Продукти
50 мл вода
50 мл зехтин
1/2 ч.л. сол
150 - 170 г брашно
За намазване
1 с.л. зехтин
1 с.л. вода
1 счукана скилидка чесън
За поръсване
сусам
мак
червен лук
Приготвяне
* В купа смесете водата, зехтина и солта. Добавете 150 г брашно и разбъркайте. Получава се много меко тесто, което не лепне заради зехтина в него. Ако все пак ви се стори прекалено меко добавете още 20 г брашно.
* Измесете тестото много добре. Трябва да стане гладко и еластично. Покрийте го с найлоново фолио и задължително го оставете на стайна температура да отлежи 20 минути.
* Разделете тестото на две части. Вземете лист хартия за печене и го сложете на работния плот. Върху него с пръсти разстелете едната част от тестото на много тънък правоъгълник. Точилка не ви е нужна, тестото е много меко и лесно се разстила само с ръце.
* В малка купичка смесете съставките за намазване на крекерите. Намажете тестото като ползвате домакинска четка.
* Поръсете тестото с мак и сусам. Може да ползвате и други семена по ваш избор. Накрая гарнирайте и с малко червен лук, нарязан на тънки полумесеци.
* Пренесете тестото заедно с хартията в правоъгълна тава. Нарежете го на квадрати, а след това на триъгълници. Добре е да режете с остър нож, а най-добре става с ножче за пица. По същият начин пригответе и останалата част от тестото.
* Загрейте фурната на 170* и изпечете крекерите до златисто за 7 - 10 минути. Сервирайте с различни дипове, пастет или просто така, натурални. Да ви е сладко!
.
Тези крекери са просто неустоими!
ОтговорИзтриванеПоднасям ти моите аплодисменти.
Оле, Йоли, чак ги чувам как хрупкат...страхотни!
ОтговорИзтриванеС усмивка
Мария
Вълшебница си!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Крекерите са фотогенични толкова,колкото изглеждат вкусни!Тука винаги струи от светлина и приятен аромат!
ОтговорИзтриванеМного ги обичам, а твоите са не само вкусно, но и истинско произведение на изкуството, Йоли! ;)
ОтговорИзтриванеУдивителни крекери и снимки,Йоли!В онова портокалово пате ли са боднати,леле от кое време го отлагам.....страхотно е!Прегръдка!
ОтговорИзтриванеЙоли, неустоими са!
ОтговорИзтриванеХубава вечер от мен!
Вече ги изпробвахме. Много лесни за приготвяне и бързи. Аромата,който се носеше из къщи е неустоим. Вкусни са и без никакви дипове,добавки и тем подобни.
ОтговорИзтриванеБързо, лесно и вкусно!
ОтговорИзтриванеНеустоими са Йоли, аплодисменти!
Ще ги пробвам с моята лютеничка:)))
Прекрасно предложение!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Very nice crackers, delicious and simple.
ОтговорИзтриванеМного изкусителни! А непременно ли трябва да се използва зехтин ? Олио не може ли ? Мъжът ми не обича аромат и вкус на зехтин.
ОтговорИзтриванеПротягам вече ръка към тях, Йоли -
ОтговорИзтриванеизглеждат неустоимо хрупкави и ароматни!
Комплименти, много комплименти, за кой ли път:),
сърдечни поздрави и усмихнат ден, Диана
Мисля още доечера да ги изпробвам....Направо са неустоими. Как мислиш, Йоли, с пълнозърнесто брашно ще се получи ли добре?
ОтговорИзтриванеМного ви благодаря. Да,стават за мезе тези крекери и наистина не са нещо трудно и специално.Може да им обогатите вкуса с малко настърган пармезан вътре в самото тесто.
ОтговорИзтриванеМоже и с олио,макар не съм пробвала.Не виждам причина да не стане.
С пълнозърнесто брашно ще стане чудно.Много такива рецепти има,не се притеснявай,че няма да стане.Тук няма набухвател и тежината на самото брашно няма да се отрази на качеството.
Благодаря на всички.
Направих ги. Страхотни са.
ОтговорИзтриванеПрепоръчвам двойна, че и тройна доза.
Верно ли ги направи,Ели? Много,много се радвам!Благодаря ти миличка!
ОтговорИзтриванеYour recipes look so yummy and so beautiful. Can't wait to try some.
ОтговорИзтриванеНаправих ги заради дъщеря ми, защото са прекрасна алтернатива на солетите, но почти ги изядох, преди тя да се събуди... Много са вкусни, със сигурност следващия път ще са поне двойна доза :)))))
ОтговорИзтриванеСладурка!Много ти благодаря.Да ви е сладко!
ОтговорИзтриванеИдвам с огромни благодарности за рецептата, Йоли! Толкова са бързи и толкова вкусни, че със сигурност ще ги правя често. Благодаря ти!
ОтговорИзтриванеИ аз на теб много ти благодаря,Елти.Много се радвам,че са ти харесали.Наздраве ти казвам,защото са чудно мезе за някакво питие.
ОтговорИзтриванеС какво друго силно ароматно може да се замени чесъна??
ОтговорИзтриванеПо света има стотици хиляди подправки.Само и единствено въпрос на вкус е как човек подправя храната си.Няма нищо задължително. Махаш чесъна от рецептата и слагаш това, което ще ви хареса най-много като го хапвате. Ще се радвам, ако опиташ крекерите. Благодаря ти!
ОтговорИзтриванеУникални са!!! Малко кафявички станаха като ги сложих в печката но сега са си приятно златисти сложих и подправки в тестото много вкусни станаха! Благодаря!
ОтговорИзтриванеМного,много ти благодаря.Радвам се,че ви харесаха.Наздраве,не забравяйте бялото вино и бирата.Страхотно мезе са!
ОтговорИзтриванеС праз вместо с червен лук ,дали ще е вкусно?
ОтговорИзтриванеЙове, според мен ще е още по-вкусно! Обожавам праз, просто не съм се сетила. Много ти благодаря за великолепната идея! Ще се радвам да ми пишеш в новия сайт www.yoli.bg, тъй като тук повече няма да публикувам нови рецепти. Весели празници!
ИзтриванеБоряна се казвам и бих искала да мога да си разпечатам рецептата за да мога да си ги направя у дома. Какво бихте ме посъветвали да направя, защото не мога да я копи-пейстна на уорд? Остава да преписвам дума по дума рецептата Ви или да се откажа да я правя. Поздрави!
ОтговорИзтриванеЗдравей Боби. Първо да ти благодаря, че си се отбила тук и си решила да пробваш крекерите. Много се надявам да ти харесат. Направила съм така, че десният бутон на мишката да не работи, тъй като много ми се крадат снимките. За съжаление системата на блогър прави тази забрана общо за снимките и текста. Можеш да направиш две неща. Да маркираш текста и да го копираш не с мишката, а с клавишите "контрол и С" на клавиатурата. А после с "контрол и В" да го пейстнеш в уърд файл. Така се копира изеално. Другото е под самата публикация преди да започнат коментарите има една иконка като писмо. Така можеш да препратиш цялата рецепта на електронната си поща, а оттам да я принтираш, запаметиш и изобщо каквото си решиш. Много се извинявам за причиненото неудобство, но наистина бях принудена да взема някакви мерки.
ИзтриванеВсъщност, този блог вече не е активен. Тук повече не публикувам нови рецепти. Ако искаш да следиш нови неща, заповядай в сайта ми yoli.bg. Много ще се радвам. Още веднъж ти благодаря и се надявам да не си ми ядосана много и да ме извиниш.
Благодаря за отговора :) А бях сигурна, че съм пробвала с контрол и с, но явно нещо съм объркала и ме извинете...
ОтговорИзтриванеКопирах си и тази, и рецептата за пълнозърнести крекери и много благодаря за апетитните предложения. По-повод новите рецепти - аз съм Ви фенка и във Фейсбук-страничката "Вкусно с Йоли" така че ги следя и тях ;) Поздравления!
Прекрасна рецепта. Правила съм ги вече много пъти и в много вариации, като базовата рецепта е тази. Работи на 100%
ОтговорИзтриванеАз пък сега съм на 100% щастлива! Благодаря ти Танче.
ИзтриванеЗдравейте, аз също направих крекерите, но на мен тестото ми стана ронливо, а не еластично. Аз ли бъркам някъде или и при вас е така? Поздрави
ОтговорИзтриванеЗдравей Насинда. Първо да ти благодаря, че опита крекерите. Често да ти кажа, май никой не е споменал такъв проблем досега. Прочетох всички коментари, няма оплакване за ронливо тесто. Нямам идея защо така е станало, би трябвало да е наистина много еластично. Толкова, че се оформя много лесно с ръце, не е нужна точилка. Ще се радвам, ако опиташ пак. Прибайй постепенно брашното към течните съставки, като бъркаш с бъркалка. Мисля, че няма да имаш проблем така. Благодаря ти отново.
ИзтриванеТоку що ги направих, не мога да спра да ги хапвам.... Прекрасна хеупкава текстура без да бъдат твърди. Идеални за хумус/дип. Благодаря за сполучлива та рецепта
ОтговорИзтриванеО, толкова се радвам, че ти харесаха! Благодаря ти за хубавите думи и доверието!
Изтриване