Едно хрумване с вкусна печена тиква
Продукти за около 20 бонбона
200 г тиква
3 с.л. захар
2 с.л. стафиди
2 с.л. счукани ядки по избор
2 с.л. сурови тиквени семки
настъргана кора от 1/2 портокал
1 ванилия
1/4 ч.л. канела или микс подправки за меденки
50 г натрошен шоколад
За овалване
50 г натрошен шоколад
какао за поръсване
Приготвяне
* Почистете тиквата от кората и я поръсете с цялата захар. Изпечете я докато захарта се карамелизира и тиквата омекне. Няколко минути преди края на печенето сипете върху тиквата ядките, тиквените семки и стафидите, накиснати предварително във вода. Запечете до леко зачервяване на ядките.
* След като изпечената тиква изстине я намачкайте с вилица или преса за картофи. Добавете ванилията, канелата, портокаловата кора и шоколада. Опитайте на вкус и ако не е достатъчно сладко може да прибавите още малко захар или мед. Разбъркайте и оформете топчета. Тиквената смес трябва да е достатъчно суха за да може лесно да оформите бонбоните. Има по-водни тикви, ако вашата се е оказала такъв сорт и сместа ви е рядка, сгъстете я като прибавите допълнително фино смлени ядки.
* Оваляйте тиквените топчета в натрошен шоколад, поръсете с малко какао и подредете бонбоните в хартиени кошнички. Да ви е сладко!
.
Такива и аз правих ( почти същите). Чудесни са!
ОтговорИзтриванеВесели празници!
Значи мислим еднакво, Мъхче. Благодаря ти и весели празници !
ОтговорИзтриванеЙоли, страхотна идея, както винаги! Задължително ще ги опитам тези бонбонки. В момента съм на тема тикви - в хладилника непрекъснато имам една разрязана и все се чудя какво да направя с нея.
ОтговорИзтриванеВесели празници!
Танче, то точно така се раждат рецептите понякога. Като се чудиш какво да правиш нещо. Весели празници! Благодаря ти и наздраве!
ОтговорИзтриванеЧудесни, лесни и оригинални! Днес ги направих и се харесаха у дома. Честита НГ, Йоли! Бъди все така креативна и вдъхновяваща. С уважение: Боряна
ОтговорИзтриванеМила Боби,много ти благодаря за хубавите думи и доверието.Радвам се,че сте харесали тиквените бонбони.Щастлива 2014г на теб и всички у дома.
ОтговорИзтриванеМила, Йоли, прибирам се в неделя следобяд и какво д а видя -Herr Григоров запретнал ръкави и бърка ядки, пече тиква, стърже шоколад.....какво да ти кажа, бонбоните станаха супер, наистина чудесна комбинация:) Целувки :)
ОтговорИзтриванеХайде сега,отиваш при г-н Григоров и му лепваш една целувка от мен.Благодаря ти мила,такава си ми сладурана.Кога ще си идваш?Домъчняло ми е за теб.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти много, Йоли. И на мен ми е домъчняло за теб, а сега като прочетох и за представянето на новата книга, направо ми се ще да долетя, но вероятно чак през май ще си идваме :)
ОтговорИзтриванеЙоли.... това е изключително изискан вкус! Гостите ми ги хапваха един след друг, със затворени очи и от устата им излизаше само еди звук: М-м-м-м-м Уникална рецепта! Поклон за труда и идеите ти!
ОтговорИзтриванеХаресали са ги, защото ти си ги направила вкусни. не аз, а ти готвиш, нали така? Аз само идея давам, а заслугата си е изцяло твоя! Благодаря ти от сърце! Отново много ме зарадва!
Изтриване