и стана перфектен! Тука в Канада има в консерви гототова плънка от различни плодове! Много е вкусен паят! Опитайте и вие!:)

    ОтговорИзтриване
  11. Много,много благодаря.Обожавам ягоди,това е любимия ми плод.Да ти е сладко и весели празници.

    ОтговорИзтриване
  12. Невероятен пай ,както всичко в блога ти е много изкусително .Много бих искала да го направя.... ,Във фризера имам замръзено линцер тесто ,но ''прецакано'' т.е толкова твърдо ,че не подлежи на разточване ,какво да направя ,за да стане по-еластично и бих ли могла с него да направя твоят пай,ако не за галет ще стане ли...много ще съм ти признателна ,ако ми помогниш.Благодаря ти предварително:)))
    Ани

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Ани. Ще се радвам да опиташ този пай. Ще се оправи тестото, не бой се. Извади го от фризера и го остави да се размрази бавно през нощта в хладилника. След това го извади на стайна температура докато поомекне. И ще видиш, че ще е добре за разточване. Малко като го примесиш ще стане еластично. Но внимавай, от топлината на ръцете ти да не започне да се отделя маслото от водата. Тогава тестото ще се пресече, ще стане ронливо и нищо няма да го оправи. Не го меси дълго. Това е . Успех, дано стане.

      Изтриване
  13. Благодаря ти за бързият отговор .Сега се сещам ,че тестото беше станало мноого ронливо и вместо в боклука го оставих във фризера ,без да зная ,какво ще до правя .А ако му прибавя малко вода и да късам парченца и да ''облепя'' формата , а отгоре да настържа тестото ,дали ще се получи нещо или да го хвърля и да не се нервя .За пръв път ми се случва ,но грешката е моя изсипах наведнъж брашното в блендера за по-бързо и ето ти резултата.Извинявай ,ако съм ти досадила ,но знам ,че имаш голям опит с този вид капризни теста и се надявах за някоя ''хитринка''.
    Поздрави и хубав ден !
    Ани

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ани, виж го първо как ще се държи като го поразмекнеш. Няма да го оправиш с вода, изобщо не си играй. Може да го настържеш, но ако е така твърдо както казваш основата ти няма да стане вкусна. Ще е корава и суха. Но пък ако го настържеш отгоре върху някой друг сладкиш ще стане супер. Но няма да го хвърляш, нали? Пиши после какво е станало.

      Изтриване
  14. Йоли ,много ти благодаря за куража .Добре ,че съм го разделила на 3 части ,та ще мога да експериментирам.Непременно ще ти пиша ,какво се е получило.
    Хубав ден !
    Ани

    ОтговорИзтриване
  15. Йоли,''прецаканато''тесто за пая не го изхвърлих ,благодаря ти още веднъж за отделеното време и за съветите .И за да не стане корава основата на пая ,аз разделих тестото 625 гр на две части .Използвах твоята плънка ,но с череши (за жалост вишни не мога да намеря ) ,много вкусна ,а какво направих с тестото :))).Смлях го в блендера ,половината част за основа ,плънка и отгоре пак в блендера и така от дефект стана ефект. Соковете на черешите леко попиха в основата ,която бе с рехава ,пясъчна консистенция ,фантастична .Благодаря ти мила за отзивчивоста !
    Поздрави !
    Ани

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ти си просто царица. Ца - ри - ца! Браво на теб! Само така, знаеш какво да правиш, изобщо не са ти нужни съвети. Благодаря ти много за отношението. Прегръдка голяма за теб!

      Изтриване
  16. Йоли, прекрасно пайче стана! Направих го с череши и ванилово царевично нишесте(пудинг), добавих лимонов сок и настъргах кората за разкош. Сложих и необходимото количество от домашната вишновка и сега обикалям около тавата.
    Няма твоя рецепта, която да съм правила и да не е станал великолепен сладкиш!
    Това важи и за козунаците ти. Вече 2-3 години ги правя по твоята рецепта(само добавям от мен месене в центрофугата) и стават уникални.
    Поздрав!!!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ти хареса, Лили. Ох, с вишновка! Сигурно е прекрасно! Хапни и заради мен. Много, много ти благодаря за доверието и топлите думи.

      Изтриване
  17. Паят е невероятен. Препоръчвам рецептата на всички. Аз го правя с всякакви плодове - вишни, череши, ябълки ( с канела);последно направих ябълки със смокини. Браво Йоли ! Всичките ти рецепти, които съм правила ми се получават отлично. Лошото е, че вкъщи този пай така се хареса на децата и мъжа ми, че не мога да насмогна на пайовете.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много, много ти благодаря! Така се радвам! Знаеш, ли мислех, че никой никога няма да направи този пай. Може би защото е с течна вътрешност и става киселичък от вишните. затова, супер много благодаря! Да ви е сладко!

      Изтриване