вторник, 29 януари 2013 г.

Крекери



Продукти

50 мл вода
50 мл зехтин
1/2 ч.л. сол
150 - 170 г брашно

За намазване

1 с.л. зехтин
1 с.л. вода
1 счукана скилидка чесън

За поръсване

сусам
мак
червен лук




Приготвяне

* В купа смесете водата, зехтина и солта. Добавете 150 г брашно и разбъркайте. Получава се много меко тесто, което не лепне заради зехтина в него. Ако все пак ви се стори прекалено меко добавете още 20 г брашно.

* Измесете тестото много добре. Трябва да стане гладко и еластично. Покрийте го с найлоново фолио и задължително го оставете на стайна температура да отлежи 20 минути.

* Разделете тестото на две части. Вземете лист хартия за печене и го сложете на работния плот. Върху него с пръсти разстелете едната част от тестото на много тънък правоъгълник. Точилка не ви е нужна, тестото е много меко и лесно се разстила само с ръце.

* В малка купичка смесете съставките за намазване на крекерите. Намажете тестото като ползвате домакинска четка.

* Поръсете тестото с мак и сусам. Може да ползвате и други семена по ваш избор. Накрая гарнирайте и с малко червен лук, нарязан на тънки полумесеци.

* Пренесете тестото заедно с хартията в правоъгълна тава. Нарежете го на квадрати, а след това на триъгълници. Добре е да режете с остър нож, а най-добре става с ножче за пица. По същият начин пригответе и останалата част от тестото.

* Загрейте фурната на 170* и изпечете крекерите до златисто за 7 - 10 минути. Сервирайте с различни дипове, пастет или просто така, натурални. Да ви е сладко!







.

37 коментара:

  1. Тези крекери са просто неустоими!
    Поднасям ти моите аплодисменти.

    ОтговорИзтриване
  2. Оле, Йоли, чак ги чувам как хрупкат...страхотни!
    С усмивка
    Мария

    ОтговорИзтриване
  3. Крекерите са фотогенични толкова,колкото изглеждат вкусни!Тука винаги струи от светлина и приятен аромат!

    ОтговорИзтриване
  4. Много ги обичам, а твоите са не само вкусно, но и истинско произведение на изкуството, Йоли! ;)

    ОтговорИзтриване
  5. Удивителни крекери и снимки,Йоли!В онова портокалово пате ли са боднати,леле от кое време го отлагам.....страхотно е!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  6. Йоли, неустоими са!
    Хубава вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
  7. Вече ги изпробвахме. Много лесни за приготвяне и бързи. Аромата,който се носеше из къщи е неустоим. Вкусни са и без никакви дипове,добавки и тем подобни.

    ОтговорИзтриване
  8. Бързо, лесно и вкусно!
    Неустоими са Йоли, аплодисменти!
    Ще ги пробвам с моята лютеничка:)))

    ОтговорИзтриване
  9. Прекрасно предложение!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Много изкусителни! А непременно ли трябва да се използва зехтин ? Олио не може ли ? Мъжът ми не обича аромат и вкус на зехтин.

    ОтговорИзтриване
  11. Протягам вече ръка към тях, Йоли -
    изглеждат неустоимо хрупкави и ароматни!
    Комплименти, много комплименти, за кой ли път:),
    сърдечни поздрави и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  12. Мисля още доечера да ги изпробвам....Направо са неустоими. Как мислиш, Йоли, с пълнозърнесто брашно ще се получи ли добре?

    ОтговорИзтриване
  13. Много ви благодаря. Да,стават за мезе тези крекери и наистина не са нещо трудно и специално.Може да им обогатите вкуса с малко настърган пармезан вътре в самото тесто.

    Може и с олио,макар не съм пробвала.Не виждам причина да не стане.

    С пълнозърнесто брашно ще стане чудно.Много такива рецепти има,не се притеснявай,че няма да стане.Тук няма набухвател и тежината на самото брашно няма да се отрази на качеството.

    Благодаря на всички.

    ОтговорИзтриване
  14. Направих ги. Страхотни са.
    Препоръчвам двойна, че и тройна доза.

    ОтговорИзтриване
  15. Верно ли ги направи,Ели? Много,много се радвам!Благодаря ти миличка!

    ОтговорИзтриване
  16. Your recipes look so yummy and so beautiful. Can't wait to try some.

    ОтговорИзтриване
  17. Направих ги заради дъщеря ми, защото са прекрасна алтернатива на солетите, но почти ги изядох, преди тя да се събуди... Много са вкусни, със сигурност следващия път ще са поне двойна доза :)))))

    ОтговорИзтриване
  18. Сладурка!Много ти благодаря.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  19. Идвам с огромни благодарности за рецептата, Йоли! Толкова са бързи и толкова вкусни, че със сигурност ще ги правя често. Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  20. И аз на теб много ти благодаря,Елти.Много се радвам,че са ти харесали.Наздраве ти казвам,защото са чудно мезе за някакво питие.

    ОтговорИзтриване
  21. С какво друго силно ароматно може да се замени чесъна??

    ОтговорИзтриване
  22. По света има стотици хиляди подправки.Само и единствено въпрос на вкус е как човек подправя храната си.Няма нищо задължително. Махаш чесъна от рецептата и слагаш това, което ще ви хареса най-много като го хапвате. Ще се радвам, ако опиташ крекерите. Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  23. Уникални са!!! Малко кафявички станаха като ги сложих в печката но сега са си приятно златисти сложих и подправки в тестото много вкусни станаха! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  24. Много,много ти благодаря.Радвам се,че ви харесаха.Наздраве,не забравяйте бялото вино и бирата.Страхотно мезе са!

    ОтговорИзтриване
  25. С праз вместо с червен лук ,дали ще е вкусно?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Йове, според мен ще е още по-вкусно! Обожавам праз, просто не съм се сетила. Много ти благодаря за великолепната идея! Ще се радвам да ми пишеш в новия сайт www.yoli.bg, тъй като тук повече няма да публикувам нови рецепти. Весели празници!

      Изтриване
  26. Боряна се казвам и бих искала да мога да си разпечатам рецептата за да мога да си ги направя у дома. Какво бихте ме посъветвали да направя, защото не мога да я копи-пейстна на уорд? Остава да преписвам дума по дума рецептата Ви или да се откажа да я правя. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Боби. Първо да ти благодаря, че си се отбила тук и си решила да пробваш крекерите. Много се надявам да ти харесат. Направила съм така, че десният бутон на мишката да не работи, тъй като много ми се крадат снимките. За съжаление системата на блогър прави тази забрана общо за снимките и текста. Можеш да направиш две неща. Да маркираш текста и да го копираш не с мишката, а с клавишите "контрол и С" на клавиатурата. А после с "контрол и В" да го пейстнеш в уърд файл. Така се копира изеално. Другото е под самата публикация преди да започнат коментарите има една иконка като писмо. Така можеш да препратиш цялата рецепта на електронната си поща, а оттам да я принтираш, запаметиш и изобщо каквото си решиш. Много се извинявам за причиненото неудобство, но наистина бях принудена да взема някакви мерки.

      Всъщност, този блог вече не е активен. Тук повече не публикувам нови рецепти. Ако искаш да следиш нови неща, заповядай в сайта ми yoli.bg. Много ще се радвам. Още веднъж ти благодаря и се надявам да не си ми ядосана много и да ме извиниш.

      Изтриване
  27. Благодаря за отговора :) А бях сигурна, че съм пробвала с контрол и с, но явно нещо съм объркала и ме извинете...
    Копирах си и тази, и рецептата за пълнозърнести крекери и много благодаря за апетитните предложения. По-повод новите рецепти - аз съм Ви фенка и във Фейсбук-страничката "Вкусно с Йоли" така че ги следя и тях ;) Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  28. Прекрасна рецепта. Правила съм ги вече много пъти и в много вариации, като базовата рецепта е тази. Работи на 100%

    ОтговорИзтриване
  29. Здравейте, аз също направих крекерите, но на мен тестото ми стана ронливо, а не еластично. Аз ли бъркам някъде или и при вас е така? Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Насинда. Първо да ти благодаря, че опита крекерите. Често да ти кажа, май никой не е споменал такъв проблем досега. Прочетох всички коментари, няма оплакване за ронливо тесто. Нямам идея защо така е станало, би трябвало да е наистина много еластично. Толкова, че се оформя много лесно с ръце, не е нужна точилка. Ще се радвам, ако опиташ пак. Прибайй постепенно брашното към течните съставки, като бъркаш с бъркалка. Мисля, че няма да имаш проблем така. Благодаря ти отново.

      Изтриване
  30. Току що ги направих, не мога да спра да ги хапвам.... Прекрасна хеупкава текстура без да бъдат твърди. Идеални за хумус/дип. Благодаря за сполучлива та рецепта

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, толкова се радвам, че ти харесаха! Благодаря ти за хубавите думи и доверието!

      Изтриване