петък, 18 януари 2013 г.

Царевични питки





Продукти за 4 питки

20 г прясна мая
250 мл вода
1 ч.л. захар
1 с.л. зехтин
100 г царевично брашно
250 г бяло брашно
1 равна ч.л. сол
бяло брашно за доизмесване

50 г меко масло
1 ч.л. микс подправки по избор - риган, чубрица, червен пипер, майорана, розмарин и др.

разбито яйце за намазване








Приготвяне

* Разтворете маята във водата и добавете захарта и зехтина. Смесете двата вида брашно със солта. Смесете водата и брашното и замесете меко тесто. Ако е нужно сложете още малко брашно докато месите. Сложете тестото в купа, покрийте я с кърпа или с найлоново фолио и оставете да втаса докато удвои обема си.

* В малка купичка разбъркайте маслото с подправките. 

* Разделете втасалото тесто на четири части. Разточете ги по отделно на тънка елипса. Намажете тестото с ароматното масло. С остър нож нарежете елипсата на ленти без да ги прерязвате докрая в горния край. Леко ги раздалечете една от друга.








* Започнете да завивате странично нарязаното тесто като започнете от горния край.








* Ще получите дълъг усукан фитил. Завийте го на охлюв и оформете на цвете.








* По същият начин направете и останалите питки. Сложете ги в тава, покрита с хартия за печене, намажете с разбито яйце и оставете да втасат наново за около 20 минути.

* Загрейте фурната на 200* и изпечете питките до зачервяване за 20 - 25 минути. Сервирайте топли с бяло сирене. Да ви е сладко!








* Начинът на оформяне видях във Фейсбук, а тестото си направих без рецепта по мой вкус. От него може да изпечете и цял хляб. Получи се приятно жълто на цвят тесто, ароматно и леко трошливо заради царевицата в него. Опитайте.








.

56 коментара:

  1. Еха , стархотни питки ! Много красиви и вкусни снимки !
    С поздрав !

    ОтговорИзтриване
  2. Йоли, прекрасни са! Много ми харесва това, че са царевични! ЩЕ ги пробвам тия дни :)

    ОтговорИзтриване
  3. Ex, че хубаво и с царевично брашно. Ще ги пробвам още през почивните дни. Само 4 бройки ли излизат от това количество?
    Дани - Ст Загора

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесни питки,Йоли-ще ги пробвам и аз...
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Толкова красиво, разцъфнало цвете!
    Чудесни са, миличка!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  6. Много са хубави тези питки.
    И подходящи за днешния празник.

    ОтговорИзтриване
  7. Прекрасни са!Отдавна търся хубава рецепта за царевичен хляб.На теб ще се довер без съмнение!Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  8. Много ви благодаря , че ги харесахте. Много е различен на вкус този хляб, дано ви допадне.

    Само 4 излизат, все пак брашното е само 350 г. Но вие си увеличете продуктите, ако искате повече.

    Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  9. Много красиви и без съмнение вкусни питки! Благодаря отново за страхотната рецепта!
    Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  10. разкошни са!ще се пробват обезателно!

    ОтговорИзтриване
  11. Йоли,току що направих питките,но не се надуха достатъчно.Не знам дали спазих втасването-твоите изглеждат доста бухнали.Иначе на вкус са страхотни.Благодаря за идеите!

    ОтговорИзтриване
  12. Да,моите си бухнаха.Тестото е различно,ронливо е след изпичане,няма я тази еластичност като при бялото брашно,но това е нормално.Не бухва толкова много,но все пак ... виж ми снимката на която е разчупена питката.Няма много големи шупли като при беля хляб.Но не става тикливо,хубаво си стана.Може би са превтасали,друго не си обяснявам.Благодаря ти,че опита.

    ОтговорИзтриване
  13. Влюбих се в тях, още като видях снимките, а и вече си ги представям на вкус...
    Страхотно изглеждат, Йоли,
    майсторски си ги сплела и опекла!
    Сърдечни поздрави и хубави почивни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  14. Любимата ми оплетка,с която ме зарази Мина,много красиви са станали и при теб,Йоли!Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  15. Здрасти, Йоли.

    Снощи ги направих, но не ми се получиха. Бяха много твърди, а тестото се замеси меко. Моето предположение е, че трябва бялото брашно да е повече от царевичното, а не обратното. Ти какво ще кажеш?

    ОтговорИзтриване
  16. Хм, обещавам да ги направя пак тези дни и да премеря точно какво слагам. Може и да си права, ще взема утре да променя малко рецептата. Благодаря ти, че опита.

    ОтговорИзтриване
  17. I like your blog very much - I've just found it and immediately started to follow it. Looking forward for next readings.

    ОтговорИзтриване
  18. Esse pão ficou lindo e deve ser uma delicia.
    Gostei muito.
    bjs

    ОтговорИзтриване
  19. Hi, Do you know which is the problem with the recipe? I would like do the bread, but i dont want it is hard. is the flour? what kind of corn flour Do you use in the recipe?

    Your recipes are great. !!Congratulatios !!

    Hugs,
    Connie.

    ОтговорИзтриване
  20. Thank you Connie. I use fine cornmeal. Glad you like my recipes. Thank you.

    ОтговорИзтриване
  21. Ви сте веома љубазни. Пуно Вам хвала. Bon Appetit, Opasna.

    ОтговорИзтриване
  22. Йоли, тези царевични питки изглеждат прекрасно:)
    Ще се пробвам да ги направя.
    От давна не съм минавала от тук…такива красоти си създала:)Аплодисменти!

    ОтговорИзтриване
  23. Йоли, аз направих малка модификация - сложих прясно мляко вместо вода и добавих яйце в тестото. Станаха перфектни на вкус, но както и Анонимен е писал по-горе, не бухнаха нагоре, а се разляха настрани. Оставила съм тестото по-меко от нужното, следващия път ще подобря визията, но идеята и вкусът са си 6 :)

    ОтговорИзтриване
  24. Много мерси.Харесва ми идеята за мляко и яйце.Ще се подобри вкуса със сигурност.Благодаря ти,че опита.Да ти е сладко.

    ОтговорИзтриване
  25. Здравейте, Йоли! Имам въпрос за питките, дали може да се направят с царевичен грис (полента) вместо с царевично брашно? Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  26. Не мисля,че ще стане добре с грис.Доста са плътни гранулите и ще стане много тежко тестото.Можеш да сложиш 1 - 2 с.л.,но не и повече.Днят май вече свърши,но аз пък ти пожелавам едно хубава вечер.Благодря ти за коментара.

    ОтговорИзтриване
  27. Здравейте,Йоли.Тези питки са направо невероятни!!!!!Лесни,бързи,вкусни,направо се топят в устата!!А как се надуха-красота!!!!!Благодаря за рецептата!!!Ще чакам тук хубава рецепта за козунак!:))))))

    ОтговорИзтриване
  28. Ох,така ме зарадва коментарът ти,Анастасия.По тези пропорци,които съм дала ли ги прави или по свои?Защото имаше по-горе коментари,че нищо не е станало с пустите му питки.Благодаря ти много.А рецепта за козунак имам написана пак при Тестени.Да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  29. Здравей Йоли, и с царевичен грис, вместо царевично брашно, станаха страхотни. Благодаря за вкусната вечер с твоята рецепта.

    ОтговорИзтриване
  30. Ама наистина ли?така все се притеснявам за тези питки!И не смея да ги направя с грис.Много ти благодаря,много!Ще ми кажеш ли колко грис сложи?

    ОтговорИзтриване
  31. 1 царевичен грис : 3 бяло брашно

    ОтговорИзтриване
  32. Направих ги. Страхотни са!Раздуха се до размер L!!;)))А вкуса е -ммммм!Благодаря за страхотната рецепта!!!Може ли да пубилкуваш рецепта за козунак,който става на конци,но без добавки като стафиди и други такива?

    ОтговорИзтриване
  33. Много ти благодаря, все се притеснявам, че нещо не им е наред на тия питки. Така се радвам, че са станали ! За козунака - няма нужда са пиша рецепта, вече имам такава. Стафидите и другите неща като пълнеж са по избор, не са задължителни. А за конците няма рецепта. Те се образуват само когато много дълго се меси тестото о мазнината се прибавя към него постепенно. Това в тайната, месиш и капваш по малко мазнина докато се поеме цялата от тестото . Успех с козунака!

    ОтговорИзтриване
  34. Йоли, Цвети съм. Разкошни са! Каня им се откакто си ги публикувала и най-после им дойде времето! Само че, другия път - тройна доза!!! Успоредно с тях направих и старонемския сладкиш с ябълки, но за него ще пиша утре като го освободя от ринга! Благодаря ти Много!

    ОтговорИзтриване
  35. Благодаря ти много Цвети.Радвам се,че са станали хубави.На някои хора не им се получиха иаз се притеснявах дали са точни пропорциите.Благодаря наистина много.

    ОтговорИзтриване
  36. НАПРАВИХ ГИ,СТРАХОТНИ СА!БЛАГОДАРЯ ВИ ЗА РЕЦЕПТАТА

    ОтговорИзтриване
  37. Ох,много се радвам.Все се притеснявам,че нещо не съм улучила рецептата както трябва.Имаше хора,на които не им се получиха добре.Много,много благодаря.

    ОтговорИзтриване
  38. Често ги правя и винаги стават ужасно вкусни,ефекти и ухаят на уют ;) !!!Благодаря за рецептата! Правила съм ги и с царевичен грис-резултата е все така страхотен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам! Благодаря ти от сърце. Все се опасявах, че нещо не е наред в рецептата. Имаше хора, на които не им се получиха. Затова съм така щастлива да прочета това. Благодаря отново и да са ви сладки!

      Изтриване
    2. Здравейте! Тези питки станаха перфектни и всички много ги харесахме, а най-важното бе, че децата много се забавляваха с приготвянето им. Благодаря!

      Изтриване
  39. Модифицирах ги по мой вкус. Добавих 1 яйце и водата замених със смес - 1/2 вода и 1/2 прясно мляко. Станаха невероятни !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, да, да! Модификацията ти е прекрасна! Тестото е станало по-богато от яйцето и млякото. Прекрасна идея, много ти благодаря, че я сподели. Благодаря ти и за доверието и добрите думи!

      Изтриване
  40. Zdraveite dnes napravih carevi4nite pitki stanaha strahotni:))))Otnovo blagodarq za hubavite recepti:)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, че хубаво! Много се радвам, че са се получили добре и са ви харесали! Благодаря ти от сърце за доверието и милите думи.

      Изтриване
  41. Здравей Йоли,страхотни питки се получиха,само че нямахме прясна мая и я заменихме със суха.благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, Диди! Много се радвам, че ти харесаха питките. Те са малко особени на вкус, леко трошливи. Но така е с царевичното брашно. Затова много се радвам, че ти ахресаха. Благодаря отново.

      Изтриване
  42. Здравей, Йоли! Страхотна рецепта! Спазих я до последната запетайка! Приятно се изненадах като видях, колко леко тестото удвои обема си. Когато меся тесто с ръжено брашно, бухва трудно и остава лепкаво. Получиха се изключително вкусни питки, а тази ронливост напомня на рогчетата от едно време! Поздрави и благодарности!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, така се радвам! Имаше хора, на които не им се получиха добре. Даже се бях замислила дали е точна рецептата. Благодаря ти от сърце! Наистина много се радвам!

      Изтриване
  43. Страхотни са, Йоли! Много добра и лесна рецепта! Цялото ми семейство ги хареса изключително много!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, супер! Толкова се радвам, че ви харесаха! Благодаря ти от сърце за коментара и доверието! Сладко да ви е!

      Изтриване
  44. Н-Е-В-Е-Р-О-Я-Т-Н-И!!! За първи път ги направих днес, и то в двойна доза. До сега поне два пъти в седмицата правех ароматните билкови хлебчета във формата за мъфини. Сега ще ги редувам :). И да споделя какви подправки използвам - от кутията за чай, в която държим различни билки, обирам натрошената ситна част. Пробвайте, страхотно е. Йоли, благодаря за прекрасните и точни рецепти! Поздрави, Мими

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Мими! Много се радвам, че ти харесаха питките. А идеята ти за билките е повече от великолепта! Благодаря, че сподели с нас!

      Изтриване
  45. Хареса ми рецептата и днес мисля да ги направя. Един въпрос имам само - какво царевично брашно ползвате? По-фино смляно или това, което е за качамак?
    Поздравления за блога, страхотни рецепти открих тук!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Боби, ще се радвам, ако ти харесат.Благодаря.
      Брашно трябва да е, а не царевичен грис за качамак. Това са различни продукти. Фино брашно, като бялото, но от царевица.

      Изтриване