петък, 14 декември 2012 г.

Бисквитена торта




За рождения ден на моята майка направих тази домашна бисквитена торта. Мила маме, обичам те! Честит празник!



Продукти за тестото

трапецовидна кексова форма с размери 30 / 27 дължина и височина 7 см.

250 г брашно
50 г горчиво какао
50 г пудра захар
1/4 ч.л. бакпулвер
щипка сол
1 ванилия
150 г меко масло
1 яйце
1 - 2 с.л. прясно мляко

Продукти за крема


300 г натурален шоколад 70%
125 г течна сладкарска сметана без захар
1 с.л. ликьор по избор или бренди
125 г меко масло
2 с.л. пудра захар
1 ванилия

За намазване

100 г затоплен конфитюр по избор

За поръсване

какао
пудра захар






Приготвяне

* За да направите тестото смесете в купа всички сухи съставки. Добавете мекото масло, яйцето и прясното мляко. Разбъркайте всичко с бъркалка или миксер докато се получат трохи. След това съберете трохите на топка и за кратко омесете тесто. Не месете дълго време за да не започне да се отделя мазнината от брашното. Достатъчно е наистина само да съберете трохите на топка. Сложете тестото в найлонов плик и го оставете на студено в хладилник за 30 минути.

* Разделете охладеното тесто на 5 части. Разточете ги една по една върху хартия за печете на тънки кори с дебелина около 4 - 5 мм. Хартията ще ви улесни в разточването, а и с нея ще може лесно да пренесете тънките кори в тава за печене без да се начупят. При разточването поръсвайте с малко брашно, ако е необходимо.

* Разточете две кори с размери около 8,5 / 28 см. Една кора с размер 7,5 / 27 см и още две кори с размери 6,5 / 26 см. С други думи трябва да изрежете корите по-малки от формата за да могат свободно да влязат в нея. Нужни са ви три различни размера, тъй като формата е трапецовидна. Разбира се, може да направите тортата и в нормална правоъгълна форма или такава с по-малки или по-големи размери. Зависи с какво разполагате в къщи и как ще ви хареса най-много.

* След като разточите и изрежете корите ги пренесете в тава, покрита с хартия за печене с помощтта на хартията, върху която сте ги разточили. Обърнете ги върху тавата и отстранете хартията. Така отново ще можете да разточите върху нея следващото парче тесто. Хартията ви е нужна за самия трансфер.

* От тестото, което остава при изравняването на корите изрежете бисквитки с форма на звездички. Изпечете всички бисквитени части в загрята на 170* фурна за около 8 - 10 минути. Наблюдавайте тестото след като минат 8 минути. Тънко е, кафяво на цвят и трудно личи дали е изпечено. Може бързо да прегори без да забележите. След като тестото се изпече го оставете да се охлади добре. Не бързайте да вадите корите от тавата докато са топли, защото ще се начупят.

* За крема кипнете сметаната и я отстранете от котлона. Може да направите това и в MW фурна. Сипете в нея начупения шоколад и разбъркайте докато всичко се стопи и стане гладък крем. Добавете алкохола и ванилията и разбъркайте. Оставете крема да се охлади на стайна температура. Разбийте маслото на пухкав крем с пудрата захар и го смесете с шоколадовия ганаш. Разбийте добре с миксер.

* Намажете дъното и стените на кексовата форма с малко олио и я покрийте добре с найлоново фолио. Разнесете 1/5 от крема равномерно по фолиото като намажете и дъното, и стените. Поставете едната от най-малките кори. Намажете я с половината от леко затопления конфитюр. Поставете втората кора със същия размер и намажете с крем, след това кората със среден размер и отново намажете. По същият начин намажете и останалите две кори като намажете с останалия конфитюр предпоследната. Накрай покрийте всичко с крем  и оставете формата в хладилника за да се стегне всичко добре.

* Обърнете тортата в продълговата чиния и отстранете фолиото. Поръсете навсякъде с какао. Звездичките поръсете с пудра захар и гарнирайте с тях тортата. Това е уникално вкусна бисквитена торта. Непременно я опитайте. Да ви е сладко!








.

40 коментара:

  1. Да ти е жива и здрава мама, Йоли! Много години да си се радвате на взаимната обич!
    А тортата, че естрахотна има ли нужда да казвам? При толкова шоколад :))

    ОтговорИзтриване
  2. Много здраве и щастие пожелавам на твоята майка,Йоли!
    Чудесна торта с празнична декорация!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  3. Жива и здрава да ти е майчицата Йоли! Още много години да и правиш торти за рожденият и ден!
    Тортата ти е невероятна и неустоима!
    Прекрасен празник и наздраве, за мамино здраве!

    ОтговорИзтриване
  4. Да е жива и здрава мама ! Да ти се радва и гордее с теб Йоли!
    Прекрасна е тази шоколадово бисквитена тортата в нейна чест и много красиво декорирана с тези звездички!
    Наздраве за рожденичката!

    ОтговорИзтриване
  5. Оооооооооо Йоли - бисквити, масло и мноооооого шоколад - какво му трябва на човек. Това не само звучи, сигурна съм, че ще е вкусно и за да си докажа теорията ще направя тази торта за именния си ден в понеделник и ще почерпя с нея.
    Въпрос - при толкова много угощение /сладко, солено, тестяно, месно и т.н. - как да пазим талия? Това твоето на нищо не прилича - засрами се малко и дай рецептата на успеха хем да похапваме вкусотийки, хем и фигурта да не си разваляме?
    На майка ти, на теб и на всички около вас пожелавам много здраве, защото това е най-важното в живота на човек.
    Целувки Даниела - Ст Загора

    ОтговорИзтриване
  6. Да е жива и здрава рожденичката! Тортата е страхотна!

    ОтговорИзтриване
  7. Йоли, да е жива и здрава майчето ти!
    И да се насладите на още много щастливи моменти!
    Тортата с този шоколад трябва да е перфектна!
    Прегръдки, мила и чудесно предколедно настроение!

    ОтговорИзтриване
  8. Да са живи и здрави рожденичката и дъщерята, да се радват на късмет и светли дни!

    ОтговорИзтриване
  9. Честит празник мило другарче!
    Заслужен подарък.
    Да ти е жива и здрава!

    ОтговорИзтриване
  10. Това не може да е бисквитена торта? Къде е розовия крем без мляко? Както го правеха в детската градина навремето?;))) Шегувам се!
    Изглежда умопомрачително вкусна!

    ОтговорИзтриване
  11. Много здраве и дълголетие на рожденичката,за която е тази специална домашна шоколадово бисквитена торта!Изглежда невероятно празнична!

    ОтговорИзтриване
  12. Йоли, привет!
    Пак голяма разкошотия ни предлагаш! Веднага мисля да я спретна, само че имам въпрос - как мислиш, ще се получи ли добре само с бял шоколад? И ако да, 300 гр достатъчен ли ще е да се получи същата консистенция като с другия? Просто в момента имам наличен повече бял на копчета и затова...
    Мерси предварително!

    Ема

    ОтговорИзтриване
  13. Прекрасна торта, Йоли,
    сърдечни благопожелания за майка ти, много прекрасни моменти заедно и още много торти да й приготвяш!
    Идеята, рецептата и изпълнението са впечатляващи - така, като ти умееш!
    Поздрави и хубави празнични дни, Диана



    ОтговорИзтриване
  14. Първо пожеланията за майчето:
    Да е жива, здрава и много щастлива, Йоли, да се радва на дълъг живот и правнуци!
    Тортата, толкова шоколадова и сочна изглежда, че спокойно мога цяло парченце да поема :) Като нежно кадифе е!
    Поздрави и топла прегръдка имаш от мен, мила!

    ОтговорИзтриване
  15. Много благодаря на всички за милите поздрави.Майките са най-скъпоценното нещо на света,така е.Много сте мили наистина.

    Еми,ще стане разбира се.Мисля,че 300 г бял ще е достатъчно,защото в крема има масло,което допълнително го стяга.Но бих ти препоръчала все пак да сложиш 400г.Все пак какаото е извлечено в белия шоколад и трябва да е доста повече от тъмния за да стегне.Да ти е сладко.

    ОтговорИзтриване
  16. Милa,Йоли!Нaпрaвих бисквитенaтa тортa зa именния ден нa дъщеря ми вчерa.Цялото ми семейство е възхитено от вкусa и!A децaтa кaтегорично зaявихa , че вече товa е любимaтa им тортa.Прaвилa съм много от твоите рецепти и се рaдвaм , че винaги резултaтите сa вкусни и крaсиви! Пожелaвaм ти весели прaзници и остaвaм в очaквaне нa следвaщите шедьоври!


    ОтговорИзтриване
  17. Благодаря ти Ани!Много си мила.Да ви е сладко на всички и весели празници!

    ОтговорИзтриване
  18. Здравей:))
    Отново съм аз.
    Проект БИСКВИТЕНА ТОРТА
    РЕЗУЛТАТ-ПРЕВЪЗХОДЕН!:)))
    Трупам актив пред семейството с богатите ти рецепти:) С твоя блог всеки се превръща в кулинарен гений и да си го кажем,мноооого съм доволна.
    Благодарна съм за теб и блога ти и както вече писах при предишния си опит ,чакам и втора книга,защото видях ,че има много нови рецепти,които си постнала след издаването на книгата , а аз ги искамммммммммм всичките!

    Благодаря ти
    Поздрави
    Чанита

    ОтговорИзтриване
  19. Благодаря ти мила Чани. Такава си сладурка! Следващата книга живот и здраве ще е само със сладички неща. Така че, да ти е сладко и весели празници!

    ОтговорИзтриване
  20. Привет Йоли. Пробвах тортата - стана мноооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооого сладка и леко сухичка /явно някъде сгафих, но нищо - ще пробвам пак/.
    Пожелавам на теб и семейството ти весели празници и една много уютна Коледа.
    Мъжът ми по-принцип е възхитен от твоите творения, но след като е слушал интервюто ти в Дарик - не спира да коментира колко си готина и разсъждаваща по неговия начин /ребърца, вместо кълнове - това се коментира от сутрин до вечер/.
    Поздрави - Дани от Ст Загора

    ОтговорИзтриване
  21. Еха ... поздрави го специално!Че вкусно ли е без ребърца? Никак даже!Ха,ха..

    Мила,промених рецептата.Намалих захарна на 50г и изобщо махнах млечвия шоколад,всичко с натурален го направих.На доста хора им се вижда сладка,мисля,че така,както е сега ще е по-добре.Да,суха е и такава трябва да бъде.Това са просто маслени биствити,слепени с крем,нищо повече.За сиропиране и дума не може да става,ще стане на каша.Лично на мен ми хареса много,обичам сухи сладкиши.И я мразя онази купешката бисквитена торта с розов крем... уф.Благодаря ти,че опита и весели и светли празници.

    ОтговорИзтриване
  22. Здравей Йоли,
    Пише ти Лерзан. Имам малко кафене в София и там предлагам тортички и сладки направени от мен, абсолютно истински с масло и мляко.Миналия ден направих ореховата ти торта и много се хареса. Аз лично много обичам маслен крем орехи и много калории. Надявам се, че нямаш нищо напротив да предлагам някой твои невероятни вкусотии. Та искам да те попитам за бисквитената торта, можели да изрежа с ринга кръгли блатове и да си направя кръгла бисквитена тортичка.Благодаря ти, че ни поднасяш всички тези вкусотии
    по уникален начин, достъпен за всички и най-важното е че винаги се получават, но затова трябва и любов и желание.Благодаря ти още веднъж, прекрасна си! Заповядай в моето малко кафене на турски чай или турско кафе.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  23. Лерзан,да разбирам ли,че си турчин или поне с такъв произход?Защото за мен е чест един турчин да приготвя моите сладки рецепти.Прекланям се към уменията в сладкарството на тази нация!Благодаря ти от сърце за доверието,много си мил.Разбира се,че можеш да направиш тортата кръгла,каквато ти хрумне,такава я направи.Имай предвид,че това не е обикновена бисквитена торта,тази е суха,все едно хапваш бисквитки намазани с шоколад.Троши се,може би ще ти е по-лесно да я режеш на квадрати,а не на триъгълни парчета.Да ти е сладко и на теб и на клиентите ти.С удоволствие ще пийна турско кафе някой път,благодаря.

    ОтговорИзтриване
  24. здравей йоли,
    Пак е Лерзан, но да ти кажа, че съм момиче. Не се притеснявай, имената са ни такива и често хората се объркват.
    Прегръдки.

    ОтговорИзтриване
  25. Извини ме,Лерзан.Наистина бъркам подобни имена,не ги разпознавам по род.Но наистина няма значение.Благодаря ти отново и продължавай все така да радваш клиентите и приятелите си.

    ОтговорИзтриване
  26. Много благодаря.Всъщност,това са най-нормални маслени бисквити с шоколад.Тортата е много различна от бисквитените торти с крем,които са популярни.По-суха е,но за мен е много по-вкусна и истинска.Ще се радвам,ако опиташ.

    ОтговорИзтриване
  27. фен съм й!вече я правя с повод и без повод,домашните я обожават,и не само нея,а и всички твои шоколадови изкушения,ние си падаме по шоколада.поздрави, Мариета

    ОтговорИзтриване
  28. Супер!Значи сме с един вкус с теб,Мариетка.Благодаря ти много.Страшно се радвам!

    ОтговорИзтриване
  29. Направих го този разкош!Много ми хареса,но и на мене ми е малко суха.Следващия път ще добавя лъжичка конфитюр от портокали към крема и по обилно ще сиропирам блатовете!Страхотна рецепта! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  30. Да,Ники,така е.Определено е суха.Всъщност,това са си шоколадови маслени бисквитки,слепени с крем.Но под форма на голям сладкиш.Честно да ти кажа,на мен ми харесва,хич не мога да я понасям онази бисквитена торта от детството ми.Това ми е по-истинско на вкус,нищо,че е сухо.Обаче,ако сиропираш бисквитените блатове ще стане същата ужасна каша ... пак като от детството ми.Ох,сигурно на хората им е харесвала бисквитената торта с нозов крем в детската градина.Извинявам им се,просто не е моят вкус.Благодаря ти, че опита Ники.Много си мила.

    ОтговорИзтриване
  31. Много хубава тортичка

    ОтговорИзтриване
  32. Йоли, направих тортата за рождения ден на моя приятел. Получи се прекрасен резултат! Като се има предвид, че не съм голяма кулинарка и сладкарка. Благодаря за рецептата! Всички твои рецепти, които съм опитала са без грешка.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, Петя! Много малко хора се хващат да правят тази торта. Нали знаеш, повечето предпочита онези бисквитени торти с купешки бисквити и розов или бял нишестян крем. Затова се радвам искрено, че я опита! Много съм щастлива!

      Изтриване
  33. Здравейте,Йоли с интерес следя Вашите рецепти,толкова достъпни и лесни за приготвяне!Адмирации!Вашата ,,Френска Селска Торта''постоянно е правя в къщи,уникална е.Сега ми хареса тази бисквитена торта и въпроса ми е следния:Освен,че искам да е направя с кръгла форма,можели да заменя конфитюра със сладко от боровинки?Благодаря Ви от сърце!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря от сърце за хубавите думи! Много се радвам, че сте решили да опитате и тази торта. Разбира се, че може да е кръгла, както и да се ползва всякакво сладко вместо конфитюр. Също е добре тортата да престои един ден преди да се сервира за да може да поомекне. Това е една много различна бисквитена торта от познатите ни. Ще се радвам, ако на всички у дома ви хареса!

      Изтриване
  34. Благодаря,успешен и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  35. Здравейте, Йоли.Поздравления за интересната рецепта Дали ще бъде добре ако се гарнира с пресен плод, например ягоди?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Ади. Благодаря ти за интереса, комерната и хубавите думи! Радвам се, че ти харесва страничката ми.
      Разбира се, че ще бъде добре! Пресните плодове са винаги добре дошли. Ягоди, малини, банани и портокали си кореспондират изключително добре с шоколада. Но и други плодове може, ти си прецени какво обичаш най-много.

      Изтриване