петък, 5 октомври 2012 г.

Macedonia




Искам да ви представя една италианска плодова салата, която знам от приятеля ми Ники Куманов. Често го споменавам в публикациите си, защото освен, че е цигулар, Ники  е и великолепен кулинар. Много от вкусните рецепти в блога ми са негови. Той направи тази плодова салата за представянето на книгата ми "Вкусно с Йоли в "Студио 5" и спечели награда. Салатата е много различна от плодовите салати, които сме свикнали да правим. Изкючително свежа и колоритна, с много плодове и леко ухание на мента. Macedonia на италиански всъщност означава Плодова салата. Ники, не си след нас вече, но ти благодаря за фантастичната рецепта. Знам, че ще ме чуеш. А на вас да ви е сладко.






Продукти за 4 салати

2 кг лимони
захар на вкус
4 ябълки
2 круши
плодове по избор - диня, пъпеш, киви, сини сливи, праскови, ананас, ягоди и др.
прясна мента

Приготвяне

* Изцедете лимоните и подсладете сока със захар  по ваш вкус.

* Обелете ябълките и ги нарежете на ситни кубчета. Сложете ги в лимоновия сок и бъркайте с чиста дървена лъжица докато леко се загладят. Италианците дори си имали дървени лъжици, с които бъркат само тази салата и нищо друго.

* След това прибавете крушите и останалите плодове, които сте определили за салатата. Първо прибавяйте по-твърдите плодове, а накрая по-меките. Режете твърдите плодове на  по-ситно, отколкото меките. Гъстотата на салатата определете сами.

* Разбъркайте внимателно салатата и я оставете за 2 часа на стайна температура. След това я приберете на студено в хладилника. Добре е да престои една нощ преди сервиране.

* Сервирайте салатата със стръкче прясна мента и по желание с топка ванилов сладолед.







.

17 коментара:

  1. Звучи много изкушаващо Йоли и е определено различна от типичната представа за плодова салата.

    Благодаря за прекрасната рецепта!


    ОтговорИзтриване
  2. Тази в (любимата) бирената чаша за мен, нали :))

    ОтговорИзтриване
  3. Да си призная, че заглавието ми прозвуча адски интригуващо и го свързах с Македония, а не с италианската салата, но предложението е много добро. Хапвала съм от тази салата и наистина е невероятно богата на вкус и аромат, а дори с портокалов сок малко в нея...Естествено, колкото хора, толкова вариации...Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  4. Йоли, този десерт го обожавам и често правя, много простичка рецепта, но за мен нещо невероятно вкусно.
    Въпреки всичко, не ми се получава на вкус, съвсем като съм я хапвала в Италия, явно атмосферата също е от значение :)
    Твоята Macedonia изглежда великолепно!
    Поздрав и пожелание за чудесен завършек на седмицата

    ОтговорИзтриване
  5. Наличието на лимонов сок запазва плодовете от потъмняване,щом престоява цяла нощ.И аз свързах заглавието със съседна страна и реших,че са създатели и на плодовата салата, освен всичко друго...
    Приятен ден!









    ОтговорИзтриване
  6. Пепи ме изпревари с чашката :)
    Чудесно предложение и аромати!
    Прегръдка и хубав уикендЧ

    ОтговорИзтриване
  7. А имате ли идея колко е трайността на тази салата? Струва ми се, че 3л буркан спокойно може да стои и седмица на хладно - аз бих я направила с мед - защото освен здравословно, той има и консервиращи свойства и сега в края на сезона може да се окаже добър начин на консервация за зимата дори. Моля - посъветвайте ме - ще пробвам наистина, но определено ми трябват разумни съвети. Франциска.

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ви много. Страшно ще се радвам,ако опитате салатата.Наистина е много различна от това,което правим тук в България.

    Лимоновият сок наистиа е консервант и предпазва плодовете не само от потъмняване, а и от бързо вкисване.Лично аз не бих я направила с мед.Не заради това,че е здравословен или не.Просто меда е с много специфичен вкус и определено би променил вкуса.Разбира се,въпрос на лично предпочитание е .Например Ники,от който знам салатата изобщо не подслажда лимоновия сок.Разчита само на плодовата захар в самите плодове.

    И накрая - салатата няма нищо общо с Македония.На италиански се чете Мачедония.Но току виж са и направили и на нея паметник в Скопие.

    ОтговорИзтриване
  9. Hi dear Joli,
    Your blog are amazing,with so nice recepie,I am so happy to fallow you,
    Many hugs and greetings from Croatia!
    Nely!

    ОтговорИзтриване
  10. Салатка изглежда примамвливо вкусно Йоли!
    Чудесно плодово предложение, и аз бих се доверила единствено и само на сладоста и аромата на плодовете в нея!
    Поздрави:)

    ОтговорИзтриване
  11. Нели,Гоголина,благодаря и да ви е сладко! наистина е приказна тази салатка!

    ОтговорИзтриване
  12. Много свежо предложение,Йоли!
    Прекрасен ден ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  13. Супер е тоя коктейл от витамини..... Много добре се получи и всички вкъщи го хареса....

    ОтговорИзтриване
  14. Много ти благодаря! Да ви е сладко и свежо на всички у дома!

    ОтговорИзтриване
  15. Merhabalar, çok güzel ve iştah açıcı görünüyor. Ellerinize, emeğinize sağlık.

    Saygılar..

    ОтговорИзтриване
  16. Плодовата салата която ни предлагате е дост различна от обичайните които съм свикнала да ям и да си поръчвам в заведенията, но силно ме впечатли и ми се иска да си я направя, макар че някои неща е по добре точно през лятото да изчакаме и да си купим понеже толкова плодовете са си най вкусни и сочни.Щом има и мента веднага ме спечели понеже ще бъде лека салата и доста ароматна. Чудя се по нашите заведения защо не поръчват неща които са малко по интересни от обичайните нарязани кубчета ябълки банани и портокал с една топка сладолед...та това не е истинска салата нали така!?Надявам се че ще продължавате да ни радвате с такива кулинарни вкусотии.

    ОтговорИзтриване
  17. О,да,определено е много свежа салатата.Многото лимон в нея и ментата я правят неимоверно свежа,така е.По-скоро италианците най-често я приготвят през ранна есен,или късно лято.Тогава букета от плодове е наистина много богат.Много ще се радвам да опиташ,благодаря ти.

    ОтговорИзтриване