Продукти за 4 питки
20 г прясна мая
250 мл вода
1 ч.л. захар
1 с.л. зехтин
100 г царевично брашно
250 г бяло брашно
1 равна ч.л. сол
бяло брашно за доизмесване
50 г меко масло
1 ч.л. микс подправки по избор - риган, чубрица, червен пипер, майорана, розмарин и др.
разбито яйце за намазване
Приготвяне
* Разтворете маята във водата и добавете захарта и зехтина. Смесете двата вида брашно със солта. Смесете водата и брашното и замесете меко тесто. Ако е нужно сложете още малко брашно докато месите. Сложете тестото в купа, покрийте я с кърпа или с найлоново фолио и оставете да втаса докато удвои обема си.
* В малка купичка разбъркайте маслото с подправките.
* Разделете втасалото тесто на четири части. Разточете ги по отделно на тънка елипса. Намажете тестото с ароматното масло. С остър нож нарежете елипсата на ленти без да ги прерязвате докрая в горния край. Леко ги раздалечете една от друга.
* Започнете да завивате странично нарязаното тесто като започнете от горния край.
* Ще получите дълъг усукан фитил. Завийте го на охлюв и оформете на цвете.
* По същият начин направете и останалите питки. Сложете ги в тава, покрита с хартия за печене, намажете с разбито яйце и оставете да втасат наново за около 20 минути.
* Загрейте фурната на 200* и изпечете питките до зачервяване за 20 - 25 минути. Сервирайте топли с бяло сирене. Да ви е сладко!
* Начинът на оформяне видях във Фейсбук, а тестото си направих без рецепта по мой вкус. От него може да изпечете и цял хляб. Получи се приятно жълто на цвят тесто, ароматно и леко трошливо заради царевицата в него. Опитайте.
.
Еха , стархотни питки ! Много красиви и вкусни снимки !
ОтговорИзтриванеС поздрав !
Йоли, прекрасни са! Много ми харесва това, че са царевични! ЩЕ ги пробвам тия дни :)
ОтговорИзтриванеEx, че хубаво и с царевично брашно. Ще ги пробвам още през почивните дни. Само 4 бройки ли излизат от това количество?
ОтговорИзтриванеДани - Ст Загора
Чудесни питки,Йоли-ще ги пробвам и аз...
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Толкова красиво, разцъфнало цвете!
ОтговорИзтриванеЧудесни са, миличка!
Прегръдка!
Много са хубави тези питки.
ОтговорИзтриванеИ подходящи за днешния празник.
Прекрасни са!Отдавна търся хубава рецепта за царевичен хляб.На теб ще се довер без съмнение!Благодаря!
ОтговорИзтриванеМного ви благодаря , че ги харесахте. Много е различен на вкус този хляб, дано ви допадне.
ОтговорИзтриванеСамо 4 излизат, все пак брашното е само 350 г. Но вие си увеличете продуктите, ако искате повече.
Да ви е сладко!
Много красиви и без съмнение вкусни питки! Благодаря отново за страхотната рецепта!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубави почивни дни!
разкошни са!ще се пробват обезателно!
ОтговорИзтриванеЙоли,току що направих питките,но не се надуха достатъчно.Не знам дали спазих втасването-твоите изглеждат доста бухнали.Иначе на вкус са страхотни.Благодаря за идеите!
ОтговорИзтриванеДа,моите си бухнаха.Тестото е различно,ронливо е след изпичане,няма я тази еластичност като при бялото брашно,но това е нормално.Не бухва толкова много,но все пак ... виж ми снимката на която е разчупена питката.Няма много големи шупли като при беля хляб.Но не става тикливо,хубаво си стана.Може би са превтасали,друго не си обяснявам.Благодаря ти,че опита.
ОтговорИзтриванеВлюбих се в тях, още като видях снимките, а и вече си ги представям на вкус...
ОтговорИзтриванеСтрахотно изглеждат, Йоли,
майсторски си ги сплела и опекла!
Сърдечни поздрави и хубави почивни дни, Диана
Любимата ми оплетка,с която ме зарази Мина,много красиви са станали и при теб,Йоли!Сърдечен поздрав!
ОтговорИзтриванеЗдрасти, Йоли.
ОтговорИзтриванеСнощи ги направих, но не ми се получиха. Бяха много твърди, а тестото се замеси меко. Моето предположение е, че трябва бялото брашно да е повече от царевичното, а не обратното. Ти какво ще кажеш?
Хм, обещавам да ги направя пак тези дни и да премеря точно какво слагам. Може и да си права, ще взема утре да променя малко рецептата. Благодаря ти, че опита.
ОтговорИзтриванеI like your blog very much - I've just found it and immediately started to follow it. Looking forward for next readings.
ОтговорИзтриванеEsse pão ficou lindo e deve ser uma delicia.
ОтговорИзтриванеGostei muito.
bjs
Hi, Do you know which is the problem with the recipe? I would like do the bread, but i dont want it is hard. is the flour? what kind of corn flour Do you use in the recipe?
ОтговорИзтриванеYour recipes are great. !!Congratulatios !!
Hugs,
Connie.
Thank you Connie. I use fine cornmeal. Glad you like my recipes. Thank you.
ОтговорИзтриванеObrigado Sao. Yeah você bonito.
ОтговорИзтриванеВи сте веома љубазни. Пуно Вам хвала. Bon Appetit, Opasna.
ОтговорИзтриванеЙоли, тези царевични питки изглеждат прекрасно:)
ОтговорИзтриванеЩе се пробвам да ги направя.
От давна не съм минавала от тук…такива красоти си създала:)Аплодисменти!
Йоли, аз направих малка модификация - сложих прясно мляко вместо вода и добавих яйце в тестото. Станаха перфектни на вкус, но както и Анонимен е писал по-горе, не бухнаха нагоре, а се разляха настрани. Оставила съм тестото по-меко от нужното, следващия път ще подобря визията, но идеята и вкусът са си 6 :)
ОтговорИзтриванеМного мерси.Харесва ми идеята за мляко и яйце.Ще се подобри вкуса със сигурност.Благодаря ти,че опита.Да ти е сладко.
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Йоли! Имам въпрос за питките, дали може да се направят с царевичен грис (полента) вместо с царевично брашно? Приятен ден!
ОтговорИзтриванеНе мисля,че ще стане добре с грис.Доста са плътни гранулите и ще стане много тежко тестото.Можеш да сложиш 1 - 2 с.л.,но не и повече.Днят май вече свърши,но аз пък ти пожелавам едно хубава вечер.Благодря ти за коментара.
ОтговорИзтриванеЗдравейте,Йоли.Тези питки са направо невероятни!!!!!Лесни,бързи,вкусни,направо се топят в устата!!А как се надуха-красота!!!!!Благодаря за рецептата!!!Ще чакам тук хубава рецепта за козунак!:))))))
ОтговорИзтриванеОх,така ме зарадва коментарът ти,Анастасия.По тези пропорци,които съм дала ли ги прави или по свои?Защото имаше по-горе коментари,че нищо не е станало с пустите му питки.Благодаря ти много.А рецепта за козунак имам написана пак при Тестени.Да ти е сладко!
ОтговорИзтриванеЗдравей Йоли, и с царевичен грис, вместо царевично брашно, станаха страхотни. Благодаря за вкусната вечер с твоята рецепта.
ОтговорИзтриванеАма наистина ли?така все се притеснявам за тези питки!И не смея да ги направя с грис.Много ти благодаря,много!Ще ми кажеш ли колко грис сложи?
ОтговорИзтриване1 царевичен грис : 3 бяло брашно
ОтговорИзтриванеСупер!Много ти благодаря!
ОтговорИзтриванеНаправих ги. Страхотни са!Раздуха се до размер L!!;)))А вкуса е -ммммм!Благодаря за страхотната рецепта!!!Може ли да пубилкуваш рецепта за козунак,който става на конци,но без добавки като стафиди и други такива?
ОтговорИзтриванеМного ти благодаря, все се притеснявам, че нещо не им е наред на тия питки. Така се радвам, че са станали ! За козунака - няма нужда са пиша рецепта, вече имам такава. Стафидите и другите неща като пълнеж са по избор, не са задължителни. А за конците няма рецепта. Те се образуват само когато много дълго се меси тестото о мазнината се прибавя към него постепенно. Това в тайната, месиш и капваш по малко мазнина докато се поеме цялата от тестото . Успех с козунака!
ОтговорИзтриванеЙоли, Цвети съм. Разкошни са! Каня им се откакто си ги публикувала и най-после им дойде времето! Само че, другия път - тройна доза!!! Успоредно с тях направих и старонемския сладкиш с ябълки, но за него ще пиша утре като го освободя от ринга! Благодаря ти Много!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти много Цвети.Радвам се,че са станали хубави.На някои хора не им се получиха иаз се притеснявах дали са точни пропорциите.Благодаря наистина много.
ОтговорИзтриванеНАПРАВИХ ГИ,СТРАХОТНИ СА!БЛАГОДАРЯ ВИ ЗА РЕЦЕПТАТА
ОтговорИзтриванеОх,много се радвам.Все се притеснявам,че нещо не съм улучила рецептата както трябва.Имаше хора,на които не им се получиха добре.Много,много благодаря.
ОтговорИзтриванеЧесто ги правя и винаги стават ужасно вкусни,ефекти и ухаят на уют ;) !!!Благодаря за рецептата! Правила съм ги и с царевичен грис-резултата е все така страхотен!
ОтговорИзтриванеМного се радвам! Благодаря ти от сърце. Все се опасявах, че нещо не е наред в рецептата. Имаше хора, на които не им се получиха. Затова съм така щастлива да прочета това. Благодаря отново и да са ви сладки!
ИзтриванеЗдравейте! Тези питки станаха перфектни и всички много ги харесахме, а най-важното бе, че децата много се забавляваха с приготвянето им. Благодаря!
ИзтриванеМодифицирах ги по мой вкус. Добавих 1 яйце и водата замених със смес - 1/2 вода и 1/2 прясно мляко. Станаха невероятни !
ОтговорИзтриванеДа, да, да! Модификацията ти е прекрасна! Тестото е станало по-богато от яйцето и млякото. Прекрасна идея, много ти благодаря, че я сподели. Благодаря ти и за доверието и добрите думи!
ИзтриванеZdraveite dnes napravih carevi4nite pitki stanaha strahotni:))))Otnovo blagodarq za hubavite recepti:)))
ОтговорИзтриванеЕх, че хубаво! Много се радвам, че са се получили добре и са ви харесали! Благодаря ти от сърце за доверието и милите думи.
ИзтриванеЗдравей Йоли,страхотни питки се получиха,само че нямахме прясна мая и я заменихме със суха.благодаря!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти от сърце, Диди! Много се радвам, че ти харесаха питките. Те са малко особени на вкус, леко трошливи. Но така е с царевичното брашно. Затова много се радвам, че ти ахресаха. Благодаря отново.
ИзтриванеЗдравей, Йоли! Страхотна рецепта! Спазих я до последната запетайка! Приятно се изненадах като видях, колко леко тестото удвои обема си. Когато меся тесто с ръжено брашно, бухва трудно и остава лепкаво. Получиха се изключително вкусни питки, а тази ронливост напомня на рогчетата от едно време! Поздрави и благодарности!
ОтговорИзтриванеО, така се радвам! Имаше хора, на които не им се получиха добре. Даже се бях замислила дали е точна рецептата. Благодаря ти от сърце! Наистина много се радвам!
ИзтриванеСтрахотни са, Йоли! Много добра и лесна рецепта! Цялото ми семейство ги хареса изключително много!
ОтговорИзтриванеО, супер! Толкова се радвам, че ви харесаха! Благодаря ти от сърце за коментара и доверието! Сладко да ви е!
ИзтриванеН-Е-В-Е-Р-О-Я-Т-Н-И!!! За първи път ги направих днес, и то в двойна доза. До сега поне два пъти в седмицата правех ароматните билкови хлебчета във формата за мъфини. Сега ще ги редувам :). И да споделя какви подправки използвам - от кутията за чай, в която държим различни билки, обирам натрошената ситна част. Пробвайте, страхотно е. Йоли, благодаря за прекрасните и точни рецепти! Поздрави, Мими
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Мими! Много се радвам, че ти харесаха питките. А идеята ти за билките е повече от великолепта! Благодаря, че сподели с нас!
ИзтриванеХареса ми рецептата и днес мисля да ги направя. Един въпрос имам само - какво царевично брашно ползвате? По-фино смляно или това, което е за качамак?
ОтговорИзтриванеПоздравления за блога, страхотни рецепти открих тук!
Поздрави!
Боби, ще се радвам, ако ти харесат.Благодаря.
ИзтриванеБрашно трябва да е, а не царевичен грис за качамак. Това са различни продукти. Фино брашно, като бялото, но от царевица.