сряда, 2 януари 2013 г.

Червено кадифе







Продукти за блата

250 г брашно
15 г какао
щипка сол
1 ванилия
125 г меко масло
250 г захар
2 яйца
250 мл айрян
червена хранителна боя
1 ч.л. оцет 6%
1 равна ч.л. сода бикарбонат

Продукти за крема

300 г натурално сирене Филаделфия
250 г сирене Маскарпоне
120 г пудра захар
3 - 4 с.л. течна сладкарска сметана
1 ванилия









Приготвяне

* Пресейте брашното заедно с какаото и солта.

* В купа разбийте на пухкав крем маслото заедно със захарта и ванилията. Прибавете едно по едно яйцата. Разтворете в айряна чевена боя. Сложете толкова, че да получите наситен червен цвят. Налейте айряна в маслената смес и разбъркайте. Сипете на части брашното като бъркате с миксер. Накрая угасете содата в оцета и я сипете в тестото. Разбъркайте и веднага сипете готовото тесто в две отделни тавичи с диаметър приблизително 26 см., покрити с хартия за печене.

* Изпечете двата блата в предварително загрята на 180* фурна за около 25 минути. Проверявайте с клечка за зъби дали се е изпекло тестото, не препичайте много за да не потъмнее червения цвят.

* Може да изпечете тестото в по-малки форми и да разрежете блатовете хоризонтално на половина. Така ще получите по-висока торта с четири блата с по-малък диаметър. Добре е да изпечете блатовете предния ден за да са стегнати когато започнете да оформяте тортата. Сложете ги в найлонови пликове и съхранявайте на студено.

* За крема разбийте добре с миксер двата вида сирене заедно със захарта и ванилията. Накрая прибавете сметаната за да направите крема малко по-мек.

* Намажете единият блат с половината крем, покрийте с втория и притиснете леко с ръце. Измажете отстрани и отгоре тортата с останалия крем и украсете по ваше желание. Аз я покрих с тънък пласт разточен бадемов марципан, оцветих с бои и направих релеф с разбит белтък и захар. Да ви е сладко!








* Това е много популярна торта. Реших, че цветът и е достатъчно празничен и затова избрах да направя именно нея за Нова година. Ето тук може да разгледате най-различни варианти на тази торта. Рецептата, която може да прочетете тук, в блога е компилация от няколко варианта, които харесах в интернет.








.

57 коментара:

  1. Фантастично кадифе :)
    Честита Нова година, мила!
    Да е много здрава, усмихната и щедра
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  2. Йоли, тортата е фантастична!
    Поздрави и прекрасна Нова година ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  3. честита Нова 2013 година,Йоли!Чудесна ,красива и празнично-новогодишна торта!Нека Новата година ти донесе много здраве и още по-големи професионални и лични успехи!Благополучие и за семейното гнездо!

    ОтговорИзтриване
  4. Йоли,честита Новата 2013г!Пожелавам ти все така да ни радваш със свежи идеи и перфектни резултати.Поредното ти изкушение е неустоимо,дори след толкова празници.Аз използвах рецептата ти за ,,Династия'' и резултатът беше фантастичен.Няма твоя рецепта,която да е била за мен неуспешна,за което ти благодаря.(Казвам се Виолета Петрова)

    ОтговорИзтриване
  5. Олеее...невероятна празнична торта!Заслужено начало за една Нова година! И какъв декор....моите аплодисменти Йоли!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Честита Нова Година, Йоли! С пожелания за много здраве, вдъхновения и нови впечатления! Ах, тортата....... Страхотна декораторка си!

    ОтговорИзтриване
  7. Впечатляващ старт и изпълнение, Йоли,
    прекрасна е!
    Честита и щастлива Новата 2013 -
    по добра, по-щедра и по-благодатна!
    Да я съпътстват здраве и любов, семейна топлина и уют, много успехи и сбъднати мечти, Диана

    ОтговорИзтриване
  8. Srećnu Novu godinu i svako dobro ti želim. Torta izgleda prelepo, pogotovo dekoracija.

    ОтговорИзтриване
  9. Невероятно красива е!
    Йоли, Честита Нова Година 2013 !
    Пожелавам една здрава и благодатна година, с приятни изненади и сбъднати желания!!!

    ОтговорИзтриване
  10. Умопомрачителна торта!

    Честита Нова Година, Йоли! Пожелавам на теб и семейството ти щастлива и много вдъхновена година!Нека не секва творческият ти заряд и да продължаваш да споделяш с нас красотата, която твориш! Позволявам си да се обръщам към теб на "ти", защото толкова често присъстваш виртуално на домашната ни трапеза, че те усещам като близък приятел. Благодаря ти, че откри за мен един нов свят - света на торто-правенето, който ми е безкрайно интересен и завладяващ!

    ОтговорИзтриване
  11. Йоли, откъде толкова оригиналност, креативност и то с нещо, което очевидно не ти е професия. Всеки може да се опита да интерпретира нещо, я сполучливо, я не, но да създават могат малцина. Ти си една от тях! Благодаря ти. Радвам се, че има хора като теб!!! Да си жива и здрава!

    ОтговорИзтриване
  12. Прекрасна торта, Йоли! Много харесвам Червено кадифе в различните му вариенти.
    Честита Нова Година! Нека донесе много радост, здраве и късмет на теб и на близките ти!

    ОтговорИзтриване
  13. За много години,Йоли!Да си здрава и много щастлива!Тортата е чудесна-целувам те!

    ОтговорИзтриване
  14. Честита Нова Година, Йоли! С пожелание да е здрава и изпълнена с много положителни емоции!
    Тортата е впечатляваща и много вкусна! Правих я лятото. Сега за Нова година приготвих по твоя рецепта, торта "Естерхази". Оказа се невероятно вкусна, въпреки многото масло в нея.
    Sani

    ОтговорИзтриване
  15. Леле, майко - разкошотия! Прекрасна си мила, Йоли, пожелавам ти и една прекрасна Нова година!

    ОтговорИзтриване
  16. No comment!!!! Брилятна е! А за новата година
    ти пожелавам и виенските сладкари да надминеш и филхармонията им да надсвириш!
    Обичаме те дружно всички у дома!!!!!

    ОтговорИзтриване
  17. Честита Нова година, Йоли!
    Нека е изпълнена със здраве, любов и още повече успехи!

    Тортата е великолепна!

    Сърдечни поздрави и прегръдка :-)

    ОтговорИзтриване
  18. Йоли, напълно съвършенна торта, само не ми е ясно как ви даде сърце да я излапате!!??

    ОтговорИзтриване
  19. Много,много сте мили.Благодаря ви от сърце.Радвам се,че харесахте тортата или по-скоро ви хареса как съм я направила чисто визуално.В случая това е по-важното за мен и наистина ви благодаря за признанието.И за да съм напълно честна - това не е най-хубавата торта,която съм опитвала.Беше ми любопитно да я направя,все пак е много популярна.Е,за мен тортата е с много силно изразен "американски вкус".Искам да кажа,че е суха и безвкусна.Кремът е хубав,но тежък и не дотам ароматен,въпреки ванилията.Това не е мой тип торта,признавам си.Надали ще я повторя някога.Но все пак,трябва да я опитате за да разберете дали на вас ще ви допадне.Наистина е въпрос на вкус.Благодаря ви отново,че оценихте труда и желанието ми.

    ОтговорИзтриване
  20. Здравей Йоли! Честита Нова година, да си жива и здрава и много, много щастлива! Късмет и любов да те следват навсякъде! Направих Династията за Нова година и много, много се хареса, благодаря ти отново за рецептата. Снимка не мога да покажа, тъй като не я снимах добре, но не стана много лоша и на външен вид. Сега, за тази торта тук - много ми харесва каква е страстно червена и смятам да я направя за именния ден на една приятелка. За това искам да те попитам дали блатовете търпят напояване? Важно ми е, за да се опитам да избегна сухотата. А за крема, може и да не е ароматен, но все пак най-вероятно е вкусен, пък в него мога да добавя нещо - парченца шоколад дали ще са подходящи? Или ще се развали визията, много ми харесва червеното и бялото... Надявам се да ме посъветваш, тъйкато вече си опитала тортата, аз не мога да измисля какво е подходящо, без да опитам. А не ми се иска да сменям тортата в последния момент, като си навия нещо на пръстите и край. Много благодаря за съветите ти и продължавай все така да твориш.
    Снежана

    ОтговорИзтриване
  21. Йоли, възхищавам се винаги на начина да придадеш онази празничност на нещата - точно толкова, колкото е нужно - без излищно много средства. Помня и миналогодишната ти торта с рисунките и тази ме заплени! Страхотна декорация! Рецептата ми е любима и аз я приготвям често в разни вариации :) Честита Нова година, Йоли! Нека е пълноценна във всяко едно отношение!

    ОтговорИзтриване
  22. Писах, писах, дали го изпратих....Да повторя:) Честита Нова година, Йоли! Да е пълноценна във всяко едно отношение! Изразих възхищение към оформлението на тортите ти - с малко изразни средства, но винаги с нужния уау ефект. Червено кадифе е често приготвяна от мен в различни вариации!

    ОтговорИзтриване
  23. Да си призная и аз не съм почитателка на американските торти, но твоята изглежда наистина, като кадифе. Заинтригува ме и си мисля, че може да се облагодроди с разделянето на блатовете на по два и крем мус за пълнеж. Фантастична декорация и поднасяне, Йоли! :)

    ОтговорИзтриване
  24. Изключително красива декорация си направила,Йоли!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  25. Еееее, много си готина Йоличке, и това, че не ти допада тази торта да го споделиш ме радва страшно много!!! Казвай ми тогава коя ти е любимата, че ми наближава РД и да я правя за гостите ми!
    Биби

    ОтговорИзтриване
  26. Е,Биби,човек трябва да е честен с читателите си.Смешно е,ако някой казва,че всичко,което готви е вкусно,прекрасно и божествено.Има провали,има неща,които опитваш и повече не повтаряш,има и такива,които пък ти се иска непрекъснато да правиш.Любимата ми торта определено си остава Династия.Но Тортата с пошираните круши,както и шоколадово-малиновата са просто страхотни.Захера в чаши е невероятен десерт,много добре стои като се направи и като цяла торта.Много е лесен,а е наистина страхотен.Ако не ти се занимава с нещо сложно го опитай.Знам,че ще ти хареса.Благодаря ти много мила.

    ОтговорИзтриване
  27. Здравей, мила Йоли! Обожавам блога ти и имам няколко абсолютни фаворита от рецептите ти! :)

    Много исках да пробвам Червеното кадифе и се спрях на тази рецепта. Днес направих блатовете, сега 'отлежават'. Но... ми се получиха много ронливи, още като ги извадих от фурната и частички се отчупиха. Никога не ми се е случвало това и сега направо ме е страх как ще слобявам :( Не знам къде сбърках, всичко следвах с точност, пекох на два пъти в два съда :( Може би просто тортата е по-особена, не знам -- но стискай палци все пак да ми се получи :)

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  28. Благодаря ти Ирина,много си мила.Ще се получи тортата,не се тревожи.Винаги съм казвала,че при тортите е най-бесно да се прикрие някакъв гаф.Като я измажеш с крем и украсиш кой ще разбере,че ти е счупен блата?Никой!Да,ронливи са блатовете.Никъде не си сбъркала.Не очаквай нещо специално и особено от тази торта като вкус.Сухичка е,крема е вкусен,но тежък.Наистина е въпрос на вкус.Познавам много хора,които обичат тобно такива торти.Непременно ми пиши дали на вас ви е харесала.Успех и до скоро.

    ОтговорИзтриване
  29. Йоли, много благодаря!!! Според мен се получи много добре. Леко сиропирах блатовете с подсладено мляко, постоя ден-два и не беше суха. В крема сложих малко по-малко Филаделфия за сметка на Маскарпонето -- не знам дали е заради това, но стана лек и много вкусен. И да, права си, след покриването притесненията ми за ронливостта изчезнаха. :)

    Може би скоро ще я покажа! А на теб успешен ден и много, много вдъхновение! :)

    ОтговорИзтриване
  30. Здрасти,Йоли! Много ми хареса тортата на външен вид, само че разбрах от предния коментар, че е ронлива и суха.Може ли да си направя нормални блатове за торта и да ги оцветя с червена хранителна боя?

    P.P.
    Много ми харесват нещата, които правиш, продължавай все така с желание и хъс!


    Поздрави,
    Камелия

    ОтговорИзтриване
  31. Видя ли Иринка?Най-лесно се оправят грешките при тортите.Каквито и да са те,поправими са.Радвам се,че ти е харесала тортата и не е станала суха.Благодаря ти отново и да ви е сладко на всички.Чакам си снимката обаче.

    Камелия,Ирина вече е сиропирала леко блатовете и казва,че е добре така.Що се отнася до цвета - да,изобщо няма проблем в какъв блат ще сложиш боя.Само да е светъл на цвят,това е.Направи наситен цвят за да се вижда добре след изпичането.Благодаря ти и приятно готвене.

    ОтговорИзтриване
  32. Здравей Йоли искам да те попитам самата торта без сироп не става ли малко суха и дали ще стане добре тортата ако се сиропира , някакви идеи евентуално за сиропа (аз си мислех за кафе) :)

    ОтговорИзтриване
  33. Здравей Сибила.Какво да ти кажа .. аз не я сиропирах,направих я така,както си трябва по рецепта.Това е много известна торта,прави се в цял свят.Лично на мен ми е малко в повече "американска" на вкус.Суха е,но тестото не е твърдо,леко и пръхкаво е.Прочети ако искаш коментарите по-горе.Някои са я сиропирали и се е получило добре.Кафе не мисля,че ще е добре заради цвета.Тортата трябва да си остане червена.Незнам наистина,въпрос на вкус е какво обичате.Принципна на тази торта не и отива да е мокра,просто по рецепта си е суха.Благодаря ти и весели празници.

    ОтговорИзтриване
  34. Йоли, мисля да правя тази торта. Според теб, ако измажа цялата торта с крема , мога ли да покрия с фондан? Или отвън трябва да е измазана с маслен крем и после фондан?
    Поздрави,
    Лора Йовчева

    ОтговорИзтриване
  35. Лорче,няма никакво значение с какво ще я измажеш,стига то да не е водно.Тоет,ако крема ти не е достатъчно гъст или маслен ще разводни фондана и той ще се разтече.Можеш дори и с конфитюр да намажеш.Сама прецени гъстотата и влажността на крема.Аз мисля, че няма да има проблем, просто не слагай много дебел слоя, а само колкото да я изравниш добре преди да я покриеш.Успех и благодаря.

    ОтговорИзтриване
  36. Здравейте Йоли! Исках да ви благодаря, за вкусната торта! Приготвих я за рожденият ден на съпругът ми и всички (около 30-на гости), бяха силно впечатлени. Искам да ви попитам, дали е възможно от тази рецепта, да бъде наппавена триетажна торта? Тоест, поради естеството на крема, дали това е възможно и има ли възможност от пропадане на етажите, въпреки вграждането на подпори? Ще съм ви изключително благодарна, ако можете да отговорите на въпросите ми! С уважение, Анита!

    ОтговорИзтриване
  37. Здравей Ани.Благодаря ти за доверието,много се радвам,че опита тортата.Тя наистина е впечатляваща като вид.Мисля,че няма да има проблем тортата да е на 3 етажа.Блатът е сух,стегнат е,и ако не го сиропираш всичко ще е ок.Все пак ще трябва да сложиш по-малко крем за да стои стъбилно,но тази торта така и така е с по-малко крем от много други.Опитай,само така ще разбереш.Благодаря ти отново,много ме зарадва!

    ОтговорИзтриване
  38. Здравей Ани.Благодаря ти за доверието,много се радвам,че опита тортата.Тя наистина е впечатляваща като вид.Мисля,че няма да има проблем тортата да е на 3 етажа.Блатът е сух,стегнат е,и ако не го сиропираш всичко ще е ок.Все пак ще трябва да сложиш по-малко крем за да стои стъбилно,но тази торта така и така е с по-малко крем от много други.Опитай,само така ще разбереш.Благодаря ти отново,много ме зарадва!

    ОтговорИзтриване
  39. Здравей Йоли!
    Имам въпрос относно крем сирене Филаделфия.Това,което купувам /оригинал/ пише,4е има сол.Другия вид,който съм виждала е лайт,в който също има сол.Да не би да има трети вид,в който да няма никаква сол?Заради това,когато в рецепти видя крем сирене го избягвам и заменям с извара и заквасена сметана.

    ОтговорИзтриване
  40. Не мила,изобщо не го мисли.Много е приятно когато е леко солено.Не търси напълно безсолно,няма да намериш.Само рикотата е абсолютно натурална,но тя е друг вид сирене.Давай с това,на което пише натурална Филаделфия.А може и наше българско крем сирене да купиш.Аз в момента съм направила чийз кейк с него,става чудесно,това,че е леко солено го прави още по-апетитно.

    ОтговорИзтриване
  41. Ох,Йоли,много благодаря за бързия отговор!Помислих,че пак нещо не съм разбрала...

    ОтговорИзтриване
  42. Здравейте, Йоли, направих тортата, но се получи много леко клисава. На вид не личи, но в устата леко се маже. На какво може да се дължи това? Според мен не се разби добре маслото със захарта. Не се получи пухкав, а доста гъст крем. Мислех, че маслото е студено и пробвах да го стопля, но пък тогава то се втечни, пак го охладих и пак разбивах ... Има ли някаква тънкост при правенето на този блат - колко да е топло маслото, на каква мощност на миксера да се разбива? Ако използвам пудра захар дали няма да стане по-лесно на крем? Блатовете ме се получиха по около 1.3 см. във форма с диаметър 26 см.
    Като вкус тортата е невероятна! Не съм я сиропирала допълнително и не беше суха. Лилия

    ОтговорИзтриване
  43. Каква точно сладкарска сметана се използва?

    ОтговорИзтриване
  44. Лили,наистина има леко клисав вкус,не е торта с най-пухкавите блатове на света.Но по-скоро е от това,че са маслени,а не е от разбиването.Нищо особено няма при приготвянето,съвсем стандартно е всичко.Не си сгрешила в нищо,просто си е такава рецептата.Иначе аз разбивам масло на стайна температура.С пудра е по-добре,абсорбира се много бързо,отколкото с кристална захар.Но пак казвам,рецептата е такава.Има много варианти на тази торта,в цял свят се прави.Може да погледнеш в нета и за нещо друго.Лично на мен не ми е най-любимата торта,няма какво да те лъжа.Благодаря ти,че опита.Надявам се все пак да ви е харесала.

    ОтговорИзтриване
  45. Здравейте, Йоли :) Изключителна торта е това...Направих я за рождения ден на мъжа ми и стана прекрасна! Е, с украсата имам още много да се уча, но пак стана чудесна. Исках да Ви питам, дали ако променя малко пропорциите на крема, ще има проблем? Малко тежичък ни дойде, та се чудех дали ще е ок, ако сложа малко повече течна сметана и по-малко Филаделфия? Благодаря Ви, за прекрасните рецепти и за идеите, които давате и наистина се радвам, че Ви има!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, колко си мила! Така се радвам, че ти е харесала тортата. За да съм честна ще ти кажа, че на мен не ми е много любима. Някак си ми е суха и леко безвкусна. Но е толкова популярна, че нямаше как да не я пробвам и аз.Мисля, че идеята ти да олекотиш крема е повече от вълшебна! Точно така! Ще стане много по-хубава. Благодаря ти за това. Ще се радвам, ако ми пишеш вече в сайта www.yoli.bg. Тук в блога няма да има повече нови рецепти и затова те каня да ги следиш там.

      Изтриване
  46. Отговори
    1. Много се радвам, че ти допада тортата. На мен ми е малко суха, но може да се сиропира и ще стане добре.


      Ще се радвам, ако вече следиш и пишеш в сайта ми www.yoli.bg, тъй като тук повече няма да публикувам нови рецепти. Благодаря за разбирането. Весели празници!

      Изтриване
  47. Здравейте,
    много ми харесва рецептата и бих искала да я наравя, но имам следният проблем, че фурната ми е малка и немога да изпека едновременно два блата какво би могло да се направи в такъв случай?

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здарвей и от мен. Ще се радвам, ако тортата ти хареса. Няма никакъв проблем, просто изпечи блатовете по отделно един след друг.Благодаря за доверието и весели празници.

      Изтриване
  48. Здравей Йоли ,
    мисля да направя скоро тази торта, имам бадемов марципан , но не знам как да го оцветя . Бих искала да ми кажеш как постигна този бляскав ефект , много ми харесва? Основният червен цвят кога го нанасяш и с каква боя( гел или прахообразна?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей. Не се притеснявай, много лесно става. Слагаш малко боя в марципана и го месиш като тесто докато се оцвети равномерно. Като го месиш , прави го с пудра захар или нишесте, тъй като от топлината на ръцете се размеква и започва да лепне. А бляскавият ефект е от хранително прахообразни бои, които са като гримове. Основният цвят е прахообразна вода, разтворена в малко спирт. После може да се нанесе с четка. Ще се радвам, ако тортата ти хареса. Благодаря.

      Изтриване
  49. Здравей,Йоли, това е поредната торта, която съм си наумила да направя за тази Коледа. Вече не си спомням колко рецепти съм изпробвала от твоите и всички са перфектни. Купих си днес и марципан . Искам да те питам, за да се получат хубави парчета при разрязване с топъл или студен нож се реже? Четох всякакви коментари, но специално за марципана не разбрах.
    А като я направя ще ти се похваля със снимки. Аз обикновено снимам всички вкусотии, които сътворявам с "твоя помощ".

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много си мила, Мими. Благодаря ти от сърце! Ще се радвам, ако и тази торта ти хареса.

      Аз винаги режа всичките си торти с топъл подсушен нож. Само така винаги става добър разрез. Няма значение каква е тортата и с какво е покрита. Приятно майсторене и весели празници!

      Изтриване
  50. Здравейте,тортата ви е страхотна,правила съм я поне 8 пъти,но срга се чудя дали мога да я покрия с фондан и без маслен крем,а да я измажа с нейния си.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря сърдечно! Радвам се, че тортата ти харесва.
      Да, спокойно може да се покрие с фондан. Може да се ползва и този крем, но нека пластът е възможно най-тънък, просто колкото да се заравни тортата и да има по какво да залепне фондана.

      Изтриване