събота, 22 декември 2012 г.

Макови подкови





Продукти за около 45 - 50 броя

1 шушулка прясна ванилия
250 г брашно
75 г фино смлени бадеми
75 г мак
150 г захар
220 г студено масло
1 жълтък
1 - 2 с.л. прясно мляко, ако е необходимо

пудра захар за поръсване








Приготвяне

* В купа смесете брашното със захарта, бадемите и мака. Изстържете вътрешността на шушулката ванилия и я прибавете към брашното. Може да ползвате и изкуствена ванилия, но точно тези сладки стават много по-вкусни с истинска.

* Нарежете маслото на кубчета и го сложете в брашното. Добавете и жълтъка и стрийте всичко с пръсти на маслени трохи. Омесете гладко тесто и ако е нужно добавете малко мляко. Завийте тестото в найлоново фолио и го оставете в хладилника за 30 минути.

* Покрийте тава с хартия за печене и загрейте фурната на 170*. Оформете фитили от тестото с дължина около 10 - 12 см и ги извийте като подкови. Подредете ги в тавата и изпечете за около 10 - 12 минути.

* След като сладките изстинат ги поръсете с пудра захар. Да ви е сладко!








.

11 коментара:

  1. Днес си много производителна :)
    Ама пък все чудни рецепти.
    Особено тия с мака, веднага ми стават фаворити.
    Ще направя и аз, но познай дали ще е тия дни :)
    Целувки и весели празници!

    ОтговорИзтриване
  2. Да се чудиш кое да избереш :)
    Всички предложения са чудесни, Йоли!
    Прегръдки и весели празници!

    ОтговорИзтриване
  3. Йоли, прекрасни са подковите. Като от някоя коледна приказка са :-)
    Желая Ти весели и щастливи Коледни и Новогодишни Празници!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Йоли, чудесни сладки си направила! Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  5. А,Пеп,отдавна са,ама кога време да ги напиша всички?Маковките са чудни,пробвай ги.

    Благодаря на всички.Весели празници и наздраве!

    ОтговорИзтриване
  6. Чудни макови сладки и много интересно хрумване с печената тиква си ни показала Йоли!Трюфелите с тиквените семчици и те са много интересни:)
    И толкова красиво всичко си ни поднесла!
    Рецептите зная къде да намеря и в най удачен момент да изпробвам:)
    А на теб пожелавам най светли и щастливи празници!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря ти мила. Светли празници и на теб.

    ОтговорИзтриване
  8. Pasaba a desearte lo mejor y que tengas junto a tu familia una hermosa navidad, mucha paz y armonia.....y lo mejor para el 2013!.......Abrazotes, Marcela

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря ти мила Марчела! Весели празници и на теб! Наздраве !

    ОтговорИзтриване
  10. Мила Йоли, благодаря за рецептата.Нямах мак и ги направих с бадемово и лешниково брашно.Добавих и още малко пшенично брашно, защото лешника е много мазен. Прекрасен вкус. Но..леко се сплескаха, плоски. Не трябва ли и бакпулвер? Пекох ги на препоръчаната температура. какво ли се е случило?
    пожелавам ти прекрасна Нова година, както казват немците - гутен руч т. е. с лекота да ти се получават нещата от живота.
    Дора

    ОтговорИзтриване
  11. Нищо не се е случило,Доре.Просто им е дошла повече мазнината заради ядките.Маковото семе не е мазно.Няма бакпулвер,няма и яйце в рецептата.Просто си е такава.Бакпулверът няма да спаси нещата,той ще ги направи само по-ронливи.Тябва да увеличиш брашното в този случай и да сложиш яйце за спойка.Ще получиш стардартно маслено тесто с ядки.Това е.Весели празници и благодаря.

    ОтговорИзтриване